Ideköltözésünk után hamar rájöttünk: nem vagyunk egyedül. Annak ellenére, hogy közvetlen szomszédunk egyik oldalról sincs, szinte állandónak mondható az átmenő forgalom.

nyest-nemsajatkep.jpgAz első találkozásunk a kertünkben viháncoló nyestekkel történt. Mivel éjszakai állatok, és rendkívül gyorsak, ezért eddig még nem sikerült őket lencsevégre kapni (kihangsúlyozom, ez a fotó itt most kivételesen nem saját képem, a netről mentettem!). Egyébként tüneményes kis fazonok, édes pofival, ezért is tettem fel róla ezt a képet. Nagyvárosiként első látásra azt hittem, valakitől megszökött vadászgörények - nagyot nem tévedtem, mindketten a menyét-félék családjába tartoznak.
Mióta aktívan itt élünk, nem nagyon látjuk őket (személyesen inkább akkor találkoztunk velük, mikor eleinte csak hétvégenként jártunk le itt aludni frissen vásárolt házikónkba), de névjegyüket rendszeresen itt hagyják az autó szélvédőjén - pici mancsnyomok formájában.

P3180011_resize.JPG

Eleinte a szomszéd birkái is átjárkáltak hozzánk. :) (Akkor még ilyen cserjés-gazos volt a fenti terület.)

pillango.jpgItt az a jó, hogy az állatokat testközelből is megcsodálhatjuk. Ez a pillangó például egyenesen rám szállt, majd hagyta, hogy a kezembe vegyem. :)

Nagyon szép példányok járnak erre, csak sajnos nehéz őket lefotózni. De már lassan ki sem teszem a lábam fényképező nélkül... érdemes kézközelben tartani. :)

pillango2.jpg

lepke2.jpg

lepke.jpg

(Ez utóbbi két kép ugyan nem a kertünkön belül, de a faluban készült.)

És egy gólya, a frissen rendbe szedett fenti területen. :)

P3283542_resize.JPG
P3283546_resize.JPG

A szomszéd fenyőfán lakó mókus-család is gyakran átjárt körbenézni...

mokus.jpg

mokus2.jpg

Sajnos őket pár hete elkapta valami (valószínűleg egy macska), és csak két farkincát hagyott belőlük emlékbe a kertünkben:

P5225822_resize.JPG

Egyébként fellelhető itt mindenféle általános: bogár, rovar, egyéb. Ez a szöcske például éppen a teraszunkon ténfergett.

szocske.jpg

Egy időben rengeteg meztelen csiga volt a kertünkben, szerencsére most már eltűntek. (Ezzel a csigás eperrel csak férjuram akarta rám hozni a frászt.)

P5240945x_resize.jpg

Méhek minden mennyiségben és fajtában. :)

P6122774_resize.JPG

Szarvasbogarak gyümölcslakomán:

P6211675_resize.JPG

Az utóbbi hetekben viszont leginkább hüllőkbe és kétéltűekbe botlottunk...

Ez a varangy jól megtréfált a múltkor. Már az idei palántáinkat ültetgettük, mikor döbbenten láttam, hogy a félig kiásott föld alja mozog... Hát ő kuporgott benne.

barnavarangy.jpg

...De nem ő az egyetlen, aki (félig) a föld alatt tölti a meleg tavaszi napot. :)

P5185790_resize.JPG

Ez a kígyó pedig Párom legnagyobb döbbenetére szintén a veteményesünkből vetődött elő, még a cipője után is kapott! Sajnos azt nem tudjuk, pontosan miféle szerzet (valaki esetleg?)... (Nagyon gyorsan mozgott, alig sikerült belőle valamit lencsevégre kapni.)

Rengeteg különleges és szép madár is megfordul nálunk.

Fakopáncs:

harkaly.jpg

harkaly2.jpg

Rozsdafarkú:

rozsdafarku.jpg

Ha sikerül még jó állatfelvételeket készítenünk, folytatom a sort! :)

A veteményessel egyébként most már elég jól állunk, hamarosan arról is részletesebb beszámolóval és fotókkal jelentkezem.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2013.05.25. 23:09 komment

Címkék: fotó videó állat bogár birka bárány butterfly lepke madár fénykép mókus csiga béka sikló gólya gyík kígyó nyest méh szarvasbogár rovar pillangó hím szöcske harkály nőstény varangy fakopáncs rozsdafarkú meztelencsiga barna varangy énekesmadár fürge gyík ízelt lábú

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr55317388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greycup 2013.05.26. 15:27:40

A nyestnek csak addig örül az ember, amíg nincsenek tyúkjai...

Jegkoko 2013.05.26. 18:47:12

Vagy éppen autója amit össze vissza ugrál és szétrágja a vezetékeket, illetve ha nem költözik be a padlásra és rág meg mindent.Itt van a környéken egy csomó ha akarod ingyen elviheted az összeset, ha ennyire szereted őket :D

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2013.05.26. 21:08:35

Igen, hírből tisztában vagyok a hátrányaival. Mivel még nincsenek állataink, ez nekünk nem jelentett eddig közvetlen problémát, de nagyjából tudom, mire számíthatunk. :D
Nem azt mondtam hogy haszonállatkák, csak hogy helyes a pofijuk ;)

Köszönöm a nagylelkű ajánlatot, de nem tudok vele élni, nem tudnám hová tenni őket. :D

Szabolcs Marci 2013.05.26. 21:56:17

Fiatal erdei sikló van a felvételen. Szokott harapni (de természetesen nem mérgező), ellentétben a vízisiklóval, ami nem is kap oda. Később ezt a szép mintázatukat elvesztik és egyszínűbb barnák lesznek, a szem mögötti félhold is majdnem eltűnik. Ha már kétéltűek-hüllők, a "varangy" az barna ásóbéka.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2013.05.26. 22:38:55

@Szabolcs Marci: Magyon szépen köszönjük a meghatározást és a részletes ismertetőt!! :)
süti beállítások módosítása