A téli vegetációs időszakban sem unatkozunk. Igaz, most nem a földet túrjuk, hanem elsősorban elméleti oldalról igyekszünk felkészülni a ránk váró feladatokra. Szakirodalmakat bújunk és felkutatjuk az igénybe vehető lehetőségeinket.

Már "be is neveztünk" egy hamarosan induló, Önellátó biokiskert avagy permakultúra kis helyen témában induló - egyébként online - tanfolyamra.

A Permakultúra Alapelvei.jpgAlapvetően nem vagyunk a bio-életmód élharcosai. Persze ki ne szeretné azt, ami természetes és vegyszer-mentes! De azt hiszem, a bio szó hallatán sokunkban elsőként a "szomszéd néni kukacos cseresznyéje", vagy esetleg egy alulfejlett, félig ép alma képe villan be.
Reményeim szerint a tanfolyam segít majd legyőzni ezt a (bennem is élő) sztereotípiát, és praktikusan felhasználható tanácsokat ad egy környezettudatosabb, egészségesebb kertműveléshez.

Mi is az a permakultúra?
Erre a Magyar Permakultúra Szövetség oldalán találtam egy átfogó, rövid választ:
"A permakultúra alapgondolatát az ausztrál Bill Mollison, és David Holmgren publikálták az 1970-es években. Az a meggyőződés sarkallta őket, hogy ha az emberi társadalom továbbra is ilyen mértékben folytatja a Föld tartalékainak fölélését, akkor el fogja pusztítani az élővilágot, és önmagát is. A permakultúra megoldásként a természetben zajló ökológiai folyamatok minél teljesebb érvényesítését javasolja az ember élőhelyén, és szükségletei megtermelése során. Hangsúlyozza a fogyasztás drasztikus csökkentésének, az energiamegtakarításnak, és a természetből való "házi" energianyerés különféle módozatainak fontosságát."
Forrás: www.permakultura.hu

A fenti ábrára kattintva pedig egy "átfogóbb képet" kaphatunk a permakulrúta lényegéről és megvalósításáról.
Kép forrása: www.biokiskert.hu

Maga a tanfolyam mint említettem online, tehát távúton kapjuk meg folyamatosan a tudásanyagot, majd zárásként, februárban Budapesten lesz lehetőség egy személyes konzultációra, melyre szeretnék eljutni. A tanfolyam anyagát Baji Béla, a téma elismert szakembere munkássága alapján állították össze.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2014.01.16. 11:19 2 komment

Címkék: tanfolyam bio elmélet permakultúra Baji Béla elméleti tudás

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr845760592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.18. 14:19:30

Valahol már olvastam vagy talán részt is vettem egy ilyen biokertészettel kapcsolatos eszmecserében. Ott azt tudtam leszűrni, hogy szuperül működik, csak sajnos nincsen rá univerzális megoldás.mert ami x nél működik y nál nem fog, mert más az éghajlat, más a talaj szerkezet stb. Mondjuk amennyire lehet én is vegyszer mentesen termesztem a dolgaimat, mert így éri meg.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2014.01.18. 14:32:42

Ahh, értem. Majd meglátjuk, mit tudunk belőle hasznosítani, mert eddig még nem nagyon foglalkoztunk kifejezetten "bio" megoldásokkal.
De az jó, ha a vegyszerezést sikerült jórészt kiiktatni. Több szempontból is előnyös.
süti beállítások módosítása