Elkészítettem életem első kovászos uborkáját - valamikor mindent el kell kezdeni. :) Annyira szépen "pezsgett", hogy muszáj volt megörökítenem az érést bizonyító élményt. :)
Természetesen a kertünkben érő, saját uborkát és kaprot használtam fel hozzá. Kezdő próbálkozásom ellenére igen jól sikerült a végeredmény.

Receptünk

Hozzávalók:
- Só
- Fokhagyma (2-3 gerezd)
- Kapor (1-2 csokor vagy szár)
- Csemege uborka (méretétől függően, amennyi az üvegbe fér, kb. 1 tálnyi)
- Szikkadt kenyér (lehetőség szerint kovászos, de legalább ne "tartós" kenyér legyen)
- Befőttes üveg (5 literes)
- Bambusz pálcika vagy spatula (a megtöltött üveg tartalmának leszorításához)
- Sok napsütés, de legalábbis meleg

Elkészítése:
2-3 liter vizet teszünk fel forrni, ebbe kerül a só (literenként 0,5-1 púpozott evőkanálnyi). Amíg a víz melegszik, előkészítjük az uborkákat.
Az uborkákat alaposan megmossuk, két végét levágjuk, két oldalról bevágjuk. (A két oldali metszés egymásra merőleges legyen, így nem esik vagy nyílik szét az uborka, mégis teljesen át tudja majd járni a lé.) Az üveg aljára megtisztított kaprot és pár gerezd fokhagymát teszünk. Erre tesszük szépen sorban, egymás mellé rendezve az uborkákat. Próbáljuk minél inkább kitölteni az üveget - kicsit megdöntve könnyebb az uborkákat "eldőlés nélkül" rendezni. Ha kész egy réteg, a maradék kaprot közé tesszük, de ez akár maradhat az üveg tetejére is. Az üveget mégegy rétegben megpakoljuk a maradék uborkával.
Az idő közben felforrt levet még forrón (!!) a megtöltött üvegre öntjük. Eközben megpirítjuk a kenyérdarabot, amit szintén az üvegbe préselünk, az uborkakupac tetejére. A lé még becsorog az uborkák közé, illetve párolog is, így szükség szerint pótoljuk, öntsük a kenyér tetejére a hiányzó mennyiséget. (De ne töltsük színültig!)
Óvatosan (még forró lehet a tartalom!) törjük az üveg méretének megfelelőre a bambusz pálcikákat, és ezeket tegyük az üveg tetejére, hogy leszorítsák az uborkákat.
Az üveget takarjuk le kistányérral (ne zárjuk le!!) és tegyük meleg helyre. Enyhébb időben kerülhet közvetlenül a napra, túlzó kánikulában viszont már nem érdemes, mert ez nem kívánatos erjedési folyamatokat indíthat be.
Éjszakára érdemes melegen tartani (pl. egy konyharuhával körbe tekerni). Ha nagyon kibabrálna velünk az időjárás, akár egy langyosra állított sütőbe is betehető.

20150714_165909_resize.jpg
Az uborkánk 3-5 nap alatt elkészül. Ha kész, szedjük ki a felesleges tartalmat (mindent, ami nem uborka vagy lé), ezekre már nem lesz szükségünk. Az uborkákat tegyük jól záródó dobozkába vagy kisebb üvegekbe, levét szűrjük rá. Így hűtőszekrényben akár hetekig is eláll, nyáron kellemesen hűsítő csemege. (A leve akár külön is fogyasztható, ízlés szerint.)

20150717_175833_resize.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2015.08.01. 09:24 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó fénykép recept uborka kovász kovászos uborka

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr457670766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása