img_4244_resize.JPG

Most jutottam el végre odáig, hogy a sürgősséggel leszüretelt és hűtőszekrénybe beraktározott őszibarackokat befőzzem ivólének. A nektarint elsősorban nyersen, valamint levét kipréselve frissiben, dzsúzként fogyasztjuk.

Az őszibarackokat és nektarinokat - a friss gyömölcslé valamint a befőzésre kerülő ivólé esetén egyaránt - a lé kinyeréséhez mosás után négybe vágom, magjukat kifordítom, és (a korábban bemutatott) lassú préssel pépesítem. Frissiben így fogyasztjuk (cukor vagy víz hozzáadása nélkül), de olyan sűrű, hogy akár pépes bébiételként is felhasználható.

Őszibarack ivólé készítése, télire:
A fenti barackpépet (a korábban leírt sárgabarack ivóléhez nagyon hasonlóan) főzzük be, dunsztolással tartósítva. Az arányokat csak nagyságrendileg tudom megadni, mert a vízmennyiség és cukor nagyban függ a gyümölcs(pép) állagától, édességétől/savasságától, de persze ízléstől is, így mindenképpen kóstolni érdemes. Tartósítószert ezúttal sem használtunk, citromsavat is csak elvétve, opcionálisan (a legutóbbi adagban pl. egyáltalán nem).

Mennyiségek (nálam, a legutóbbi főzetnél):
- Mosott, kimagozott őszibarack vagy nektarin; nálam: 3.120 g (ami a préssel ~2,5 liter tiszta gyümölcspépet adott ki);
- Víz; nálam: 2 l, azaz (tisztított gyümölcsök arányában): ~+64 %;
- Cukor; nálam: 20 dkg, azaz (tisztított gyümölcsök arányában): ~+6,4 % (amit végül kicsit soknak is éreztem, mert édes volt a felhasznált barack).

Elkészítés:
A megmosott gyümölcsöt kimagozva, darabolva lemérjük, majd pépesítjük. A tűzhelyre készítem (nagy, befőző fazékban) a várható vízmennyiség kb. felét, hogy a gyümölcspüré minél rövidebb ideig legyen levegőn, barnulás megelőzése végett. (Igény szerint ebbe kerülhet egy kis citromsav is, hasonló céllal.)
A víz-barackpép elegyét (ritkán megkavarva) melegítjük, kóstoljuk. Ilyenkor állítjuk be a kellemes cukorarányt és a megfelelő sűrűségét is, a további víz hozzáadásával.
Igény szerint felforraljuk, de hosszasan főzni nem érdemes, mert az őszibarack veszíteni fog "barackos" ízéből. (Legutóbbi főzetemet már nem főztem forráspontig.)
Az ivólét még forrón sterilizált (kiforralt, kisütött, stb.), magas ivóleves üvegekbe adagoljuk, tölcsér segítségével. Habozni, szűrögetni nem érdemes, a lé habja adagolás közben leapad. Lezárva még forrón megy vissza a 90 fokos sütőbe - természetesen bármilyen profibb sterilizálás alkalmazható: befőző automata, forró fürdő, száraz dunszt, stb.

A készítés folyamata képekben:

img_4254-barackok-hutve.JPGA leszedett barackok és nektarinok a hűtőszekrényben várják a feldolgozást

img_4491_resize.JPGA pépesítés előtt megmossuk, kimagozzuk, daraboljuk a barackot

img_4494_resize.JPGBarackok pépesítése lassú préssel


Az őszibarackokat az elektromos passzírozóval pépesítjük

img_4501_resize.JPGPép és lé kinyerése a géppel

img_4493_resize.JPGŐszibarack gyümölcslé és hulladéka

img_4490_resize.JPGŐszibarack lé

img_4505_resize.JPGNektarin lé

img_4504_resize.JPGBarackok és nektarinok hulladéka: ez a mennyiség (kb. fél liter száraz rost és héj) nagyjából 4-5 kg barackból és nektarinból keletkezett.

img_4492_resize.JPGA megtelő kancsóból a frissen kipréselt gyümölcslevet az előkészített vízhez adjuk a fazékban

img_4506_resize.JPGKóstolgatjuk, ízesítjük, hígítjuk, miközben felfőzzük a lét

img_4240_resize.JPGMerőkanállal adagoljuk üvegekbe (a habja közben magától is eltűnik)

img_4244_resize.JPGÜvegekbe adagolt őszibarack ivólé

img_4248_resize.JPGPalackozva megy vissza a sütőbe, a teljes sterilizálás végett

A barackok és nektarinon eredeti helyükön :) , a kertben:

img_4123_resize.JPGNektarin fa

img_4125_resize.JPGNektarin

img_4185_resize.JPGBarackok és nektarinok vegyesen

img_4194_resize.JPGNektarin fa

img_4196_resize.JPGNektarinok

img_4197_resize.JPG

img_4199_resize.JPG

img_4201_resize.JPGŐszibarack

img_4202_resize.JPGŐszibarackok

img_4203_resize.JPG

img_4228_resize.JPGBarackszüret

img_4229_resize.JPGNektarinszüret

img_4231_resize.JPGKedvenc nektarinom :)

img_4232_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.08.13. 18:54 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó fénykép barack gyümölcslé befőzés nektarin őszibarack püré bébiétel barackfa passzírozó passzírozás ivólé baracklé gyümölcspép lassú prés

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7412746204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása