img_8065_resize.JPG

Ma hajnalra kis falunkat teljesen belepte a hó. Már akkor gyanús volt, mikor arra a jellegzetes "kapirgálós" hangra ébredtem fel - mikor ilyet hallok, olyankor jellemzően kinézve csak fehérséget látunk... És valóban. Az ablakon kitekintve ez a látvány tárult elénk:

img_8051_resize.JPG

Az előző napokban eltakarított járdákat most ismét vastag, fehér hólepel fedte, és közben folyamatosan szakadt (illetve: még mindig szakad) a hó.

Mindehhez kellő hideg is társult:

img_8053_resize.JPG

Mára -7 - -8 °C-t jósoltak, de holnap már -17 fok is lehet.

Miután sikerült kiásni a kocsit, a gyerekeket a biztonság kedvéért reggel a családfő kocsival vitte be (a néhány településsel arrébb található) iskolába... Szerencsésen odaértek, de még alig kezdődött meg a tanítás, mikor már telefonáltak az iskolából: a srácokat a rendkívüli hóhelyzet (és annak várható súlyosbodása) miatt még akkor reggel hazaküldték.

img_8055_resize.JPG

Míg hazaértek, kimentem kicsit szétnézni, felmérni a terepet, és megkeresni a hólapátot... Amit az elmúlt napokban a fiaink hagytak el valamerre (az amúgy 3 ezer m2-nyi kertünkben). Ez akkor, az alacsony hóban még nem volt akkora probléma, de ma reggelre már azt is szépen belepte a hó, így aztán reggel férjuram meg sem találta (pedig nem jött volna rosszul...).

img_8059_resize.JPGAz utca a kertünk előtt: itt bizony még nem járt hókotró (és azóta sem)

img_8060_resize.JPGAz utcánk folytatása

img_8061_resize.JPG

img_8062_resize.JPG

img_8064_resize.JPGFehérség, amerre a szem ellát

img_8066_resize.JPGHátsókert a gyümölcsfákkal

img_8069_resize.JPG

img_8070_resize.JPGVégül a hólapát is előkerült a hó alól. Éppcsak a felálló lapátrész egy kis sávja látszott ki - órákkal később már biztosan nem találtuk volna meg tavaszig.

img_8071_resize.JPG

Tekintve, hogy egy kis zsáktelepülésen élünk a völgy mélyén, nem ér minket felkészületlenül a rendkívüli havazás: bármikor előfordulhat, hogy az egyetlen, kaptatós és szerpentines bekötő utunkkal elvág minket a külvilágtól a tél. Ilyenkor olyan jól tudnak jönni a korábban befőzött gyümölcsök, más élelmiszerek, és elvben már arra is rákészültem, hogy egy ilyen helyzetben pár napig esetleg magunknak kell majd megsütnünk minden kenyérfélét...

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.02.27. 09:36 Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: fotó időjárás videó havazás hóesés rendkívüli

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr313701794

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rendkívüli hóhelyzet Bálványoson! 2018.02.27. 09:39:03

Ma reggelre Bálványost fehér hólepel borította be, melyet erős fagyok kísérnek, még napközben is (ma -7 - -8 °C, holnap -17 °C lehet). Az utak eltakarítását már megkezdték, de később hóátfúvások várhatóak, ezért a balatonföldvári Gr. Széchényi Imre ál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása