img_8500_resize.JPG

Nincs is jobb a saját termesztésű zöldségfélnél! Erre tavaly különösen rá(/ki)éheztünk, mert az elmúlt évben kivételesen (többek között babavárás mellett) egyáltalán nem volt veteményesünk. Most a kemény fagyok után hirtelen beköszöntött koratavaszi idő erre különösen meghozta kedvünket. Igaz, idén - részben szintén babázás mellett - túl sok kapacitásunk nem lesz, ezért megpróbálunk kis(ebb) méretekben gondolkodni.

Az elhúzódó tél mellett kicsit későn ébredtem, de egy kis paradicsom-palánta nevelés még éppen beleférhet. Bár az utóbbi években készen vettük a paprika-paradicsom palántákat, most ismét kedvem támadt egy kis nevelgetéshez.

Négyféle paradicsommag került földbe:
Kecskeméti 3 F1 (Igen korai, törpe - fürtös)
Lugas F1 (Folytonnövő, fagyokig szedhető - fürtös)
Black cherry (Fekete paradicsom, mini)
Manó (Korai, törpe növésű)
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján leginkább a fürtös paradicsomot fogyasztottuk jó étvággyal, továbbá régóta szemezgettem már a "fekete paradicsommal", de más színes fajták is tetszenek.

Az apró magokat tegnap ültettem el palántázó tálcába. (A kevesebb tartalmú tasakokból mind, kb. 20-20 szem, a nagyobb mennyiségű magokból 30-30 szem került földbe.)

img_8528_resize.JPG

img_8533_resize.JPG

img_8553_resize.JPG

Ha többféle magot ültet az ember (ami általában jellemző), nem árt őket számon tartani, mert könnyű elfelejteni, hogy mi hová került (avagy: hová milyen fajtát ültettünk).

paradicsom20180310.jpg

Most már csak locsolgatni kell őket, és lelkesen figyelni, mikor bújnak ki. :) Sajnos a helyük nem a legvilágosabb, de azért bízom benne, hogy így is életerős palánták cseperednek belőlük.

A langyos napsütés közben egyre több virágot csalogatott elő a kertben.

img_8512_resize.JPGA fű között további apró hóvirág-csapatokat fedeztünk fel

img_8516_resize.JPGÚgy tűnik, a tavaly szerzett kankalinom - nagy örömömre - szépen megmaradt és most kezd kihajtani.

img_8519_resize.JPGA kerek ágyásban is ez-az elődugja fejét...

img_8526_resize.JPGAz idei első krókuszok

img_8520_resize.JPGKrókuszok a kerek ágyásban

img_8523_resize.JPG

img_8525_resize.JPGÉs mégegy hóvirág

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.03.11. 10:47 9 komment

Címkék: fotó videó virág zöldség ültetés paradicsom kankalin hóvirág palánta krókusz magok primula crocus palántanevelés Manó hagymás virág Kecskeméti 3 F1 Lugas F1 Black cherry

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3213730340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.03.11. 19:29:24

Hol vettétek a magokat?

Anyaaa · http://galeria.hu 2018.03.12. 07:51:42

@Burgermeister: Gazdaboltban. Ezek most sima, bolti zacskós vetőmagok.

clemens 2018.03.12. 16:37:13

Szerintem ezzel nem lesz sikerélményed, több sebből vérzik amit csináltál.
Minden zacskón rajta van hogy fél cm az ültetési mélység (inkább kevesebb legyen), sajnos nagyon letuszkoltad szegény magokat, onnan nem fognak kibújni.
Az egy edény-egy mag sem helyes módszer, mert ez 100% kelési arányt feltételez, aminek a fele sem igaz. A tápkocka is kicsi egy valamirevaló palántának.
Célravezető az egyfajta összes magot egy kb 10cm-es cserépben kikeltetni, és szikleveles korban a legszebb példányokat egyesével átültetni egy tejfölös pohár mérető edénybe, ezt kell március végétől üvegházban nevelni, így lehet május elejére elfogadható palántád. Én így csinálom 20 éve, évi 100 kg pari terem.
Még nem késő újrakezdeni.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.03.12. 17:17:36

@clemens: Köszönöm hozzászólásod.

Eddig szerencsére működött (avagy: ha gond volt a paradicsommal, akkor nem ennek kapcsán). :)
A zacsik ugyan 1 cm-es mélységet javasoltak, de mivel a kis fiola alig mélyebb 1-2 centinél, így jellemzően kevésbé mélyre dugdostam csak őket. (Lehet, hogy a képen és videón az arányok csalókák.)

Ez pont azért ilyen sokdarabos ültetőtálca, hogy a nem kelő magok helyett is legyen másik. :) A zacskókban (legalábbis egy részükben) adott volt a mag mennyisége, így szinte mindegy is, hogy most mennyire ültetem szét őket. :) Ez csak keltetésre szolgál, amelyik szépen megmarad, az mehet majd pohárba/cserépbe. Ha összeszórom őket egy cserépbe, akkor sokkal nagyobb a sérülés valószínűsége a pikírozásnál. (Ez így picit macerásabb, de idővel szerintem meghálálja a plusz munkát.)

Azért köszönöm szépen a jótanácsokat, majd mérlegelem! :)

Arcade Macho 2018.03.13. 01:16:21

en rogton a nagy palantazo poharba ultettem mindenbe csak egyet, ami nem kel ki abba majd mast ultetunk :)

a melyseg pontos megadasa es betartasanak inkabb a szabadfoldi ultetesnel van jelentosege, de ott ahol az ember napi szinten ranez 3szor ott mindegy

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.03.13. 07:47:46

@Arcade Macho: Igen, ez így elég logikus megoldás. :) Én is úgy terveztem, de nem készültem rá előre, így nem voltak üres poharaim (másfelől helyhiánnyal is küzdök, így sajnos túl terebélyesen sem oldhatom meg, az átültetés utáni, kb. 100 pohárka/kiscserép elhelyezésére még ki kell találnom valamit...).

HgGina 2018.03.13. 15:36:14

@lyzX: műanyag poharak helyett van egy olcsó, és kis munkával elkészíthető változat.
A WC-papír tekercsek dudáját (a középső erős kartoncső) kettévágjuk. Aztán kétszer megtörve négyszög keresztmetszetűre hajtjuk. Az egyik végén négy helyen, a kialakított éleknél bevágjuk, majd a szokásos dobozhajtogatásos, átfedéses módon a bevágott végét lezárjuk. A vizet a tálcába is önthetjük, felülről is locsolható, Akár ezzel együtt ki lehet ültetni, a papír teljesen természetes anyagként elbomlik. A növény gyökere pedig kiültetés után a bomló papírt teljesen szétroncsolja.
Egy családban egy év alatt keletkezik annyi ilyen hulladék, hogy az valószínűleg az éves felhasználási igényt fedezi. Mi évek óta használjuk.
Legalább a műanyagok kikerülését is csökkentjük ezzel.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.03.13. 15:48:06

@HgGina: Köszönöm szépen a javaslatodat, nagyszerű! A WCpapír-hengerre már én is gondoltam, de ezt a szögletesre hajtogatós módszert nem ismertem, így valóban mennyivel praktikusabb! Bár jelenleg nincs üres gurigánk (mostanra mindet eltüzeltem), de jövőre elképzelhető, hogy félreteszem őket.
Csak az AquaTube változatokkal vigyázzunk, mert esetleg nyom nélkül eltűnik egy locsolás után. :)
süti beállítások módosítása