A minap olyan szerencsés helyzetbe kerültem, hogy egy pillangó állt nekem modellt fotózáshoz. Imádom őket, szívesen meg is örökítenék néhány, a kertünkön átlibbenő példányt, de általában ők ezt már nem várják meg. Most viszont hosszasan illegette-billegette magát egy kis sárga mintás. Szerencsémet tovább fokozza, hogy ezzel egyidőben egy kacsfarkú szendert is sikerült lencsevégre kapnom. (Ezzel már többször próbálkoztam, de sajnos túlságosan gyorsak és félénkek a közeli fotózáshoz.) Fürgének ez is fürge volt, alig néhány kép erejéig tudtam róla néhány, enyhén bemozdult képet készíteni.
Tervezem a jövőben pillangóbarát virágok betelepítését. A fotózást mindenképpen megkönnyítheti. :)

pillango.jpgEredetileg ezt a pillangót szerettem volna fotózni, de ő sajnos félénkebb volt, így hamar továbbállt

Néhány kép a kis pillangó modellemről (virág: illatos ternye, sárga):

P4138158_resize.JPG

P4138155_resize.JPG

P4138137_resize.JPG

P4138157_resize.JPG

P4138031_resize.JPG

Az épp arrajáró kis szender (virág: phlox subulata):

kacsfarku_szender.jpg

kacsfarku_szender2.jpgKacsfarkú szender, táplálkozás közben

Történetesen itt is épp arra libbent egy fehér lepke (sajnos ő sem maradt) :)P4138160_resize.JPGPhlox subulata (árlevelű lángvirág), rózsaszín

Így tavasz közepén szépen virágzik a kertünk. Néhány kép róla, vegyesen, ömlesztve:

P3307905_resize.JPGTulipánok (Triumph) és illatos ternye

P4047982_resize.JPGLila Triumph tulipán

P4027927_resize.JPG

P4037952_resize.JPG

P4037948_resize.JPG

P4027939_resize.JPG

P4047965_resize.JPGSziklakerti látkép

P4117998_resize.JPGPhlox subulata (árlevelű lángvirág, lila)

P4117999_resize.JPGVirágszőnyeg :)

P4138083_resize.JPGA kerek ágyásban is kinyíltak a csodás színű tulipánjaim. :) (Queen Of The Night)

P4118002_resize.JPG(Hamarosan az ágyás közepén lévő díszhagymák is nyílnak...)

P4138086_resize.JPG

P3297822_resize.JPGVirágzó barackfa (kínai laposbarack)

P3297847_resize.JPGKaticabogár invázió a gyümölcsfákon

hazimeh.JPGMéhek lepték el a fűzfát (kicsit korábbi fotó). Innen elsősorban propolisznak való "ragacsot" szoktak gyűjteni, amit aztán a kaptár ragasztására, réseinek kitöltésére, valamint egy fajta "természetes antibiotikumként" hasznosítanak a kis szorgos rovarok.
Mézelő méh / Háziméh (Apis Mellifera / Apis Mellifica), dolgozók

P4138088_resize.JPGKinyílt a kis meténg is - ez a kis virág a nyirkosabb, árnyékosabb helyet szereti

P4087991_resize.JPGKivirágzott a pár hete elültetett medvehagymám. Remélem, ez már egyúttal azt is jelenti, hogy megmarad.

Szerző: lyzX  2014.04.13. 16:59 Szólj hozzá!

Címkék: fotó virág lepke sárga fénykép rózsaszín méh lila pillangó phlox szender háziméh phlox subulata árlevelű lángvirág kacsfarkú szender

A hétvégén volt szerencsénk egy kis kirándulást tenni Abaligeten és környékén. Már tavaly, egy hasonló utunk alkalmával rögtönzött letérő során kifigyeltük, hogy a Mecsek telítve van medvehagymával. Mivel ennek most épp szezonja van, így az úticél és az időzítés sem a véletlen műve volt. :) És ha már ott jártunk, szedtünk is belőle friss fogyasztás céljából - valamint a "véletlenül tövestől kicsusszanó" egyedeket is magammal hoztam...

mecsek-medvehagyma_szedes3_resize.jpgAz erdőszél telítve van medvehagymával (és ez természetesen csak egy kicsiny részlete az adott lelőhelynek)

Az utóbbi években rendkívül felkapott lett ez a növény, így hasznos tulajdonságairól, szedésének szabályairól és felhasználási módjáról részletes leírások tömkelege található meg az interneten. Csak néhány fontosabb információt emelnék ki.

A medvehagyma szedése
medvehagyma-gyongyvirag.jpgMindenek előtt a biztonság - A legideálisabb, ha tudjuk, honnan szedjük a medvehagymát, így nem érhet minket meglepetésként, hogy a leszedett növény esetleg mégsem az, mint aminek gondolnánk. Leginkább a gyöngyvirág leveleivel való hasonlatosságára szokták felhívni a figyelmet, ami azonban mérgező /a mellékelt képet netről szedtem/. Virágzásakor már egyértelmű a különbség. Ha nem ismerjük biztosan, dörzsöljük meg levelét - a medvehagyma fokhagyma jellegű illatot áraszt.
Azt, hogy közvetlenül út mellől ne szedjünk, talán említeni sem kell.
Óvjuk, védjük környezetünket - Állami tulajdonban lévő területen szabadon, engedély nélkül szedhető a medvehagyma. Magánerdőben (és magánterületen) csak a tulajdonos beleegyezésével és engedélyével. Tájvédelmi körzetben a medvehagyma (és minden más növény) leszedése tilos!
Mértékletesség - Kereskedelmi mennyiségben az erdőgazdálkodó engedélyével, saját felhasználásra (fejenként naponta legfeljebb 2 kg) engedély nélkül szedhető.
Szedéskor ne "taroljunk", egy tőről legfeljebb 1-2 levelet csípjünk le. A leveleket ne rángassuk, ne tövestől tépjük ki, hanem vágjuk vagy csípjük el.

A medvehagyma felhasználása
Nyersen és sütve vagy főzve, de akár teaként is fogyasztható. Az interneten számos recept fellelhető róla - mi például krémlevesnek, frissen szendvicsben, valamint tésztával ettük. Élelmiszerként és gyógynövényként egyaránt felhasználható.

A Mecsekből hozott töveket ma sietve el is ültettem. Árnyékos helyet kedvelnek, így a ház mögött alakítottam ki egy kis területet számukra. Balszerencsémre kisebb esőben kellett mindezt véghez vinnem, de nem akartam tovább halogatni földbe jutásukat. Most már csak drukkolnom kell, hogy meg is maradjanak (kicsit megviselte őket az utazás és nem is feltétlenül a legszerencsésebb időszakukban telepítettem át őket).

medvehagyma_ultetes_resize.jpgFrissen ültetett medvehagymáim (kissé kókadtak)

medvehagyma_ultetese4_resize.jpgA kiültetett medvehagymák - locsolás után

Szerző: lyzX  2014.03.23. 18:44 Szólj hozzá!

Címkék: fotó kirándulás fénykép hagyma ültetés medvehagyma gyógynövény lelőhely Mecsek Magyarhertelend gy:Gyógynövények kertünkben

p3187791_resize_1395144070.JPG_1200x900

A szikrázó napsütésben a kökörcsin is szirmokat bontott

Szerző: lyzX  2014.03.18. 13:02 Szólj hozzá!

Címkék: fotó fénykép virágok lila kökörcsin leánykökörcsin

Ma végre sikerült végeznünk a paradicsomok és paprikák palántázásával. A beültetett ládák már a melegágyban pihennek, mi pedig várjuk, hogy kikeljenek. :)

paprika-paradicsom-palantak2-kis.jpg

paprika-paradicsom-palantak-kis.jpg

A palánták nevelgetésére a tavaly készített melegágyat használjuk, melyről egy korábbi bejegyzésemben már beszámoltam. A tavalyi palánták szépen fejlődtek benne:

Szerző: lyzX  2014.03.16. 17:44 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó fénykép paradicsom paprika palánta palántázás melegágy

A tervezettnél ugyan kicsit később, de megkezdtük az ültetgetést, palántázást. Munka mellett korlátozottan, elsősorban a késő-délutáni órákban és hétvégén van rá lehetőség.

A múlt hétvége eseményei

A kertben az egyre tavasziasodó időben sorra nyílnak ki a korai, hagymás virágok.

P3097725_resize.JPG

A kökörcsin is láthatóan élvezi a múltkori gondoskodást. Az elszáradt levelek helyén most új hajtásokat hoz, lassan kinyílnak virágai.

P3097726_resize.JPGLeánykökörcsin (lila)

Bár a virágzásra még kicsit várni kell, a legutóbb elrendezett kerek ágyásban is szépen nőnek a tulipánok, az első hagymavirágok is kidugták hegyüket (középen).

P3097729_resize.JPGTulipánok és hagymavirágok

Egy új barackfa elültetésére is sor került.

P3097732_resize.JPGFrissen ültetett sárgabarack

Történt ugyanis, hogy elődjének gyökerét teljes mértékben elrágta valaki rágcsáló. Szerencsére sikerült azonos fajtával pótolni.

P2267666_resize.JPGA pórul járt kajszibarack

P2267663_resize.JPGAz elrágott tő

A tavaly ősszel ültetett almafák is nagyon fiatalok még. Remélhetőleg rendben megmaradnak.

P3097735_resize.JPGAlmafák (őszi ültetés)

A kertünk tele van a fűben megbúvó lila ibolyával. :)

P3097757_resize.JPG

P3097739_resize.JPG

A méhecskék már nagyon szorgoskodnak: folyamatosan gyűjtik a nektárt és virágport.

P3097746_resize.JPG

P3097751_resize.JPG

Az idén sikerült rendkívül sok - részben különleges - vetőmagot beszerezni. A paprikák, paradicsomok palántázása már javában aktuális. Szerencsénkre, kifejezetten erre a célra alkalmas palántázó tálcákat kaptunk korábban. Persze munka ezzel is van bőven...

P3097755_resize.JPGPalántázó tálca feltöltésre várva

P3097760_resize.JPGA különleges paradicsom-fajták (lila, zöld, sárga, piros, fekete, fehér, csíkos, kicsi, nagy, gömbölyű, körte alakú, barack fazonú...) és csilipaprikák egy része már a palántázó tálcán sorakozik. Lényeges a különféle fajták ültetési helyét és nevét gondosan lejegyzetelni, ha nem szeretnénk később meglepődni. :)

P3097766_resize.JPGA gyümölcsfák egy lemosó permetezést kaptak (rézzel)

A heti ültetések

A napsütésben gazdag, egyre melegebb napokat igyekeztem a veteményes beültetésével kihasználni. (Persze most is elsősorban a délutánok álltak rendelkezésemre.) A zöldborsó - velőborsó és kifejtő borsó - és egy csomag fehér hagyma (Snowball) végre a földben pihen. Ezzel mindenképpen végezni akartam még a jelen hétvégére jósolt vihar előtt.
8 csomag (cca. 1,5 kg) borsó 4 és fél sor (kb. 100 méter) hosszú lett.

P3127772_resize.JPGFöldben az első sor borsó

P3137783_resize.JPGÜltetés - egy kis segítséggel ;)

Szerző: lyzX  2014.03.15. 20:03 Szólj hozzá!

Címkék: alma fotó virág fénykép hagyma virágok ültetés tulipán paradicsom paprika méh sárgabarack borsó ibolya faültetés zöldborsó csili lila kajszibarack almafa palánta allium hagymás rágcsáló gyümölcsfa barackfa kökörcsin snowball palántázás leánykökörcsin hagymavirág kajszi hagymás virág velőborsó kifejtő borsó

Ez az idei első hétvégénk, amikor végre alkalmunk adódik a kerti munkálatokra. Így is terveztük, és szerencsénkre ragyogó napsütés, tiszta idő kísérte mai tevékenységünket.

P3017683_resize.JPG

A mai munka oroszlánrészét a veteményes rendezése tette ki. Ehhez Párom egy rotációs kapát kölcsönözött ki a hétvégére.
Területileg ugyan oda kerül a veteményes, mint tavaly.

P3017697_resize.JPGA felkapált veteményesünk

P3017705_resize.JPGA fenti rész is egyengetésre került.

A virágoskert az én területem, így ez a feladat rám várt.
A kerek virágágyást kigazoltam - tele volt tarackkal. Óvatosnak kellett lennem, mert a tulipánok már hajtanak. Sajnos a tarack rengeteg bosszúságot okoz a kertünkben; küzdünk ellene, de igazi, végleges megoldást még nem sikerült találnunk. Aki találkozott már vele kertjében, ismeri: mindenen átnő (talajtakarás nem segít ellene), rendkívül szívós, hosszú (akár több méteres) gyökerei és szára mindent behálóznak. Kihúzni sokszor csak a növényeinkkel együtt sikerül, de többnyire így is beleszakad kisebb-nagyobb darabja, ami aztán megerősödve ismét kihajt. A kihúzott gazokat mindenképpen érdemes elégetni, mert a kertben félredobva vidáman él tovább. Eddig egyedül a rendszeres kihúzása (teljes növény eltávolítása, alapos kapálással), illetve többszöri permetezése (gyomirtóval) hozott eredményt. Sajnos ez is csak időnyerés, mert hamar visszaszaporodik a környező területről.

P3017686_resize.JPG

A gazolás után nagyobbik fiam segítségével beültettük virághagymával a szabad területet. Több csomag, sok éves virághagymánk volt, ezeket dugdostuk el. Kérdéses, hogy ezekből mi volt még életképes, de egy próbát megérnek. Rengeteg krókusz, valamint írisz és hóvirág került a kerek ágyásba.

A tearózsáimat (teahibridek) is megmetszettem, általában így tavasz elején szoktam. Igaz, évekbe telt, mire képes lettem tisztességes mértékben visszavágni őket, az első években még az elhalt ágakat is csak lelkiismeret-furdalás árán tudtam lemetszeni. :D Idő közben belerázódtam, és be kell lássam: tényleg meghálálják ezt a fajta gondoskodást (is).
Nagyjából a harmadára érdemes visszametszeni a töveket. Az erősebb, vastagabb hajtásokat jó hosszabban meghagyni. Szemek fölött (kb. 1 centivel) szoktam, 45°-os szögben metszeni. Kifelé álló szemnél érdemes elvágni, úgy, hogy (45°-ban) a száron a szem felőli oldalon legyen a metszés felső pontja. A vastagabb főhajtásokon 6-8 szemet, a közepeseken 3-4-et, a vékonyabb hajtásokon 1-2-t hagyok meg.
Korábban a locsolóvízbe adagolt, folyékony rózsatápot használtam. Az utóbbi években inkább hosszabb hatóidejű, 2 évig lebomló granulátumot. Már aktuálissá vált az újabb adag, így egy kis gazolás és kapálás után azt is kaptak a földjükbe.

P3017687_resize.JPGRózsatáp granulátum bekapálás előtt

P3017696_resize.JPG

Szerző: lyzX  2014.03.01. 21:29 Szólj hozzá!

Címkék: fotó virág írisz fénykép virágok rózsa metszés gaz tarack hóvirág krókusz kapálás gazolás hagymás műtrágya virághagyma nőszirom crocus rotációs kapa hagymás virág tápozás rózsatáp rózsa metszés