img_4555_resize.JPGÚj Kenyér

A tegnap este bekevert DNK-tésztám reggelre szépen megkelt, délelőtt a korábban leírtak szerint sütöttem meg.

Következzenek tehát a másnapi, sütési fázis fotói.

img_4535_resize.JPGA bekevert tészta reggelre szépen megkelt

img_4537_resize.JPGA tálból a tésztát erősen lisztezett felületre borítjuk. Ne rémüljünk meg: rendkívül folyós, ragadós ez a massza, ezért is fontos az alapos lisztezés.

img_4538_resize.JPGLisztes kézzel kicsit széthúzzuk, majd óvatosan kétoldalról, illetve alulról-felülről is harmadáig behajtjuk

img_4540_resize.JPGEgy tiszta konyharuhát szintén jól meglisztezünk

img_4541_resize.JPGA lisztezett konyharuhára fejjel (hajtásokkal) lefelé óvatosan áthelyezzük a tésztát

img_4542_resize.JPGBecsomagoljuk a tésztát, és kb. fél órára pihenni hagyjuk - miközben bekapcsoljuk a sütőt

img_4543_resize.JPGA sütőt 250 fokra melegítjük, benne a sütésre szánt tállal

img_4544_resize.JPGKb. fél óra elteltével, a sütőtálat kivesszük (vigyázat, ez nagyon FORRÓ!!)

img_4545_resize.JPGA tésztánkat most már fejjel felfelé a tálba helyezzük

img_4547_resize.JPGA tésztát a lecsukott sütőtállal a sütőbe helyezzük

img_4548_resize.JPG50 percig sütjük

img_4551_resize.JPGHa megsült, levesszük a tetejét, és még kb. negyed óráig ropogósra sütjük

img_4554_resize.JPGA kisült kenyeret kivesszük, rácson vagy deszkán kihűtjük

img_4558_resize.JPGKihűlve - áldást követően (ami egy kereszt jelképes rajzolata késsel a kenyér alján) -  megvágjuk

img_4559_resize.JPGA frissen szelt kenyér

A megadott mennyiségekből közel 1 kilós (de bő 750 grammos) kenyerünk sült.

Tapasztalatból emlékszem, hogy a házi kenyér konyharuhába, esetleg zacskóba csomagolva még napokig kellemes állagú marad, nem szárad ki belül, de meg sem szívósodik. Gyakorlatban viszont nálunk egy napon belül le szokott rá csapni a család.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szerző: lyzX  2017.08.20. 13:19 7 komment

Címkék: fotó ünnepek konyha augusztus 20 kenyér fénykép sütés kenyérsütés kelttészta DNK - Dagasztás nélküli kenyér Új Kenyér Ünnepe

ujkenyer.jpgA kenyér egyik legalapvetőbb, legősibb élelmiszerünk, szinte minden táj kultúrájában megtalálható valamilyen formában. Nagyanyáink még kiemelt tisztelettel bántak vele, és persze néhány generációval korábban még maguk sütötték a család számára, egy egész hétre előre. Nem véletlen, hogy a legtöbb háziasszonyban a mai napig ott él a kenyér szeretete, megbecsülése.
Ami viszont tény, hogy a ma kapható kenyerektől néha a kedvem is elmegy, mikor a boltból hazahozva már száradt, élvezhetetlen az állaga, semleges "íze" - nemhogy egy hét után... Ami szintén tény: egy mai, minden téren kihívásokkal szembenéző (mondjuk úgy: átlag) háziasszonynak esélye nincs napi, heti rendszerességgel kenyeret keleszteni-dagasztani, és frissen sülten a család asztalára tenni. No ebben rejlik eme recept nagyszerűsége.

A DNK, vagy dagasztás nélküli kenyér elkészítése tényleg nem igényel komoly előkészületet és felfordulást, és nincs hozzá szükség különösebb konyhai gépekre (pl. kenyérsütő vagy dagasztó gépre). Könnyen, gyorsan elkészíthető, az éjszakai pihentetést és másnapi sütő-előmelegítést leszámítva nem időigényes.

Ezúttal az új kenyér ünnepe alkalmából állítottam össze egy adagot (nem mellesleg azért, mert holnap a boltok is zárva lesznek ;) ).

szent-istvan-augusztus-20.jpg

Recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt (BL55);
- 1,5 dkg friss élesztő, vagy pedig 3,5 g (fél tasak) szárított élesztő;
- 1 púpozott teáskanál só;
- 4 dl langyos víz.
Kellékek:
- konyhai tál, lehetőleg fedéllel zárható (én pl. egy szimpla folpack fóliával lezárt konyhai tállal oldottam meg);
- sütő tál, fedeles (jénai, sütőtál, fém lábas, stb.).

Elkészítés:
Tészta összeállítása: az élesztőt (ha friss, elmorzsolva) és sót tálba tesszük, a lisztet rászitáljuk. A langyos vizet ráöntjük, és összekeverjük, de épp csak annyira, hogy a lisztet mindenhol víz érje, kidolgozni nem szükséges a tésztát. A tálat lezárjuk (vagy fóliával borítjuk), és egy éjszakára (vagy 10-12 órára) pihenni hagyjuk.

Sütés: másnap (avagy pihentetés után) lisztezzünk jól meg tiszta felületet, a masszánkat (ami elég híg lesz) erre borítsuk. Óvatosan húzogassuk kicsit szét, majd két oldaláról (3-ad - 3-ad arányokban) hajtogassuk be, majd ugyanígy fentről-lentről is harmadolva. Egy tiszta konyharuhát szintén lisztezzünk jól be, az összehajtogatott tésztát fejjel lefelé erre tegyük, csomagoljuk be, és tegyük félre kb. fél órára pihenni, míg a sütőt előmelegítjük.
A sütőt ezután 250 fokra előmelegítjük, a sütésre szánt fedeles tállal (sütőedénnyel) együtt. A felforrósodott tálat kivesszük (vigyázat, nagyon forró!!), a konyharuhából a kenyértésztánkat (ekkor már hajtogatással felfelé) ebbe tesszük át, majd mehet a sütőbe, rajta a sütőedény fedelével. A csukott edényben kb. 50 percig sütjük, majd végül a fedelet levéve még süssük ropogósra. Kivéve a sütőből rácson vagy deszkán kihűtjük.

Az általam összeállított tészta augusztus 20-án, az Új Kenyér Ünnepén kerül sütésre:

img_4526_resize.JPGSzáraz hozzávalók: porélesztő és só a tálban

img_4527_resize.JPGRászitáljuk a lisztet

img_4528_resize.JPG

img_4529_resize.JPGFelöntjük a langyos vízzel

img_4530_resize.JPGÁtkeverjük

dnk-teszta2_resize.jpgFólia alatt, másnapig pihen a tészta

A másnapi sütés részletes leírása fotókkal itt található.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szerző: lyzX  2017.08.19. 20:33 Szólj hozzá!

Címkék: fotó ünnepek augusztus 20 kenyér fénykép recept kenyérsütés kelttészta DNK - Dagasztás nélküli kenyér Új Kenyér Ünnepe

img_4244_resize.JPG

Most jutottam el végre odáig, hogy a sürgősséggel leszüretelt és hűtőszekrénybe beraktározott őszibarackokat befőzzem ivólének. A nektarint elsősorban nyersen, valamint levét kipréselve frissiben, dzsúzként fogyasztjuk.

Az őszibarackokat és nektarinokat - a friss gyömölcslé valamint a befőzésre kerülő ivólé esetén egyaránt - a lé kinyeréséhez mosás után négybe vágom, magjukat kifordítom, és (a korábban bemutatott) lassú préssel pépesítem. Frissiben így fogyasztjuk (cukor vagy víz hozzáadása nélkül), de olyan sűrű, hogy akár pépes bébiételként is felhasználható.

Őszibarack ivólé készítése, télire:
A fenti barackpépet (a korábban leírt sárgabarack ivóléhez nagyon hasonlóan) főzzük be, dunsztolással tartósítva. Az arányokat csak nagyságrendileg tudom megadni, mert a vízmennyiség és cukor nagyban függ a gyümölcs(pép) állagától, édességétől/savasságától, de persze ízléstől is, így mindenképpen kóstolni érdemes. Tartósítószert ezúttal sem használtunk, citromsavat is csak elvétve, opcionálisan (a legutóbbi adagban pl. egyáltalán nem).

Mennyiségek (nálam, a legutóbbi főzetnél):
- Mosott, kimagozott őszibarack vagy nektarin; nálam: 3.120 g (ami a préssel ~2,5 liter tiszta gyümölcspépet adott ki);
- Víz; nálam: 2 l, azaz (tisztított gyümölcsök arányában): ~+64 %;
- Cukor; nálam: 20 dkg, azaz (tisztított gyümölcsök arányában): ~+6,4 % (amit végül kicsit soknak is éreztem, mert édes volt a felhasznált barack).

Elkészítés:
A megmosott gyümölcsöt kimagozva, darabolva lemérjük, majd pépesítjük. A tűzhelyre készítem (nagy, befőző fazékban) a várható vízmennyiség kb. felét, hogy a gyümölcspüré minél rövidebb ideig legyen levegőn, barnulás megelőzése végett. (Igény szerint ebbe kerülhet egy kis citromsav is, hasonló céllal.)
A víz-barackpép elegyét (ritkán megkavarva) melegítjük, kóstoljuk. Ilyenkor állítjuk be a kellemes cukorarányt és a megfelelő sűrűségét is, a további víz hozzáadásával.
Igény szerint felforraljuk, de hosszasan főzni nem érdemes, mert az őszibarack veszíteni fog "barackos" ízéből. (Legutóbbi főzetemet már nem főztem forráspontig.)
Az ivólét még forrón sterilizált (kiforralt, kisütött, stb.), magas ivóleves üvegekbe adagoljuk, tölcsér segítségével. Habozni, szűrögetni nem érdemes, a lé habja adagolás közben leapad. Lezárva még forrón megy vissza a 90 fokos sütőbe - természetesen bármilyen profibb sterilizálás alkalmazható: befőző automata, forró fürdő, száraz dunszt, stb.

A készítés folyamata képekben:

img_4254-barackok-hutve.JPGA leszedett barackok és nektarinok a hűtőszekrényben várják a feldolgozást

img_4491_resize.JPGA pépesítés előtt megmossuk, kimagozzuk, daraboljuk a barackot

img_4494_resize.JPGBarackok pépesítése lassú préssel


Az őszibarackokat az elektromos passzírozóval pépesítjük

img_4501_resize.JPGPép és lé kinyerése a géppel

img_4493_resize.JPGŐszibarack gyümölcslé és hulladéka

img_4490_resize.JPGŐszibarack lé

img_4505_resize.JPGNektarin lé

img_4504_resize.JPGBarackok és nektarinok hulladéka: ez a mennyiség (kb. fél liter száraz rost és héj) nagyjából 4-5 kg barackból és nektarinból keletkezett.

img_4492_resize.JPGA megtelő kancsóból a frissen kipréselt gyümölcslevet az előkészített vízhez adjuk a fazékban

img_4506_resize.JPGKóstolgatjuk, ízesítjük, hígítjuk, miközben felfőzzük a lét

img_4240_resize.JPGMerőkanállal adagoljuk üvegekbe (a habja közben magától is eltűnik)

img_4244_resize.JPGÜvegekbe adagolt őszibarack ivólé

img_4248_resize.JPGPalackozva megy vissza a sütőbe, a teljes sterilizálás végett

A barackok és nektarinon eredeti helyükön :) , a kertben:

img_4123_resize.JPGNektarin fa

img_4125_resize.JPGNektarin

img_4185_resize.JPGBarackok és nektarinok vegyesen

img_4194_resize.JPGNektarin fa

img_4196_resize.JPGNektarinok

img_4197_resize.JPG

img_4199_resize.JPG

img_4201_resize.JPGŐszibarack

img_4202_resize.JPGŐszibarackok

img_4203_resize.JPG

img_4228_resize.JPGBarackszüret

img_4229_resize.JPGNektarinszüret

img_4231_resize.JPGKedvenc nektarinom :)

img_4232_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szerző: lyzX  2017.08.13. 18:54 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó fénykép barack gyümölcslé befőzés nektarin őszibarack püré bébiétel barackfa passzírozó passzírozás ivólé baracklé gyümölcspép lassú prés

Minden nap egy barack - ettől vidám maradsz.

Nem, a látszattal ellentétben nem nyitottunk külön hűtőszekrényt a barackjaink számára, joghurtreklámhoz hasonló, természetellenes katonás sorrendbe állítva őket minden polcon. A valóság az, hogy éppen akkor érett be az egyik őszibarack és egy nektarin fánk, amikor elutaztunk, így vészmegoldásként a hűtő egy részét ürítettük ki számukra, papírtörlőre sorakoztatva, míg alkalmunk adódik bármi módon hasznosítani őket. Épp csak egy próba-főzetnyi őszibarack ivólére maradt időnk (erről majd hamarosan), a többit már csak leszedni és eltárolni tudtuk. A barackok csodával határos módon kivétel nélkül átvészeltek így másfél hetet, még mindig finomak (egyébként az őszi ivólé is az lett), így nem vesztek kárba a csodás gyümölcsök. A melegben pedig kifejezetten jól tud esni egy-egy jól behűtött, lédús, piros nektarin. ;)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szerző: lyzX  2017.08.07. 19:31 Szólj hozzá!

Címkék: fotó konyha fénykép barack hűtés nektarin őszibarack hűtőszekrény

img_4192_resize.JPG

Szögezzük le: nagyon nem szeretem a felesleges konyhai kütyüket. Főleg, ha azok valami különleges tulajdonsággal bíró ("telehsopos jellegű") csodamasinák, amik valamivel "többet tudnak", mint a normál háztartásban fellelhető puritán társaik. Kiváltképpen a nagy, elektromos gépeket nem díjazom, amik elvileg a sokszázadik különleges igényt hivatottak kielégíteni, a gyakorlatban viszont éveken keresztül csak porfogóként foglalják - igencsak helyhiányos konyhánkban - a polcot, vagy jobb esetben már korábban kihajításra kerültek a padlásra, teraszra, és ott várják meg, míg teljes mértékben az enyészet martalékává válva végképp használhatatlanná lesznek.

Így tehát igen kétkedve fogadtam a gondolatát egy új, elektromosan működő passzírozó gépnek. Ami most merült fel, a - korábban már említésre került - lepotyogott őszibarackok és nektarinok eltevése kapcsán. Mert hát gyümölcscentrifugánk az van, nem is rossz féle. Meg valami szakadt turmixgép is akad, passzírozni pedig kézi tekerős (daráló jellegű), vagy a "hagyományos forgótárcsás" paradicsom-passzírozóval is tudunk. Viszont a barack azért más. A gyümölcscentrifugába nem való (kipróbáltuk: csodás baracklevet állít belőle elő, de a pépes gyümölcshús túlnyomó többségét a hulladékul szolgáló rosttartályba dobálja), rendkívül gazdaságtalan, még ha tízkiló-számra is érik az alapanyag az ember kertjében.
Mindezek okán váltam nyitottá az említett passzírozó gondolatára, "legalább nézzük meg élőben" szinten. (Nem célom reklámozni a beszerzőhelyet, de biztosan sokan kérdezitek, ezért elárulom: abban a négybetűs szupermarket-láncban árulják, ami "Li"-vel kezdődik,és "dl"-re végződik.) Miután a 3. ilyen áruházból az utolsó előtti darabot sikerült elhoznunk (ráadásul olcsó sem volt), bíztam benne, hogy tényleg azt tudja, amiért beszereztük.

Még frissiben, tegnap este gyorsan ki is próbáltuk, először nektarinnal, majd őszibarackkal. Nem akarok ódákat zengeni, de messze felülmúlta várakozásunkat. Legfőbb előnyeit, spéci jellemzőit ekként foglalnám össze:
- pépes húsú gyümölcsök feldolgozására ideális;
- lassú forgású (gyümölcscentrifugához képest), de elektromos (kézkímélő, gyors), kifejezetten a pépesítéshez van kitalálva;
- nem reszel, nem facsar, nem darál, nem centrifugál, hanem passzíroz;
- minimális veszteséget termel, a kinyomott "gyümölcshulladék" (rostok, héj) megfelelően száraz, lé nem vész kárba - lemértük, a beadagolt, magozott őszibarack alig több, mint 10%-a (tömegszázaléka) hullott ki a feleslegbe;
- a pépes gyümölcslé, valamint a szárazabb rost és héj külön kancsókba ürül.
Hátránya egyértelműen az, hogy ez se nem turmixgép, se nem gyümölcscentrifuga, mindenre biztosan nem alkalmas. No meg az elemek mosogatása, bár véleményünk szerint nem vészes, kevesebb, mint a gyümölcscentrifuga eltakarítása.

Így működik a kis masinánk (első teszthasználatunk során nektarint pakoltunk bele). A sűrű gyümölcslé gyönyörűen csorog kifelé, a visszamaradó szárazabb rost (számomra "műzliszeletre" emlékeztető hasábokban) potyog kifelé:

Az őszibarackok és nektarinok már alig várják, hogy áthaladhassanak rajta befőzés céljából. ;)

A következő eltevésre várakozó, már potyogó gyümölcsfák:

img_4199_resize.JPGNektarin

img_4203_resize.JPGŐszibarack

img_4217_resize.JPGNyári alma

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szerző: lyzX  2017.07.24. 18:35 Szólj hozzá!

Címkék: alma fotó videó konyha fénykép barack nektarin őszibarack háztartási gép passzírozó passzírozás konyhai eszköz baracklé nyárialma lassú prés

img_4122_resize.JPGFotó: a baracklekvár mellett egy kis vadringló lekvár is főtt...

Végre eljutottunk odáig, hogy számba vegyük és elpakoljuk a befőzött lekvárjainkat, barackleveinket. Már csak egy spájz kellene, ahová mindezt elegánsan és praktikusan el lehet helyezni :) (de annak hiányában egy házunkon kívüli helyre kerültek).

baracklekvar_resize.jpg

baracklekvar-ivole2_resize.jpgLekvárok és ivólevek elszállítása (mert a házban sajnos nem férnének el), későbbi hasznosításhoz

Leltár
Összesen 113 üveggel sikerült befőznünk:
- 83 üveg sárgabarack lekvár (ebből 16 üveg fűszeres, 3 üveg teljesen cukrozatlan)
- 29 üveg sárgabarack ivólé
- 1 üveg kék (vagy piros) vadringló lekvár.

baracklekvar-ivole_resize-v.jpgLekvárok, baracklevek feltornyozva

Ígértem tehát pár szót a vadringló befőzéséről is, melyet sokan csak "fosó szilva", vagy "fosóka" néven emlegetnek. Ez az apró szemű szilvaféle kicsit savanykásabb a nemesített rokonainál, ellenben cukrozva igen kellemes lekvár készíthető belőle, kár hagyni lepotyogni. Nehézségünkre, ez a gyümölcs éppen a kajszikkal egy időben érett be, így - a monotónia megtörésére - éppen csak egy tálkányit tudtam belőle összekapdosni, amiből egy próba főzet készült (a barackokkal párhuzamban), és egyetlen üvegecskével tettünk el belőle.
A ringlólekvár kísérlet jelleggel készült, egészen biztosan vannak ennél profibb és kiforrott módszerek is, én a saját megoldásunkat tudom megosztani.

Vadringló (mirabolán, cseresznyeszilva, avagy "fosóka szilva"*) lekvár
*Részemről irtózok a kifejezéstől, de sokan csak így ismerik.

Mennyiségek:
- (nálam: 686 g gyümölcs maggal) - átpasszírozás (magtalanítás) után: 400 g tiszta gyümölcspép lett
- +60% cukor
- ~1/4-ed mokkáskanál őrölt fahéj

Az apró ringlókat alaposan megmostam, átnéztem. További tisztítás vagy magozás nélkül mentek a lábasba felfőzésre. A vékony héja idővel szépen leválik, szétfő - és közben isteni, "karácsonyi" illatot áraszt. :)

img_4117_resize.JPG

img_4118_resize.JPG

Sajnos nem az a kifejezetten magvaváló gyümölcs, így kénytelen voltam magostul felfőzni. Ahogy kezdett pépesedni, a magok eltávolítása végett átpasszíroztam az egészet.

img_4119_resize.JPG

Még a passzírozón is elég sok gyümölcsrost fennakadt, így kanállal igyekeztem belőle mégtöbbet kinyerni, a magokról leválasztani a gyümölcshúst.

img_4120_resize.JPG

Magozás után ment vissza a lábasba, kis rottyanás után édesítettem (a lemért gyümölcspép 60%-ának megfelelő cukorral), fűszereztem (1/4 mk. őrölt fahéjjal). Érdemes közben kóstolgatni, de az édesebb sárgabaracknál mindenképpen több cukrot igényel.

img_4121_resize.JPGA gyümölcshús és héj gyönyörűen szétfő, szinte homogén lekvárt alkotva (turmixolás nélkül).

img_4122_resize.JPGA ringló próbalekvár a kajszival egyszerre főtt

A felfőtt ringlólekvárt még forrón tiszta, sterilizált üvegbe töltöttem, majd - a barackhoz hasonlóan - ment vissza a sütőbe a teljes csírátlanítás végett.

Kóstolónak csak kis mennyiség maradt ki az üvegből - a gyerekeknek rendkívül ízlett. Tetszés szerint alakítható, de úgy érzem, a csipetnyi fahéj méginkább megbolondította.

Mondanám, hogy a nagy kajszizások után most végre egy kis pihenő jöhet, de nem sokáig... Már javában potyog a nyári almánk, őszibarackunk és nektarinunk. Rövid úton számukra is valamilyen hasznosítást kell találni.

0722nyarialma-v.jpgNyári alma

0723oszibarack-nektarin_resize.jpgŐszibarack, nektarin

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature!
Szerző: lyzX  2017.07.23. 13:00 Szólj hozzá!

Címkék: alma fotó gyümölcs fénykép recept sárgabarack barack lekvár gyümölcslé kamra nektarin őszibarack kajszibarack passzírozó passzírozás ivólé kajszi cseresznyeszilva nyárialma mirabolán ringlószilva vadringló (fosóka szilva)