Luca napi búza elültetve. :)

20141213_194142_resize.jpg

20141213_194134_resize.jpg

Szerző: lyzX  2014.12.13. 19:48 Szólj hozzá!

Címkék: búza fénykép ültetés Advent Luca nap

Ha valami, akkora az adventi koszorú tipikusan az "ahány ház, annyi szokás" mintapéldája. Mert lehet az letisztult, ágas-bogas, lehet hagyományos, modern, lehet asztali vagy függeszthető, lehet szimmetrikus és aszimmetrikus, jelképezheti a vallást, de lehet csupán az ünnepi várakozás elengedhetetlen kelléke is. Egy biztos, a karácsonyi hangulat előkészítője, és mint ilyet, sokkal nagyobb öröm házilag elkészíteni, mintsem előre "gyártva", készen megvásárolni. Elkészítésébe beszállhat a család apraja nagyja egyaránt.

PB291055cut_resize.jpg

Ízlések és pofonok (valamint az éppen rendelkezésünkre álló alapanyagok) nagyon eltérőek lehetnek, így a mi idei koszorúnkat csak mint egy lehetséges ötletet mutatom. (Részemről alapvetően a hagyományos stílus híve vagyok, de nálunk elsősorban a nyersanyagok és eszközök határozták meg a kivitelt.)
Érdemes már évközben nyitott szemmel járni a kertben, és ha valami mutatós termést vagy virágot (pl. szép fenyőtobozokat) látunk, félretenni dekorációs célokra - esetünkben a koszorú díszítése végett.

PB291070_resize.JPG

Rövid "technikai" infók
- A koszorút szalma koszorú-alapra kötöttük.- Először a fenyő (és más örökzöld) ágakat fogattuk rá zsineggel, körkörösen haladva, mindig csak a szárukat rögzítve. (Erre jön mindig a következő ág, takarva az előző szárát, illetve az azt rögzítő zsinórt vagy drótot.) Az idén kivételesen nem csak egyféle fenyőből készült a koszorú, a gyerekek kérésére több fajta örökzöldet (pl. luc, ezüstfenyő, tuja, boróka) használtunk, felváltva. Körbeérve picit ügyeskedni kell, hogy a legelőször felfogatott fenyőág alá kerüljön az utolsó szára (a felfogatáskor óvatosan félre lehet húzni az első ágat).
- Az elkészült koszorúra kerültek a gyertyák. Ezeket tüskés gyertyatalpba rögzítettük. A gyertyák színe és meggyújtási sorrendje: lila, lila, rózsaszín, lila. (Egyszínű - pl. fehér - gyertyák esetén jelképezhetik az egyes heteket lila és rózsaszín szalagok is.)
- A gyertyák közé nagyobb tobozokat tettünk (mi vékony dróttal fogattuk fel ezeket).
- Az apróbb díszek és - esetünkben gyertyák színével azonos - szalagok utólag kerültek fel. Ezeket dróttal, vékony zsineggel/cérnával, valamint ragasztópisztollyal rögzítettem.
- Minimális plusz csillogást egy kis csillámspray-vel adhatunk. (Én egy csillámos hajlakkot használtam a célra.)
- A kényelmesebb tárolás és mozgatás végett mi egy erre állandósított kerek tálcán tartjuk a koszorút. (A hosszabb tartósság végett nappal a teraszon tartjuk, így csak este, meggyújtáskor kerül be tálcával a meleg lakásba.)

PB291060_resize.JPG

Örömteli alkotást és kellemes várakozást kívánok! :)

Szerző: lyzX  2014.11.29. 15:07 Szólj hozzá!

Címkék: gyertya rózsaszín szalag lila koszorú adventi koszorú termések Advent fenyőág kreativ:DIY - Csináld magad! kreativ:Dekoráció kreativ:Ünnepek Alkalmak - Advent / Mikulás / Karácsony

nappali_pavaszem_resize.jpg

Szerző: lyzX  2014.11.05. 14:53 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó lepke fénykép pillangó nappali pávaszem

IMG1260_resize.jpgNashi, barna héjú: Hosui

IMG1261_resize.jpgNashi, barna héjú: Hosui

IMG1263_resize.jpgNashi, sárga héjú: Nijisseiki

IMG1268_resize.jpgNashi, sárga héjú: Nijisseiki

IMG1270_resize.jpgKörtefa: Conference

IMG1272_resize.jpgKörtefa: Packhams triumph

IMG1273_resize.jpgKörte: Packhams triumph

IMG1274_resize.jpgKörte: Conference

IMG1277_resize.jpgIdei alma termés

IMG1279_resize.jpgSimonffy piros (Czigány alma, Bikaalma, Kékalma) - ez élőben is szinte fekete (sötétbordó) héjú

IMG1281_resize.jpgSimonffy piros (Czigány alma, Bikaalma, Kékalma)

IMG1285_resize.jpg

P9070177_resize.JPGNashi körte

Szerző: lyzX  2014.09.28. 14:32 Szólj hozzá!

Címkék: alma körte fotó ősz fénykép őszi almafa körtefa Conference nashi körte Hosui Nijisseiki Packhams triumph Simonffy piros czigány alma cigány alma bikaalma kékalma

A cukkini az egyik olyan zöldség, amely idén is megbízhatóan, bőséggel terem kertünkben. Bevallom - bár gyermekkorunkban menzai és házi koszton egyaránt nevelkedtünk -, ez a zöldségféle egészen az utóbbi évekig kimaradt az általam fogyasztott (vagy egyáltalán, jelentősen ismert) ételek repertoárjából. Így csak mostanában kezdem felfedezni annak nagyszerűségét, ízélményét, és a belőle készíthető ételek sokszínűségét. Szó szerint. Ugyanis kertünkben jelenleg sárga, zöld és csíkos cukkini is fellelhető, illetve, a keresztbeporzások következtében a sárga-zöld keveredésével is találkoztunk már.

P7229719cukkini_resize.jpgSárga és csíkos cukkini

IMG1109_resize.jpgSárga cukkini - az apró, zsenge a legfinomabb

IMG1115_resize.jpgZöld cukkini

IMG1113_resize.jpg

IMG1112_resize.jpgCsíkos cukkini

IMG1118_resize.jpgCukkini növények

A frissen szedett zöldségeket általában a legkevesebb fűszerezéssel és sütés-főzéssel és szeretjük ízletesen elkészíteni. (Avagy: kár elnyomni természetes zamatukat sok-sok más hozzávaló által.) A cukkinit leginkább valamilyen formában, grillezve fogyasztjuk. Nagyon finom önmagában, de még húsok mellett is tökéletesen kiegészíti a grilltálat. Legutóbb viszont rántott cukkini készült belőle. Elkészítése, tálalása a rántott patisszonhoz hasonló - azzal a különbséggel, hogy "kezelése" (szeletelése, előkészítése) annál sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Igazán gusztusos, szabályos kis "pogácsák" lesznek az ujjnyi vastagra szeletelt, panírban kisütött zöldségből.

Cukkinis szendvics
Avagy, a grillezett cukkini egy "továbbfejlesztett", gyors változata. Tényleg nem igényel különösebb rutint, kerti grillen és konyhai körülmények között (például egy grillserpenyőben) egyaránt gyorsan elkészíthető.
A mi megoldásunk csak ötletadó, a hozzávalók ízlés szerint variálhatók, módosíthatók.

A megmosott cukkinit vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, kis olíva olajjal meglocsoljuk.

P7189713_resize.JPG

Az előmelegített serpenyőbe szintén olajat teszünk, nem túl nagy lángon puhulásig (vagy tetszőleges színig) a cukkiniszeletek mindkét oldalát átsütjük.

P7189712_resize.JPG

P7189714_resize.JPG

Eközben kenyeret pirítunk. A dupla kenyérszeletek közé tetszés szerinti szószok kerülhetnek. (Mi fokhagymával is bedörzsöljük, legutóbb paradicsom karikákkal is megpakoltuk.) Általában készen kapható grill szószokat teszünk a szendvicsbe (mustáros, fokhagymás, csilis, borsos...), de ezek természetesen más jellegű öntetekre vagy kiegészítőkre is lecserélhetők.
A szószokat, friss zöldségeket és a grillezett cukkinit még forrón a kenyérszeletek közé pakoljuk.

P7189716_resize.JPG

cukkinis-szendvics.jpg

Jó étvágyat kívánunk hozzá! ;)

Szerző: lyzX  2014.07.22. 18:05 1 komment

Címkék: konyha zöld gasztro sárga recept zöldség grillezés cukkini szendvics csíkos cukkinis szendvics zöldségétel

Mint korábban említettem, az idei veteményesünk kétes sikereket hozott, így jobbára a gyümölcsösünkről tudok kellemes képekkel beszámolni. Idő közben még egy koronaformáló metszésen, ritkításon is átestek a fácskák, így most megerősödve, a napsütést minél nagyobb felületen befogadva érlelhetik gyümölcseiket.
Nálunk azért nem olyan egyszerű frissen érett gyümölcsöket fotózni, ugyanis kis családom apraja-nagyja jóformán a beérés pillanatában "betakarítja" azokat. :) Most az elmúlt napok szeles időjárása is sok barackot levert a fákról, így azokat is igyekszünk frissiben fogyasztani.

 Barackok minden mennyiségben:

P7129699_resize.JPGA Mariska őszibarack már beérett

P7129696_resize.JPG

P7129691_resize.JPGNektarinok sokasága

P7129688_resize.JPGKínai laposbarack

P7129690_resize.JPGNektarin

P7129671_resize.JPGA teraszunk mellett álló kis kínai laposbarack is megerősödött, de ez csak egy kicsit később érő fajta

P7129689_resize.JPG

P7129693_resize.JPGKedvenc nektarinom (épp most érik be)

P7129694_resize.JPG...szerencsére idén is bőven terem rajta

P7129692_resize.JPG

P7129698_resize.JPGEgy kis próbakóstolás ;)

P7129695_resize.JPGMariska barack (a szél folyamatosan leveri az érett gyümölcseit)

P7129697_resize.JPGA kajszibarackokon idén még csak pár szem termett, de annál finomabbak voltak (ezeket már "betakarítottuk")

P7129683_resize.JPGMosolygós, piros alma

P7129682_resize.JPGAlmák sokasága

P7129685_resize.JPG

P7129684_resize.JPG

P7129705_resize.JPGNashi körte

P7129707_resize.JPG...És egy másik nashi fa

P7129706_resize.JPG

P7129700_resize.JPGA korona formára vágott mandulafa korona

P7129702_resize.JPGPár szem mandulánk is lesz

P7129704_resize.JPGNaspolya

P7129681_resize.JPGKörtéink...

P7129680_resize.JPG

P7129686_resize.JPGA szilva érésére még egy kicsit várni kell

P7129708_resize.JPGGyümölcsösünk látképe (lentről)

P7129710x_resize.jpg...És a másik két sor gyümölcsfa (szintén lentről)

P7129674_resize.JPGAz egres is finom édes már

P7129672_resize.JPGFeketeribizli (amit még nem legeltek le a srácok)

P7129679_resize.JPGA kukorica szépen növöget.

A tavaly ültetett tökfélékből (leginkább cukkinik) nagyon sok idén is kihajtott - magától. Nagyon örülünk ezeknek a kis "plusz meglepetéseknek". Első sorban grillezve, kicsit átsütve fogyasztjuk őket, szendvicsben vagy csak magában, egy kis öntettel... Zsengén felhasználva rendkívül ízletesek.

Ezek ugyan nem ennivalók, viszont nagyon szépek. :)

P7129676_resize.JPGHortenziám, ami "gyárilag" kék színű volt - a meszes talajt kevésbé kedveli, vagy legalábbis kék árnyalatát elveszíti a megfelelő tápanyagfelvétel hiányában, ha nem elég savas a földje

P7129677_resize.JPGRózsaszín hortenzia

Szerző: lyzX  2014.07.12. 16:35 Szólj hozzá!

Címkék: alma körte szilva gyümölcs kínai mandula gyümölcsös sárgabarack barack cukkini hortenzia egres metszés nektarin lila őszibarack kajszibarack almafa körtefa naspolya gyümölcsfa barackfa szilvafa feketeribizli mandulafa kajszi gyümölcsfák laposbarack nashi körte Mariska barack