img_0199_resize.JPG

Tél végére, tavasz elejére már jellemzően ránktör az ellenállhatatlan vágy valami ízletes vitaminbomba iránt. Ilyenkor általában készítek sorozatosan néhány adag görögsalátát, ami elég jól pótolja a télen elvesztegetett készleteinket, de még extra lélekerőt is ad. :) Nálunk rögtön készül a repeta is, mert egy tál soha nem elég.

Bár alapvetően mediterrán saláta, az összetevők többségét házi kertben is meg lehet termelni, és ez szintén fontos szempont, amikor az ültetendő zöldségek listáját válogatjuk össze, azon gondolkodva, vajon mi az, amit szívesen fogyasztunk is, így ténylegesen van értelme megtermelni. (Ügyesebbek persze akár a Feta sajttal, saját termelésű mézzel, vagy akár saját citromfával is megpróbálkozhatnak - az oliva bogyóra és olajra már nem vennék mérhet hazai körülmények között...)

Ennek az ételnek nagy előnye, hogy minden nyersen kerül bele, megőrizve ezzel a zöldségfélék vitamintartalmát. Tzatziki-öntettel kombinálva pedig (a hagymán túl) nyersen fogyaszthatunk vele fokhagymát is, ami nem túl sok ételünkben található meg ilyen formában. Mivel állati fehérjét is tartalmaz (a sajt révén), így teljes értékű táplálék.
Elkészítése roppant egyszerű, az arányok és összetevők tetszőlegesen változtathatók.

Saláta mivolta miatt nem egy hizlaló étel, mégis meglepően laktató. Mi gyakran fogyasztjuk tavaszi-nyári grillezések során köretként, akár kiegészítő ételként (például egy frissen sütött pizzához), de önmagában is, például uzsonnára.
A mellé készült - szintén nagyon egyszerű - tzatziki-öntetet több másik ételhez is szoktuk használni: akár gyrosra öntetként (csípősen is), pizzaszószként, vagy éppen grillezett húsokhoz szósznak, mártogatósnak.

Elkészítése:

GÖRÖG SALÁTA

Hozzávalók:
- Kígyóuborka (1-2 db),
- Lilahagyma (1 kis, vagy fél nagyobb fej)
- Édes paprika (kaliforniai)
- 1 kis doboz koktélparadicsom (vagy 2 nagyobb paradicsom kockázva)
- Citrom leve (kb. negyed citromból)
- 1 kiskanál méz
- Bazsalikom
- Oreganó
- Feta sajt vagy Krémfehérsajt
- Zöld és/vagy fekete olíva bogyó (lehetőleg mag nélküli)
- Olíva olaj

img_0190_resize.JPG

Elkészítése:
A zöldségféléket megmossuk, hámozzuk, összekockázzuk, tálba tesszük. Az olívabogyót (néhány evőkanálnyit, ízlés szerint) hozzákeverjük - én egy kicsit a levéből is löttyintek a salátára. Ráfacsarunk egy kevés citromlevet, amit egy kevés mézzel ellensúlyozunk. A fűszerekkel meghintjük, olíva olajjal meglocsoljuk, összekeverjük. A Fetát vagy Krémfehér sajtot összekockázzuk, óvatosan a salátához forgatjuk. Só nem kell a salátába! (Az olíva bogyótól és sajttól megfelelően sós.) Fogyasztás előtt állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. (Levet fog engedni, de az szintén nagyon kellemes ízű, üdítő hatású, a salátával fogyasztható.)

img_0191_resize.JPG

TZATZIKI (öntet)

Hozzávalók:
- 1 pohár natúr joghurt
- 1-2 gerezd fokhagyma
- csipet fehérbors
Ízlés és felhasználás szerint:
- csipet só
- olíva olaj
- paprikakivonat (ha ErősPista, akkor nem kell bele só!)

img_0195_resize.JPG

Elkészítése:
A fokhagymát tisztítva fokhagymaprésen átnyomkodjuk, a joghurtba keverjük. Csipet fehér borssal, sóval, olíva olajjal (és akár csípőspaprika-sűrítménnyel) ízesítjük. Ugyanezt az öntetet többféle ételhez (pl. gyros-hoz) is felhasználhatjuk, ha az pl. zsíros, akkor nem szoktam beletenni olajat, vagy ha túl sós, akkor az marad ki belőle. A bekevert öntetet pár óráig pihentessük, mert a fokhagyma erőteljes íze csak ekkor oldódik ki és lesz benne érezhető! (Tehát: ne pakoljunk bele még egy marékkal, ha frissen még egyáltalán nem csíp...)
Tzatziki készítése esetén ugyanebbe jön a legyalult uborka!

img_0201_resize.JPGAz elkészült öntetet a görögsalátához tálaláskor kanalazzuk.

Jó étvágyat!

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.04.24. 13:04 Szólj hozzá!

Címkék: fotó saláta videó gasztro recept mediterrán görögsaláta sali zöldségétel

img_9980_resize.JPG

Ilyenkor már rengeteg tavaszi virág nyílik a kertben, öröm rajtuk végignézni.

Csak hiányolnom kellett: végre előbújt egy pár fehér mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) is a kerek ágyásomban. Igaz, a bordók így is nyomtalanul eltűntek.

img_9996_resize.JPG

img_0001_resize.JPG

A kerek ágyásban már kinyílt néhány lila tulipán (a feketéknek szintén nyoma veszett) - hamarosan egyéb, apró virágok is követni fogják:

img_0033_resize.JPG

img_0034_resize.JPG

Idén is szép virágszőnyegek virítanak, melyet elsősorban a sárga sziklai ternye és a lila árlevelű lángvirág (Phlox subulata) ad:

img_0023_resize.JPG

img_0092_resize.JPG

img_0043_resize.JPG

img_0092_resize.JPGLeánykökörcsin a ternye között

Közben persze a paradicsom palántáimat is nevelgetem, a rögtönzött melegágyásokban. Sajnos egy részük nem élte túl a (kései) átültetést, illetve az új helyükön adott hirtelen napősütést. Ami megmaradt, az viszont kezd szépen megerősödni.

img_0002_resize.JPG

img_0017_resize.JPG

Mindezzel párhuzamosan beindult persze a tavaszi kertrendezés, fűnyírás időszaka is: minden délutánra (illetve estére) jut bőven kinti teendőnk.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.04.20. 09:36 Szólj hozzá!

Címkék: fotó tavasz videó virág virágok tulipán paradicsom virágzás palánta kockásliliom kökörcsin virágágyás leánykökörcsin time-lapse palántanevelés melegágy phlox subulata árlevelű lángvirág Fritillaria meleagris kerek ágyás sziklai ternye

img_9935_resize.JPG

Hát ezeket vajon ki tojhatta ide...?
Tegnap délutánra ilyen aranyos kis kék tojáshéj került a teraszunkra, majd kisfiam a közelben mégegyet talált hozzá.

Néhány madárfaj - köztük énekesmadaraink is - kék tojásokat rak. Ezek lehetnek feketerigótól (illetve az pöttyözött), vörösbegytől, vagy akár seregélytől származók is.

img_9936_resize.JPG

img_9937_resize.JPG

img_9971_resize.JPG

img_9972_resize.JPG

A méretei: kb. 32 x 22 mm, mely alapján leginkább seregély lehet...

img_9982_resize.JPG

img_9983_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.04.17. 14:26 Szólj hozzá!

Címkék: tojás madár kék énekesmadár madártojás

img_9793_resize.JPG

Részben korábbi - kerek ágyásba történt - ültetésből, részben a legutóbbi virágmentés során földbe dugdosott hagymákból mostanra előbújt és kinyílt jópár asszír kockásliliom. Ezek jóval kisebb fejűek, mint mocsári társaik (Fritillaria meleagris), meg igazából kockásnak sem nevezném őket. De azért mindenképpen kedves kis virágok.
Remélhetőleg jól érzik itt magukat, és talán jövőre méginkább elszaporodnak. A "hagyományos" kockásliliom viszont úgy tűnik, az idén ki sem bújt, egyetlen virággal sem találkoztam. :( (Nem az első kísérletem volt velük, de valahogy ők kevésbé bírták a helyet.) Az asszír változat viszont több esetben rögtön dupla fejet hozott.

img_9791_resize.JPG

img_9808_resize.JPG

img_9809_resize.JPG

img_9810_resize.JPG

img_9814_resize.JPG

img_9816_resize.JPG

img_9818_resize.JPG

img_9784_resize.JPG

img_9787_resize.JPG

img_9794_resize.JPG

img_9796_resize.JPG

img_9797_resize.JPG

img_9799_resize.JPG

img_9800_resize.JPG

img_9801_resize.JPG

img_9803_resize.JPG

img_9786_resize.JPG

img_9804_resize.JPG

img_9805_resize.JPG

img_9806_resize.JPG

Bimbósan:

img_9758_resize.JPG

img_9759_resize.JPG

img_9760_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.04.12. 15:59 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó virág virágok bimbó kockásliliom hagymás virág kerek ágyás asszír kockásliliom (Fritillaria uva-vulpis)

img_9723_resize.JPG

4 hetes paradicsom palántáim szép lassan kinőtték az apró magnevelő földdarabkájukat, így már átültetésre szorultak, valami nagyobbacska pohárba. Szerencsére az évek során vásárolgatott virág- és zöldségpalánták után mindig eltettem a műanyag cserepeket, de a korábbi neveléseink után is maradt még szép számmal műanyag pohár. Ezek néha felesleges kacatnak tűnnek, egy darabig úgy is voltunk vele, hogy talán már ki kéne dobni, de amikor szükség van üres cserépre (akár csak egy virág, vagy bármilyen kis növényke átültetéséhez is) olyan jól tudnak jönni.

img_9595_resize.JPG

Körülbelül 100 kis paradicsom palánta került kiültetésre. Érdemes megjegyezni, hogy a Black cherry feketeparadicsom 100%-os arányban kelt. De a többire sem lehet panaszom, a közel 120 elültetett kis magból alig maradt üres fiola, amiben nem zöldellt apró kis növény.

img_9598_resize.JPG

Igyekeztem helytakarékosan ültetni... De így is hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ennyi kis cserepet már nem fogunk tudni a lakásban elhelyezni.

img_9600_resize.JPG

Régről volt még egy kis granulált/por növénytápunk, ezekből is került egy kevés a kis palántacserepekbe.

img_9604_resize.JPG

img_9610_resize.JPG

img_9614_resize.JPG

Mivel ennyi kis cserép már tényleg nem fért volna el a házban, így muszáj volt valami gyors, kinti alkalmatosságot találnom számukra. Az időjárás miatt (nálunk mostanában hatalmas szél tombolt) az apró palánták még csak 1-2 alkalommal napozhattak enyhe időben, így egy hirtelen kilakoltatás vélhetően rosszul érintette volna még őket. Szükségünk volt egy melegágyásra.

img_9624_resize.JPG

Szétnéztem hát gyorsan a kertben, mit tudok összeszedni, amikből a hűvösebb napszakokra egy alkalmas kis "üvegházat" vagy miniatűr fóliasátrat eszkábálhatok...

Szerencsémre akadt is egy bontott ablak - amit történetesen évekkel ezelőtt is hasonló célokra használtunk fel (igaz, akkor még egy csinos fakeret is tartozott hozzá). Már csak olyan helyre kellett tennem, ahol az aktívan rohangáló gyerekeink nem futnak bele. A melegágy alapját néhány, kertben heverő bontott tégla adta. Végeit egy - csomagküldésből maradt - pukkanós fóliával zártam.

img_9625_resize.JPGAz első adag átültetett paradicsom palánta védett, kültéri helyén

A már elültetett növénykék így ebben a rögtönzött üvegházban éjszakázhattak. A maradék palántát később ültettem át.

img_9627_resize.JPG

Az ültetést ahogy lehetett, igyekeztem könnyíteni és észszerűsíteni: a cserepekbe (és pohárkákba) töltött földbe egy ültetőfa segítségével vájtam a lyukakat, amikbe az apró palánták kerülhettek.

img_9685_resize.JPG

img_9686_resize.JPGLassan a maradék növényke is nagyobb cserépbe került

img_9687_resize.JPGIlyen ügyes segítségem volt hozzá <3 :)

A maradék palánta már nem fért be az előzőleg eszkábált kis üvegházamba, így nekik egy másik melegágyást készítettem.

A másik melegágy falát néhány régi fakeret adta, melyeket egykor férjem ütött össze, akkor még aljuk is volt, és szintén palánták tárolására szolgáltak. Az aljuk azóta kiesett (vagy kivettük), így most ezekből hármat tettem egymásra. A tetejét szintén buborékfóliával zártam, melyeket néhány törött téglával súlyoztam le oldalt a szél ellen.

img_9704_resize.JPGA melegágy falát három üres fakeret adta

img_9706_resize.JPGA melegágy tetejére maradék fóliadarab került

img_9711_resize.JPGA többi paradicsom-palánta az "üvegházban" vegetál

img_9713_resize.JPG

img_9723_resize.JPG

Ma végül eljött a "traktoros ember" is, felszántani az idei veteményesünket. Így ha eljön az ideje, némi földművelés után a palántáknak is meglesz már a végleges helye.

img_9728_resize.JPG

img_9739_resize.JPG

img_9740_resize.JPGA felszántott, idei leendő veteményesünk területe

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.04.09. 19:32 2 komment

Címkék: fotó videó traktor újrahasznosítás ültetés paradicsom fólia veteményes palánta átültetés bontott tégla DIY palántanevelés melegágy Manó kr:DIY - Csináld magad! kr:Újrahasznosítás Kecskeméti 3 F1 Lugas F1 Black cherry bontott ablak

Toka röfink ismét egy kellemes sétát kocogott a szabadban. :D
Formás "kis" jószág, meg kell hagyni, ahogy riszálja a sonkáit.

A szabadtéri kaland után jól esik az enni-innivaló.

img_9696_resize.JPG

img_9697_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.04.08. 19:00 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó disznó sertés háziállat állattartás Toka