Megalománia és szükséges fejlesztések
Hatalmas tervekkel költöztünk ide. Fiatalos lendülettel, akkori életvitelünknek megfelelően nagyszabású ötletekkel igyekeztünk kitalálni, mivel fejleszthetjük tökéletesre ingatlanunkat.
Természetesen szóba kerültek különféle alternatív-energia hasznosítási lehetőségek, a napot és a völgyünkben uralkodó, szinte állandó szelet mindenképpen szerettük volna befogni. Voltak nagyravágyóbb terveink is, mint egy gondosan megtervezett hobbikert, gyeppel, csodás virágokkal, különféle stílusokban (japánkert kistóval, rózsalugas, stb.), medencével, és minden egyébbel, ami csak beleférhet egy ekkora szabad területbe. Ami a legsürgetőbb volt, az otthonunkat ténylegesen lakhatóvá tenni - ősszel születendő gyermekünk érkezéséig.
Aztán az élet közbe szólt, a válság minket is nagyon érzékenyen érintett, munkánk és gyerkőcünk – majd gyerkőceink – melletti szűk időbeosztásunk miatt épphogy a legszükségesebb alakításokat el tudtuk végezni, illetve azokat is csak részben.

Ház körüli korszerűsítések (hiánya)
Eredetileg nyaralónak készült a ház, így beköltözésünkkor még fűtés sem volt benne. Mivel e célból egyedül egy kandallónak szánt hely került benne kialakításra, így fűtésünket egy vízteres kandallóbetéttel oldottuk meg. (Azóta is ezt használjuk, de esztétikusan beépítve csinos burkolattal sajnos még mindig nincs.)
Idő közben a ház több hiányosságára is fény derült, ezek közül, hogy csak a legégetőbbeket említsem, nagy szükség lenne az elektromos vezetékek cseréjére, ésszerű áttervezésére (egy családi hétvégén, amikor pl. egyszerre megy a boiler, sütő és számítógép, rendszeresen levágja a biztosítékot). A tetőtér szinte teljes mértékben szigeteletlen: a födém egy réteg gipszkarton, erre már mi tettünk kőzetgyapotot. Az ajtó és ablakok (amolyan régi típusú, duplán dupla szárnyú) bontásból felhasznált, rosszul szigetelő nyílászárók. Amennyire lehetett, utólagosan gumicsíkkal szigetelgettük őket (volt, amit egy az egyben be kellett csavaroznunk), de sajnos nagyon rossz állapotban vannak, teljes cserét igényelnek. Házikónk több sebből is vérzik (ha tehetném, egy teljesen újat húznék fel helyette!), ezek egy része létkérdés, más részük inkább csak bosszantó - mint pl. a rosszul tervezett lefolyócső, vagy hogy a fürdőszobában még csak véletlenül sem az összefolyó irányába lejt a padló.
Teljesen üres, berendezetlen állapotban vettük meg a házat, az elmúlt években (eredeti elképzeléseinket jelentősen háttérbe szorítva) részben sikerült eddig bebútoroznunk.
A ház alapterülete kb. 50-60 m2, ezt mindenképpen szerettük volna kibővítéssel és ráépítéssel is növelni, de ez a többi fejlesztéssel együtt sajnos szintén a (távoli…) jövő eseménye lesz.

P9250025_resize.JPG/Az első begyújtás a frissen beépített (vízköpenyes) kandallóbetétben. 2007./

Kerti alakítások
Talán egyedül a kertben sikerült egy kis előrelépést tennünk, bár messze nem a tervezett ütemben. Ennek két fő oka is van. Egyrészt a már említett lehetőségeink hiánya, másrészt az eredeti elképzeléseinken több ízben módosítanunk kellett.
Ideköltözésünk óta kisebb-nagyobb mértékben minden évben próbálkozunk egy kis zöldség-gyümölcstermesztéssel. Ennek ellenére még nincs véglegesen kialakított ágyásunk, mert vagy (tudatosan) csak ideiglenes veteményest dobtunk össze a mielőbbi termés végett, vagy egyéb okból kellett átköltöztetnünk a zöldségeket a következő szezonban.
Vannak elképzeléseink néhány kerti építményt, területet illetően, mint szabadidős tevékenységre szánt részek (például sütögető-bográcsozó, kerti kiülő), ólak (pipiknek, esetleg röfiknek, egyéb állatoknak), stb., de végleges helyük még nem teljes mértékben eldöntött. Ezek tényleges megléte persze már fix támpontokat adna a növények, egyebek elhelyezéséhez. Emiatt elég sokat vacillálunk, mire bárminek megfelelő helyet találnák, hol az egyik, hol a másik (tervezett) objektumba lóg bele a szükséges terület. Nem véletlen, hogy egyik legfőbb - erősen ironikus - szállóigénk lett: Kicsi a kertünk! (És ilyenkor mindig apósomékat hozom fel ellenpéldának, akik budapesti kis házikertükben, kb. tized ekkora területen, tízszer ennyi növényt, állatot és egyebet helyeznek el, minden különösebb probléma nélkül. :) )
Néhány dolgot viszont leginkább a természet adta lehetőségek miatt kellett újra gondolnunk. Hol a rutin hiánya, hol a helyi adottságok miatt, de bizony megesik, hogy egy-egy növényke (virág, fa, bármi) kipusztul, vagy egyszerűen csak számára ideálisabb helyre vágyik.
Úgyhogy összességében még erőteljesen a tervezgetés, helyezkedés fázisában vagyunk, de ha lassan is, már-már alakul az összkép.

Területi fejlesztések
Az eredetileg vásárolt ingatlanunkhoz (kicsit több, mint) 1000 négyzetméter telek tartozott. Mint említettem, a „fölöttünk” (szó szerint, mert ebbe az irányba emelkedik a kertünk) lakókkal sikerült megegyeznünk, és újabb bő 2000 m2-t vásároltunk hozzá. (Igaz, eredetileg ennél kicsit hosszabb részben állapodtunk meg, de földmérésileg ennyit csatolhattunk át, ezért ezen kívül még egy plusz területet – amit hivatalosan ugyan nem vehettünk meg - használatra, művelésre megkaptunk.) Az eredeti, kisebb telken és a hozzácsatolt részen (fent, a telekhatáron) egyaránt található egy-egy ásott kút, így jelenleg két kutunk is van, amit elsősorban locsolásra használunk.
Az újonnan hozzátoldott terület sokáig nagyon gazos, cserjékkel (rengeteg bodzánk volt), kiöregedett gyümölcsfákkal (zömében alma, körte) borított terep volt, ide nem is nagyon járkáltunk át, bár a kerítés egy idő után elbontásra került, mégis élesen látszott a két terület közötti határ. A terepet több éves munkával, az összes fa kivágásával, a föld többszöri beszántásával, egyengetésével sikerült elrendeznünk. Így ma már valóban egy egybe függő, több mint 3000 m2 összterületű „birtokunk” van.

P4150011_resize.JPG/Ilyen volt a frissen vásárolt házunk és telkünk, 2007. tavaszán/

P8050067_resize.JPG/Az eredeti telekhatár még élesen elkülönül a hozzá vásárolt, gazos-bokros területtől. 2007./

Gyümölcsös, veteményes
Tavaly tavasszal a szépen rendbetett fenti területre egy kis gyümölcsöst telepítettünk, körülbelül 40 darab gyümölcsfával. Ezek: cseresznye, meggy, alma, körte, birs, szilva, kajszi (vagy sárgabarack), őszibarack, nektarin - de mindegyik más-más fajta. Férjuram gondosan válogatta össze a fák összetételét (melyik felel meg leginkább igényeinknek, klímánknak, melyiknek kell külön porzó) és elrendezését (a talajviszonyainknak, terebélyének és egyéb szempontoknak megfelelően ki hová kerüljön). A gondos ültetés és figyelmes gondozás eredményeként a fák többsége meg is marad(t), azt a párat ami kipusztult, idő közben pótoltuk, vagy más fajtára cseréltük. Itt már csak kisebb változások várhatók, a jövőben tervezzük majd összeoltogatni a különféle fákat, esetleg cserélni azokat, amik nem nyerik el tetszésünket.
Feltehetően ez sem a végleges elrendezés, de az idén két nagyobb területet szántattunk be, zöldségfélék számára. Borsó, hagyma-félék, répa, burgonya már a földben – egy részük szépen ki is bújt.
Idén többféle cserjés gyümölcsöt is ültettünk, a kert különböző részein. Többségében málnabokrok, de mutatóban van egy kis csemegeszőlőnk, egresünk, ribizlink is.

P5262692_resize.JPG/Az idő közben rendbetett fenti területre kerültek a gyümölcsfák. 2012./

P5262695_resize.JPG/A gyümölcsfák tavaly még csak fiatal facsemeték voltak, néhány hajtással és levélkével. 2012./

P5045646_resize.JPG/Az idei borsó és hagyma már szépen kihajtott./

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2013.05.10. 14:51 Szólj hozzá!

Címkék: fotó tervek kert gyümölcsös gyümölcsfa gyümölcsfák

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr265250374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása