Múlt hétvégén megtörtént életünk első, és talán leginkább vidéki életre jellemző nagy eseménye: levágtuk két disznónkat. (Összesen hárman voltak, így egy nőstény még az ólban várja további sorsát.) Egy kisebb testű nőstényt (Tika), valamint a legnagyobb testtömeggel bíró ártányt* (Hurka) vágtuk le.
*Ártány: még kismalac korában ivartalanított kandisznó - lassan kikupálódok. :)

Igen sok töltelékárut készítettünk, így mindent összevetve két (+1) teljes napon át tartott a munka.

Nulladik nap:
Az előkészületeket, szükséges eszközök és kiegészítő alapanyagok beszerzését már hónapokkal korábban megkezdtük, a hely kialakítása (az esemény falun belül, de a lakásunkon kívüli telken zajlott) kb. 3 héttel korábban kezdődött meg. Koncentráltan csak a - vágás előtti - nap második felében volt lehetőségünk nekiugrani a rendezkedés oroszlánrészének: nagyszabású takarítással, berendezkedéssel alakítottuk ki alkalmasra a helyet.

Első nap
Felállítottuk a disznók leöléséhez, feldolgozásához szükséges eszközöket. Levágtunk két disznót, a vérüket felfogtuk - hagymás vér és később véreshurka készült belőle. Feldaraboltuk a két állatot, szétválogattuk a részeket. Két kondérban vizet forraltunk, abáltunk. A kolbászhúst ledaráltuk, betöltöttük. Besóztuk a sonkát, kötözött sonka is készült. Abált szalonnát készítettünk (fokhagymával, pirospaprikával, ahogyan az dukál.)

pic_0894_resize.JPGElőkészítve minden a bontóasztalon

pic_0896_resize.JPGKevergetni kell a vért, hogy meg ne alvadjon

pic_0898_resize.JPGPörzsöljük, tisztítjuk a disznót

pic_0902_resize.JPGKészül a hagymás sült vér

pic_0903_resize.JPGSült vér

pic_0904_resize.JPGSült vér

pic_0906_resize.JPGSült vér

pic_0907_resize.JPG

pic_0918_resize.JPGMegkezdődik a disznó feldolgozása

pic_0920_resize.JPGKetten maradtak az ólban...

pic_0922_resize.JPG

pic_0923_resize.JPGFrissen felfogott vér

pic_0927_resize.JPGFodorháj

pic_0928_resize.JPG

pic_0929_resize.JPG

pic_0932_resize.JPGAbálás üstökben

pic_0933_resize.JPG

pic_0936_resize.JPGEgy kis frissen sült pecsenye :)

pic_0943_resize.JPGMegkezdődött a disznó bontása

pic_0944_resize.JPGSzétválogatott alkatrészek: szalonna, bőrke, sonka...

pic_0945_resize.JPGLevesnek és kocsonyának való (orjacsont, lapocka, disznóköröm, farok)

pic_0950_resize.JPGKaraj, oldalas, comb...

pic_0953_resize.JPGSzalonnatáblák és mások

pic_0954_resize.JPGAgyvelő

pic_0957_resize.JPGHáj

pic_0959_resize.JPGEstébe nyúló munkafolyamatok: odakint még nagyban rotyog az abalé.

pic_0961_resize.JPGMi így darálunk ;)

pic_0965_resize.JPGKészül a kolbásznak való

pic_0989_resize.JPGEllenőrizzük a húsok, belsőségek állapotát az abalében.

pic_0991_resize.JPGFrissen fűszerezett kolbászhús

pic_0992_resize.JPGLeszűrjük a megfőtt húsokat

pic_0994_resize.JPGDisznónyelv

pic_0996_resize.JPGHűlnek a frissen főtt hurka alkotóelemek

pic_0998_resize.JPGKolbásztöltés

pic_0001_resize.JPGKolbásztöltés

pic_0004_resize.JPG

pic_0013_resize.JPG

pic_0014_resize.JPGSonka besózva

pic_0016_resize.JPGKötözött sonka

pic_0019_resize.JPGKolbászok már betöltve

A disznóvágás körüli munkálatokról videó is készült, itt elérhető (1. nap). (Ebből a disznó leöléséről készült jeleneteket kivágtam!)

Második nap
A hátramaradt munkafolyamatokat folytattuk. Hurkát töltöttünk, abáltunk. Tepertőt sütöttünk.

pic_0022_resize.JPGMájas hurka alapanyaga bekeverve

pic_0023_resize.JPG

pic_0028_resize.JPGTöpörtyű kisülés előtt

pic_0030_resize.JPGSütünk, főzünk (abálunk).

pic_0033_resize.JPGKolbász és szalámi

pic_0035_resize.JPGMájas hurka abálás előtt

pic_0036_resize.JPGKisgömbőc :) Disznósajt

pic_0042_resize.JPGVéreshurka alapanyaga

pic_0045_resize.JPGVéreshurka betöltve, abálás előtt

pic_0048_resize.JPGFodorhájba töltött májas töltelék (hurka alapanyagént maradt meg)

pic_0050_resize.JPGKolbász

pic_0052_resize.JPGHideg májas betöltése

A második nap eseményeiből készült néhány jelent videón:

A videókból szándékosan kihagytam a leölésről készült jeleneteket. Erősebb idegzettel bíró látogatóink és a téma iránt érdeklődő "szakmabéliek" ezeket is megnézhetik:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2015.12.12. 20:52 50 komment

Címkék: fotó videó gasztro hentes disznó fénykép disznóvágás sonka sertés disznósajt kolbász disznótor töpörtyű kolbásztöltés disznóölés tepertő véreshurka abálás ártány böllér sült vér disznóvér májashurka disznóbontás hurkatöltés fodorháj

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr48167962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rnz 2015.12.13. 13:28:37

Látom a leölés azért nem hibátlan. :)
Jóval egyszerűbb és kényelmesebb az elektromos "sokkolós" megoldás, érdemes utána járni. Gyakorlatilag két ember is bőven elég hozzá úgy, hogy meg sem moccan a malac.
Ezen felül szerintem elég hanyag lett a pörzsölés és az azt követő mosás is, pláne a lábak végén. Ez a közelebbi, már feldarabolt részeket bemutató képeken még szembeötlőbb.
Nekem az is furcsa, hogy egy napba nem fért bele minden, 1 malaccal maximum 4-5 óra alatt végzünk 3-an, 4-en cakk-pakk, mosogatással együtt. Ha amatőrökről van szó, akkor nem szóltam. :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.13. 13:48:45

@rnz: Kedves Hozzászóló!
Köszönjük a véleményezést, bár nem osztom maradéktalanul a leírtakat.
A sokkoló használatát semmivel nem találom kényelmesebbnek. Az eddig megismert videókból inkább csak szerencsétlenkedéseket és félresikerült kábításokat láttam vele. A belövő pisztoly legalább gyors, tiszta, kíméletes.
Hanyag a pörzsölés? Ezt a meglátást nem igazán tudom hová tenni, mivel teljesen szőrtelen és tiszta lett a sertés bőre. (A feldolgozásra váró disznók még félkész állapotban vannak, a már darabolt állatok fotói pedig sötétben, villanyvilágítás mellett készültek, több helyen homályosak, árnyékosak - elképzelhető, hogy esetleg ez zavart be.)
Mint írtam is, arányaiban sok (és sokfajta) töltelékáru készült. Az állatok feldarabolása egyébként pár óra alatt lezajlott, a feldolgozás, többszöri abálás már lényegesen tovább tartott.
"Amatőrség" - A cím ("ELSŐ disznóvágásunk") azért csak sejtet valamit. :) Bár úgy gondolom, igen talpraesett és rutinos csapattal voltam körülvéve.
Azért köszönjük szépen a meglátásokat.

Sólyom Tomi 2015.12.13. 14:56:52

@rnz: Értem én, hogy a disznó szót kimondani fáj, de a malac az nem disznó. A különbség az, mintha azt mondanád, hogy szeretkeztél egy nővel, vagy "szeretkeztél" egy kislánnyal.

micsoda? 2015.12.13. 15:42:25

Malaccal lehet végezni 3-4 óra alatt. Disznóval mondjuk 130-140 kg. kell egy nap, 4 főnél.
Nálunk a disznó lábára kötötték a madzagot, azzal kivezették az ólból, majd megrántották, és leszúrták. Sivításra nem maradt ideje. Nekem még az esti "hurkatáncolókhoz" is volt szerencsém. Ismerősök beöltöztek, és ha tudtak loptak hurkát, majd énekeltek, vidám vacsorával telt az este.

Bélmosásról itt nem volt szó, hideg időben belet mosni (ami a nők dolga volt) szép feladat:), ma már általában műbelet használnak.

micsoda? 2015.12.13. 15:47:53

Amire a böllér még odafigyelt, hogy a kolbász, szalámi egyforma hosszúságú legyen, mert úgy volt mutatós a boton:)

Bafana 2015.12.13. 16:52:31

A pálinkáról meglepően nem esik szó :) Pedig annyira kötelező, mint a sült vér.
Nyugtass meg, nem vizet ittatok! :D

pamut 2015.12.13. 17:48:48

Miért nem lehet a lehető legkevesebb szenvedéssel leölni? Még bőven rúgkapálnak ránganak amikor beledöfik a nyakába a kést, ez kínzás.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.13. 17:53:34

@micsoda?: Valóban nem mostunk belet (erre nem lett volna módunk sem, így nem is terveztük), de azért nem műbelet használtunk.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.13. 17:54:19

@micsoda?: Nem volt böllér...
A bél többször szakadt, de azért szerintem jól sikerült megoldani.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.13. 17:55:10

@Bafana: Megfelelő időpontban a pálinkázás is megtörtént. :)
Erről nincs felvétel. Gyakorlatias okokból. ;)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.13. 17:58:21

@pamut: Erről vitatkozhatnánk hosszasan. A "látvány" engem is zavart, de ezek már csak reflex-szerű rángások. (Tényleg igyekeztem utána járni, mert eléggé olyan, mintha...)
Nézz végig néhány témába vágó videót és látni fogod: ezzel a módszerrel lehet messze a leginkább kíméletes és elvágólag gyors módon elkábítani a disznót. Ez a szabályoknak is tökéletesen megfelel. A sokkolós módszerrel valóban megesik több helyen, hogy még kicsit feláll, arrébb megy az állat. Úgyhogy ha választani kell, én - a kíméletesség és tisztaság jegyében - mindenképpen a fejbelövőre szavazok.

Void Bunkoid 2015.12.13. 18:30:15

Mi is mindig lőttük, amíg tartottunk, némi tapasztalattal már úgy be lehet lőni, hogy - szerintem - azonnal meghal, már nem ugrál szúráskor sem.

micsoda? 2015.12.13. 18:39:59

@lyzX: Böllérnek mondjuk azt is aki az egész feldolgozást irányítja. Egyébként tényleg jól sikerült megoldani az "elsőt". A sok finomság pedig a jutalom, és amikor eszed, jó étvággyal teszed:)

csepke 2015.12.13. 18:57:42

furcsa lehet megenni olyan állatot aminek nevevan...

estónia 2015.12.13. 19:07:37

A köröm egy kicsit ....hogy is mondjam. Szóval rá férne még egy kis tisztítás amúgy nincs itt semmi baj.Hogy a disznó,hogyan pusztul meg? Kár erről vitatkozni. Most pedig megyek és eszem a disznóvágási töltött káposztából...:-) két órája fejezetem be én is.Mondjuk az enyém 200 kilós volt.
Jó étvágyat!

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.13. 19:08:24

@csepke: Igen. :D :D
Tudod, a profik nem így csinálják, de én mégiscsak urbanizált "jány" vagyok, most volt életemben először efféle háziállatom, adta magát, hogy elnevezzük, vakarásszuk őket. :P

csepke 2015.12.13. 19:24:24

az ólban maradottak szerintem tudják mi történt. nagyon lapítanak...olyan borzasztó emberszemük is van ráadásul.
ahúsok különben nagyon szépek! ínycsiklandóak. csak az a hagymás vér...abban mi a jó? de tényleg?

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.13. 19:36:04

@csepke: Ember szem: nem is mondd, én is pont ilyennek látom, és ahogy nézni tudnak vele... :)
Hagymás vér? Bár én nem ettem belőle, de nagyjából a véres hurkára hajaz. Tudod, a disznó (szinte) minden részét igyekszünk felhasználni, ha mást nem, az iránta érzett tiszteletből.

rnz 2015.12.13. 20:56:53

@Sólyom Tomi: A sertés kifelyezés megfelel az elvárásoknak?

ccvv 2015.12.13. 22:12:22

@rnz: mármint kifeJezés...

Egyébként gratula a szép melóhoz, kedvem lenne egy kis kóstoláshoz! :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.13. 22:39:56

@ccvv: Köszönjük szépen!! :)
>(_____)<
(egy kis kolbász, így virtuálisan)

kapusedző 2015.12.14. 00:52:43

Sziasztok!

Nem volt itt nagy gond, talán a lassúságot lehet szóvá tenni. :) Tanács a böllérnek: a disznó bal első lábát behajlítani, jobb csizma a disznó álla alá, bal térd a nyakára és a hátsó lábával hadd rúgjon. legalább nem marad benne vér.

2015.12.14. 01:12:40

Belpesti, grínpíszes, vegán biciklisfutárok hisztije indul! 3, 2, 1...

Ilyen posztok alá szoktak gyűlni azok a sötétzöld növénygyilkosok, akik a húsevő (mindenevő) ember halálát kívánják.

Én nem vagyok böllér, de annyira brutálisan nagy hibákat nem látok itt. A tizedik disznónál már biztos rutinosan megy minden.
Gyerekkoromban láttam pár böllér vs. disznó birkózómeccset jégen, annál ma már mindenhol humánusabban kábítanak, lőnek főbe disznóvágáskor.
Egyáltalán a humánum szó emlegetése is furcsa egy állattal kapcsolatban.
Olyan emberek szokták emlegetni, akik amúgy a böllért mindenféle kínzások közepette gyilkolnák meg.

Kolbiból most elpattintanék egy szálat. Pláne füstölés után. Hmmm.

Gyerekkoromban panellakásban is töltöttünk kolbit. Jó, disznót nem öltünk.

Burgermeister 2015.12.14. 06:34:24

Fasza, jo post. Ugy elmennék egy diszóvágásra, utoljára vagy 3éve voltam. Fasza program.

Zsalugater 2015.12.14. 08:07:41

@tiller foch: Úgy látom, a "Belpesti, grínpíszes, vegán biciklisfutárok hisztije" ezúttal elmaradt. Csalódott vagy, hogy ebben sem lett igazad?

blablabla12 2015.12.14. 08:35:32

Én is várom a sötétzöldek rohamát :D

Mészáros Laci 2015.12.14. 08:56:09

Én vegetáriánus vagyok, de azért nem fogokk ledöfni minden húsevőt :-)

A disznó sokkal kevesebbet szenved, mint az átlagember a kórházban.

Mészáros Laci 2015.12.14. 08:58:15

@tiller foch:

"Gyerekkoromban panellakásban is töltöttünk kolbit. Jó, disznót nem öltünk."

A villamoskar kollégiuma mellett sokáig volt valódi disznóvágás, aztán az EU jogharmonizáció óta már csak a feldolgozás, meg az ehhez kapcsolódó "Dezső buli" (a Dezső buli előtt stílusosan véradást szervez a Vöröskereszt :-)

protézisesh 2015.12.14. 09:14:11

Biztos jól éreztétek magatokat. Ami nekem feltűnt:
- "kábítás" = egy ember húzza a szájánál kötéllel. A disznó reflexből ellentart, tehát álltok egy helyen. A fejsze hátával homlokon vágod, elfekszik, rugdosás nélkül, eszméletlen állapotban vérzik ki. Nincs birkózás, nincs áramütés...

- a bontófán lógó disznó hátsó sonkáján agyon-vissza szakadt a bőr --> pörzsöléskor túl lett égetve és/vagy mosás előtt szétrántottátok a lábát, azért törik. A jó pörzsölésnél a bőr mindenhol megsül, de sehol se törik el. Mi gázos pörzsölővel először megfuttatjuk, ekkor leég a szőre meg a beleragadt sár. Ezt gyorsan lekaparod, majd az egész állatot _feketére_ pörzsölöd. Ha mindenhol fekete, akkor lelocsolod forró vízzel, majd életlen késsel lehúzod ("borotválod") a kormot. A hajlatokban gyökérkefe a megoldás, az eredmény a szép, sárgásra sült bőr. A forró víztől ruganyosodik, nem fog repedni.

- a fejet miért vágtátok le egyben? Mi bontófára/bontóasztalra tesszük, hasát nyitjuk, összes belsőség (belek, máj, szív-tüdő-nyelv egyben) ki, aztán kettéhasítás (fejet is!) és utána jön a szétszerelés.

- a fateknő nálam mínusz, sokkal több fűszer ragad bele, meg nehezebb is utána elmosni, mint a műanyag húsos/tejes ládát.

- mi 4en (1 böllér + 3 gyakorlott családtag) 7-15 óra között kivégzünk két ekkora disznót úgy, hogy 3 óra után max a zsírsütés és a betöltött hurkák abálása folyik már. A másnapi móka max afféle úri huncutság, ha kimondottan az a cél, hogy a HIDEG húsok legyenek ledarálva, mert abból apróbb szemcsézetű lesz a kolbász.

- az, hogy boltban veszel sózott belet, az nem MŰbelet jelent, csak boltit. A kolbászokat-hurkákat nézve az ugyanúgy igazi sertés vékonybél volt, mint a coca sajátja. Műbélbe mi csak a disznósajtot töltjük, meg esetleg vastagkolbászt (de azt nemigen szoktunk, nekünk a kolbász vékony).

Legközelebb jobban fog menni :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.14. 09:28:13

@protézisesh: Köszönjük a hozzászólást!

- Sokkolót ("áramütés") mi sem használunk, úgy gondolom, a fejlövés a legtisztább, leggyorsabb, leghatékonyabb megoldás. Nincs felesleges szenvedés - senkinek. :D

- Forrázva valóban nem lett, de erre kevésbé is volt lehetőségünk. Hideg vízzel mostuk, de a többi mind az általad leírtakkal azonosan történt. Köszi a javaslatot!

- A fej is felezve lett. Hogy miért ebben a sorrendben, nem tudom, ehhez a férfiak értenek. :)

- A műanyagba is kellően belediffundál sokminden, az is, aminek nem kéne. Nem tartom kevésbé higiénikusnak vagy tisztának a fa teknőt. Persze ez is ízlés kérdése. (Ha már annyira szigorúan vesszük, akkor csakis rozsdamentes acélba mindent.)

- Délután már mi is csak a töltelékárukat készítettük, abálást végeztük. A következő napon hasonlóan történt. Sokféle töltelékáru készült, a bekeverésükkel, előállításukkal, szükség szerinti újraabálásukkal azért elég sok idő elmegy.

- Természetesen NEM műbelet használtunk, ez fel sem merült. (Csak egy kommentelő hozta szóba). Bolti, tisztított, de valódi vékony, illetve vastagbelet használtunk. Azaz pontosítok: a szalámit valóban műanyag "bélbe" töltöttük, de az megint más kategória.

Köszönjük a biztatást! :)

2015.12.14. 09:54:22

@Zsalugater: biztos korán volt még nekik, én index címlapról találtam ide.

A grínpíszes vegánok csapata biztosan bealudt, talán tegnap elszabadult a buli náluk, bepusziltak egy csomó szejtános tofut meg ömlött le a torkokon a búzacsíralé aztán kajakóma lett a vége. Ilyenkor nem harap annyira a sötétzöld se.

A belpesti hipszterek meg gondolom nem tudták eldönteni egyedül, trendtanácsadó megmondóember nélkül, hogy most a kézműves kolbi az cool vagy nem cool vagy csak termelői piacon, romkocsmákban meg gasztroblogokon cool és klassz, a nagyanyjuk, nagyapjuk, szomszédjuk által készítve meg nem annyira klassz. A belpesti hipszter az ilyen, addig nem cool neki semmi, amíg külföldön be nem fut a dolog.

Én nagyon örülök, hogy ilyen tartalmat mindenféle píszís gátlásosság nélkül ki mert tenni a blogger. Ez ma ritka nagy bátorságra vall. Remélem youtube-nál nem jelentgetik fel grínpíszes buggyosnadrágos, rasztahajú állatjogokat hallucináló lányok.

Érdekes módon pornóblog, pinablig van ezernyi az indexen, az nem is üti meg az ingerküszöböt, kommentre se jésztetni az embereket.
Itt meg értelmes vita is kibontakozott, szaktanácsok is megjelentek a kommentekben. Kábítás, sokkolás, fejbelövés. Teknő vagy műanyag láda.

Sólyom Tomi 2015.12.14. 10:45:23

@rnz: Az enyémeknek makszimálisan, noha a cím alapján nem sertésvágást várna az ember :-)

notC 2015.12.14. 11:03:19

@lyzX: Márpedig sajnos hozzátartozik a rángatózás, mozgás a disznóöléshez, mert akkor tud a vér kiürülni rendesen. Az öregek azt mondták, hogy ha véres marad a hús, megromlik a kolbász.
Mosolyogtam a képeken, úri módon csináltátok, rácsos asztalka, felhúzott disznó, motoros daráló, kidobott saját bél és tömérdek hurka! :-)
De gratulálok, az eredmény szép és gondolom finom is.
Megkérdezhetem, hogy melyik vidék receptje szerint készült a kolbász, meg az egyéb disznóságok?

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.14. 11:07:04

@notC: Köszönjük szépen! :)

Elsősorban régi, családban használt receptek kerültek elő. Tudomásom szerint ezzel a receptúrával dolgoztak 25-30 évvel ezelőtt is (Budapesten). Pontos eredetének utána kell kérdeznem, apósom kincsestárából valók. :)

aegithalos 2015.12.14. 11:28:46

@Zsalugater: Ami azt illeti, a hiszti elmaradasa nagyon meglepo. Fooldalas cikk, rengeteg hozzaszolassal es nincs egy treehugger sem. o_O

A posthoz: ez gonosz volt, a sult ver... Megeheztem. Szornyen reg voltam disznovagason. :(

bontottcsirke 2015.12.14. 11:42:26

Jó lesz ez. Sőt elsőre szépen sikerült. A pörzsölésre írták, hogy oda kekl figyelni. Paprikát mindenképpen háztól vegyetek frissen darált ideit. Én földvárról veszem, amióta azzal főzök teljesen más az íze. Célszerű jól elzártan fénytől védve tartani, ha már kezd fogyni mindig kisebb tárolókba kell tenni.

Gratula!

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.14. 11:54:01

@aegithalos: ;)
Remélem, sikerül hamarosan bepótolnod a lemaradást. :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.14. 11:55:51

@bontottcsirke: Köszönjük szépen a kedves véleményezést! :)
Megkérdezhetem, "milyen" Földvárról szoktad beszerezni?

Közvetlenül a vágás előtt, kalocsai termelőtől, "háztól" rendeltük mi is a paprikát. Így jártunk.

Zsalugater 2015.12.14. 12:09:16

@tiller foch: Nem tudom, én ezt tök máshogy látom. Külföldi oldalakon gyakran találkozik az ember vehemens vegán állatvédőkel, és erre kialakult egyfajta válaszreakció, a vegák fikázásának divatja. Tapasztalatom szerint utóbbit sikerült átvenni anélkül, hogy ez előbbi létezne nálunk. Sokan valami képzeletbeli ellenséggel hadakoznak, azzal a bizonyos általad is vizionált grínpíszes rasztahajú szejtánevő belvárosi romkocsma szakos bölcsésszel, aztán tessék, nincs sehol.

furious ewok 2015.12.14. 12:12:08

@csepke: ezer százalék hogy tudják, nekem is van többféle állatom (igaz nem vágási célból...) de azok is mindig tudnak mindent. Amúgy jó cikk, van is benne munka, de megérte.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2015.12.14. 12:21:42

@furious ewok: Köszi szépen! :)

És igen, tudták a többiek... Ha esetleg nem is értették a pontos történéseket, felkavarta őket az óljukba szokatlanul "betörtető", társukat elvonszoló embercsapat. A harmadik még jódarabig fel volt bolydulva, bizalmatlanná vált. Sajnos ez már csak ilyen.

Void Bunkoid 2015.12.14. 12:40:51

Amúgy még a bontás menetén nem volt állásfoglalás :)

Ez, ahogy elnézem, egy függesztett, úgynevezett rémfán végzett karajra bontás (ilyenkor a gyesznó hasát vágva bontjuk részeire).

Mi pl az ősi módon, orjára bontottunk mindig (ez az, amikor a hasán fekszik a husi, először levágjuk a fejét, végül a gerincét kétoldalt metszve egyben kiemeljük, kiszedjük a belsőségeket, végül alul szépen kettékapva van két tökéletes féldisznónk, amit már tök könnyű standard henteselemekre (tarja-dagadó-oldalas-sonka-csülök-köröm) bontani.

Zephyrous 2015.12.14. 12:55:54

Jók a képek, mi is hasonlóan csináljuk otthon!
Remek tradíció és hagyomány!
Egyedül a 2 napot nem értem, ha lassan dolgozunk akkor is estére megvagyunk vele, de inkább előbb. Van hogy már ezekből esszük az ebédünket kora délután (húsleves), estére már a töltött káposzta vár minket!
Az külön tetszik, hogy kreatívok vagytok és sok eszköz házilag lett megvalósítva: rács, akasztó, daráló.
Még pár disznóvágás és menni fog profin 1 napon belül is!

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2015.12.14. 13:48:23

Szép volt! :)
Hogy egy tapasztalt hentes ismerősömet idézzem - nem szó szerint: Disznót vágni bárki megtanulhat, de sok évtized után is csak maximum nagyon jó kezdővé válthat benne az ember. :)

bontottcsirke 2015.12.14. 18:00:34

Én dunaföldvárról szerzem a paprikát, nagyon szép élénkpiros és édes ízű. Az erőset csak kétévente szoktam, mert attól falra lehet mászni.