img_4555_resize.JPGÚj Kenyér

A tegnap este bekevert DNK-tésztám reggelre szépen megkelt, délelőtt a korábban leírtak szerint sütöttem meg.

Következzenek tehát a másnapi, sütési fázis fotói.

img_4535_resize.JPGA bekevert tészta reggelre szépen megkelt

img_4537_resize.JPGA tálból a tésztát erősen lisztezett felületre borítjuk. Ne rémüljünk meg: rendkívül folyós, ragadós ez a massza, ezért is fontos az alapos lisztezés.

img_4538_resize.JPGLisztes kézzel kicsit széthúzzuk, majd óvatosan kétoldalról, illetve alulról-felülről is harmadáig behajtjuk

img_4540_resize.JPGEgy tiszta konyharuhát szintén jól meglisztezünk

img_4541_resize.JPGA lisztezett konyharuhára fejjel (hajtásokkal) lefelé óvatosan áthelyezzük a tésztát

img_4542_resize.JPGBecsomagoljuk a tésztát, és kb. fél órára pihenni hagyjuk - miközben bekapcsoljuk a sütőt

img_4543_resize.JPGA sütőt 250 fokra melegítjük, benne a sütésre szánt tállal

img_4544_resize.JPGKb. fél óra elteltével, a sütőtálat kivesszük (vigyázat, ez nagyon FORRÓ!!)

img_4545_resize.JPGA tésztánkat most már fejjel felfelé a tálba helyezzük

img_4547_resize.JPGA tésztát a lecsukott sütőtállal a sütőbe helyezzük

img_4548_resize.JPG50 percig sütjük

img_4551_resize.JPGHa megsült, levesszük a tetejét, és még kb. negyed óráig ropogósra sütjük

img_4554_resize.JPGA kisült kenyeret kivesszük, rácson vagy deszkán kihűtjük

img_4558_resize.JPGKihűlve - áldást követően (ami egy kereszt jelképes rajzolata késsel a kenyér alján) -  megvágjuk

img_4559_resize.JPGA frissen szelt kenyér

A megadott mennyiségekből közel 1 kilós (de bő 750 grammos) kenyerünk sült.

Tapasztalatból emlékszem, hogy a házi kenyér konyharuhába, esetleg zacskóba csomagolva még napokig kellemes állagú marad, nem szárad ki belül, de meg sem szívósodik. Gyakorlatban viszont nálunk egy napon belül le szokott rá csapni a család.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.08.20. 13:19 7 komment

Címkék: fotó ünnepek konyha augusztus 20 kenyér fénykép sütés kenyérsütés kelttészta DNK - Dagasztás nélküli kenyér Új Kenyér Ünnepe

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4812764510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

onderon 2017.08.20. 19:21:32

áldás nélkül is működik?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.08.20. 20:37:54

A sütőtál nélkül is működik? (Nem értem ezt a tepsizést, mindenhol ebben sütik a kenyeret, holott a normális az, ha kövön, magában kisütik. Vagy nem?)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.08.20. 21:24:41

@bestpixel: Ez egy kifejezetten "gyors recept", a tészta állaga lágy, sík felületen (tepsiben, kövön) szétfolyna, felvéve az edény formáját. Másfelől ehhez a recepthez mindenhol a fedett (előforrósított) edényt javasolják, gondolom hasonló okokból.

Sík felületen, kemencében elsősorban a hagyományos, kovásszal készült kenyeret sütik, esetleg élesztőset, de abból is a "szokásos" dagasztott (sűrűbb tésztájú) változatát.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.08.20. 22:00:23

@lyzX: Köszönöm! Én is ilyen, puhább, szellősebb kenyeret szeretnék sütni, de eddig a kelt, élesztős tésztával mindig sűrű, tömött lett. Alig bírtam szeletelni...
Fedél is kell az edényhez végig a sütés alatt?

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.08.21. 06:55:46

@bestpixel: Szinte végig, a fent leírtak szerint. (Csak a sütést követően kell róla levenni, hogy kicsit pirulhasson.)

Teljes recept az előző bejegyzésben:
birtokunk.blog.hu/2017/08/19/dnk_avagy_a_dagasztas_nelkuli_kenyer_receptje

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.08.21. 06:56:48

Tömöttnek ez is tömött, sűrű lesz (nem az a felfújt, bolti kenyér).