img_5914_resize.JPG

Mivel elegendő kovászos uborkát sikerült már készítenem, így arra gondoltam, a magában, illetve ételekhez történő fogyasztása mellett további hasznosítást is kipróbálok vele...

Így ez a hidegen készíthető és fogyasztható, meleg nyári napokon frissítő, üdítő hatású krémleves készült belőle.

Hiába csak két uborkatövünk maradt meg, azok bőségesen ontják magukból a termést annyira, hogy a család számára mindig legyen egy kis friss harapnivaló uborka, valamint sorra készüljenek a kovászosuborka adagok is. Ehhez a már jól bevált koviubi-receptemet használom (lásd itt) továbbra is.

img_5778_resize.JPGAktuális kovászosuborka-adag készülőben...

img_5863_resize.JPGLeszűrt, hűtőbe készített uborkák

img_5864_resize.JPGKovászos uborka

Hideg kovászosuborka-krémleves

(A recept egyéni ízlés szerint tovább variálható, kiegészíthető, a mennyiségek korrigálhatók, én igyekeztem egy minél egyszerűbb, alapízekre koncentráló verziót megalkotni.)

Hozzávalók:
4 szem közepes méretű kovászos uborka - felkockázva
~2,5 dl kovászosuborka-lé
~1,5 dl hideg víz
1 kis gerezd fokhagyma - lereszelve vagy áttörve
~2,5 dl natúr joghurt
só (igény szerint)

(További opcionális hozzávalók lehetnek, én nem tettem bele: fehérbors, friss kapor, tálalásnál zöldfűszerek. Más receptúrával víz helyett lehűtött zöldségleves-alaplé is tehető bele.)

Tálaláshoz:
pirított szalonna
olívaolaj (meglocsolni)
kruton kocka (pirított zsemlekocka), esetleg fokhagymás pirítós

img_5893_resize.JPG

Az uborkákat felkockázzuk, keverőtálba tesszük, a fokhagymát lereszeljük vagy fokhagymanyomón átpréseljük. Ha az uborka kellemesen vagy enyhén sós volt (esetleg sótlan), kis sóval kiegészítjük (inkább óvatosan, a só beállításához akár a végén is elegendő lesz kóstolni.)

img_5894_resize.JPG

Natúr joghurtot kimérjük, szintén hozzátesszük.

img_5901_resize.JPG

A kimért uborkalevet és hideg vizet szintén rátesszük.

img_5905_resize.JPG

Az összetevőket keverőtálban botmixerrel alaposan elturmixoljuk.

img_5910_resize.JPG

A kész levest kóstoljuk (szükség szerint sózzuk, vagy más hozzávalóval kiegészítjük). Lefedve több órára (akár egész éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük, hogy teljesen lehűljön és az ízek is összeérjenek.

img_5918_resize.JPG

Tálaláskor pirított szalonnát teszünk rá, olívaolajjal meglocsoljuk. Igény szerint pirított zsemlekockával (fokhagymás pirítóssal) kínáljuk, de akár friss zöldfűszerekkel, jégkockával is tálalhatjuk.

img_5932_resize.JPG

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

img_5933_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.08.08. 20:27 2 komment

Címkék: fotó videó gasztro recept uborka kovászos uborka

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4114998298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelta6725 2019.08.09. 19:09:23

szia
jól néz ki, de a joghurt nincs benne a hozzávalókban..mennyi és milyen?

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.09. 20:11:13

@Kelta6725: Szia! Köszi az észrevételezést, máris pótoltam! Valahogy kimaradt az a sor...
Szóval 2,5 dl natúr joghurt, esetleg görög joghurt.
Köszi!