ujkenyer.jpgA kenyér egyik legalapvetőbb, legősibb élelmiszerünk, szinte minden táj kultúrájában megtalálható valamilyen formában. Nagyanyáink még kiemelt tisztelettel bántak vele, és persze néhány generációval korábban még maguk sütötték a család számára, egy egész hétre előre. Nem véletlen, hogy a legtöbb háziasszonyban a mai napig ott él a kenyér szeretete, megbecsülése.
Ami viszont tény, hogy a ma kapható kenyerektől néha a kedvem is elmegy, mikor a boltból hazahozva már száradt, élvezhetetlen az állaga, semleges "íze" - nemhogy egy hét után... Ami szintén tény: egy mai, minden téren kihívásokkal szembenéző (mondjuk úgy: átlag) háziasszonynak esélye nincs napi, heti rendszerességgel kenyeret keleszteni-dagasztani, és frissen sülten a család asztalára tenni. No ebben rejlik eme recept nagyszerűsége.

A DNK, vagy dagasztás nélküli kenyér elkészítése tényleg nem igényel komoly előkészületet és felfordulást, és nincs hozzá szükség különösebb konyhai gépekre (pl. kenyérsütő vagy dagasztó gépre). Könnyen, gyorsan elkészíthető, az éjszakai pihentetést és másnapi sütő-előmelegítést leszámítva nem időigényes.

Ezúttal az új kenyér ünnepe alkalmából állítottam össze egy adagot (nem mellesleg azért, mert holnap a boltok is zárva lesznek ;) ).

szent-istvan-augusztus-20.jpg

Recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt (BL55);
- 1,5 dkg friss élesztő, vagy pedig 3,5 g (fél tasak) szárított élesztő;
- 1 púpozott teáskanál só;
- 4 dl langyos víz.
Kellékek:
- konyhai tál, lehetőleg fedéllel zárható (én pl. egy szimpla folpack fóliával lezárt konyhai tállal oldottam meg);
- sütő tál, fedeles (jénai, sütőtál, fém lábas, stb.).

Elkészítés:
Tészta összeállítása: az élesztőt (ha friss, elmorzsolva) és sót tálba tesszük, a lisztet rászitáljuk. A langyos vizet ráöntjük, és összekeverjük, de épp csak annyira, hogy a lisztet mindenhol víz érje, kidolgozni nem szükséges a tésztát. A tálat lezárjuk (vagy fóliával borítjuk), és egy éjszakára (vagy 10-12 órára) pihenni hagyjuk.

Sütés: másnap (avagy pihentetés után) lisztezzünk jól meg tiszta felületet, a masszánkat (ami elég híg lesz) erre borítsuk. Óvatosan húzogassuk kicsit szét, majd két oldaláról (3-ad - 3-ad arányokban) hajtogassuk be, majd ugyanígy fentről-lentről is harmadolva. Egy tiszta konyharuhát szintén lisztezzünk jól be, az összehajtogatott tésztát fejjel lefelé erre tegyük, csomagoljuk be, és tegyük félre kb. fél órára pihenni, míg a sütőt előmelegítjük.
A sütőt ezután 250 fokra előmelegítjük, a sütésre szánt fedeles tállal (sütőedénnyel) együtt. A felforrósodott tálat kivesszük (vigyázat, nagyon forró!!), a konyharuhából a kenyértésztánkat (ekkor már hajtogatással felfelé) ebbe tesszük át, majd mehet a sütőbe, rajta a sütőedény fedelével. A csukott edényben kb. 50 percig sütjük, majd végül a fedelet levéve még süssük ropogósra. Kivéve a sütőből rácson vagy deszkán kihűtjük.

Az általam összeállított tészta augusztus 20-án, az Új Kenyér Ünnepén kerül sütésre:

img_4526_resize.JPGSzáraz hozzávalók: porélesztő és só a tálban

img_4527_resize.JPGRászitáljuk a lisztet

img_4528_resize.JPG

img_4529_resize.JPGFelöntjük a langyos vízzel

img_4530_resize.JPGÁtkeverjük

dnk-teszta2_resize.jpgFólia alatt, másnapig pihen a tészta

A másnapi sütés részletes leírása fotókkal itt található.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.08.19. 20:33 Szólj hozzá!

Címkék: fotó ünnepek augusztus 20 kenyér fénykép recept kenyérsütés kelttészta DNK - Dagasztás nélküli kenyér Új Kenyér Ünnepe

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5912763358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása