img_4140_resize.JPG

Ígértem még egy kis baracklé-témát is. Szóval hét elején bevégzett baracklekvár eltevésünket már kellőképpen untuk, de legalább annyira, hogy megpróbálkozzunk a rengeteg barackból valami mást is kreálni és eltenni. Így esett a választásunk a sárgabarack ivólé készítésére.

Ezt a baracklekvár receptúrájához igen hasonlóan, alapvetően természetes anyagokból, tartósítószer hozzáadása nélkül készítettük el. Itt viszont a megfelelő állag eléréséhez pépesítenünk kellett.
Az általunk használt (számunkra kellemes) mennyiségeket megadom, de természetesen az arányok ízlés szerint, kóstolás alapján tetszőlegesen módosíthatók.

1-1 főzetre:
3 kg tisztított (magozott) sárgabarack
+10-15% cukor
4 liter víz
0,5 evőkanál citromsav (vízbe)

img_4134_resize.JPGA megmosott, kimagozott, felezett sárgabarackokat ilyen tekerős passzírozón daráltuk le. Ez egy jópofa darab, hátul "kidobálja" a nem pépesíthető részeket (héjat, erősebb rostokat), a finom pép pedig a tálba csorog.

img_4137_resize.JPGA pépet a gyümölcshús tömegének megfelelő (vagy annál valamelyest több) vízben tettük fel, melybe előzetesen már egy kis citromsavat tettünk, a túlzott barnulás megakadályozására (a darálás közben, levegővel érintkezve ígyis sötétebb tónust kap).

img_4138_resize.JPGJól elkeverve, kicsit forralva egy szép, sűrű, (majdnem) homogén narancssárga "dzsúzt" kapunk, melyet a lekvárnál kevesebb cukorral ízesítettünk, valamint a megfelelő állagig hígítottunk.

img_4156_resize.JPGKis forralás után egy kis habot képez, de ez nálunk üvegezés közben eloszlott, így nem volt mit leszednünk róla.

img_4157_resize.JPGA felforralt baracklevet kimosott, sütőben sterilizált magas (csavaros tetős) üvegekbe adagoltuk. Majd ismét visszakerültek a sütőbe a teljes csírátlanítás végett.

img_4139_resize.JPGKihűtve nagyon finom, frissítő hatású. Ízre a "Sió kajsziléhez" hasonló, de annál rostosabb, "sárgabarackosabb" ízű.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.07.21. 22:51 komment

Címkék: fotó fénykép recept sárgabarack gyümölcslé befőzés kajszibarack passzírozó passzírozás ivólé baracklé

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4512679655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása