A menta szirup alkalmas mojito, limonádé, szörp és egyéb koktélok, italok ízesítésére. Ez most nem szörp, csak "natúr" szirup, így későbbi felhasználása során ekként kell ízesíteni (pl. citromlé, lime hozzáadásával).

img_5233-v_resize.JPG

Úgy döntöttem, eltárolom a nyár egy igen kellemes aromáját. A mentát még két és fél éve kaptam, azóta nagyon szépen megeredt kertünkben, a nyár folyamán gyakran készítettem belőle virgin mojito-t, vagy ahogy mi hívjuk: "lájmonádét". :) Jégkockával, frissen facsart citrommal és lájmmal rendkívül üdítő tud lenni a forró nyári napokon. Mivel a mentám még mindig szépen zöldell, így sajnáltam volna kárba veszni hagyni, meg aztán hátha a tél folyamán is jól esne egy limcsi. ;) Elkészítése roppant egyszerű, néhány összetevőből. Mivel a menta értékes anyagait is igyekeztem megőrizni, így minimális hőkezeléssel dolgoztam, a korábbi bodzaszörpünkhöz nagyon hasonló receprúrával: sűrű sziruppal alacsonyra szorítva a víztartalmat az eltarthatóság végett.

A mennyiségeknél a saját adagomat írtam le (a fázis fotókon is ez látható), természetesen tetszőlegesen változtatható. Ebből az adagból körülbelül 1 liter szirup keletkezett.

Menta szirup

Hozzávalók:
- 1 nagy csokor friss mentalevél (lehetőleg friss hajtásai)
- 1 kg kristálycukor
- fél liter víz

Elkészítése:
A vizet és kristálycukrot lábasba töltve, néha megkeverve (hogy le ne égjen) szirupot főzök belőle. Felforralom, majd félreteszem hűlni.

img_5204_resize.JPGVíz és kristálycukor: a teljes oldódásig opálos-fehér színű.

img_5206_resize.JPGForráskor habja keletkezik, mely később teljesen eltűnik, a szirup átlátszóra kitisztul.

img_5208_resize.JPGA felforralt szirupot letakarva félreteszem hűlni.

img_5209_resize.JPGA mentát válogatom, tálba szedem.

img_5210_resize.JPGA kiválogatott menta-hajtásokat bő vízben átmosom, majd lecsorgatom.

img_5213_resize.JPGA lecsöpögtetett mentaleveleket a kihűlt szirupba teszem.

img_5214_resize.JPGAlaposan a hűlt szirupba keverem, kicsit összetöröm fakanállal, hogy méginkább kiadja az ízét.

img_5220_resize.JPGA bekevert szirupot lefedve éjszakára állni hagyom.

img_5222_resize.JPGAz elkészült szirup másnapra isteni illatot áraszt, amit itt sajnos nem tudok belinkelni, pedig tényleg fenséges.

img_5224_resize.JPGA kész szirupot leszűröm, majd sterilizált üvegekbe töltöm (tölcsérrel).

A magas cukor-arány, illetve alacsony víztartalom (kb. 33%) miatt nem feltétlenül szükséges az utólagos dunsztolás (a bodza szörpünk is elállt hőkezelés és tartósítószer nélkül). Én a biztonság kedvéért azért - egyéb lehetőség hiányában - 20 percre 60 fokos sütőbe dugtam. (Ami még meleg volt, mert az üres üvegeimet is itt csírátlanítottam.)

img_5228_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.09.15. 11:33 komment

Címkék: fotó recept menta limonádé szörp mojito szirup virgin mojito mentaszirup

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2312830200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása