A menta szirup alkalmas mojito, limonádé, szörp és egyéb koktélok, italok ízesítésére. Ez most nem szörp, csak "natúr" szirup, így későbbi felhasználása során ekként kell ízesíteni (pl. citromlé, lime hozzáadásával).
Úgy döntöttem, eltárolom a nyár egy igen kellemes aromáját. A mentát még két és fél éve kaptam, azóta nagyon szépen megeredt kertünkben, a nyár folyamán gyakran készítettem belőle virgin mojito-t, vagy ahogy mi hívjuk: "lájmonádét". :) Jégkockával, frissen facsart citrommal és lájmmal rendkívül üdítő tud lenni a forró nyári napokon. Mivel a mentám még mindig szépen zöldell, így sajnáltam volna kárba veszni hagyni, meg aztán hátha a tél folyamán is jól esne egy limcsi. ;) Elkészítése roppant egyszerű, néhány összetevőből. Mivel a menta értékes anyagait is igyekeztem megőrizni, így minimális hőkezeléssel dolgoztam, a korábbi bodzaszörpünkhöz nagyon hasonló receprúrával: sűrű sziruppal alacsonyra szorítva a víztartalmat az eltarthatóság végett.
A mennyiségeknél a saját adagomat írtam le (a fázis fotókon is ez látható), természetesen tetszőlegesen változtatható. Ebből az adagból körülbelül 1 liter szirup keletkezett.
Menta szirup
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor friss mentalevél (lehetőleg friss hajtásai)
- 1 kg kristálycukor
- fél liter víz
Elkészítése:
A vizet és kristálycukrot lábasba töltve, néha megkeverve (hogy le ne égjen) szirupot főzök belőle. Felforralom, majd félreteszem hűlni.
Víz és kristálycukor: a teljes oldódásig opálos-fehér színű.
Forráskor habja keletkezik, mely később teljesen eltűnik, a szirup átlátszóra kitisztul.
A felforralt szirupot letakarva félreteszem hűlni.
A mentát válogatom, tálba szedem.
A kiválogatott menta-hajtásokat bő vízben átmosom, majd lecsorgatom.
A lecsöpögtetett mentaleveleket a kihűlt szirupba teszem.
Alaposan a hűlt szirupba keverem, kicsit összetöröm fakanállal, hogy méginkább kiadja az ízét.
A bekevert szirupot lefedve éjszakára állni hagyom.
Az elkészült szirup másnapra isteni illatot áraszt, amit itt sajnos nem tudok belinkelni, pedig tényleg fenséges.
A kész szirupot leszűröm, majd sterilizált üvegekbe töltöm (tölcsérrel).
A magas cukor-arány, illetve alacsony víztartalom (kb. 33%) miatt nem feltétlenül szükséges az utólagos dunsztolás (a bodza szörpünk is elállt hőkezelés és tartósítószer nélkül). Én a biztonság kedvéért azért - egyéb lehetőség hiányában - 20 percre 60 fokos sütőbe dugtam. (Ami még meleg volt, mert az üres üvegeimet is itt csírátlanítottam.)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!