img_5029_resize.JPG

Nálunk jelenleg még az utolsó szem sárgabarackok érnek, tehát a befőzés (kisebb szünetekkel) folyamatos.

Korábban részletesen bemutattam a jól bevált, hagyományos lekvárom készítését (itt érhető el), illetve nemrégiben egy annál sokkal gyorsabb és egyszerűbb, dzsemfix-szel történő befőzést is (itt érhető el), mely bár valóban sokkal gyorsabb volt, mégis voltak vele kapcsolatban aggályaim (többek között a tasakban található adalékanyagok miatt). Ettől függetlenül a pektinnel történő befőzésben látok lehetőségeket, több okból is. Így végülis egy tisztán, csak pektin (illetve természetesen cukor, esetleg pici citromsav) hozzáadásával készülő sárgabarack lekvárt is sikerült - családom ízlése számára - tökéletesre fejlesztenem. ;)

A pektin
Röviden annyit érdemes róla tudni, hogy a gyümölcsökben (nagyobb mennyiségben pl. alma, körte, birs...) természetesen megtalálható, a lekvár befőzésénél ez sűríti azt be. Ezért míg egy birssajtot, sárgabarack lekvárt könnyen sűrűre lehet főzni, addig egy alacsonyabb pektintartalmú őszibarack lekvár önmagában meglehetősen híg marad. Házi eltevésnél pl. almából szokás pektint eltenni, a kereskedelemben kapható pektin por állagú (halvány sárgás-fehéres), és jellemzően citrusból vonják ki (e-számjele egyébként az E440).

img_5427_resize.JPGPektinnel eltett, krémes állagú lekvár

Bár magam még mindig a legegyszerűbb, "nagymama-lekvár" híve vagyok, az alábbi módon, petkinnel készülő lekvár nagyon gyorsan a család egybehangzó kedvence lett, így azóta csak ezzel a módszerrel főzöm be a kajszibarackot.

Röviden az lenne a lényege, hogy a lekvár levét nem szükséges (órákon át kavargatva) elfőzni, hanem a mennyiség megőrzése mellett pektinnel be tudjuk sűríteni, így gyorsan, szinte veszteség nélkül, gazdaságosan tudunk lekvárt főzni, természetes anyagok felhasználásával. Ízlés kérdése, egy próbát mindenképpen megérhet.

A pektines lekvár legfőbb előnyeit az alábbiakban tudom összefoglalni:

- Sokkal gyorsabb, rövidebb főzésidő
- Fenti miatt energiatakarékos (több órás főzés egy pár perces forralásra váltható le)
- Gazdaságosabb mennyiség (a máskor elfőzésre kerülő jelentős lémennyiség itt szintén a lekvár részét képezi) - ugyanannyi gyümölcsből több üvegnyi végeredmény
- Világos, élénk narancssárga színű
- Turmixolva krémes, lágy, egynemű állagú

Alábbiakban a saját receptemet teszem közzé, de természetesen ízlés és fantázia szerint tetszőlegesen más arányokkal és módon is használható.

Krémes kajszilekvár pektinnel

A sárgabarackot alaposan megmosom, felezem, kimagozom, hibás részeket, héjon található sérüléseket kivágom (nem hámozom a gyümölcsöt).

A tiszta gyümölcsmennyiséget lemérem, majd felteszem főni. (Egy csipet citromsavat hozzádobok, hogy jobban megőrizze élénk világos színét.)

A tiszta gyümölcsmennyiség arányában az alábbiakat mérem ki:
- Kilónként 35 dkg cukor (tiszta gyümölcsmenny. 35%-a);
- Kilónként 8 gramm pektin-por.
A pektint összekeverem a kimért cukorral (így van rá némi esély, hogy nem csomósodik be a gyümölcsbe keverés után :D ).

img_5026_resize.JPG

Ahogy a gyümölcspép egy kis levet eresztett, azaz "tocsogós" lett, botmixerrel leturmixolom a főzőedényben. Ezt követően még forralom, egy picit rottyantom.

img_5028_resize.JPG

Ezután belekeverem a kimért cukor+pektin mennyiséget, majd mégegyszer alaposan átturmixolom. (Eredetileg a csomómentes eloszlatása miatt kellett elturmixolnom. Ha nincs elvegyítve a pektin a kristálycukorral, akkor biztosan csomós lesz, ahogy a gyümölcspépbe zuppantjuk...)

Visszaforralom, majd forrástól számítva 5 percig még főzöm. Ezután a szokásos módon, még forrón (tiszta, csírátlanított üvegekbe, hibátlan fedővel...), tölcsér segítségével kiadagolom. 5 percre fejreállítom, majd hagyom kihűlni.

img_5031_resize.JPGPektinnel készült lekvárok

img_5426_resize.JPG

img_5428_resize.JPG

A módszert a jövőben alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsök befőzésére is tervezem kipróbálni.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.07.25. 15:34 komment

Címkék: fotó gasztro recept sárgabarack barack lekvár befőzés kajszibarack citromsav baracklekvár pektin kajszi

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1214980022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sörnyelő 2019.07.26. 18:34:06

A bolti dzsemfix is természetes pektin alapú.
Mi jóval kevesebb cukrot adunk a lekvárhoz. A 35 deka szerintem nagyon sok.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.07.26. 18:55:13

@Sörnyelő: Köszi a tapasztalatot! :)

A Dzsemfix több más adalékanyagot is tartalmaz (erről egy előző bejegyzésben, ill. videóban részletesebben beszélek, birtokunk.blog.hu/2019/07/13/kajszibarack_lekvar_dzsemfix-szel ), ezért cseréltem "szimpla" pektinre ezt a keveréket. :)
A "sok" az relatív, valamikor automatikusan legalább 50% cukorral tettek el mindent, én kóstolásokkal lőttem be ezt a 35%-ot, amit a család is szeret. Lehet persze ízlés szerint ennél kevesebbel is, ez nagyban függhet az adott gyümölcs jellegétől, sav-cukor tartalmától is.

ócskás 2019.07.28. 08:52:23

A megdöntött üveget ábrázoló képen is látszik,nagyon híg a "massza",nekem ez nem lekvár (kocsonyás ,vagy sűrűn folyónak kell lennie ) Íze szerint én nem szeretem a belefőtt héját,túl keserű.A cukor mennyisége is sok szerintem.(természetes ?), de hát ízlésről ne vitatkozzunk...A krumplileves legyen krumplileves,ha LEKVÁRT készítünk.legyen is az.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.07.28. 17:19:28

@ócskás: Köszönöm hozzászólásod.

Hígnak nem mondhatnám, inkább "szirupos" állagú, mivel turmixolással lett egyneműsítve, ezért képlékeny, de egyébként kenhető, a kenyérről nem csöppen le (ez volt az, amiért leginkább értékelte a családom ezt az összetételt). Amennyiben valaki ennél sűrűbben szereti, az természetesen készítse úgy, ízlés dolga, én momentán nem rajongok a "késsel aprítható", sűrűbb, mármár kemény lekvárokért...

Semmi keserű ízt nem adott a héja (különben nem tenném bele), de valóban vannak olyan barackfajták, amelyek héja nem alkalmas (vagy legalábbis nem szerencsés) lekvár esetén a belefőzésre, mert pl. túlságosan "varratosak", kemények. A keserű ízt esetleg az okozhatja, ha a gyümölcs nem teljesen érett meg (ez bolti, piaci gyümölcs esetén esélyes, mivel ők nem szedhetik le és árulhatják teljesen megérve, mert az melegben fél napon belül eladhatatlanná válna már, a keményebb gyümölcs viszont nem teljesen érett...).

A sok cukor az megint relatív, valamikor 50% cukorral főzték be a gyümölcsöt, mi sok kóstolás után ezt a sav-cukor arányt találtuk kellemesnek, nem émelyítőnek, de nem is savanykásnak (nyilván ez is függhet a gyümölcs fajtájától, érettségétől, de leginkább ízléstől). Aki ennél kevesebbel, netán édesítőszerrel szereti, annak lelke rajta, természetesen úgy csinálja saját részére.

Igen, a pektin természetes alapanyag (minthogy magában a gyümölcsben is található nem kevés), de ha esetleg olvastad az előzményeket, én leginkább a "hagyományos nagymamalekvárt" részesítem előnyben (kizárólag cukorral eltéve), ezt a pektines változatot pedig a Dzsemfixes gyorslehetőség alternatívájaként ajánlottam (mivel abban azért jóval többféle összetevő található...). Amennyiben esetleg az jobban elnyeri tetszésedet, úgy javaslom azon változat ( birtokunk.blog.hu/2017/07/10/befozunk_barackszezon ) készítését. Nem tudom, miért lenne probléma, ha a jól bevált receptúrán túl (egyébként konkrét okok miatt...) más lehetőséggel is próbálkozik valaki.

Ezek után kíváncsian várom a Te tökéletes "LEKVÁR" receptúrádat. :)
süti beállítások módosítása