img_7105_resize.JPGRózsaszín habkarikák, habcsókok

Ezen hasábokon csak alkalomszerűen osztok meg receptet, ezek is elsősorban a saját termesztésű hozzávalókhoz vagy vidékies, hagyományos ízekhez kötődnek. A tradicionális, karácsonyfa alatt lapuló habcsókot és habkarikákat még ide is sorolhatjuk, de hogy az olasz tiramisu hogy társul ide...?

img_7234_resize.JPGBézs színű habkarikák

Karácsony táján rendszerint készítünk habcsókot, illetve mi elsősorban a habkarikákat preferáljuk, ennek több elkészítési változata is ismeretes (magam is többféleképpen készítettem, míg ez utóbbinál kötöttem ki), de mindegyik receptúra megegyezik abban, hogy alapvetően tojásfehérjéből és cukorból készülnek. A fotókon szereplő tálak többnyire adagonként 4 fehérjéből készült mennyiségek, ez az az adag, amit egy család pár nap alatt elmajszol, így aztán könnyen lehet, hogy erre a programra egy nagyobb családnál, rokoni összejövetelnél, netán ajándékba készítve, egy (vagy több) tucat tojásfehérje is felhasználásra kerül. Ez kisebb mennyiségnél még nem gond, de egy idő után már problémás (vagy gazdaságtalan) lehet a megmaradó tojássárgáják felhasználása. Természetesen ezek a kevésbé kötött receptekbe, akár rántottába, panírozáshoz, stb. felhasználhatók, de könnyen járhat úgy is az ember lánya, hogy a félretett sárgájákat nem sikerül időben hasznosítani. Kár lenne érte...
Erre a célra társítottam be a tiramisut, aholis a recept csak a tojássárgájákat igényli. Egészen pontosan, jellemzően a "Mi legyen a karácsonyi menü?" kérdésre nálunk mindig elhangzik az "És tiramisu!!" válasz, amibe adagonként 4 tojássárgáját használok fel, így ez adta az apropóját, hogy oké, akkor megcsináljuk gyorsan a habkarikákat is. (Az utóbbi karácsonyi-szilveszteri ünnepkör alatt konkrétan négyszer készítettem ezt a tiramisut, akkora sikere volt, majd adagonként rögtön utána a habcsókokat is, amik valamelyest lassabban, de azért apránként szépen elfogytak "kis" családunk szűk körében.)

Valójában mindkét esetben rendkívül egyszerű receptről van szó, és lényegében mindkét édesség sütés, illetve főzés nélkül készül (a habcsóknál vízgőz fölött melegítve olvasztjuk a cukrot, illetve szárításra használjuk a sütőt). A recepteket röviden leírom, mint említettem, nem igényelnek komolyabb konyhai jártasságot (esetleg a habkarikák formázásánál egy kis rutin jól jöhet, de ennek hiányában akár még kanállal is kiadagolhatjuk a habcsókokat), illetve a részletesebb elkészítési folyamatot videókkal is mellékelem.

img_7261_resize.JPGFehér habkarikák száradnak

Habcsók, habkarika

Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 23 dkg kristálycukor
- pár csepp citromlé
- 1 evőkanál porcukor
esetleg:
- ételszínezék (lehetőleg por)
- 1 kiskanál keményítő
/utóbbiak kihagyhatók/
Továbbá:
- habzsák vagy tiszta nejlon zacskó (utóbbi esetben vágjátok méretre az egyik sarkát!)
- csillag formájú nyomó rózsa (nagyobb méret)
- kézi habverő vagy robotgép
- Magasabb edény vagy fazék (amibe nem süllyed bele teljesen a keverőtál) vízgőzhöz

A habcsókok és habkarikák részletes elkészítését megtekinthetitek az alábbi videóban. Hasonlóképpen hófehér illetve színes habcsókok, habrudak is előállíthatók.

Elkészítése:
A szétválasztott fehérjéket a kristálycukorral vízgőz fölött (az keverőedény alja ne érjen bele a vízbe!) néha megkeverve "csípősre" melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad benne.
Kicsit visszahűtve, robotgépbe téve belefacsarunk pár csepp citromlevet, majd keményre verjük a habot, ehhez kb. 10 percre lesz szükség. Először lassú fokozaton (1-2 percig), majd a leggyorsabb fokozaton verjük. Az utolsó kb. 2 percnél adjuk hozzá a porcukrot is (akár egy csipetnyi keményítővel), illetve a végén igény szerint ételszínezéket is keverhetünk hozzá (ez lehetőség szerint por állagú legyen), de maradhat natúr, hófehér is.
A fentiek szerint elkészítve egy igen kemény, jól formázható, alakját megtartó alapot kapunk a tökéletes habcsókhoz és habkarikához.

img_7226_resize.JPGBarack színű habkarikák és habcsókok, száradás közben

A teljesen visszahűlt, kemény tojásfehérje-habot habzsákba töltjük, melybe nagyobb méretű, csillag profilú nyomórózsát teszünk. A habzsákból kinyomva (egyik kézzel nyomva, másikkal a csőrt irányítva), sütőpapírral fedett tepsire vagy sütőlapra, tetszőleges méretű és alakú habcsókokat és habkarikákat formázunk. Előmelegített, 70-90 °C-os sütőben kb. 2 órán keresztül szárítjuk (nagyobb habcsóknak kicsit hosszabb idő is kellhet), hogy teljesen megszáradjanak. Légkeveréses sütő is használható!

img_7073_resize.JPGFehér habkarikák

Tipp a szép végeredményhez:
- Friss tojást használjunk!
- Folyékony ételszínezék helyett lehetőség szerint por alapút használjunk!
- Csak kihűlt masszát kezdjünk el formázni!
- A sütőt kizárólag szárításra használjuk! (Legfeljebb 80-90 °C!)

img_7236_resize.JPGBézs színű habkarikák

img_7265_resize.JPGFehér habkarikák

img_7232_resize.JPG

Tiramisu

img_7178_resize.JPG

Hozzávalók:

☕️Kávés mártóhoz:
- instant vagy valódi kávé (1 dl-hez)
- cukor ízlés szerint (kb. 1 ek.)
- 1 dl Amoretto mandulalikőr
- babapiskóta (kb. 2 csomag)
Krémhez:
- 4 tojás sárgája (friss!!)
- 12 dkg porcukor
- 500 g mascarpone krémsajt
- kevés (kb. csapott mokkáskanál) őrölt fahéj
Összeállításhoz:
- nagyobb, laposabb (üveg) tál
- kakaópor (nem instant!)

A tiramisu elkészítését az alábbi videóból is elleshetitek, illetve lejjebb ismertetem:

Elkészítése:

1 dl kávét főzök, cukorral (1 ek.) ízesítem. Félreteszem, ha kihűlt, 1 dl Amoretto likőrt öntök hozzá. A tojásokat szétválasztom, a sárgájukat a porcukorral habosra verem. /A fehérjére nincs szükségünk, azt a hűtőbe félreteszem “csak fehérjés” recepthez, pl. habcsók./ Hozzákeverem a mascarponet és a csipet fahéjat. Ha nagyon sűrű, kemény a krém (Mascarpone típusától függően), pár kanállal a kávés likőrből is keverek hozzá.
Szükségünk lesz egy nagyobb, laposabb (lehetőleg szögletes) tálra. Ebbe tesszük rétegezve a mascarponés krémet és a babapiskótát, melyet közvetlenül a tálba rendezés előtt mártunk meg darabonként a kávés likőrben. Babapiskóta típusától függően, 2-3 réteg lesz a piskóta-sor. (Ha marad egy kevés kávés likőr, azt a piskóták tetejére csorgatom.) A tál tetejére rendezzük a maradék krémet, egyenletesen elkenjük.
Az elrendezett tál tetejét megszórjuk a cukrozatlan(!) kakaóporral. Lefedve fél napra (éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük. Ennyi kell neki, hogy a piskóták megpuhuljanak és az ízek teljesen összeérjenek.

Megjegyzés:
☝️Alkohol tartalma miatt (pl. gyerekeknek) az amoretto kiváltható mandula-aromával is. (Ekkor valamilyen folyadékkal, pl. víz vagy tej, pótoljuk az űrtartalmat.) Egyéb esetben ki is forralható belőle az alkohol (ha pl. forrón töltjük hozzá a kávét, jelentős része rögtön távozik is).
☝️Koffein-tartalma miatt gyerekeknek koffein-mentes (instant) kávéval is elkészíthető.
☝️A cukor tetszőlegesen cukor-pótlóval, édesítőszerrel kiváltható.
☝️Mivel a desszert csak tojássárgáját igényel, a hátramaradó fehérjéket hűtőszekrénybe eltéve rövid időn belül felhasználható akár pl. rántottába keverve, akár csak tojásfehérjét igénylő receptekhez. (Ilyenkor általában a tiramisu összeállítása után rögtön összedobok egy adag habcsókot is.)

Figyelmeztetés:
⚠️A nyers alapanyagok miatt mindenképpen friss(!!) tojással dolgozzunk, körültekintő higiéniai feltételek mellett. A desszert fogyasztásig folyamatos hűtést igényel.

Igazán egyszerű, - a tiramisu esetében különösen - gyorsan összeállítható édességekről van szó, melyek ünnepi alkalmakkor, vendégváráskor és családi hétvégi desszertként egyaránt remekül megállják a helyüket - habcsók nélkül pedig nem telhet el karácsony. ;) Minimális rutinnal méginkább gördülékenyen összedobhatók, ami a sikerükre való tekintettel igen hamar ki is alakulhat. ;)
Kívánok sok sikert az elkészítésükhöz, jó étvágyat a fogyasztásukhoz!! :)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2021.01.10. 21:55 komment

Címkék: fotó ünnepek videó gasztro december recept tiramisu desszert január habcsók habkarika Karácsony Vlog

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr116379526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása