Mikor valahol szóba kerül a fűtésrendszerünk, gyakran érdeklődnek felőle, miként működik, vagy egyáltalán, mennyire vált be. Ezért most összefoglalom a vízteres kandallóról 10 év alatt szerzett tapasztalatainkat.

Mikor annak idején megvettük a házunkat, egyáltalán nem volt benne kiépített fűtésrendszer. Mivel rögtön költöztünk is, ősz elejére pedig első babánkat vártuk, így nem sok időnk maradt, azonnali megoldást kellett találnunk. A szobák falában már eleve volt egy kályhának vagy kandallónak kihagyott "vakajtó", így ezt a beugrót kihasználva, egy vízteres kandalló kiépítésével oldottuk meg a ház téliesítését.

p9250025_resize.JPGA frissen beépített kandalló-tűztér, első begyújtásunk alkalmával

p9250023_resize.jpgLegelső begyújtás

p9250021_resize.jpg

Ez a kandallóbetét vízköpenyes, így a hőt elsősorban nem az üvegén keresztül adja le, hanem (a kazánokhoz hasonlóan) fűtéscsöveken keresztül, a radiátorokba keringetve.

p9180001_resize.JPGA falbeugróba került a kandallóbetét

p9190009_resize.jpgA füstcső elvezetéséhez még át kellett törnünk a koszorút is (ez a válaszfal egyben főfal is).

p9190010_resize.jpgA forró víz cirkulációjáról egy kis motor gondoskodik, mely megfelelő hőmérséklet elérésekor indul be

p9190011_resize.jpgA kandalló vízterétől vezető vízcsövek

p9190012_resize.jpgA kandallótól vezető fűtéscsövek a vizet mozgató motorral. A fűtéscsövek a padlástérben vezetnek, így nem futnak keresztül-kasul a lakáson. (Bővítés után a tetőtér beépítését terveztük, így ez nem okozott volna hőveszteséget...)

img_6459_resize.JPGA vízforgató motor termosztátja: tetszőleges hőmérsékletre állítható az indítása, 90 fokos víz esetén beriaszt

p9180007_resize.jpgA fűstcső számára áttört fal

p9200016_resize.jpgKandalló-tűztér, frissen beépítve

p9200015_resize.jpgA fűtéscsövek radiátorokba vezetnek

p9200017_resize.jpgRéz fűtéscső a fürdőszobában: a "födémen" (ami nálunk csak gipszkarton) át vezet be a meleg víz a radiátorokhoz.

Akkori útmutatás szerint a kandallóbetét fölé hosszan (függőlegesen) felmenő füstcsövet építettünk be, a huzat biztosítása végett. A mutatvány végül "túl jól" sikerült, így a kéményhuzat túlságosan is erős (lásd: videó), általában le kell fojtanunk. Idő közben a kéményseprőtől jól meg is kaptuk, hogy mindez  nem szabályos és balesetveszélyes :( (a füstcső kéménybe csatlakozásának elvileg a lakótérben, látszó helyen kellene lennie, tűzbiztonsági okokból).

A fűtésrendszerünk egyébként gázkazánnal kombináltan került annak idején megtervezésre, így ez az opció is tervben van. Tényleges megvalósítására majd csak házunk bővítését követően kerülhet sor, amikoris lesz külön gépészeti-kazánházunk (többek között) a gázkazán elhelyezésére. Ez a megoldás viszont komfortossá és folyamatossá tenné a fűtésünket.

Tapasztalataink röviden összegezve:

Vízteres kandalló(nk) előnyei:
- Rendkívül gyorsan felfűthető vele a lakótér: hideg lakásra érkezve fél órán belül kellemes meleg varázsolható egy begyújtással.
- Egyenletes(ebb) hőelosztás: a radiátorok segítségével minden helyiségbe eljuthat a hő, akár csukorr ajtók mellett is. Termosztátokkal radiátoronként tovább szabályozható a hőleadás.
- Az elemi tűz ereje (már aki szereti), az üvegen át látható lángok lélekmelengető mivolta. :) (Nagyon szeretjük a tüzet, hideg, sötét téli estén minden értelemben meleggel tölti el a házat. Nem utolsó sorban késő este világít is.)
- Impozánsan beépíthető, a zárt tűztér miatt kényelmes, biztonságos éke lehet a szobának. (Mi erre pont rossz példa vagyunk, mert nálunk sajnos még nem került beépítésre a kandallóbetét.)
- Fatüzelés előnyei (fogjuk rá, annak olcsósága, de inkább a családból-munkából adódó felesleges fahulladék az, ami számunkra előnyössé teszi).
- Nagyon jó hatásfok, (kategóriájában) igen tiszta égés (melyet valószínűleg az erős huzat is elősegít), az alsó légnyílás miatt rendkívül jól elég benne minden, aránylag kevés hamut hagyva maga után.
- Más fűtésmegoldással kombinálva (nálunk: gázkazánnal tervezve) komfortos, folyamatos meleg otthont biztosíthat.
- Öntisztító: megfelelő(en elrendezett) begyújtás esetén a korom teljes mértékben leég az üvegajtóról. /Eleinte koromtisztító szerrel rendszeresen sikáltam, majd rájöttem ennek teljesen felesleges mivoltára./

img_6458_resize.JPGHideg reggelre ébredve: kinti hőmérséklet...

img_6457_resize.JPGBenti hőmérséklet (rosszul szigetelt lakásunkban): amíg nincs begyújtva, rendkívül kihűl a lakás

Vízteres kandalló(nk) hátrányai:
- Nincs hőtartása, csak addig van meleg, míg ég a tűz. Így - kiegészítő megoldás hiányában - hajnalra teljesen kihűlhet a lakás, lásd: hőmérő. (Nálunk sajnos igen rosszak az ablakok, nincs a ház leszigetelve, valamint nincs rendes födémünk, így ez kiemelt probléma: emiatt hidegben vagy szélben akár 1-2 óránkénti begyújtás is szükséges lehet.) Nem utolsó sorban: fagyok idején az elfagyás veszélye miatt nem hagyható magára a lakás hosszabb időre. Erre megfelelő megoldást adhat valamilyen kombináció, például gázkazánnal kiegészített fűtésrendszer, továbbá egy puffertartály (bár ez utóbbi felfűtése kérdéses a kandallóról, mivel ez esetben már maga a lakás is igencsak beforrósodna az üvegajtón át, kifelé leadott "hőveszteségtől".)
- Áramszünet esetén gondban vagyunk, a keringetés megáll, így a vízköpenyben lévő víz akár be is forrhat. (Ez persze alternatív áramforrással kiküszöbölhető lenne.)
- Elsősorban csak fával lehet benne tüzelni. A túl nagy hőt leadó tüzelőanyagok (szénbrikett, barnakőszén) könnyen kiégethetik a lemez falakat. A papírbrikett rengeteg hamut termel (gyakori takarítás), szeméttel pedig nem túl etikus (esztétikus, látványos, környezettudatos, ...) benne tüzelni.
- Körülményes takarítás: alulról (kívülről) sajnos nem takarítható a hamutálca, ürítéséhez teljesen ki kell pakolni, egy besüllyesztett hamutárolót kibányászni belőle. Ehhez viszont teljesen ki kell hűlnie, hogy a rácsot leszedve hozzáférjünk. Ez nem kicsit koszolós munka, ráadásul hidegben elég idegtépő begyújtás nélkül várni a tűztér teljes kihűlésére. A mutatvány mindig takarítással végződik (már a tűztéren kívül, lakáson belül is), ehhez pedig igen jó szolgálatot tesz egy hamuporszívó!
- Nem nyitogatható közben az ajtaja. Vagyis de, csak akkor számolni kell a lakásba beáramló füsttel is. Hosszútávú használat esetén ez így is elkerülhetetlen (ami a plafon és falak szürkülésével jár).
- Vélhetően hosszú távon tüdőgyilkos hatású. A füst, korom egy szinten elkerülhetetlen velejárója. Amennyire lehet, próbálunk ellene védekezni, de a tüdőnkre (csak mint bútorainkra) ajtónyitáskor biztosan lerakódik a nem kívánatos anyag...
- Alkalmanként egy-egy begyújtás lehetséges, fenti okokból begyújtva az ajtaja nem nyitogatható, így nem igazán lehetséges (vagy legalábbis nem szerencsés) menet közben újabb fát dobni rá (mint pl. egy középkori, nyitott rendszerű tűztér esetében volt az bevett szokás). Ha leégett a tűz, ismételt begyújtás szükséges (ami nagy hidegben, illetve szélben nálunk akár pár óránkénti, napi 6-8 begyújtást is jelenthet).
- Nem nagyon szabályozható hőmérséklet: a radiátorok ugyan termosztáttal vannak ellátva, de ez inkább csak a fűtéshő helyiségenkénti elosztását befolyásolja, a kandalló által leadott hő nem, illetve csak a bepakolt tűzifa mennyiségével szabályozható. (A folyamatos áramlás végett legalább egy termosztátnak mindig feltekerve kell maradnia.) A kandalló helyiségében (a szobánkénti radiátorok ellenére) szinte biztosan melegebb lesz, ezzel érdemes tervezni. Alapvetően begyújtáskor (túl)meleg, majd (következő begyújtásig) fokozatosan kihűlő lakást eredményez.
- Eltúlzott begyújtásnál (nem túl hidegben, illetve túlságosan megpakolva) a fűtővíz beforrhat. Nyílt rendszer lévén, nálunk ez a tetőtérben folyik túl (azaz, a gipszkarton "födémen" keresztül a nyakunkba...). Ilyenkor a tűztér levegőjének lefojtásával, a radiátorok teljes feltekerésével, illetve gyors szellőztetéssel - általában - visszahűthető a rendszer. /Elsősorban a nyílt fűtésrendszer számlájára írandó, de így elkerülhetetlen a korrózió is, egyes radiátoraink már ki is lyukadtak, csöpögnek, így hamarosan más megoldást kell rá találnunk./

Összességében nagyon szeretjük, de egy kiegészítő megoldással (illetve szigeteléssel) mindenképpen szükséges lenne kiegészíteni a komfort megteremtéséhez. Nálunk inkább kényszermegoldásként maradt így, de mielőbb korszerűsítenünk lenne szükséges.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.12.21. 10:51 komment

Címkék: fotó videó háztartás fűtés kandalló

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4013515809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása