Múlt hétvégén megtörtént életünk első, és talán leginkább vidéki életre jellemző nagy eseménye: levágtuk két disznónkat. (Összesen hárman voltak, így egy nőstény még az ólban várja további sorsát.) Egy kisebb testű nőstényt (Tika), valamint a legnagyobb testtömeggel bíró ártányt* (Hurka) vágtuk le.
*Ártány: még kismalac korában ivartalanított kandisznó - lassan kikupálódok. :)
Igen sok töltelékárut készítettünk, így mindent összevetve két (+1) teljes napon át tartott a munka.
Nulladik nap:
Az előkészületeket, szükséges eszközök és kiegészítő alapanyagok beszerzését már hónapokkal korábban megkezdtük, a hely kialakítása (az esemény falun belül, de a lakásunkon kívüli telken zajlott) kb. 3 héttel korábban kezdődött meg. Koncentráltan csak a - vágás előtti - nap második felében volt lehetőségünk nekiugrani a rendezkedés oroszlánrészének: nagyszabású takarítással, berendezkedéssel alakítottuk ki alkalmasra a helyet.
Első nap
Felállítottuk a disznók leöléséhez, feldolgozásához szükséges eszközöket. Levágtunk két disznót, a vérüket felfogtuk - hagymás vér és később véreshurka készült belőle. Feldaraboltuk a két állatot, szétválogattuk a részeket. Két kondérban vizet forraltunk, abáltunk. A kolbászhúst ledaráltuk, betöltöttük. Besóztuk a sonkát, kötözött sonka is készült. Abált szalonnát készítettünk (fokhagymával, pirospaprikával, ahogyan az dukál.)
Előkészítve minden a bontóasztalon
Kevergetni kell a vért, hogy meg ne alvadjon
Pörzsöljük, tisztítjuk a disznót
Készül a hagymás sült vér
Sült vér
Sült vér
Sült vér
Megkezdődik a disznó feldolgozása
Ketten maradtak az ólban...
Frissen felfogott vér
Fodorháj
Abálás üstökben
Egy kis frissen sült pecsenye :)
Megkezdődött a disznó bontása
Szétválogatott alkatrészek: szalonna, bőrke, sonka...
Levesnek és kocsonyának való (orjacsont, lapocka, disznóköröm, farok)
Karaj, oldalas, comb...
Szalonnatáblák és mások
Agyvelő
Háj
Estébe nyúló munkafolyamatok: odakint még nagyban rotyog az abalé.
Mi így darálunk ;)
Készül a kolbásznak való
Ellenőrizzük a húsok, belsőségek állapotát az abalében.
Frissen fűszerezett kolbászhús
Leszűrjük a megfőtt húsokat
Disznónyelv
Hűlnek a frissen főtt hurka alkotóelemek
Kolbásztöltés
Kolbásztöltés
Sonka besózva
Kötözött sonka
Kolbászok már betöltve
A disznóvágás körüli munkálatokról videó is készült, itt elérhető (1. nap). (Ebből a disznó leöléséről készült jeleneteket kivágtam!)
Második nap
A hátramaradt munkafolyamatokat folytattuk. Hurkát töltöttünk, abáltunk. Tepertőt sütöttünk.
Májas hurka alapanyaga bekeverve
Töpörtyű kisülés előtt
Sütünk, főzünk (abálunk).
Kolbász és szalámi
Májas hurka abálás előtt
Kisgömbőc :) Disznósajt
Véreshurka alapanyaga
Véreshurka betöltve, abálás előtt
Fodorhájba töltött májas töltelék (hurka alapanyagént maradt meg)
Kolbász
Hideg májas betöltése
A második nap eseményeiből készült néhány jelent videón:
A videókból szándékosan kihagytam a leölésről készült jeleneteket. Erősebb idegzettel bíró látogatóink és a téma iránt érdeklődő "szakmabéliek" ezeket is megnézhetik:
Köszönöm, hogy elolvastad! :)Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!