img_8406_resize.JPG

A tavasziasabb időjárás hamar rügybe fakasztotta a gyümölcsfákat, amit a márciusi fagyok sajnos jelentős részben el is vittek. Viszont így is egyre sürgetőbbé vált egy - ismételt - alakító metszés a gyümölcsös háza táján.

img_8356_resize.JPG

A gyümölcsfák ezúttal egy drasztikusabb, fazonalakító metszésen estek át, mert - a korábbi metszések ellenére - már nagyon magasra nyúltak és besűrűsödtek az ágaik, nekünk pedig célunk volt minél alacsonyabban tartani őket, elsősorban szabadkézzel (létra nélkül) történő szüreteléshez. Persze egy kicsit a formájukat is alakítgatni kellett.

img_8357_resize.JPG

Metszés, ágvágás után természetesen a sebkezelés sem maradhat el, utána pedig a permetezés.

img_8358_resize.JPGAlakul a gyümölcsfák koronája

img_8398_resize.JPG

img_8399_resize.JPGVisszametszett gyümölcsfa

img_8400_resize.JPGFormára metszett gyümölcsfák

img_8401_resize.JPG

img_8402_resize.JPG

img_8403_resize.JPGGyümölcsöskert-látkép

A fák ezúttal nagyobb alakításon estek át, sok volt a túlságosan magasra nőtt ág, formázni is kellett a koronákat, így a levágott gallyak tetemes mennyiséget tettek ki. Ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy beszerezzünk egy faág-aprító berendezést.

img_8407_resize.JPG

Több szempontot is mérlegelve (méret és kapacitás, összeg, ár-érték arány, alkatrész-ellátottság, stb.) végül egy Makita UD2500 elektromos ágdarálóra esett a választásunk. A készülék 230 V-os hálózati áramról működik, legfeljebb 4,5 cm vastagságú ágak helyezhetők bele. A ledarált faaprítékot saját tartályába gyűjti össze.

A gép működését a lenti videón alaposabban is szemügyre vehetitek. Vigyázat: satisfying videó, de a készülék használata a való életben is függőséget okoz, illetve relaxációs hatással bír. :D Egyszóval, kiváló családi játékra tettünk szert, melyet a felnőttek is pironkodás nélkül kiélvezhetnek. ;)

img_8410_resize.JPGA nagyobb, ágas-bogas fadarabokkal is megbirkózik.

img_8411_resize.JPG

img_8413_resize.JPG

img_8414_resize.JPG

img_8360_resize.JPG

Saját tartálya könnyedén kihúzható és üríthető (a gép csak a helyreillesztett tartállyal együtt működik).

img_8350_resize.JPGA fanyesedék a gép alatt elhelyezkedő tartályban gyűlik össze

img_8351_resize.JPGFeldarabolt ágapríték

img_8352_resize.JPG

Az aprított faágak elhelyezése, tárolása már lényegesen egyszerűbb, mint a nagy kiterjedésű (gyakran szúrós) gallyaké. Mi erre a célra most a - több évvel ezelőtt készített és félbehagyott - magaságyást vetettük be (ennek készítéséről korábban, itt írtam).

img_8404_resize.JPGA ledarált faág-hulladékkal apránként kezd telni nagyméretű a magaságyás...

img_8405_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2021.03.19. 18:16 komment

Címkék: fotó tavasz videó gép március kert gyümölcsös metszés magaságyás gyümölcsfák Makita kertigép

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5116470680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mükkemakk 2021.03.21. 07:05:29

Szia, nincsenek nagyon visszavágva? Mivel kezelted a sebeket?
süti beállítások módosítása