img_7329_resize.JPG

img_7222_resize.JPG

Ezzel a hétvégével advent időszakába lépünk, vasárnap, vagy szombat este az első, lila (masnis) gyertyát gyújthatjuk meg a koszorún.

Advent a várakozás időszaka, melyben (vallásos vonalon) a Kisjézus megszületését, de úgy általánosságban magát a karácsonyt várjuk. A karácsonyt (nem Szentestét) megelőző 4. vasárnappal kezdődik, a hagyományos adventi koszorún 4 gyertya található: három lila (vagy lila szalaggal, masnival jelölt), illetve egy rózsaszín. A gyertyákat hétről hétre, sorra gyújtjuk meg vasárnaponként, vagy az azt megelőző szombat este. A rózsaszín az öröm színe, a 3. hétvégén, örömvasárnapon kerül meggyújtásra a rózsaszín jelölésű gyertya. Karácsonyra, illetve a 4. hétvégétől már mind a négy gyertya együttesen ég a koszorún.

Az advent egyúttal a karácsonyra történő ráhangolódás ideje is, - tapasztalatból mondom, hogy - az esti gyertyafénynél történő csendes beszélgetés, elmélkedés a karácsony eljövetelét is sokkal meghittebbé varázsolja, kicsit segít kikapcsolni a mindennapi rohanást és átérezni az ünnep valódi lényegét, megtörve ezzel az "annyira nincs ünnepi hangulatom" érzés átkát. (Ez hatványozottan igaz, ha az embernek gyerekei is vannak, hiszen az ő szemükben az ünnep még mindig Ünnep!) Ugyanezt a rákészülést, az ünnep "sajátnak érzését" adja meg a közösen, sajátkezűleg elkészített adventi koszorú is.

Napjainkban rengetegféle adventi koszorút láthatunk, ezek ma már akár készen is megvásárolhatók a boltokban, de ki-ki ízlése, kreativitása és egyénisége szerint teljesen alap, félkész, vagy kész alapanyagokból is összeállíthatja a saját verzióját.

Mi most két, hagyományos jellegű adventi koszorút készítünk el. Egy "szokásos" kivitelű fenyő (és tuja) ágas borzosabb asztali koszorút, valamint egy rusztikusabb jellegű, kicsit antik hatású, borostyánnal kombinált, felfüggesztett koszorút. Mindkettőt ugyanolyan szalma koszorúalapra kötjük (ami egyébként egy meghajlított, erősebb fenyőággal is kiváltható), ugyanazzal a technikával, apróbb módosításokkal. Összeállításuk egy kis türelmet és kreativitást (szerencsésebb esetben rutint) igényel, de szaktudást nem, különleges eszközöket, szerszámokat, alapanyagokat nem szükséges hozzá felhasználni. (De természetesen, aki ezt továbbfejleszti, az igényei szerint más anyagokat és kiegészítőket is használhat hozzá.)

Az elkészítés részletes menetét az alábbi videóban is nyomon lehet követni, a folyamat néhány főbb fázisát, kivonatosan képekben is szemléltetem.

img_7057_resize.JPGA koszorú összeállításához egyszerű alapanyagokat és eszközöket használtunk (a ragasztópisztolyra ezúttal nem is lett szükségünk)

img_7058_resize.JPGFenyőtoboz-gyertyák a fenyőágas koszorúra

img_7059_resize.JPGLila és rózsaszín szalagok a gyertyák megjelölésére

img_7074_resize.JPGA koszorúkat fenyő, tuja és borostyán ágakból kötöttük

img_7076_resize.JPGA koszorút mindkét esetben egyszerű szalma alapra kötöttük

img_7095_resize.JPGAz ágakat körkörösen erős cérnaszállal rögzítettük a koszorúalapra

img_7099_resize.JPGA kész alapra helyezzük a gyertyákat, egyenlő távolságban egymástól

img_7100_resize.JPGGyertya-próba a borostyános koszorúra (ez a koszorú végülis bordóslila, antik hatású gyertyákat kapott a fehér teamécsesek helyett)

img_7136_resize.JPGA borostyános koszorú, antik hatású gyertyákkal

img_7222_resize.JPGEzen a hétvégén már az első gyertyát is meggyújthatjuk a koszorún! Elsőként a rózsaszínnel szemközti, lila (masnis) gyertyát érdemes meggyújtani, hogy sorban haladhassunk.

img_7260_resize.JPGLila, illetve rózsaszín, duplafüles masnikat kapott a nagyobbik koszorú, a fenyőtoboz-gyertyák tövében

img_7269_resize.JPGA borostyánkoszorúra szintén lila és rózsaszín masnik kerültek, valamint vékony szalagok (négy ponton) a felfüggesztéshez

img_7276_resize.JPG3. héten a rózsaszín masnis gyertyát gyújthatjuk majd

img_7280_resize.JPGA többi hét színe a lila

img_7288_resize.JPG

img_7302_resize.JPG

img_7304_resize.JPGFelülről

img_7313_resize.JPGFelfüggesztett borostyános koszorú

img_7316_resize.JPG

img_7325_resize.JPG

img_7329_resize.JPG

Mindenkinek meghitt készülődést kívánok az Ünnepekre, a koszorúk megkötéséhez pedig sok sikert és kitartást! ;) (Nyugalom, ami nem megy elsőre, azt nyugodtan szedd szét, majd megy másodikra! Az először jónak tűnő dekoráció lehet, hogy túl sok, amire pedig nem is gondolnánk, az végül utólag rákerül, mert pont oda illik. A színek harmóniájára és a nem eltúlzott díszítésre mindenképpen figyeljetek!)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.11.29. 14:30 komment

Címkék: kreatív fotó videó csináld magad tél tuja hagyomány lila borostyán koszorú adventi koszorú DIY Advent fenyőág Vlog kr:DIY - Csináld magad! kr:Ünnepek Alkalmak - Advent-Karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6215329564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása