img_3281_resize.JPG

A szerelem még évekkel ezelőtt kezdődött, amikor a zalai Azáleás völgyben, valamint a kámi, avagy Jeli arborétumban sétálva nem tudtam betelni a hatalmas, vagy éppen apró virágfejek óriási, tömött, színpompás bokrétáival.

Az említett helyeket tavasz közepén érdemes felkeresni, részletesebben a Kiránduló Blogon, az alábbi bejegyzésekben mutattam be őket: "A Jeli Arborétum - Rhododendron virágzás idején (rengeteg fotóval)", "Azáleás völgy, Zalaegerszeg", "Kámi arborétum - rhododendron virágzás végén"!

Ezeket a lenyűgöző cserjéket szívem szerint azonnal haza is vittem volna a kertünkbe, de tartásuknak sajnos van egy igen erős kritériuma: (a számukra kedvező klíma mellett) kifejezetten a savas talajt kedvelik, ami pedig nálunk köztudottan erősen meszes. Emiatt aztán mindig tolódott a beszerzésük, de azért szerencsére vannak alternatívák így is a megfelelő tartásukra. Tavaly tavasszal pedig 5 cserép saját rhododendronnal lettem gazdagabb, melyeket azóta is igyekszek ápolni, óvni. :)

Szeretett virágaimat az alábbi kisfilmben kicsit közelebbről is bemutatom (lényegi rész: 2:25-től):

img_3302_resize.JPGÉppen nyíló rhododendronjaim

Aki pedig kedvet kapna otthoni, kerti tartásukhoz, elsősorban az alábbiakkal érdemes mindenképpen tisztában lenniük (a teljesség igénye nélkül, de az interneten természetesen további, hasznos információk is fellelhetőek róluk):

- A növény (pl. az áfonyához hasonlóan) savas talajt kedvel, ezért úgynevezett savanyú (vagy rhododendron) földbe szükséges ültetni, illetve szükség szerint azzal pótolni.

- A meszes, kemény vizet nem szereti, ezért lehetőség szerint csak lágy vízzel locsoljuk, melyre alternatívák lehetnek:

- Eső, ill. gyűjtött esővíz;
- Ioncserélt/desztillált víz (bármilyen okból keletkező, tiszta vízpárlat);
- Forralt víz;
- Szükség szerint enyhén savanyított, pl. pici ecettel kevert víz (ennek a behatárolatlan arányok miatt azért érzem némi veszélyét...).

- Meszes talaj esetén csak cserépben tartsuk!

- Fentiek miatt kertbe, szabadföldbe csak akkor ültethető, ha a helyi talaj savas kémhatású (ez általában tájegységenként jellemző, Nyugat-Magyarországon, Zala és Vas megyében, erdős-nyirkos környezetében pl. kitűnően érzi magát adott helyén, de nálunk már nem sok esélye lenne).

- Amennyiben a növény mérete, elhelyezése mégis kiültetést igényelne állandó helyre, de ezt normális esetben a talaj kémhatása nem tenné lehetővé, úgy az alábbi módon mégis megoldható:

- A virágot ültessük nagy, de mindenképpen perforált cserépbe, fa ládába, konténerbe! (A felesleges víz áteresztésének lehetősége fontos!)
- Ássunk a kertben a virágcserépnek (ládának) megfelelő méretű gödröt, és cseréppel együtt(!!) ebbe helyezzük el! Igény szerint a cserép pereme akár magasabban is lehet, mint a talajszint, de mélyebben ne legyen!
- Töltsük fel a cserepet (ládát) savanyú földdel! Amennyiben szárazság, meleg miatt locsolást is igényel, úgy szintén ügyeljünk a lágy vízre!
/Cserép nélkül történő kihelyezése ilyenkor csak rövid ideig jelenthet megfelelő közeget, a környező talaj mésztartalma idővel biztosan bemosódna az egyébként savanyú földdel feltöltött gödörbe./

img_3285_resize.JPG

img_3365_resize.JPG

img_3284_resize.JPG

Bimbósan:

img_2093_resize.JPG

img_2184_resize.JPG

img_2185_resize.JPG

img_2186_resize.JPG

Tavalyi fotók (ekkor kaptam őket), már virágzásuk vége felé:

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.05.25. 19:59 komment

Címkék: fotó videó virág virágok ültetés tanácsok azálea rhododendron balkonvirág havasszépe savas talaj

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7814847218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása