img_4918_resize.JPG

Ahogy arról legutóbb már beszámoltam, nagyban tart nálunk a barackszezon, csak úgy ontják magukból gyümölcsfáink az érett sárgabarackot. Szedjük is, esszük is, de már igencsak benne vagyunk a közepében, ilyenkor pedig egyre több a lepotyogó és sérült gyümölcs, amiből leginkább lekvárt, vagy dzsemet lehet készíteni.

barackfa_resize.pngKajszibarack fáink egyike

img_4759_resize.JPGSárgabarackok betakarítása folyamatban...

img_4760_resize.JPG

A lekvárfőzéstől sokakat az tart vissza, hogy mindenkiben él még az a kép, amikor nagymama naphosszat a konyhában áll, és nagy előkészítő munkákat követően, hatalmas üstben, hosszasan főzögeti - a több 10 kiló gyümölcsből készülő - lekvárt. Erre ma már nem mindenkinek van ((többnyire senkinek sincs...)) lehetősége, de szerencsére napjainkban vannak olyan alternatívák, melyek egyszerűsítik és lerövidítik az eltevés módját és idejét. Sőt: egészen kis mennyiségű gyümölcsből is lehetséges lekvárt befőzni!

Erre szeretnék most mutatni egy, illetve két alternatívát. Az egyik egy - még számomra is újszerű - lehetőség: a befőzőcukorral (dzsemfix) történő lekvárkészítés, valamint egy teljesen hagyományos, nagymamáink-féle lekvár (melyet 2 éve már itt részletesebben leírtam), kizárólag cukorral, bármiféle tartósítószer vagy egyéb adalékanyag hozzáadása nélkül.

Az alábbi videóban részletesen bemutattam a készítés módját, de egyébként maga a teljes folyamat (különösen az első, befőzőcukros megoldásra) nem hosszabb, mint maga a videó. :)
/Videó-bemutató: szombat este fél 9-kor! A videó innentől lesz nyilvánosan is megtekinthető./

A videóban további érdekességekről, tapasztalatokról is mesélek a befőzés kapcsán...

Lekvár (vagy dzsem) készítése egyszerűen, befőzőcukorral (dzsemfix)

barackok_resize.pngA lekvárok elkészítéséhez a fákról lepotyogott gyümölcsöt használtuk fel

barackmosas_resize.pngA gyümölcsöket megmostuk, feleztük

magozott-barack_resize.pngA magok eltávolítása és az esetleges hibás részek kivágása után a tiszta gyümölcshúst kimértük. Esetünkben a befőző por (dzsemfix 3-az-1-ben) csomagolásán található útmutatót követve 1.250 g tiszta gyümölcsöt használtunk fel a befőzésre.

turmixolas_resize.pngA gyümölcsöt a kimért cukorral (350 g) és a tasak tartalmával feltettem egy kicsit főni (hogy picit összerottyanjon), majd ezután, a főzés legelején egy botmixerrel pépesítettem az egészet. /Dzsem készítése esetén a gyümölcsadag felét turmixolás helyett késsel érdemes aprítani./

turmixolt-barack_resize.pngA gyümölcsöket simára pépesítettem a mixerrel, és így folytattam a főzését

barackpep_resize.pngA lekváralapot időnként megkeverve megvártam, hogy felforrjon, ezután már csak 3 perc főzésidő következett.

A lefőzött lekvárpépet tiszta, csírátlanított üvegekbe töltöttem peremig, és (mivel korábban erős illatú, fűszeres szószt tartalmazó üvegekbe került) a fedele alá enyhén benedvesített celofán lapkát helyeztem.

Az üvegeket fejre állítottam 5 percre.

A hagyományos lekvár készítése szintén látható (a videó második felében), de erről részletesebben korábban már beszámoltam:
Befőzünk! Barackszezon - mi így tesszük el lekvárnak, ahogy nagyanyáink is

img_4918_resize.JPGBefőzőcukorral (piros kupakkal) és hagyományosan (zöld kupakkal) eltett lekvárok

Ami a két lekvárkészítés között szembetűnő: a befőzőporral eltett gyümölcs (piros kupakosok) egy árnyalattal élénkebb, világosabb színű maradt mint a hagyományos (zöld kupakkal), elsősorban a rövidebb befőzési idő, valamint a tasak citromsav-tartalma miatt.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.07.13. 13:00 komment

Címkék: fotó videó fénykép recept sárgabarack barack lekvár befőzés dzsem kajszibarack botmixer celofán kajszi Dzsemfix

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7614942874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása