img_4031_resize.JPG

Úgy adta az Ég, hogy több év hiábavalónak tűnő gondoskodást és várakozást követő elfagyás után idén végre valóban gyümölcsöt ontó kertünk lett. Már előre látható volt, hogy idén - még többszöri ritkítást követően is - igen sok kajszibarackunk lesz, de a fiatal fákon mégtöbb érett, mint amire számítottunk.
Az elmúlt viharokat követően viszont hirtelen elkezdtek potyogni a legérettebbek, így mielőbb cselekednünk kellett, ha nem akartuk, hogy minden az enyészeté váljon.

img_3934_resize.JPGGyümölcsfáink: jelenleg négy sárgabarack fáról már potyognak a gyümölcsök

img_3936_resize.JPGA gyümölcsfürtök a földig húzzák az ágakat

img_3937_resize.JPGKajszibarack

img_3938_resize.JPGGyümölcsfa sok-sok sárgabarackkal

img_3940_resize.JPGRoskadozó ágak

img_3941_resize.JPG

img_3942_resize.JPG

img_3944_resize.JPG

img_3946_resize.JPG

img_3948_resize.JPG

img_3951_resize.JPGEgy tál a gyorsan összekapkodott, földre hullott gyümölcsökből

Jelenleg még csak a földre hullott gyümölcsöket volt időnk összeszedni. Ebből nagyjából 12-15 kg gyümölcsünk került begyűjtésre, melyből idáig 10 kg felett főztünk be lekvárnak.

Lekvárfőzés - ahogy mi csináljuk

Rengeteg receptötletet elolvastunk, mielőtt nekiláttunk a befőzésnek. A modern irányvonal egyértelműen a rövid főzésidejű, turmixolt, esetleg hámozott, illetve különféle adalékokkal: pektinnel, citromsavval, "befőző cukorral", történő lekvárfőzést részesíti előnyben. Amit viszont mi szerettünk volna: egy tartósítószerek nélküli, autentikus lekvárt, esetleg kisebb módosításokkal, de mindenképpen azt a bizonyos "nagymamáink által készített, hagyományos házi lekvárt" kifőzni. A tartósítószer nélküli eltevéshez ragaszkodtunk, a pektin használatát kajszibarackoz teljesen feleslegesnek találtuk, csak mint a hámozást, utólagos turmixolást. Amire még esetleg nyitottak vagyunk: egy kis citromsav használata a világosabb szín eléréséhez (bár ezzel így sem volt problémánk), valamint a gyümölcsök ledarálása felfőzés előtt. Első befőzéseinket viszont a legegyszerűbb módon: csak cukorral, további adalékok, valamint darálás-turmixolás nélkül tettük el. Kis tételekkel (kb. nettó 3 kg tiszított gyümölcs főzésenként) dolgoztunk, hogy a barack élénk, világos színe megmaradjon a rövidebb főzésidő által.

Befőzés menete
- A leszedett (összeszedett) gyümölcsöt lavórba szedve megmossuk, áztatjuk (sok rajtuk a hangyóca);
- A barackokat kimagozzuk, felezzük, tálba tesszük;
- Kimérjük a főzésre szánt tiszta mennyiséget, ami mehet is rögtön a főzőedénybe (dupla vagy vastag aljú);
- Eközben a tisztára mosott befőttes üvegeket és fedeleiket is előkészítjük (a kupakok méretazonosságának ellenőrzése sem mellékes), a tiszta üvegeket és fedőiket sütőbe tesszük a főzés idejére, mi légkeveréses funkció mellett kb. 90 fokon sterilizáljuk őket;
- A barackokat folyamatos keverés mellett felfőzzük; miután levet eresztett (összeesett), már jóval kisebb a leégés veszélye, így ritkább keverés is elegendő neki (ami persze edényvastagság, hőerő, főzött mennyiség függvénye is);
- Kimérjük a kívánt (felfőzésre tett gyümölcs 30-40 %-a) cukormennyiséget. Mi (a régi receptektől eltérően, +100% cukorarány helyett) a tisztított gyümölcs 30; 35; illetve 40 tömeg-százalékának megfelelő cukrozású lekvárokat tettünk el - a gyerekeknek az édesebb, nekünk a kevésbé cukrozott verzió ízlett inkább. További adalékot (pl. befőző-cukor, citromsav) nem használtunk.
- Ha a gyümölcs szétfőtt, szépen egyneműsödött, mehet bele a cukor is;
- A cukortól hígabb lesz a főzetünk, így ismét egy kis főzés következik, a kívánt sűrűség eléréséig (közben próbaképpen kanállal kis mintákat vettünk ki, hűtött tányéron figyelve a megfelelő viszkozitást). Teljes kihűlés után még így is sűrűsödik, így nem érdemes túl sokáig főzni, mert a cukor hamar karamellizálódik benne, ezáltal bebarnítva a lekvárunkat.
- A főzés végén elővesszük a sütőből (vigyázat, forró, csak edényfogóval vagy konyharuhával!!) a steril üvegeket, merőkanállal bele adagoljuk a forró lekvárt. Csurig töltjük, majd mehetnek rá a kupakok, szorosra húzva (és az üvegünk, meg a kupakja még mindig nagyon forró!).
- A frissen betöltött üvegeket fejre állítjuk így a minimális légréteg (a lekvár tetején) is átjut a forró masszán, ezáltal csírátlanítva a benne maradt levegőt;
- A lekvárok üveggel együtt (ekkor már talpukra állítva), még forrón mennek vissza a sütőbe. Szintén 90 fokra, kb. 1 órára. /Természetesen a dunsztolás,  vagy befőző automata használata is szuper megoldás, nekünk erre van lehetőségünk./
- A sütőből (vagy dunsztból) kikerülő lekvárokat kihűlés után érdemes címkézni (mi a különböző cukorarányok, verziók miatt sorszámozzuk is az egyes szériákat), majd szépen elhelyezni a spájz polcán. :)

Az eddigi főzeteink a fentiek szerint készültek, de nyitottak vagyunk kisebb-nagyobb változtatásokra. Mivel még mázsányi mennyiség van a fákon, így lesz alkalmunk a kísérletezésre. (Mondanom sem kell, az eddigi adagok isteniek lettek, egy félig telt üveg a tegnapi nap során észrevétlenül elfogyott, a lakásban terjengő leírhatatlan retro barackillatról pedig nem is beszélve!) Ha esetleg valamilyen további módosításunk kiugró eredményt hozna, arról szintén beszámolok. :)

img_4026_resize.JPGA frissen főtt lekvárt még forrón üvegekbe töltjük

img_4027_resize.JPGA betöltött üvegeket fejjel lefelé állítjuk

A barack főzésének fázisai:

img_4030_resize.JPGSűrű kevergetés mellett várjuk, hogy levet eresszen

img_4031_resize.JPGSzépen összeesik a barack

img_4032_resize.JPGFőzés közben egyneműsödik a gyümölcspép

img_4033_resize.JPG

img_4034_resize.JPG

img_4035_resize.JPGAmikor már egynemű a gyümölcsmassza, mehet bele a cukor - innentől szintén kevergetni kell, nehogy leégjen a cukor

img_4036_resize.JPGÜvegekbe töltve

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.07.10. 12:03 Szólj hozzá!

Címkék: retro fotó konyha gasztro recept hagyomány sárgabarack barack lekvár befőzés kajszibarack baracklekvár barackfa kajszi

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3712652415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása