A mai naphoz számos népszokás kapcsolódik. A Luca széke, tökfaragás, hagymakalendárium és más pogány népi hiedelmek, boszorkányságok mellett keresztény vonatkozású szálak és szokások is köthetők hozzá.

lucabuza3_resize.jpg

Mi ez alkalomból búzát vetettünk. Persze csak házon belül, kis edénykében, nem szántóföldi méretekben. :)
A Luca napján elvetett búza karácsony napjára már szépen kizöldül, és az adventi, illetve ünnepi oltárt is díszítik vele. A régiek a kicsírázó búzával a jövő évi termést próbálták megjósolni.

lucabuza1_resize.jpg

lucabuza2_resize.jpg

(Egy korábbi búzaültetésünk.)

Szintén érdekes szokás még a hagymakalendárium. Egy hagymát 12 felé vágtak fel, majd a szeleteket besózták. Az egyes darabok a jövő év hónapjait jelképezték: amelyik jobban benedvesedett, az a hónap várhatóan csapadékosabb lett.

Egyébként dologhagyó nap van. Mosástól, házimunkától tartózkodni kell...ene. (Részemről kisebb mérlegelés után mégiscsak a mosás mellett kellett döntenem, de bízom benne, ez a jövő évre nézve semmiféle negatívumot nem hoz majd.)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.12.13. 18:40 Szólj hozzá!

Címkék: fotó népszokások búza kereszténység hagymakalendárium Advent Luca nap keresztény szokás dologhagyó nap

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr313495193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása