Mit tehetünk vele, ha eltörik a virágcserép, vagy bármilyen agyagedény, kerámia tál...?

Most biztosan mindenki valami trükkös és látványos DIY újrahasznosításra gondol, azonban ennél sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb megoldást szoktam alkalmazni.

Nagyon mutatósak tudnak lenni még szabadföldi virágok között is a kerámia cserepek, különféle terrakotta kaspók. Ezeket igyekszik is az ember lánya télen szétfagyástól, szélben felborulástól óvni, de néha elkerülhetetlen a "baleset". Magam is többször megfizettem a tanulópénzt, de minden óvatosságom ellenére is előfordul, hogy - bármilyen okból - széttörik vagy csak megreped egy-egy virágcserép.

Mit lehet ilyenkor tenni...?

A jó hír az, hogy az agyagedény még a legolcsóbb pillanatragasztóval is sikeresen javítható!
Ha eltörik a kerámia, igyekezzünk minél előbb megragasztani, vagy pedig javításig biztonságos, tiszta helyre tenni, nehogy a törési felületek koszolódjanak, tovább törjenek, illetve eltűnjenek az egyes cserépdarabkák. A ragasztást megelőzően ha szükséges, a ragasztandó felületre hullott virágföldet, port óvatosan söprögessük le. A felületnek "érintetlennek", tisztának, idegen szemcséktől mentesnek kell lennie, mert csak így fog tökéletesen illeszkedni. Ragasztás előtt feltétlenül illesztgessük össze a széthullott darabokat, ekkor fogjuk látni a szükséges illesztési sorrendet, valamint azt is, hogy ha esetleg még egy-két kisebb darabka hiányzik belőle. A ragasztóval óvatosan bánjunk, mert nem csak a cserepet fogja meg (hanem például a kezünket is!). Egyszerre mindig csak 1-1 elemet ragasszunk, a beragasztózott felületeket illesszük egymáshoz. Pár pillanatnyi odaszorítás után megköti a ragasztó. (Pillanatragasztó típusában nem is adok tippeket, mert nekem eddig még mindegyik fajta megfogta.) Egy kis száradási idő után a cserép már ismét használható, az eredmény pedig tartós lesz. (Nálam kánikulát és fagyokat is átvészeltek már az így ragasztott cserepek, minden probléma nélkül. Előfordult, hogy ugyanaz a cserép évekkel később is eltört, de nem a ragasztott helyen.)

img_4975_resize.JPGA virágcserép ragasztás nélkül már használhatatlan lett volna

De mi a helyzet a konyhai agyagedényekkel...?
Lasagne-s tál, Pataki-tál - ezeket szintén meg szoktam ragasztani. Persze ételt így már nem teszünk bele, hanem a kertben kapnak új funkciót, általában árvácskák vagy más virágok számára. Ha az ilyen tálakból akarunk virágedényt kialakítani, fontos, hogy kifurkáljuk a víz szabad távozása végett.

img_4978_resize.JPGTörött lasagne-s tál: virágtartó lesz belőle

img_4977_resize.JPGHa esztétikailag nem zavaró, az sem gond, ha a ragasztott felületen túlcsorog a ragasztó. (De tapasztalataim szerint enélkül is megfogja.)

Egykor Pataki-tál volt a konyhában. A tetejéből cserépalj lett, a tálat három helyen kifúrtam, hogy a felesleges víz kifolyhasson.

Az egyik első kerámiám. Ez a virágtartó is több ragasztáson átesett az évek során.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.02.01. 10:18 Szólj hozzá!

Címkék: javítás ragasztás kerámia agyagedény virágcserép terrakotta DIY kr:DIY - Csináld magad! kr:Újrahasznosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7513623046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása