Mikor, ha nem ilyenkor: fűtésszezonban van a legalkalmasabb ideje hamulúgot készíteni. Előállítása igazán nem komplikált, és több előnnyel is bír:
- gyakorlatilag költségmentes az előállítása, mert csak "hulladékból" készül;
- mosásra, takarításra, zsíroldásra is alkalmas;
- természetes anyag, a környezetet nem terheli, vegyszermentes.

p1207555_resize.JPG

Valójában annak már 4 éve is van, hogy hamulúgot készítettem, de akkor valahogy elmaradtak a fotók és leírása. Mindezt most pótolom.

Hogyan készítsd el?

1. Kályhából, kandallóból, kemencéből lapátolj fehér hamut. Lényeges, hogy ennek alapanyaga tiszta, vegyszer- és festék mentes keményfa legyen.

p1167526_resize.JPG

2. A hamut érdemes átszitálni, de legalábbis a nagyobb darabokat, elszenesedett maradványokat kivenni belőle.
Az átszitált (vagy válogatott) hamu kerüljön abba az edénybe, amiben készíted!

p1167529_resize.JPG

p1167530_resize.JPG

3. A tiszta hamu körülbelül háromszoros mennyiségének megfelelő forró vízzel öntsd fel!

p1167538_resize.JPG

p1167539_resize.JPG

Egy alapos átkeverés segíti a jobb kioldódást.

p1167541_resize.JPG

4. Pár napig állni hagyjuk.

p1167544_resize.JPG

5. A hamu szépen leülepedik, az oldat kitisztul.
/Megjegyzés: nálam valamiért lett egy enyhén sárgásbarnás árnyalata, de elvileg átlátszó lenne. Elképzelhető, hogy az eltüzelt fa lehetett szennyezett, esetleg a vödör, melyben a lúg állt, engedett valamit ki. Legközelebb ezeket a tényezőket megpróbálom kiküszöbölni./

p1177546_resize.JPG

6. Az oldat tetején úszkáló nagyobb faszén-darabkákat eltávolítjuk (elsősorban, ha nem szitáltuk meg a hamut előzetesen). A tiszta oldatot felkeverés nélkül zárható tárolóedénybe (pl. kiürült mosószeres flakon) merjük.

p1207553_resize.JPG

A kész hamulúg hónapokig eláll. Felhasználáskor általában 1-2 decilitert szükséges a mosáshoz adagolni, a mosandó ruha mennyiségétől és szennyezettségétől függően. Mosásra, áztatásra is használható. Állítólag van némi fakító hatása, így színes ruhák esetén érdemes lehet más mosószerrel keverten alkalmazni.
A lúg töménysége, "lúgossága" (így tisztító ereje) függ az oldatunk töménységétől, felhasznált (illetve korábban elégetett) tűzifa fajtájától is. Érdemes keményfa hamuját felhasználni, illetve az adagolandó mosószerünk mennyiségével pedig kísérletezgetni az ideális adagolás eltalálásához.

Figyelem! A hamulúg erősen lúgos kémhatású folyadék! Használata során a vegyszerekre jellemző körültekintéssel kell eljárni! (Szembe-szájba ne kerüljön, bőrrel közvetlenül ne érintkezzen - ha mégis, bő vízzel azonnal lemosni; stb.)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.02.17. 00:25 6 komment

Címkék: hamu házilag mosószer lúg mosás kr:DIY - Csináld magad! kr:Újrahasznosítás hamulúg

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4413675888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neduddgi! 2018.02.17. 17:27:14

"természetes anyag, a környezetet nem terheli, vegyszermentes."
A lúg? Ezt komolyan gondolja? A lúg nem vegyszer?

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.02.17. 21:12:05

@Neduddgi!: A fahamu nem természetes anyag...? Van, aki közvetlenül kiszórja a földre. (Savas talaj pl. javítható vele.)
Rendben, akkor pontosítom: "A környezetet sokkal kevésbé terheli, mint a hagyományos, bolti tisztítószerek és mosószerek."

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.02.18. 17:46:52

@Marimama: Kedves Marimama!
Köszönöm szépen a hasznos jótanácsot, ezt a felhasználást nem ismertem. Mindenképpen ki fogom próbálni. További jó egészséget kívánok! :)
süti beállítások módosítása