img_5172_resize.JPG

Mint már emlegettem, nagyon nem vagyok híve a túlgondolt, felesleges konyhai kütyüknek, így engem azért elég nehéz meggyőzni - különösen hely és feleslegesen költendő pénz - hiányában ezek létszükségességéről. A lassúprés után viszont sikeresen landolt háztartásunkban egy befőzőautomata is, amit úgy igazán először az idei eltevéseknél sikerült hasznosítani. (Még a lassúprés kapcsán fűzném hozzá, hogy idén már az is "nagyiparban" lett használatra fogva, és a paradicsom passzírozásánál egyértelműen láttam a különbséget a mindenfelé csöpögős, itt-ott végigfolyós, több tálba pepecselős passzírozás, és a kényelmesen gépbe pakolászós lé-, illetve pépnyerés között.)

img_5146_resize.JPGBefőző automata

img_5143_resize.JPGTetszőlegesen beállítható hőfok és időtartam

Összességében az automatával is igen elégedett vagyok, mert valóban megkönnyítette az eltevést, amit (három nyüzsi gyerek mellett) az idén "hagyományos" megoldásokkal nem is biztos, hogy bevállaltam volna. A mi gépünk egy olcsó kategóriás darab, így tapasztalataimat erről tudom megosztani - ami számunkra teljesen bevált, de el tudom képzelni, hogy nálam elhivatottabb, profi befőzőek ennél komolyabb géppel rendelkeznek. Igazából első hallásra (férjecske vetette fel pár évvel ezelőtt, hogy egy ilyen nálunk bizony jól szolgálna) még azt sem értettem, hogyan automatizálja egy gép az eltevést, így kellett egy kis idő, mire megértettem ennek hasznos oldalát.

Röviden az alábbiakban foglalom össze saját tapasztalatainkat:
- A befőző automata a befőzésnek a tartósítás oldalát oldja meg: lényegében a kívánt hőfokon tartja a beállított időn keresztül a bele helyezett üvegeket (befőttek, ivólevek, készételek, ...), ezzel sterilizálva és kiváltva a találomra történő hőkezelést, utólagos szárazdunsztolást. /Ez utóbbi szempont nálunk helyhiány és tárolási nehézségek miatt létkérdés - az elmúlt években többnyire sütőben tudtunk csírátlanítani, avagy "dunsztolni"./
- Ami számomra nagyon fontos: a megfelelő hőmérsékleten történő hőkezeléssel (jól záródó, tiszta, arra alkalmas üvegeket használva) teljesen kiváltja a tartósítószerek használatát, így továbbra is tartósítószer mentesen végezhetem a befőzést (ami pl. bébiétel elrakásánál létkérdés, de a többi családtagot sem táplálnám tartósító-szerekkel).
- Az így történő befőzésnek egy nagy trükkje, hogy lényegében hidegen lehet beletenni bármit: nem szükséges előtte felfőzni mondjuk a paradicsomlevet, vagy befőttekre kerülő felöntőlevet, így sokkal kevésbé főnek szét a bele kerülő gyümölcsök, zöldségek.
- A megfelelő hő és idő beállítási lehetősége miatt gyors, ezzel helyet takarít meg (átlagosan 1 órán belül lefut egy teljes program, a gépbe kb. 18 db normál méretű befőttes üveget tudok egyszerre beletenni), szemben az egész napos, takarók között történő dunsztolással. Ellenben maga a gép - ennek megfelelően - kissé terjedelmes. Nálunk így  lakáson kívül kapott helyet, és csak befőző szezonban kerül be.
- Maga a gép lényegégen egy nagy üst: ezt kell vízzel feltölteni és belehelyezni a lezárt befőttes, ivóleves üvegeket. Az ürítést egy csap könnyíti meg. A gép önmagában is használható, üvegek nélkül közvetlen feltöltésre (pl. gyümölcslével, de akár puncs, forralt bor is készíthető vele) - mi ezt a funkciót még soha nem próbáltuk... Az egyes zöldség-, gyümölcs- és ételfélék szükséges tartósítási idejének és hőmérsékletének kiválasztását egy mellékelt táblázat segíti.

Az alábbi videó végén a paradicsomlevek tartósítása már az említett géppel történik:

img_5192_resize.JPGAz első automatával eltett zöldségek, gyümölcsök: paradicsomlé, körtelé, szilva- és körte befőtt (mindezekről hamarosan részletesebben is...)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.08.16. 16:43 Szólj hozzá!

Címkék: fotó videó tartósítás befőzés eltevés háztartási gép konyhai eszköz tartósítószer nélkül befőző automata

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4514184877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása