Fotó: a baracklekvár mellett egy kis vadringló lekvár is főtt...
Végre eljutottunk odáig, hogy számba vegyük és elpakoljuk a befőzött lekvárjainkat, barackleveinket. Már csak egy spájz kellene, ahová mindezt elegánsan és praktikusan el lehet helyezni :) (de annak hiányában egy házunkon kívüli helyre kerültek).
Lekvárok és ivólevek elszállítása (mert a házban sajnos nem férnének el), későbbi hasznosításhoz
Leltár
Összesen 113 üveggel sikerült befőznünk:
- 83 üveg sárgabarack lekvár (ebből 16 üveg fűszeres, 3 üveg teljesen cukrozatlan)
- 29 üveg sárgabarack ivólé
- 1 üveg kék (vagy piros) vadringló lekvár.
Lekvárok, baracklevek feltornyozva
Ígértem tehát pár szót a vadringló befőzéséről is, melyet sokan csak "fosó szilva", vagy "fosóka" néven emlegetnek. Ez az apró szemű szilvaféle kicsit savanykásabb a nemesített rokonainál, ellenben cukrozva igen kellemes lekvár készíthető belőle, kár hagyni lepotyogni. Nehézségünkre, ez a gyümölcs éppen a kajszikkal egy időben érett be, így - a monotónia megtörésére - éppen csak egy tálkányit tudtam belőle összekapdosni, amiből egy próba főzet készült (a barackokkal párhuzamban), és egyetlen üvegecskével tettünk el belőle.
A ringlólekvár kísérlet jelleggel készült, egészen biztosan vannak ennél profibb és kiforrott módszerek is, én a saját megoldásunkat tudom megosztani.
Vadringló (mirabolán, cseresznyeszilva, avagy "fosóka szilva"*) lekvár
*Részemről irtózok a kifejezéstől, de sokan csak így ismerik.
Mennyiségek:
- (nálam: 686 g gyümölcs maggal) - átpasszírozás (magtalanítás) után: 400 g tiszta gyümölcspép lett
- +60% cukor
- ~1/4-ed mokkáskanál őrölt fahéj
Az apró ringlókat alaposan megmostam, átnéztem. További tisztítás vagy magozás nélkül mentek a lábasba felfőzésre. A vékony héja idővel szépen leválik, szétfő - és közben isteni, "karácsonyi" illatot áraszt. :)
Sajnos nem az a kifejezetten magvaváló gyümölcs, így kénytelen voltam magostul felfőzni. Ahogy kezdett pépesedni, a magok eltávolítása végett átpasszíroztam az egészet.
Még a passzírozón is elég sok gyümölcsrost fennakadt, így kanállal igyekeztem belőle mégtöbbet kinyerni, a magokról leválasztani a gyümölcshúst.
Magozás után ment vissza a lábasba, kis rottyanás után édesítettem (a lemért gyümölcspép 60%-ának megfelelő cukorral), fűszereztem (1/4 mk. őrölt fahéjjal). Érdemes közben kóstolgatni, de az édesebb sárgabaracknál mindenképpen több cukrot igényel.
A gyümölcshús és héj gyönyörűen szétfő, szinte homogén lekvárt alkotva (turmixolás nélkül).
A ringló próbalekvár a kajszival egyszerre főtt
A felfőtt ringlólekvárt még forrón tiszta, sterilizált üvegbe töltöttem, majd - a barackhoz hasonlóan - ment vissza a sütőbe a teljes csírátlanítás végett.
Kóstolónak csak kis mennyiség maradt ki az üvegből - a gyerekeknek rendkívül ízlett. Tetszés szerint alakítható, de úgy érzem, a csipetnyi fahéj méginkább megbolondította.
Mondanám, hogy a nagy kajszizások után most végre egy kis pihenő jöhet, de nem sokáig... Már javában potyog a nyári almánk, őszibarackunk és nektarinunk. Rövid úton számukra is valamilyen hasznosítást kell találni.
Nyári alma
Őszibarack, nektarin
Köszönöm, hogy elolvastad! :)Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!