img_4122_resize.JPGFotó: a baracklekvár mellett egy kis vadringló lekvár is főtt...

Végre eljutottunk odáig, hogy számba vegyük és elpakoljuk a befőzött lekvárjainkat, barackleveinket. Már csak egy spájz kellene, ahová mindezt elegánsan és praktikusan el lehet helyezni :) (de annak hiányában egy házunkon kívüli helyre kerültek).

baracklekvar_resize.jpg

baracklekvar-ivole2_resize.jpgLekvárok és ivólevek elszállítása (mert a házban sajnos nem férnének el), későbbi hasznosításhoz

Leltár
Összesen 113 üveggel sikerült befőznünk:
- 83 üveg sárgabarack lekvár (ebből 16 üveg fűszeres, 3 üveg teljesen cukrozatlan)
- 29 üveg sárgabarack ivólé
- 1 üveg kék (vagy piros) vadringló lekvár.

baracklekvar-ivole_resize-v.jpgLekvárok, baracklevek feltornyozva

Ígértem tehát pár szót a vadringló befőzéséről is, melyet sokan csak "fosó szilva", vagy "fosóka" néven emlegetnek. Ez az apró szemű szilvaféle kicsit savanykásabb a nemesített rokonainál, ellenben cukrozva igen kellemes lekvár készíthető belőle, kár hagyni lepotyogni. Nehézségünkre, ez a gyümölcs éppen a kajszikkal egy időben érett be, így - a monotónia megtörésére - éppen csak egy tálkányit tudtam belőle összekapdosni, amiből egy próba főzet készült (a barackokkal párhuzamban), és egyetlen üvegecskével tettünk el belőle.
A ringlólekvár kísérlet jelleggel készült, egészen biztosan vannak ennél profibb és kiforrott módszerek is, én a saját megoldásunkat tudom megosztani.

Vadringló (mirabolán, cseresznyeszilva, avagy "fosóka szilva"*) lekvár
*Részemről irtózok a kifejezéstől, de sokan csak így ismerik.

Mennyiségek:
- (nálam: 686 g gyümölcs maggal) - átpasszírozás (magtalanítás) után: 400 g tiszta gyümölcspép lett
- +60% cukor
- ~1/4-ed mokkáskanál őrölt fahéj

Az apró ringlókat alaposan megmostam, átnéztem. További tisztítás vagy magozás nélkül mentek a lábasba felfőzésre. A vékony héja idővel szépen leválik, szétfő - és közben isteni, "karácsonyi" illatot áraszt. :)

img_4117_resize.JPG

img_4118_resize.JPG

Sajnos nem az a kifejezetten magvaváló gyümölcs, így kénytelen voltam magostul felfőzni. Ahogy kezdett pépesedni, a magok eltávolítása végett átpasszíroztam az egészet.

img_4119_resize.JPG

Még a passzírozón is elég sok gyümölcsrost fennakadt, így kanállal igyekeztem belőle mégtöbbet kinyerni, a magokról leválasztani a gyümölcshúst.

img_4120_resize.JPG

Magozás után ment vissza a lábasba, kis rottyanás után édesítettem (a lemért gyümölcspép 60%-ának megfelelő cukorral), fűszereztem (1/4 mk. őrölt fahéjjal). Érdemes közben kóstolgatni, de az édesebb sárgabaracknál mindenképpen több cukrot igényel.

img_4121_resize.JPGA gyümölcshús és héj gyönyörűen szétfő, szinte homogén lekvárt alkotva (turmixolás nélkül).

img_4122_resize.JPGA ringló próbalekvár a kajszival egyszerre főtt

A felfőtt ringlólekvárt még forrón tiszta, sterilizált üvegbe töltöttem, majd - a barackhoz hasonlóan - ment vissza a sütőbe a teljes csírátlanítás végett.

Kóstolónak csak kis mennyiség maradt ki az üvegből - a gyerekeknek rendkívül ízlett. Tetszés szerint alakítható, de úgy érzem, a csipetnyi fahéj méginkább megbolondította.

Mondanám, hogy a nagy kajszizások után most végre egy kis pihenő jöhet, de nem sokáig... Már javában potyog a nyári almánk, őszibarackunk és nektarinunk. Rövid úton számukra is valamilyen hasznosítást kell találni.

0722nyarialma-v.jpgNyári alma

0723oszibarack-nektarin_resize.jpgŐszibarack, nektarin

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.07.23. 13:00 Szólj hozzá!

Címkék: alma fotó gyümölcs fénykép recept sárgabarack barack lekvár gyümölcslé kamra nektarin őszibarack kajszibarack passzírozó passzírozás ivólé kajszi cseresznyeszilva nyárialma mirabolán ringlószilva vadringló (fosóka szilva)

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2312680835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása