img_1202_resize.JPG

Kissé megkésve, de végre megkezdtük a nemrég beszántott, majd többször átrotált veteményesünk beültetését. Elsősorban a saját nevelésű paradicsom palántáknak volt sürgős szükségük a kiültetésre (a kis poharakat már nagyon kinőtték), melyekhez csatlakozott néhány készen vásárolt palánta is: 5 paradicsom, és pár tő paprika, zeller, karalábé.

A veteményes területén összeállításra került egy-egy (leendő) magaságyás és dombágyás funkcióra készült fakeret. Ennek menete az alábbi rövid kis videón látható:

Az ágyások 5-5 méter hosszúak, 120 centiméter szélesek, és 75, illetve 45 cm magasságúak. Teljes befejezésének, feltöltésének, beültetésének ideje még kérdéses (jó lenne persze az idén, de ennek azért vannak akadályai), így most egyelőre az üres keretek készülhettek csak el.

A magaságyás és dombágyás kereteit észak-déli irányban helyeztük el. A további zöldségfélék ezekkel párhuzamosan kerültek beültetésre, kijelölésre.

img_1039_resize.JPGÜltetésre kijelölt sorok

img_1042_resize.JPGElsőként a burgonyát vetettük el (Balatoni rózsa)

img_1043_resize.JPGKét sor krumpli már földben

img_1044_resize.JPGA készen vásárolt palánták: paradicsom, paprika, zeller, karalábé

img_1045_resize.JPGSaját nevelésű paradicsom palántáim :)

img_1048_resize.JPGSaját paradicsomok, kiültetésre várva

img_1049_resize.JPGIdei veteményes helyünk, a magaságyásokkal

img_1050_resize.JPGA "bolti" paradicsom palántákkal kezdtük az ültetést

img_1051_resize.JPGA palánták után még egy sor dughagyma is földbe került

img_1052_resize.JPGBurgonya sorok a magaságyásokkal

img_1054_resize.JPGPalánták kiültetve: sarokban az 5 tő készen vett palánta, a többi paradicsom saját nevelésű

img_1056_resize.JPGSaját paradicsomjaim földben

img_1155_resize.JPGSaját nevelésű paradicsom palánták

img_1157_resize.JPGParadicsom palántáim

img_1158_resize.JPG

img_1159_resize.JPG

Idő közben a Spartan áfonyánk is szép terméseket hozott, meghálálva a gondoskodást. (Rövidesen ő is nagyobb cserepet kap.)

img_1189_resize.JPGSpartan áfonya

img_1190_resize.JPGÁfonya bogyói

img_1191_resize.JPGKékáfonya - beérés előtt

img_1192_resize.JPGÁfonya - még zölden

img_1193_resize.JPG

img_1194_resize.JPG

img_1197_resize.JPGMagaságyás és dombágyás alapozás és festés után

img_1202_resize.JPGBurgonyasorok a magaságyás mellett

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.05.19. 11:27 2 komment

Címkék: burgonya fotó tavasz videó vöröshagyma hagyma ültetés paradicsom paprika zeller áfonya veteményes karalábé palánta dughagyma magaságyás palántázás kiültetés DIY dombágyás kr:DIY - Csináld magad! Spartan áfonya Balatoni rózsa burgonya

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9713978668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2018.05.20. 04:29:37

Arról egy szó sem esik, hogy mi az értelme, a haszna ezeknek a magaságyásoknak. Nem tudsz lehajolni?
Értem hogy az ember a hobbijára szívesen költ, és nem vár tőle anyagi hasznot, de számomra nettó pénzkidobásnak és környezetszennyezésnek tűnik ez a fajta úri huncutság.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.05.20. 08:48:49

@clemens: Ebben a bejegyzésben szándékosan nem tértem ki rá részletesen, majd egyszer, ha teljesen elkészül. Ha már ilyen kedvesen megkérdezted, valóban rossz a derekam, így nagyon nem mindegy, mennyit (és mennyi idő alatt) sikerül dolgoznom a veteményes körül (nemrég szültem, és terhesen már azt hittem, a "normál" veteményest nem is leszek többet képes gondozni, de azóta szerencsére sokat javult a helyzet - de ez adta a legfőbb löketet eme régi álmunk megvalósításához).
A magaságyásnak viszont azért ennél jóval több haszna van. Nálunk pl. alapvető probléma a rágcsáló kártevők távol tartása, ezen kívül a magaságyás összetétele, rétegezése is lényeges, ami folyamatos bomlásával dús táptalajt ad a növényeknek, illetve fűti is azt, elősegítve a gyorsabb érést... De ezt majd tényleg később szedném össze.
Én sokkal inkább hosszabb távú befektetésnek, mintsem pénzkidobásnak mondanám. Ennek persze vannak költségei, de van, aki a normál virágágyása alá is vakondhálót fektet...
süti beállítások módosítása