Amennyire időnk engedi, dolgozunk a veteményesen. Ahogy azt már emlegettem, az életünk kicsit sűrűbben alakult az eredetileg tervezettnél (mint azt a beszántandó terület méreteinek tervezgetésénél előzetesen tudhattuk), ezért most legfőbb segítségemet a gyerekek jelentik a kerti munkákban - a legkisebb inkább csak csendes(?) megfigyelő, a maga 7 hónapjával -, de a "nagyfiúk" ha úgy alakul, derekasan ki is veszik belőle a részüket, így ez már valódi segítséget jelent a kertben. Ebben a felállásban viszont hálával gondolok minden apróbb megtett lépésünkre: egy-egy végigkapált sor, egy zacskó elültetett mag, vagy felkarózott paradicsom esetén. Amit sikerül elérnünk, annak nagyon örülünk, amit nem, azt kissé nehéz szívvel elengedjük, de azért mentjük a menthetőt.
Veteményesünk: június közepén
Borsó, bab, hagyma, répa, petrezselyem sorok...
Részben felkarózott paradicsomok
Amit végülis sikerült elültetnünk: saját paradicsom palánták (kb. 57 tő maradt meg), vásárolt palánták (5 paradicsom, néhány paprika, zeller, karalábé), és 10 ajándékba kapott bimbós kel palánta. Burgonya (Balatoni rózsa), sárgarépa, fehérrépa, metélő petrezselyem, vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, (fejtős)bab, borsó, zöldbab. Grátisznak kibújt néhány tő korábbi évről túlélt kapor és lestyán is. Illetve utolsó utáni pillanatban még földbe dugdostunk pár cukkini és spárgatök magot, valamint ezekből és pár szem patisszon magból cserépbe is került - hogy ez utóbbiak hová lesznek kiültetve, még kérdéses.
Cserépbe került spárgatök, sárga és zöldcsíkos cukkini, patisszon
Idei veteményesünk a két sor krumplival
Borsó és bab
Vöröshagyma
Zeller és paprika palánták
Paradicsomok
Saját fürtös paradicsomjaink beérő félben
A vett paradicsom palántákról már néhány szemet szüretelhettünk is
Fürtös paradicsom
A nemrég kiültetett bimbós kel palánták
Egyre szebb a karalábé is
Karalábé palánták
Zöldpaprika
Kibújt a sárgarépa
Fejtősbab
Zöldborsó
Zöldbab
Zeller
Karalábé
Az első kihúzott (új)hagymánk
Balatoni rózsaburgonya sorok
Veteményesünk látképe
Végre eljött az a fázis, amikor munkánk első gyümölcseit (azaz zöldségeit) betakaríthattuk: kóstolhattunk már saját paradicsomot, hagymát, de a mai levesbe már saját zellerzöld, egy kis petrezselyem és lestyán is kerülhetett. (És csak hetek kérdése, hogy minden más zöldség-összetevője is a kertünkből kerüljön a fazékba!) Így, hogy mindez saját kétkezi munkánk termése, rendkívüli örömmel és büszkeséggel kanalaztuk a mai csontlevest, de mondanom sem kell, ennek azért íze is egészen más, mint a fonnyadt bolti összetevőkből főtt lének. Aki megtapasztalta már, az biztosan megerősíti, minthogy azt is, milyen jó érzés, amikor az ember szétnéz a kertben, és saját(maga által termelt) összetevőkből válogat össze egy főzetre valót.
A mai csontlevesbe került saját zöldségek: hagyma, paradicsom, zellerzöld, petrezselyemzöld, lestyán.
Köszönöm, hogy elolvastad! :)Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!