P6025989_resize.JPGSaját kertünk látképe (2013.)

Egy nagyon átfogó témát szerettem volna már régóta feldolgozni.

A történet 12 évvel ezelőtt indult, amikor úgy döntöttünk, hogy - ma divatos kifejezéssel élve - kiléptünk a komfortzónánkból és hátunk mögött hagyva a fővárost, vidékre költöztünk. Erről már érintőlegesen írtam a kezdeteknél: általános megrökönyödés és sok kérdés övezte döntésünket, melyek érdekes módon a mai napig előkerülnek, ha esetleg rég nem látott (budapesti) ismerőssel sikerül újra találkoznunk. (Talán meglepő, de többségüktől majdnem szó szerint ugyanazokat a kérdéseket kapjuk.)

Hogy csak pár tipikus felvetést szemezgessek:
Nem bántátok meg??
Mit fogtok ott csinálni? (És ezek változatai: Hogyan fogtok élni?, Nem fogtok unatkozni?, stb.)
Miből fogtok élni? (Mit fogtok dolgozni? Hogyan jártok munkába?)
Hogyan fogtok élni segítség nélkül?, Jajj, mi lesz veletek "olyan messze" (what...?) / távol a (nagy)szülőktől?

(És persze sokan nem is állnak meg a kérdéseknél, egyből horrorisztikus képet festenek a vidéki létről.)

Jelentem, ezidáig sikeresen túléltük a küldetést. ;)

birtokunk_introkep.jpg

Kicsit komolyabban kezelve, határozottan úgy látom, hogy számos sztereotípia él a köztudatban a vidéki élettel kapcsolatban. Sokan még valahol a XX. század közepi nomád (mitöbb, nyomorúságos, elnyomott) paraszti létre asszociálnak, melyben mai magyar ember biztosan nem élhet túl biztonsággal, egészséggel (normálisan táplálkozva, ruházkodva, művelődve, bármilyen hétköznapi tevékenységet végezve) egy hetet, nemhogy egy egész életet. Másfelől valóban van egy kihívásokkal és állandó feladatokkal teli oldala is a fővárostól elszakadó életformának, melyre az elköltözőnek fel kell készülnie, illetve magának kell kidolgoznia a saját megoldásait...
Ha ez sikerül, akkor válik élvezhetővé a vidéki lét, és akkor érezheti az ember lánya magáénak a dolgot, akkor jelentheti ki egyenes gerinccel (mímelt műmosoly nélkül :D ), hogy nem, garantáltan nem bánta meg választását. :)

A témában a számomra lényegesnek tartott kérdéseket igyekeztem megválaszolni, ezúttal - kivételesen - videó formájában rögzítve ezzel kapcsolatos, kifejtősebb gondolataimat. Ez a felvétel meglehetősen hosszúra (több, mint 1 órás!) sikerült, és közben még mindig folyamatosan jutnak eszembe gondolatok, amiket egy az egyben kihagytam belőle, vagy éppen lehetett volna részletesebben kifejteni...

A videó - előzetes elképzeléseimmel szemben - valóban nagyon hosszúra sikerült (legalábbis a tőlem megszokott, általában 15 perc alatti felvételekhez képest), ezért nem árulok zsákbamacskát: szó esik benne a leggyakoribb tévhitekről és valóság alapú tényekről, az infrastruktúráról, utakról, közlekedésről, üzletekről, óvodáról-iskoláról, egészségügyi intézményekről (és azok megközelíthetőségéről), a vidéki élet megpróbáltatásairól, a falusi emberek természetéről, leleményes talpraesettségéről, helyi pletykálkodásról, hogy miként fogadják a gyüttmenteket, az egyik legfontosabb kérdésről, hogy megbántuk-e döntésünket, és a lényegről, hogy valójában mit is keresünk itt.

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.08.22. 16:27 154 komment

Címkék: költözés videó kérdések életmód vidék főváros összehasonlítás életmód váltás komfortzóna vidéki élet Budapest vidékre

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9015018504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2019.08.23. 07:44:45

AZ élet a vidék, a város a halál.

totopad 2019.08.23. 08:08:51

@bontottcsirke: teljesen egyetértek, vidéken még egy jó kebabos sincs!

Medgar 2019.08.23. 08:45:14

@totopad: De ott a kocsma. Kell más?

Void Bunkoid 2019.08.23. 08:51:56

@totopad: kell is az ördög farkának az a gyüttment migráncskaja, a kokszos képű szerecsen eladójával együtt. Cukros disznózsírnyalóka, kacsazsíröntettel, olyan jó Németh Szilárdosan, az az igazi :)

ketkerek 2019.08.23. 09:11:39

Kár, hogy nem írtad le, érdekes téma, 1 órás videót kinek van ideje végignézni? (talán a vidékieknek ;-))))

Lordmotor 2019.08.23. 09:15:40

Olyan mókás olvasgatni beszűkült agyu butapestiekről. Még mindig nem képesek túllépni azon, hogy létezik Budapest, meg a vidék, ami nem más mint kisfalu végi erdő mező. Nyilván okafogyott lenne kijelenteni, hogy az emberek jelentős többsége vidéki városokban él, ahol kb a metró kivételével minden ugyanúgy van mint a fővárosban, és az itteni emberek pont ugyanúgy élnek, mint a budapestiek, max nem ülnek annyit a dugóban. De az átlag liberálrasszista budapesti majd biztos beszól, hogy "én még sohasem voltam vidéken úgyhogy tudom, hogy semmi jó nincsen benne". A cikk amúgy érdekes.

Szaktanár 2019.08.23. 09:19:03

@Lordmotor: "az emberek jelentős többsége vidéki városokban él, ahol kb a metró kivételével minden ugyanúgy van mint a fővárosban"

:DDD

totopad 2019.08.23. 09:23:02

@Lordmotor: liberálfasiszta, sikerült 5 pont a mordekárnak!

nemecsekerno_007 2019.08.23. 09:27:36

Sajnos a főváros egy vízfej, jó lenne ha minél többen költöznének el onnan. Hollandiában 17 millióan élnek egy dunántúl méretű területen, kiváló infrastruktúraval ellátva. Ott tényleg tök mindegy, hogy városban laksz vagy egy tanyán. Nekünk is ebbe az irányba kéne mozdulni...

totopad 2019.08.23. 09:30:22

@Medgar: én félig vidéki, félig városi vagyok, de inkább vidéki öntudattal, annak ellenére, hogy 5 éve külföldön egy nagyvárosban élek. Fiatalságomat kb ugyanolyan arányban töltöttem Budapesten, mint egy vidéki kisvárosban/nagyobb faluban.
Vidéken a kocsma funkcionalitása sokkalta inkább egy kultúrközpontot jelent, mintsem egy illemhelyet, ahol az ember jól be tud bszni. -Jó nem akarom lekicsinyíteni ennek jelentőségét,mert ilyen is van, nem is kevés számban-.
Az én ifjuságom egy jelentős részét a helyi kimérdékben töltöttem, úgy, hogy, ha akartam, akkor Pesten voltam koncerten, moziban, színházban stb..
A vidéki ifjúság egyetlen szocializálódási lehetősége gyakorlatilag a kocsma. Itt találkozik a sorstársaivval, illetve azokkal, akik annó hasonló cipőben jártak, de nem tudtak kilépni ebből a közegből -nekem sikerült-. Egy vidékinek a kocsma közösséget jelent, én elhiszem, hogy városból nézve egy lepukkant gyűjtőhelyet, de a mai magyar vidéken nagyon sok esetben a kocsma az egyetlen kultúrális hely.

totopad 2019.08.23. 09:33:53

@totopad: a város és vidék közti szakadék nem magyar, hanem keleteurópai jelenség. Ez megvan minden körülöttünk élő országban, van, ahol még dúrvábban ezt onnan tudom, mert rendszeresen járok a környező országokban.
A probléma ott van, hogy vidéken egy modern fiatalnak egyszerűen nincs jövőképe -nem mintha Budapesten ma sokkal több lenne, de mégiscsak város és onnan ki lehet menni külföldre- ez az, amit ma egy őshonos vidéki nem tud elfogadni.

Lordmotor 2019.08.23. 09:34:04

@Szaktanár: Ilyen nyomós érvekkel nehéz vitatkozni ;)

erol 2019.08.23. 09:34:35

Érdekes, bármikor amikor felmerül ez a téma, szinte alig találkozni a sokat emlegetett lenéző fővárosi hozzászólásokkal, annál inkább a már-már hisztérikusan város gyűlölő fröcsögésekkel.

totopad 2019.08.23. 09:35:12

@nemecsekerno_007: az utolsó kommentemet neked szántam, valamiért magamnak címezte a rendszer

Szaktanár 2019.08.23. 09:35:42

@Lordmotor: nem akartam vitatkozni :) az olyan lett volna, mint elkezdeni elmagyarázni, h 2X2 miért nem 5.

totopad 2019.08.23. 09:36:11

@nemecsekerno_007: az utcsó kommentemet neked szántam, valamiért magamnak címezte a rendszer

nemecsekerno_007 2019.08.23. 09:41:03

@totopad: Ez nettó hülyeség. Vidékről is ugyanúgy ki lehet jutni külföldre.
Nem véletlenül írtam a holland példát.
Sokkal többet kell költeni a vidék fejlesztésére, akkor más lesz a helyzet...
Meg például a Természettudományi múzeum Debrecenbe költöztetése is hasonló ötlet.
Decentralizáció. Különben ilyen torz marad a gazdaság térszerkezete...

Lordmotor 2019.08.23. 09:42:50

@totopad: Miért nem tud egy vidéki kimenni külföldre? Talán szögesdrót veszi körül a házát? Sőt, hogy mást ne mondjak, egy soproni vagy szombathelyi megteheti, hogy ausztriában dolgozik osztrák bérért, de magyarországon lakik és költi a pénzét magyar árakon. És még csak nem is kell annyit autóznia mintha Bp egyik végéből a másikba járna melózni. Továbbra is mondanám, a vidék alapvetően nem a világ végén levő, jellemzően élhetetlen pár fős kisfalukat jelenti, hanem igenis fejlett, modern, élhető nagyvárosokat, amiket történetesen nem Budapestnek hívnak.

totopad 2019.08.23. 09:43:26

@nemecsekerno_007: sehol nem írtam, hogy vidékről nem lehet kijutni külföldre, én is vidékről kerültem ki

Lordmotor 2019.08.23. 09:45:18

@Szaktanár: Na látod, ebben teljesen igazad van!

Zabalint 2019.08.23. 09:46:30

@Lordmotor:
Vidéki megyei jogú városban nőttem fel, és másik kettőben évekig éltem, mielőtt Budapestre költöztem. Részben igazad van, részben nem. Felszínen nézve teljesen igaz, hiszen a városi életmód nagyrészt mindenütt ugyanolyan a hétköznapokban. Viszont alapvető különbség van a kultúra és a megélhetés terén.

Egy 50-150 ezres városban simán kapcsolati belterj van, a boldogulásod leszámítva 1-2 multit (amiből sokkal kisebb a választék) azon múlik, kikkel vagy jóban, kiket ismersz, kinek a kije vagy. Ezen kívül ha másik városból jöttél, már helyből kinéznek a helyiek. Sokkal kiszolgáltatottabb vagy a munkáltatódnak is, mert ha kirúgnak, nincs 100 másik hely, ahol elhelyezkedhetsz.

Kultúra terén pedig csak egyenfogyasztó lehetsz, a legtöbb vidéki városban van egyetlen színház, ahol kizárólag régi klasszikusokat játszanak, bármiféle modernizálás nélkül, a színészek, rendezők csak nagyon óvatosan mernek belevinni valami újat, művészit. A színházba járók szimplán egy ünnepnek fogják fel, ahol a külsőségek a fontosak, nem valódi szórakozásnak, vagy gondolatébresztőnek, mint ízlés szerint Budapesten a megfelelő színházban. Mozi rossz esetben csak egy cinemacity van, a szokásos trash filmekkel, jó esetben van egy art mozi is, de az messze nem adja azt a rugalmasságot, mint Budapesten, ahol ha meg akarok nézni egy filmet, akkor bármely időpontot választhatok, csak a mozit kell megválasztani hozzá.

Iskolákból is nagyobb, jobb a választék Budapesten.

Igazából aki magának való ember és a nyugalmat szereti, annak abszurd módon épp a nagyvárosi élet az ideális. Mert sokkal kevésbé szólnak bele az életedbe, kevesebb a függőség.

Lordmotor 2019.08.23. 09:46:46

@totopad: "....de mégiscsak város és onnan ki lehet menni külföldre"

Zabalint 2019.08.23. 09:49:07

@nemecsekerno_007:
Magyarországon a holland vagy a német településszerkezet nem annyira lenne működőképes, mivel kisebb a népsűrűség, nem érhetik egymást az urbanizált kisvárosok és falvak. Inkább kellene még 2-3 erős gazdasági központ Budapest mellett.

totopad 2019.08.23. 09:50:33

@Lordmotor: szerintem nem ugyanazt a szöveget olvassuk, legalább 5x elolvastam ezt a sort, de sehol sem látom benne, hogy vidékről nem lehetne külföldre kimenni!

Zabalint 2019.08.23. 09:50:53

@totopad:
Egyrw több faluban nincs is már kocsma, vagy ha van is, a fiatalok, ja vannak még messzire járnak dolgozni, nem sok köti őket a faluhozm

Zabalint 2019.08.23. 09:55:46

@totopad:
Mert pl. Németországban például nincsenek falvak. Egymást érik a települések, és ami papíron falu, az is inkább urbanizált kertváros.

Egyébként Kelet-Európa sem egykutya. Ha végigmész random tavaszi hétvégén egy magyar falun, csend és hullaszag, ha román vagy balkani falun mész át, akkor kint vannak az utcán, a kocsma előtt, mindenütt az emberek. Pedig ott is nagy az elvándorlás.

Lordmotor 2019.08.23. 10:04:08

@totopad: Hát ha ez neked nem egyértelmű, akkor tényleg nagy lehet a baj.

csentecsa 2019.08.23. 10:06:18

@Zabalint:

" a legtöbb vidéki városban van egyetlen színház, ahol kizárólag régi klasszikusokat játszanak, bármiféle modernizálás nélkül"

Ez pont hogy nem így van. Egy vidéki színház épp hogy sokféle darabot játszik, mivel ez az egyetlen színház a városban..
Jómagam sokat jártam a kecskeméti színházba a kétezres években a Bodolay korszakban. Voltak musicalek, klasszikusok darabok, de kortárs német drámák is a kamara színházban..
A magyar színháztörténetben pedig legendás a 70-es 80-as évek kaposvári színháza..

Nancsibacsi 2019.08.23. 10:11:26

Blog, vlog 2 egymást kizáró műfaj. Aki olvasni szeret nem fog 1 órás videót megnézni.
Amúgy meg vidéken kb annyi a kérdés hogy miből élsz meg, ill. van-e net - minden más a szóra sem érdemes kategória.

Lordmotor 2019.08.23. 10:14:35

@Zabalint: Ez mind igaz. De alapvetően nem erről van szó. Hanem arról, hogy egy tősgyökeres budapesti (jellemzően) azt hiszi, hogy mondjuk egy győri vagy debreceni petróleum lámpával világít, kútról húzza a vizet, jár az erdőbe tüzelőért, telente meg furkósbottal kergeti a farkasokat. én is éltem budapesten. Köszönöm, de nem hiányzik, hogy folyamatosan drogosok hajléktalanok vegzáljanak, tarháljanak, hogy esténként egyedül férfiként se mersz kimenni az utcára, hogy ha város jobb helyein akarsz lakni, akkor 50 milla alatt egy minigarzont se mutatnak meg, és hogy a legtöbb ember csak addig a "barátod" amíg anyagi haszna van belőle. Ennyit nem ér meg a több színház és a több mozi.

csakférfi 2019.08.23. 10:19:33

Vidéken élek egy faluban. Egyszer éltem városban ,a válásomkor...fél évnêl többet albérletben.
Annyira kiszolgáltatottnak sohasem éreztem magam.
Mindenért fizetnek kellett,rásdásul napi szinten boltba járni.
Most a kertünkben terem a krumpli...szilva...paprika..paradicsom..meggy...alma...szeder....stb.
Van pince ahol tárolhatunk bármit...hűtő nélkül.
A házban gravitációs központi fűtés...net..fürdőszoba...összkomfort.
Tele rózsával az udvar. Ahová a 3 kutya rajtunk kívül senkit nem enged be. Így az ajtót sohasem zárjuk...sem a kaput.
Van 2 autónk a város 10 perc vagy biciklivel 3/4 óra ha éppen "kulturálódni”szeretnénk.
Biztonságban élünk,mivel a szomszédokkal is jó a viszony. Bármiben kérhetem....kérhetik a segítségüket.
Kocsmába nem járok.
Nincs rá igényem. Szeretek barkácsolni,van saját különbejáratú műhelyem.
Semmi okom rá hogy városba költözzek.

Zabalint 2019.08.23. 10:22:31

@csentecsa:
A 70-es, 80-as évek más világ volt, mert akkor sok nagy művészt száműztek Budapestről. Ma a budapesti színházaknak van nagyobb mozgásterük. Én is találkoztam kivétellel vidéken, de jellemzően nem az egyetlen nagy színházban, hanem kisebb amatőr vagy félprofi színházakban

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.08.23. 10:24:52

Parasztidill

Töltsünk falun el egy hetet!
Parasztidill, romantika!
Háziasszony tyúkkal etet,
S visong kint egy bölömbika.

Meggyfa alatt elaludnék,
Ám a sok lehulló meggy ver,
S gágognak ludak és lúdnék!
Hmmm… nincs itt egy kézifegyver?

Lónyerítés, birkabégés,
Hajnaltájban kakas ordít.
Trágyaillatú a lég és
Bögöly miatt bőgök zord „Ííííí!!!”-t.

„Hé, ti kendek! Azér’, mer’ ti
Megszoktátok a bűzt, a zajt,
Meg azt, hogy a vécé kerti,
Ettől engem ez még taszajt!”

Vár a város, futva megyek,
S izzad rajtam messze vitt hón.
Jól megszokott szeméthegyek
Mosolyognak. Legjobb itthon!

„Fújj, a falun a nagy büdös tehénből jön ki a tej, nem azokból a helyes dizájnos kartondobozokból, mint a madaras teszkóban! A falu tényleg cikiuncsi! Még egy csoffadt pláza sincs egyikbe se, ahol shoppingolhatnánk a többi csajjal!” /Gejl Gizi, műkörmös és plázacica/

„Hinnye, sehol sem esik olyan jól a früstök, mint a szőlőben heverészve és bölömbikát hallgatva! Puhány pestiek még az ágyukban fetrengenek, amikor én már jóízűen szalonnás hagyma illatúakat böffentek! Amíg ők a dugóban, meg a benzingőzben fuldokolnak, én pipázgatva ülök a tornácon és hegyeseket pökök! Hej, ez maga a mennyország!” /Lajtos Lajos, földműves és nótafa/

„Inkább a szmog legyen az orromban, mint ebéd közben az a rengeteg trágyaszagú légy! Brrrr!” /Jottányi Jenő, radiátorszerelő és panelproli/

„Nem a bölömbika visong, költő úr, hanem a böhöm bika, ha megharapja a tikmány, vagy megböködi a heknyekukk! Ha meg még a rozsomák is belekap a szügyébe, akkor aztán úgy nekikeseredik, hogy lebőgi a szélkakast is a tetőről az állatja!!!” /Rocsmándi bá’, mezőőr és kocsmahivatalnok/

A böhöm bika az, amelyik olyan, mint a birodalmi lépegető, csak időnként lepényeket potyogtat?” /Darth Vader, sötét nagyúr/

„Már megint ezek a hovátehetetlen keresztrímek! Már megint ez a gyönyörű ritmika! Az idillt ilyen naturalisztikusan, illetve a naturáliát ilyen idillien csak kevesen tudják oly könnyedén ábrázolni, hogy az olvasó szinte észre sem veszi, hogy bármi is ábrázolva lenne. Mintha csupa felszínes semmitmondást olvasna, miközben a gyanútlan mélyben ott dübörögnek a mondanivaló engesztelhetetlen tankhadosztályai. E verssel egy újabb lírabomba csapódott a világirodalom gyomrába.” /Dr. Metaforray Félixné Ködfátyol Kitty, magyartanár és irodalmi rendezvényszervező/

„Hát mi ez az újabb idehányt förtelem?! Ez a demagóg destruktivitás?! Ez a pocsék, pitiáner pömpögés?! Ez a semminél is sokkalta semmibb semmi?! Anyám el akarta olvasni, de fekete szigetelőszalaggal leragasztottam a szemüvegét, hogy ne is lásson. Azóta tompán puffangat a nappali falán, mert nem találja a kijárati ajtót. Költő, te tetted ezt! A vers egy gondolatával tudok csak azonosulni: ’Hmmm… nincs itt egy kézifegyver?’” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Egyszer voltam falun, de nem tetszett. Majdnem megvágtam magam kaszával, de kicsorbult rajtam az éle. Azóta már nincs az a falu.” /Chuck Norris/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2013/07/parasztidill.html

csentecsa 2019.08.23. 10:25:00

@Lordmotor: Talán a győriekről vagy a debreceniekről nem hiszik ezt, de egy kisebb településről a fővárosba ingázva egyetemre, meglepve tapasztaltam, hogy budapesti évfolyamtársaim azt gondolták, hogy vidéken mindenki állatot tart és gazdálkodik. Kérdezte is az egyik friss cimbi, hogy "na és milyen "állataitok vannak."
Mondtam, hogy két macska és egy teknős..Ezenkívül három gyümölcsfa a alkotja a "gazdaság" növényi részét..:)

Syl_Jr 2019.08.23. 10:25:30

Mivel egy kisebb (10.000 lakos alatti) kisvárosból kerültem Miskolcra, majd Budapestre, így talán látom az eltéréseket.

Vidék: Nyugodtabb légkör, de a munka hiánya miatt feszültebb. Persze, aki önálló és jó szakember, annak nem gond. Tisztább levegő mindent visz. Persze, aki szereti az állatokat. Mert vidéken azért korábban kezdődik az élet.

Város: Munkára már több lehetőség van. De kevés a természet. Szerintem a legrosszabb a három közül. Se elég pénz, se elég jólét.

Főváros: Lehet szidni, de az nem keres pénzt, aki nem akar. Pont ezért is van, hogy a nagy- és fővárosok sose alszanak. De természetért elég sokat kell menni. Parkok csak dekorációk. Jah és bunkóság itt hág a tetőfokára, mert itt úgy fellökhetsz valakit, hogy lehet sose látod újra.

Szóval preferenciák.... Aki távmunkában dolgozik és van autója is esetleg, irány vidék.
Aki pedig alapozik, annak főváros a legjobb, majd több év múlva kivonul a külvárosban, agglomerációba.

Nancsibacsi 2019.08.23. 10:25:39

@Lordmotor: így van - ezek a nyugdíjasok szempontjai, ezért költöznek vidékre Németországból meg Hollandiából is. Az aktívak meg azért vannak Budapesten, mert ott 600 nettónál még behív a főnök az irodájába, hogy figyusz, szeretnék erre 50et rádobni, megyeszékhelyen meg a 2 szakmába vágó cég kartelozik, hogy 300nál többet senkinek se fizetnek ugyanabban a munkakörben.

Zabalint 2019.08.23. 10:27:06

@Lordmotor:
Kb. épp annyira sablonos Budapestről a véleményed, mint amiért a tősgyökeres budapestieket fikázod.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 10:29:26

@ketkerek: Így nézve teljesen igazad van, magam is utólag kezdtem rajta agyalni, hogy írott formában is kellene... Valójában előbb született meg a videó, azt tettem fel a bogomra. És bár gondoltam már rá akkor is, de mivel ennyire hosszúra sikerült (bevallom, nem így terveztem, max. 10-15, legfeljebb 20-30 percesre), tudtam hogy ebből sem tudnék fél nap alatt leírást kerekíteni. :) Egyszer lehet, hogy megteszem, de kérdés, mennyien olvasnák el (bár ha már csak egy ember is, akkor megérte). :) /Csak mert egyre több olyan visszajelzést hallok, hogy olvasni már nuku, inkább csak videón nézik meg a tartalmakat, sztorikat.../
Köszönöm szépen az észrevételezésedet!

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 10:30:50

@Lordmotor: Tulajdonképpen teljesen igazad van (1. kommented), noha nem akartam ennyire sarkítva fogalmazni, de magam is ezt tapasztalom. :)
Köszönöm szépen véleményezésedet!

Zabalint 2019.08.23. 10:38:25

@Syl_Jr:
Ezt a természetért sokat kell menni kell dolgot vitatnám. Budapest környékének elég jó adottságai vannak ebben, sűrű tömegközlekedéssel, Budai-hegységet, Pilist, Visegrádi-hegységet, Börzsönyt, Cserhát egy részét, Mátrát akkor is könnyen és olcsón bejártuk, mikor nem volt autónk. Plusz nagyon jó helyek vannak a környéken a Duna partján.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 10:50:36

@nemecsekerno_007: Ezt így nem ismertem, de tetszik ez a gyakorlat! Biztosan nagyon szép lehet ott, Hollandiában is a vidék...
Köszi! :)

csakférfi 2019.08.23. 10:51:58

@Zabalint:
A természet.....kilépek a ház ajtaján.
Süni...harkály...veréb...fecske..rigó...búbos banka...gerlék...stb.
A vidéki élet emberközelibb. A városok túlzsúfoltak...frusztráló.
A növérem nyugdíjas a férjével...panelba laknak.....beszél-beszél-licsi-fecsi.....nem tudja magát lekötni.
Gáz.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 10:52:58

@totopad: Köszi a sztoridat!
Igen, az biztos, hogy ha valakit, valamit keresel, akkor menj be a kocsmába és érdeklődj bátran! :)
Szerencsére azért "hagyományos" kultúrház :D is található a legtöbb (kis)településen, de mindenképpen tetszett az is, amit leírtál.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 10:54:45

@totopad: Nagyrészben egyet értek, de úgy gondolom, az elszánt vidéki ugyanúgy ki tud jutni külföldre, ha ez a célja. Legfeljebb kisebb arányban ez a fő céljuk...

bontottcsirke 2019.08.23. 10:56:07

@totopad: hurkakalbászra minek a kebab? Jó kis szalonyka!

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 10:57:48

@erol: Nem gondolom, hogy fröcsögés lenne. Nekem legalábbis nem volt ilyen célom. Viszont az biztos, hogy mi 12 éve (és még sokszor a mai napig is) ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, ha előkerült, hogy magunk mögött hagynánk a várost. Szabályosan rémképeket festett róla mindenki, de mondom, a "hátrahagyottak" :D még sokszor ma is szörnyüldöznek. Annyira azért nem harap a vidék! :D

Zabalint 2019.08.23. 11:01:24

@csakférfi:
Én hétköznap reggelente a Soroksári-Duna partján futok, ahol kacsák, hattyúk, szárcsák, hollók vannak, néha szürkegémmel is összefutok, de volt hogy egy róka követett. Nyilván nem a legtermészetközelebbi hely, de ennél több időm hétköznap amúgy sem lenne munka mellett a természetben, de hétvégén rengeteg nagyon jó helyre tudunk menni, a korábbi vidékihez képest jobb anyagi lehetőségeknek köszönhetően távolabbra is (pl. Alpok, Tátra).

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 11:01:56

@Zabalint: Végigolvastam a hozzászólásodat, alapvetően tetszett a gondolatmeneted. Volt azonban a végén egy mondat:
"Igazából aki magának való ember és a nyugalmat szereti, annak abszurd módon épp a nagyvárosi élet az ideális. Mert sokkal kevésbé szólnak bele az életedbe, kevesebb a függőség."

Nos ezzel kevésbé értek egyet. Itt azért jobban el lehet bújni a nagyvilág elől. De másik oldalról viszont értem, hogy miről beszélsz. :D

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 11:03:48

@Zabalint: Na ez jó kérdés, mert annyira kocsmacentrikusan nem vizsgáltam a falvakat. :D Nálunk momentán van (egy időben kettő is működött, de valahol a kisbolt is hasonló funkciókat lát el :D :D ), és amerre utazgattam ott is mindig láttam. Ettől függetlenül lehet igazad!

chrisred 2019.08.23. 11:06:58

@csakférfi: Vagyis minden csak azon múlik, hogy vidéken vagy Budapesten találja meg a számitását, itt vagy ott tudja kialakítani a neki megfelelő életkörülményeket. Én meg jobban érzem magam a pesti kertesházunkban, mint az egyetemi éveim alatt a vidéki bérelt szobában.

csentecsa 2019.08.23. 11:08:34

@Zabalint: Te a repertoárról beszéltél, amelyre objektíve nem igaz, amit írtál..A színvonal kérdése szubjektív, de saját kecskeméti kőszínházi tapasztalataim alapján nem gondolom, hogy alacsonyabb színvonalú előadások lettek volna, mint a fővárosban..
A 70-es 80-as évek kaposvári színházi forradalmát pedig olyan pályájuk kezdetén járó színészek vitték véghez, mint Lázár Kati, Vajda László,vagy Helyey lászló..

Zabalint 2019.08.23. 11:09:59

@lyzX:
Vagyon és passzív jövedelem kérdése. Ha az ember már nincs rászorulva a munkájára, akkor persze, hogy ritkábban lakott vidékeken lehet legjobban elbújni a világtól, viszont amíg rá van szorulva, egy nagyvárosban jobban leszarják egymást az emberek.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 11:12:55

@Nancsibacsi: Azért ezt - szerencsére - nagyon nem így tapasztalom. Bizonyára nem ugyanott élünk. :)

Blog / vlog: szerintem meg elég jól kiegészítik egymást. (Alapvetően írni szoktam, de ez most így alakult.) Nem tapasztaltam még negatív hatását egymásra, inkább fordítva. De megértem, hogy nincs "kedved" megnézni, nem számítottam rá magam sem, hogy ennyire hosszú lesz. (Utólag felmerült ennek írott változata is...) Az, hogy ez felkerült a blogomra is, a tematikai egyezés okán van, és a most tapasztaltak alapján van is itt helye (eddig a legnépszerűbb bejegyzés lett, amire szintén nem számítottam).

Szóval a lényeg, idézlek: "vidéken kb annyi a kérdés hogy miből élsz meg, ill. van-e net - minden más a szóra sem érdemes" - na azért ezt nagyon nem így tapasztalom. Egy egészen más élettér, számtalan új lehetőséggel, amiket városban pl. nem tehettem volna meg. Persze ízlések és pofonok, igények és vágyak eltérőek.
Különben az internet valóban nagyon sarkalatos kérdés (mikor ideköltöztünk még pl. nem volt, betárcsázósat használtam, úgy 50 ezres telószámlákkal, mert a munkához meg kellett), de napjainkban már szerintem mindenhol van legalább egy szolgáltató.
A megélhetés pedig... Szerintem kifogás. Lehet, hogy itt valóban nem lesz 100 méteren belül minden sarkon 10(féle) munkalehetőség, de aki szeretne dolgozni, az megtalálja a magának valót, és nem csak súlyos kompromisszumok árán. :) (Mondjuk mi kicsit bevállalósak is vagyunk bizonyos téren, sokáig vállalkoztunk, stb., de úgy egyébként "hagyományos" munkalehetőség is akad, legfeljebb kicsit jobban utána kell járni.)
Köszönöm minden esetre az álláspontod megosztását! :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 11:14:17

@Lordmotor: "egy tősgyökeres budapesti (jellemzően) azt hiszi, hogy mondjuk egy győri vagy debreceni petróleum lámpával világít, kútról húzza a vizet, jár az erdőbe tüzelőért, telente meg furkósbottal kergeti a farkasokat" - Ez egyébként nagyon sokaknál valóban így van. :D A többi mondatoddal is egyet kell hogy értsek.

bontottcsirke 2019.08.23. 11:14:54

@csakférfi: Erről van szó. Mindenki úgy él ahogy akar, de amióta városba kellett költöznöm egy nyomorultság az egész. Parkolás, tárolás, tiszta levegő egy agyrém,. Fiatal koromban még elvoltam de most már hányok tőle. Egy virágátültetés egy agyrém, festéstől már előre kivagyok, hogy a lépibe kell kipakolni. Egy lakásfelújítás egy ideg-összeroppanás, a házunkban legalább kipakoltunk az udvarra. Nem tudok normálisan autót szerelni, semmit. Egy lakásban nem lehet csinálni semmit csak olvasgatni meg netezni, ha meg utazol akkor elmegy egy csomó lóvé mert már kurvadrága az utazás is. A színházat meg pont leszarom, mert ha rágondolok hogy pestre kell menni érte már el is ment e kedvem. Egy dologban jó egy vidéki város, hogy a lidl-aldi egymás nyakán van. Befogott orral egy gyors vásárlás azt haza gyorsan.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 11:16:49

@csakférfi: Jól megfogtad a lényeget. <3
És valahogy így. Sokkal jobban ki tud az ember (lánya) nyitni vidéken, míg a városban a nagy tömegnyomor ellenére (vagy okán?) sokkal inkább bezárkózol... Képletesen is, de nálunk pl. már évek óta nincs zárt kapu. :D

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 11:20:17

@Frady Endre: Ez tetszett!!! :D :D :D <3
Köszi! :) :)

nemecsekerno_007 2019.08.23. 11:24:06

@totopad: Akkor valami kavarodás van, mert más is írt vissza hasonlót :)

gyongyi70 2019.08.23. 11:24:10

@csakférfi: Bp-en élek, csak a kertvárosban. Nálunk is van kert, süni, macska, madarak. Saját gyümölcs a fáról. De fél óra alatt bent vagyok a "városban" egy jó munkahelyen, amihez hasonló sehol sincs vidéken. A gyerekeim egy sor jó iskola közül válogathatnak. A viszonylag jó orvosok még Pesten vannak, ezért talán túlélsz ezt-azt. stb.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 11:26:46

@Syl_Jr: Tetszettek a gondolataid, összehasonlításod! Köszi! :)
"Jah és bunkóság itt hág a tetőfokára, mert itt úgy fellökhetsz valakit, hogy lehet sose látod újra." - Hja, tudnék mesélni, elég sokat dolgoztunk Bp belvárosában...

nemecsekerno_007 2019.08.23. 11:30:32

@Zabalint: Ez így tyúk vs. tojás esete :)

Ilyen alapon Hollandiában sem alakult volna úgy a településszerkezet meg a népsűrűség :) Nyílván ezért tartanak ott, mi meg az elnéptelenedő vidékkel itt...
A német példa nem igazán jó, mert egy 80 milliós ország, infrastruktúra szempontjából viszont követendő...
A 2-3 regionális központtal teljesen egyetértek, akár határokon átnyúlva...
Ezek már most is 2-3 milliós piacok lennének, de ugye az infrastruktúra, meg a gazdaság helyzete...

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 11:30:39

@Zabalint: "Vagyon és passzív jövedelem kérdése. Ha az ember már nincs rászorulva a munkájára, akkor persze, hogy ritkábban lakott vidékeken lehet legjobban elbújni a világtól, viszont amíg rá van szorulva, egy nagyvárosban jobban leszarják egymást az emberek." Oké. :D Ezt még kicsit emésztem, de amúgy lehet benne valami.

Nancsibacsi 2019.08.23. 11:33:43

@lyzX: Lehet itt vitatkozni, meg szalmabábokkal hadakozni, de nézd meg az ingatlan árakat - azok megmutatják hogy a TÖBBSÉGNEK mi a jó: ez alapján a birtokod nincs annyira élhető a TÖBBSÉG számára mint egy 3 szobás panel a Bikás parknál. A többi csak rizs/szubjektivitás. Mondom ezt úgy, hogy életem felét vidéken éltem le, másik felét Bp-n, és van nyaralóm a Balcsin.

dedoca eder 2019.08.23. 11:33:49

én is vidéken nőttem fel, aztán 20 év Budapest után külföldön élek egy faluban.
fiataloknak azt gondolom jobb a város, a szórakozási lehetőségek miatt, de gyerekként vidéken felnőni egy álom. idősként pedig elképzelni nem tudnám a városi létet. 40 felett az ember már nem bulizik kétnaponta, hetente pedig simán el lehet jutni moziba, színházba, koncertre. talán külföldön a tömegközlekedés miatt ez egyszerűbb, de a szüleim 70 felett a napi napig hetente járnak Pestre hangversenyekre. amikor meg nem, akkor élvezik a madárcsicsergést, ami szerintem nem összevethető a város zajával...
ami még a vidékhez tartozik, sajnos sokan (és igen, főleg városiak) teszik egyre kevésbé élhetővé a vidéket. jönnek hétvégén lazulni, hajnalig bömböl a zene, üvöltenek részegen. ahol felnőttem, a csend szigete volt, ma már szörnyűek a hétvégék, és nem a helyiek miatt...

Zabalint 2019.08.23. 11:38:38

@lyzX:
"A megélhetés pedig... Szerintem kifogás. Lehet, hogy itt valóban nem lesz 100 méteren belül minden sarkon 10(féle) munkalehetőség, de aki szeretne dolgozni, az megtalálja a magának valót, és nem csak súlyos kompromisszumok árán. :) "

Nagyon nem értek egyet. Ez a megyei jogú városokban is problémás, főleg diplomás munkakörök esetében, nem hogy a falvakban.

2019.08.23. 11:41:32

@bontottcsirke: Azért a dzsídípi nagy részét még mindig a vízfej termeli.

Zabalint 2019.08.23. 11:42:02

@bontottcsirke:
A városi életmód alapvetően nem arról szól, hogy otthon punnyadsz. Ami pedig az utazást illeti, sokkal olcsóbban be tudtam járni Budapest környékét, mint pl. Pécs vagy Veszprém környékét, mert csak néhány száz Ft-os kiegészítőjegyeket kellett vennem, a Budapest bérlet ugyanis mindenképpen szükséges, és a vidéki tömegközlekedéshez képest nevetségesen olcsó.

Zabalint 2019.08.23. 11:44:44

@nemecsekerno_007:
Hollandiában és Németországban is előbb kihaltak a hagyományos értelemben vett falvak, vagy urbanizálódtak. A népsűrűségünket pedig nem lenne célszerű növelni, épp az övék ami nem igazán lenne fenntartható globálisan.

nemecsekerno_007 2019.08.23. 11:47:57

@dedoca eder: Jaja, kérdezz meg valaki a Balatonon, mennyire van elegük abból, hogy 4 hónapig agyrém ott élni, télen meg totál halott város lesz mindenhol. Meló nincs...
Meg persze csodálkoznak, hogy miért dugul be az M7-es. Hát azét mert mindenki ugyanarra akar menne, ugyanabban az időben.
Ilyen következményei vannak ha egy országban ennyire torz a társadalmi-gazdasági térszerkezet.

Zabalint 2019.08.23. 11:48:25

@nemecsekerno_007:
Egyébként Magyarország sem kizárólag Budapest központú. Nagyjából a Bécs-Budapest tengely, és annak Szeged felé folytatása az ország gazdasági tengelye, ami ettől távol esik, az csóróbb. A jövőben ez a tengely fog tovább sűrűsödni, ha nem változik a trend.

nemecsekerno_007 2019.08.23. 11:51:40

@Zabalint: A népsűrűséget épp növelni kell, az ország símán eltartana 15-17 millió embert, csak nem a budapesti vízfejjel. A feljődést meg fenntarthatóbbá kell tenni. Egyébként a carbon kibocsátásunk kisebb mint a hollandoké, szóval még van tartalék...
Van egy optimális népsűrűség, de az országonként változik. Szerintem nálunk még nagyon sok tartalék van, amit egyébként a régiók fejlesztésével kéne kiaknázni... Lásd: Traim-train

bontottcsirke 2019.08.23. 11:55:04

@Zabalint: pontosan ezért utálom a várost mert mindig menekülni kell a lakásból

Zabalint 2019.08.23. 11:57:21

@nemecsekerno_007:
Tévedés. A jelenlegi helyzet csalóka. A mezőgazdaság jelenlegi termékenysége csalóka, hiszen jelentős részben a nem megújuló műtrágyázásra épít, emellett még további újraerdősítések szükségesek, emellett megfelelő településszerkezettel kevesebb ember jobban élhetne. És ne csak a mezőgazdaságra gondolj, az embereknek más erőforrásokra is szükségük van.

nemecsekerno_007 2019.08.23. 11:57:43

@Zabalint: Jaja, nyílván. De például Amsterdam 1,5 milliós, ha a magyarországi arányt néznénk akkor 2,5 milliós lenne.

Zabalint 2019.08.23. 11:58:10

@bontottcsirke:
Hát ha otthonülős típus vagy, akkor érthető, akkor nem neked találtak ki a nagyvárosi életet.

csakférfi 2019.08.23. 11:59:38

@Zabalint: @gyongyi70:

Városban dolgozom háromműszaban.
A busz klímás a faluból indul....a gyárkapuban tesz le.
Többen így járunk innen a faluból....azaz sokan.

Orvos?
Személyesen ismerem kedves velemkorabéli nő.
Járt már nálunk...jót beszélgettünk...anyósom apósom beteg...ezért.
Amúgy 30 km-ről városból jár.
....
”csakférfi
1 órája
Vidéken élek egy faluban. Egyszer éltem városban ,a válásomkor...fél évnêl többet albérletben.
Annyira kiszolgáltatottnak sohasem éreztem magam.
Mindenért fizetnek kellett,rásdásul napi szinten boltba járni.
Most a kertünkben terem a krumpli...szilva...paprika..paradicsom..meggy...alma...szeder....stb.
Van pince ahol tárolhatunk bármit...hűtő nélkül.
A házban gravitációs központi fűtés...net..fürdőszoba...összkomfort.
Tele rózsával az udvar. Ahová a 3 kutya rajtunk kívül senkit nem enged be. Így az ajtót sohasem zárjuk...sem a kaput.
Van 2 autónk a város 10 perc vagy biciklivel 3/4 óra ha éppen "kulturálódni”szeretnénk.
Biztonságban élünk,mivel a szomszédokkal is jó a viszony. Bármiben kérhetem....kérhetik a segítségüket.
Kocsmába nem járok.
Nincs rá igényem. Szeretek barkácsolni,van saját különbejáratú műhelyem.
Semmi okom rá hogy városba költözzek”

Jobb a vidék.
:)

Zabalint 2019.08.23. 12:01:47

@nemecsekerno_007:
Ezek a számok csalókák, mert közigazgatási besorolás kérdése. A Hollandoknak egy baszott nagy metropoliszuk van, ami jóval nagyobb, mint Budapest, és jóval sűrűbb mint az előbb általam említett Bécs-(Pozsony)-Budapest tengely.

csakférfi 2019.08.23. 12:07:03

@Zabalint:
Mezőgazdaság?

” második ok, hogy az elmúlt 5-6 évben a szedési költségek megduplázódtak. A termelő kénytelen ezt beépíteni az árba, különben veszteséges lenne a tevékenysége. Az élőmunka ára még emelkedni fog, s ahol nem lehet gépesíteni az ápolást, a szedést, ott ennek hatása lesz. A tendencia egyébként nem csak Magyarországon létezik, egész Európára jellemző. Így az import sem jelent könnyebbséget, bár minden ország igyekszik berendezkedni a friss zöldségek, gyümölcsök saját termesztésére.”

Linket mellőzöm.

Engem nem zavar hogy lassan kifogy a paraszt...mert a városi kényelmes élet vonzó.....akkor fizesd meg!
Ha meg odáig fajul hogy nem lesz mit enni...mint egykoron a háboru után ( nagyanyám mesélte..túróêrt,vajért aranyat adtak a városi népek)......gondold át megéri-e?
:)

Zabalint 2019.08.23. 12:10:59

@nemecsekerno_007:
Hozzáteszem, Randstad népsűrűsége 1500 fő / km2, Budapesté 3300 fő / km2. Ja, csak ha belevesszük az agglomerációt, azaz 3.3 milliós Budapesttel számolunk akkor már Budapestté csak 1000 fő / km2. A különbség az, hogy a holland metropolisz több központú. Nem vagyok biztos benne, hogy élhetőbb lenne, ha Székesfehérvárból, Gödöllőből, Vácból, stb., stb. csinálnánk nagyvárosokat, ezzel létrehozva egy 5 milliós metropoliszt, az jobb lenne, akkor lenne csak igazán vízfej. Okosabb lenne, ha távolabb lennének vidéki központok, jó infrastruktúrával egymás között is, nem csak Budapest felé.

Zabalint 2019.08.23. 12:13:57

@csakférfi:
Hogy jön ez ide ahhoz, amit írtam? Csak szólok, hogy vidéken is töredéke foglalkozik a lakosságnak mezőgazdasággal, Budapest egyébként jobban mezőgazdasági város, mint a szülővárosom. Na meg én pont nem mondtam, hogy mindenki költözzön Budapestre, sőt a vízfej jelenség ellen vagyok, de nem fogok az egyéni érdekeim ellen cselekedni, nincs több életem.

gyongyi70 2019.08.23. 12:14:41

@csakférfi: OK, újra bekopiztad, amire leírtam, hogy mi is így élünk, egy kertes (sőt: pincés!)házban, van saját kutunk, arról locsoljuk a kertet, csak éppen Bp. közig határain belül. Tehát Bp nem egyenlő a lakásba szorulással (bár annak is van egy csomó előnye, korábban laktunk lakásban, minden tip-top volt, mégis sok szabadidőnk volt, túrázni jártunk, meg múzeumba, a házon és kertben meg mindig van vmi felújítani, javítani való...).
Ami a munkalehetőséget illeti: ahogy előttem már leírták, ha diplomád, sőt több is van, nem feltétlenül találsz megfelelő állást vidéken. Még vidéki nagyvárosban sem biztos. Az oktatás, eügy csak ráadás.
Ami a természet közelségét illeti: minket is fenyegetett egy időben egy olyan ötlet, ogy Debrecenbe költöztetnek. Épp a volt debreceni kollégák tiltakoztak leghevesebben, hogy ők, köszönik, abból nem kérnek. Ott mindenki beleszól a másik életébe, ki kinek a micsodája alapon történnek a dolgok, és órákat utazhatsz, ha hegyekbe szeretnél menni, nincs más csak a Nagyerdő, slussz. Uszoda is Bp-en minden kerületben van több is, vidéki városban jó, ha van egy. Nekem (és a sportoló gyerekeimnek,vízisportok) ez is alapvető kérdés.

GL 2019.08.23. 12:21:28

"...azt hiszi, hogy mondjuk egy győri vagy debreceni petróleum lámpával világít, kútról húzza a vizet, jár az erdőbe tüzelőért..."
Hát én nem vagyok tősgyökeres, éltem kisvárosban is és kicsi falun is, de ilyet még nem hallottam itt senkitől :D Ezt szerintem te is tudod.
Egyetértek azzal, aki azt mondta, az ilyen "főváros-vidék" ellentétek szításában valahogy sosem a fővárosiak a kezdeményezők. (és most ne számítsd ide a trollkodó beszólásokat bizonyos fórumokon, mert azok csak provokálnak, amire aztán sokan kiválóan ugranak".

Hogy miért kérdezik hogy "nem bántátok meg?". Azért mert "vidéken" nem objektíven jobb vagy rosszabb élni, hanem MÁS. De még ezeken belül is más egy pici 200 fős faluban vagy nagyobban, keleten vagy nyugaton, kisvárosban, nagvárosban, de még a fővároson belül is lehet kertváros és belváros stb.
Szóval ennek az egész "ellentétkeresésnek" SEMMI ÉRTELME. Annak, hogy bemutassa valaki hogy mennyiben más egy az élete egy pici faluban vagy nagyobban... az jó. De hogy bizonygatni, hogy mennyivel jobb itt vagy amott az már bizony erősen szubjektív. Ha meg már az ott lakókat becsméreli valaki... azt nem minősíteném :(

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 12:22:05

@Nancsibacsi: Mondjuk hümm. Ha úgy vesszük, a miénk is egy balatoni nyaraló, szóval nem biztos, de ez más kérdés.
Csak azért szögezzük már le, nagyon sokaknak nem is elérhetőek a bp-i elszállt ingatlanárak (ja de, egy 35 m2-es garzon biztosan).
Nem próbáltam vitatkozni, nagyigazán még érvelni sem, csak konkrét tapasztalatokat meséltem.

2019.08.23. 12:22:31

@bontottcsirke: Az, hogy demagóg a felosztásod, már ha XXI. századi civilizációban élsz.

bontottcsirke 2019.08.23. 12:25:02

@Zabalint: nem, csak nem akarok minden hétvégén menekülni. Ennyi.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 12:26:04

@dedoca eder: Teljesen osztom nézeteidet.
Bár a végét (nagy lármázás, városaik "bulizása" szerencsére nemigen tapasztaljuk még, legfeljebb csak alkalomszerűen...

Zabalint 2019.08.23. 12:26:57

@bontottcsirke:
Ha az ember szeret ide-oda menni, az nagyon nem menekülés.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 12:26:58

@nemecsekerno_007: Jajjj, csodás ez a házikó és környezete, amit küldtél!!! :) <3

2019.08.23. 12:27:07

@csakférfi: Néhány éve fővárosi vagyok, és kertvárosban élek. Itt se csak paneldzsungel van.
A kulturális élet itt összpontosul, ami nagy előny.

bontottcsirke 2019.08.23. 12:28:49

@similar: utálom is az ilyen okoskodókal együtt mint te

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 12:28:50

@Zabalint: Rendben, elfogadom véleményed, de amikor úgy alakult, hogy váltottunk (munkát kerestünk), szerencsére igen rövid időn belül sikerült, mondhatni azonnal. (Mondjuk az igazsághoz tartozik, hogy ez itt Balaton-régió még, ezért lehet egy kicsit jobbak a lehetőségek még teljes éves állás szintjén is.)

Zabalint 2019.08.23. 12:29:35

@gyongyi70:
"Uszoda is Bp-en minden kerületben van több is, vidéki városban jó, ha van egy. "

Mondjuk az uszoda helyzet eddigi lakhelyeim közül Budapesten az egyik leggyászosabb. Munkaidő előtt vagy utan nem lehet olyan úszodát találni, ahol nem 1 vagy 2 sávban nyomorog egy rakás ember.

gyongyi70 2019.08.23. 12:32:14

@Zabalint: hát az azért van, mert a sportoló gyerekeim úsznak a lezárt sávokban. :-)
én is hétvégén járok, hétköznap csak egyszer, amikor nem 6-tól 8-ig van a lányomnak edzése, mert olyan későn már csak ő bírja...

Zabalint 2019.08.23. 12:33:43

@lyzX:
Én meg egy 150 ezres városban nem találtam munkát, végül távmunkában találtam, de mikor végül Budapestre költöztünk, egyből dupla fizetéssel kezdtem, úgy hogy az eladott lakásnál olcsóbb volt a budapesti külső kerületi lakás. De a szakmámban majdnem mindenki Budapesten vagy Nyugat-Európában köt ki előbb-utóbb.

2019.08.23. 12:35:13

Amúgy a "nagyváros vagy vidék" kérdésre adott válasz erősen függ az aktuális életszakasztól.
Tipikus lépése a megállapodni vágyóknak a vidékre költözés, mert milyen jó lesz majd az erdőszélen legeltetni a kölkeket, anyu "úgyis otthon van". Aztán ez vagy bejön, vagy nem - nem jön be, ha anyu néhány év elteltével már nem akar "úgyis otthon lenni", de nem tudja hova tenni a gyerekeket. Vagy távmunkázik, vállalkozik, mint a poszter, és akkor bejön.
Aztán a gyerek kamaszodni kezd, és tele lesz a töke azzal, hogy mindig az utolsó buszhoz kell igazodnia, míg az osztálytársai, barátai simán hazasétálnak vagy -buszoznak a késő esti/éjszakai járattal, ezért elmegy tanulni a nagyvárosba.
Aztán dolgozik a nagyvárosban, majd családalapításra készül, és felmerül benne a vidékre költözés gondolata. és így tovább.

Zabalint 2019.08.23. 12:37:22

@bontottcsirke:
De nagyon jól értem. Te menekülésnek éled meg azt, ami másnak az életmódja. Nem vagyunk egyformák.

Zabalint 2019.08.23. 12:38:37

@gyongyi70:
Nagyon off, de nagyon gáznak tartom, hogy kizárólag az élsportra megy minden állami támogatás.

Zabalint 2019.08.23. 12:43:33

@similar:
Mi a családalapítást is városban tervezzük, feleségem szülei az ő gyerekkorában már végigjárták azt a "romantikus idillt", amellett hogy ők gyerekként megszívták, végül válas is lett belőle (nem csak emiatt nyilván, de az idill kép bennük is hamar összeomlott).

gyongyi70 2019.08.23. 12:43:57

@Zabalint: a gyerekeim nem élsportolók, "csak" egyesületi szinten versenyeznek, ami semmiféle állami támogatást nem élvez, csak olyan sportok kapnak tao pénzt, ahol labda van...a sávbérletet mi szülők finanszírozzuk

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 12:44:43

@GL: Szerintem erősen félreértettél, ha ezt nekem címezted (nem tudom).
Tőlünk egészen konkrétan viszolyogva és elrettenve kérdezték (pesti társaink, rokonaink), hogy nem bántuk-e meg. Válaszom erre vonatkozott. Az megint más, amikor abból az aspektusból kérdezik, hogy örülünk-e neki, tetszik-e, stb. - ilyen is van, elsősorban a helybeliek, vagy hozzánk nagyon közelállók személyében (bár ők meg konkrétan nem kérdezgetik, mert ismerik a sztorit). Ha szintén nekem szólt, én ugyan nem bizonygattam semmit, csak szerettem volna egy átfogó választ adni azoknak, akik a kérdést ismételgetik, vagy tényleg nem értik (esetleg maguk is hasonló helyzetben állnak, költözés előtt és bizonytalanok).
"ott lakókat becsméreli valaki" - no ez már remélem tényleg nem nekem szólt, mert ez esetben nem tudom, mire vonatkozhatott.

Zabalint 2019.08.23. 12:45:42

@similar:
Hozzáteszem, ez más téma, mert az Budapest agglomerációja nem vidék. Aki kiköltözik egy városból, de oda jár be, minden a városhoz köti, az valójában a városban él fogalmilag, csak közigazgatásilag nem.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 12:50:16

@gyongyi70: Ja, csak egy sort csíptem el (amúgy nem nekem címezted): a településünkön konkrétan nincs, de környékbelieken több felé is van uszoda. Ezekre (többre is) szervezetten hordják pl. az óvodásokat, de még az iskolásokat is, tesi óra keretein belül. Ha ennél többet szeretnénk, kb. fél óra távolságra már Siófokon van pár komolyabb, pl. a Galerius Fürdő (egyébként ide is jártak úszásoktatásra a gyerkőceim), ahol akár még babaúszás is van meg ki tudja milyen wellness szolgáltatások. De konkrétan még a Balatonra is jártak úszni (szintén edzés, ill. táborok). Szóval ezen a téren szerencsére nem érzünk semmilyen hiányosságot. :)

gyongyi70 2019.08.23. 12:50:21

@Zabalint: ugyanez érvényes arra a kamaszra is, aki Szegedre jár be gimibe a környékbeli faluról. Ezért voltam bátor írni arról, hogy oktatás szempontjából sem mindegy... általános iskola még csak-csak van faluhelyen, de legkésőbb 14-15 éves kortól már gond a továbbtanulás, nem mindegy, mekkora a választék, be tud-e járni a gyerek, vagy kolesz kell, van-e kolesz stb. stb...

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 12:52:57

@Zabalint: Értem, és nem mondom, hogy itt ugyanaz a felállás munkák terén, alapvetően persze, nehezebb, vagy nehézkesebb, de nem képtelenség megfelelő (testhezálló, szeretett, megfelelő, stb.) munkát találni. Pláne, ha esetleg szabadúszó az ember. :D

GL 2019.08.23. 12:53:10

@lyzX: Bocs, félreérthető volt, mert nem válaszként írtam... csak azt gondoltam, az idézett mondatból látszik, kire gondolok...
Rád az a mondat vonatkozott, hogy jó, ha valaki bemutatja milyen abban a kis vagy nagyobb településen élni, mivel szembesülhet az aki ezen gondolkodik. Ugyanígy gondolok azokra a blogokra is, ahol egy-egy másik országba költözés tapasztalatait mondják el.
Illetve még egy kicsit vonatkozik az is, hogy lényeges, hogy az a település hol van és mekkora, milyen környezetben. Nyilván egy keleti határmenti kis 200 fős falu más...

gyongyi70 2019.08.23. 12:54:07

@lyzX: Nem erre gondoltam. Konkrétan a fiam csak hobbiszinten úszik heti kétszer-háromszor, ahogy ideje engedi, de lányom napi 3 órás edzése heti 5-6-szor már húzósabb kategória, ezért nem baj, hogy egyedül is haza tud bkv-zni a suliból, megírni a leckét, majd gyalog elsétál az uszodába, ahová este 8-kor érte megyünk, de főleg a hajszárítási mizéria miatt. Nem hiszem, hogy ez működne, ha "csak" félórára lenne kocsival a szomszéd városban.

csakférfi 2019.08.23. 12:55:12

@gyongyi70:
Ne velem vitàzz....

"Geoffrey West Scale című művében azt írja, hogy hosszú távon fenntarthatatlan a városodási tendencia. Mert amíg a természetben a felnőtt egyed arányaiban kevesebbet fogyaszt mint a kölyökállat, addig,
ha egy város népessége megduplázódik, akkor nem kétszer annyi GDP-t vagy hulladékot termel, s nem kétszer annyit fogyaszt, mint eredetileg, hanem annál többet.
West szerint ez hosszabb távon a társadalom összeomlásához is vezethet."

Linket mellözöm.
A vàros nem jò.
Értsd meg.
Hiàba laksz kertes hàzban......a gondolkodàsod "vàrosi".
Ne vedd sértésnek!

Zabalint 2019.08.23. 12:55:56

@gyongyi70:
Így van (feleségem szülei sem Budapestről költöztek ki - igaz ott maga a város is kicsi, annál távolabb járt a legtöbb ember dolgozni, gimibe).

gyongyi70 2019.08.23. 12:57:14

@csakférfi: nem írtam linket, csak szólok. A többi hosszú, most sajnos mennem kell...

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 12:57:37

@similar: Biztosan nagyrészt igazad van. Az életszakasz kérdésében is egészen bizonyosan. Sőt, elárulom, mi is saját vállalkozás mellett költöztünk le anno (bár bevallom, emiatt meg eleinte sokat Bp-re kellett ingáznunk, de nekünk még így is jobb volt innen odamenni, mint eleve ott ébredni és este lefeküdni - mondom ezt úgy, hogy Budapesten meg sosem volt privát, önálló lakhelyünk). De ez, vagy a váltás minket pl. nem kötött le Pesten. Viszont azt is teljes mértékben megértem és elfogadom, ha mást meg igen.

csakférfi 2019.08.23. 13:00:11

@lyzX:

"Mit csinál egy fizikus és egy tanár a falu szélén és miért? Hova vezetik a szennyvizet, ha nem használják a csatornahálózatot? Négy napelem elég-e ahhoz, hogy menjen a mosógép? Tényleg megoldható a világ összes problémája, ha ökoetikusan élünk? Személyesen néztünk szét a birtokon, saját szemünkkel láttuk, hogy a hőségriadó idején 22 fok van a házukban, és minden akadékoskodó kérdést feltettünk.

Mióta, és főleg, miért laktok itt?
István: A házat 14 éve vettük és 12 éve lakunk benne. Eredetileg igazi fővárosi népek voltunk, én Újpest-Központban nőttem fel, Magdi a Hungária körúton született. Ökológus barátaink a vidéki élettel kísérleteztek és nekünk is megtetszett. Először Agárdon laktunk egy téliesített nyaralóban három évig, aztán egy évet Freiburgban – az egy valódi öko-főváros volt. Utána Szentendrére költöztünk, ahol a környezetvédelmi tanácsadó testületben is benne voltunk, oktatóközpontot szerveztünk, csak hát a tanácsainkra sosem hallgattak. Szentendrén meg lehetett volna valósítani valami olyasmit, mint Freiburg, de nem ebbe az irányba haladt a település."

A linket keresd meg.....ha érdekel.
Jobb lenne a "vilàg" ha a vàrosi létforma és gondolkodàs kihalna.
Kb. ennyi.....
Minden jòt!
Lépek...dolgom van....épp glettelek...így nem haladok.....csak a szàm jàr....semmi hasznom belöle.
:) :)

csakférfi 2019.08.23. 13:02:10

@Zabalint: olvasd fentebb a blogírònak írt kommentem.
Na csö!

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 13:02:47

@GL: Semmi gond!
Igen, igazad van, én is szívesen olvasok efféle helyi beszámolókat, nyilván hitelesebb lehet (most nem a sajátomról beszélek), mint a "messziről jött emberek" nagyáltalános beszámolója.

Zabalint 2019.08.23. 13:04:36

@gyongyi70:
Arról nem is beszélve, hogy sokszor a falusi iskolákban alacsonyabb az oktatás színvonala, így sokan vért izzadnak utána a városi középiskolaban. Meg nem egy faluban nincs is iskola, a szomszéd faluba járnak át.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 13:05:33

@gyongyi70: A félóra az már nem szomszéd város, ezért hoztam fel Siófokot, mint extra szolgáltatású uszit (élményfürdőt), a szervezett buszos, iskolai-óvodai úszásoktatások ennél közelebbi településeken szoktak történni. De igaz, tőlünk az sem 10 perc, és nem tudom, esti járatokkal hogyan lenne megközelíthető, nagy eséllyel mi ilyen esetben már kocsival hoznánk a porontyokat (ha csak pont nem akkor jön a járat), szóval igen, értelek.

Zabalint 2019.08.23. 13:07:17

@lyzX:
A szabadúszósághoz kell az ügyfélkör. Ha ez távmunkában megvan valakinek, az jó, ha helyhez kötött, akkor elég rossz esélyekkel indul egy idegen környéken.

Alkalmazottként meg nagyságrendekkel jobbak a lehetőségek Budapesten. Van ahol nulla lehetőségem lenne, de nagyjából van 4-5 város, ahol esélyem lenne elhelyezkedni, de jóval kevesebb pénzért, jóval kiszolgaltatottabban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.08.23. 13:07:49

@lyzX: Énkösszy! :)
Hálából...

Kert végébe…

Kert végébe baktat a
Kavicsúton agg tata.
Budi felé jőve ken
Talpzsírt szét a köveken.

„Jaj, a rötyi retesze
Vajon keresztbe tesz-e?!
S rozsdás-e a vasa rajt’?!”
Siet, mint kit hasa hajt.

„Tyű, a mocsok beragad!”
S bottal ütést mer’ agg ad,
Retesz végleg akad ám…
S bebarnul a makadám.

„Nem állítom, hogy a magas művészetnek viktoriánus módon el kellene fordítania szemérmes tekintetét az emberi test alulnézetétől, ugyanakkor be kell látni, hogy ebben az univerzumban kifejezetten ritkák a szupernovák. Azt mondják, mind a csatornában úszunk, de vannak, akik közben a csillagokat nézik.” /F. Péter, a költő humán műveltségű mérnökkollégája/

„Ez az, ez kell az őrjöngő olvasói tömegeknek, hogy valaki keményen rávilágítson és megalkuvás nélkül utat mutasson! Makadám utat! Viva, viva la F. Petike!” /F. Endre, költőgigász/

„A makadámút tömörített kőzúzalék-borítással rendelkező műút, amely annak feltalálójáról, azaz rólam kapta a nevét. Kikérem magamnak, hogy egy fabudiig leszórt kavicssávot makadámnak nevezzenek! Vagy ha igen, akkor fizessenek jogdíjat a használatáért!” /F. John Loudon McAdam, skót mérnök/

„A szétkent talpzsíromon csúszkálva kimentem a kert végébe, mert hajtott a szükség, de a nyavalyás beragadt zár miatt nem nyílt ki az ajtó, és mialatt megpróbáltam szétverni a botommal, közben becsináltam! Nagydolog! Bárkivel előfordulhat! Minek ennek ekkora feneket keríteni?!” /F. Frici bácsi, nyugdíjas lúdtalpbetét készítő/

„Na, mi van költő úr, bement a dolog, mert nem ment ki időben?! Nem volt bekészítve az éjjeli a nappaliban?! A fő kérdés azonban az, hogy muszáj volt mindezt megírni?! NEM ENG.!” /F. Afej Alajos, a Nem Engedélyező Testület (NET) főcenzora/

„Az emberiség két részből áll: akik már álltak belsőleg feszítve és külsőleg feszengve egy zárt toalett előtt, illetve akik még nem szobatiszták. F. Endre, a már-már naturalizmusba hajló állítmányi költészet konszolidálhatatlan fenegyereke, a rusztikus rögvalótlanság ihletett ítésze ismét és immáron sokadszorra keményen elénk tárta a tudomásul vehetetlenség indiszkrét szubsztanciáját. Őszinte önkivetülése folytán a világ immár nem csak neki fáj, hanem nekünk is. A groteszk jajlíra kategória csimborasszója!” /F. Gőz Gézáné F. Técé Teca, középiskolai magyartanár és maszek vécés néni/

„Ha én művész vagyok, akkor F. Endre valódi vész. Mindannyiunkra nézve.” /F. Zámbó István, festő, grafikus, szobrász, zenész/

„Szétkent talpzsír a jobban teljesítő F. Magyarország keményen dolgozó kisemberének verejtékkel kiérdemelt nyugdíjából épült saját tulajdonú közlekedési infrastruktúráján?! Aki magyar, annak nem telik lábbelire?! Kigúnyolni azt, aki végre nem pesszimista bérrettegő és jajve- nélkül -székel?! Na, költő úr, akkor most jó keresztényként tartsa csak ide előbb az egyik, azután a másik orcáját is! Négyszer!” /F. Csávás Kálmán vezérőrmester, az Agyatlan Poétáknak Ujjdenagypofonokat Kiosztó Alapítvány (APUKA) lapáttenyere/

„Ha magam alá dőlnék és lecsinálnám magam, akkor sem tudnám elérni azt az alpári mélységű szellemi fertőt, amelyben ez a megkergült zugpoéta a költészete révén önfeledten dagonyázik. Anyám szerint senki sem léphet bele kétszer ugyanabba a szétkent talpzsírba, ám a csupa kisbetűvel írandó f. endre mindig úgy lép, hogy az minél többünknek a lehető legjobban fájjon! Ez az evolúciós zsákutcamaradvány nem más, mint az irodalom virágos kertjében vitustáncoló fém stoplis birodalmi lépegető! Hogy az F. Darth Vader büdösödjön meg a belsejében!” /F. Puzsér Róbert, kritikus/

„Egyszer tengeri úszkálás közben egy-egy ragadozó hal harapott rá mindkét lábfejemre. Nem csoda, hogy ideutazó brit tudósok kimutatták, hogy a parttól a házamig vezető úton szétkent talpzsírom nyomokban cápákat tartalmaz.” /F. Chuck Norris/

„Ki tiltja meg, hogy F. Endre elmondja mi bántotta hazafelé menet?
Az útra éppen langy sötétség szállott, mint bársony permeteg...”
Hááát, az önéletrajzi ihletésű közléskényszer nagy úr.
/F. Péter, aki még mindig a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2016/10/kert-vegebe.html

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 13:08:22

@csakférfi: (Ha gondolod, linket is tudsz írni...)

Zabalint 2019.08.23. 13:12:53

@csakférfi:
Ugyanakkora népesség és igények mellett fenntarthatóbb a nagyvárosi életforma, mivel sokkal olcsóbban jön ki az infrastruktúra egy főre vetítve. Ha jobb életet szeretnénk, a lakosságnak kellene csökkennie.

csakférfi 2019.08.23. 13:21:55

@Zabalint:
Nem vagy hajlandò belàtni.......

"Beszéljünk a fenntarthatóságról, mit jelent ez egyáltalán?
István: Négy olyan terület van, ami miatt a jelenlegi városi életmód egyáltalán nem lesz fenntartható, ezek pedig a következők. Az első a fosszilis energiára való támaszkodás - ugyanis gyorsabban fogy, mint ahogyan keletkezik. Az 1850-es években kétszer gyorsabban fogyott, mint ahogy keletkezett, és mit gondolsz, ma mekkora ez az arány?

Nem tudom. Száz?
István: Ötmillió. Jelenleg ötmilliószor gyorsabban fogy a kőolaj, mint amilyen mértékben utánpótlása lenne. Ehhez kapcsolódik a második terület, az infrastruktúrától való függés, hiszen emiatt fogyasztunk rengeteg fosszilis energiát, amikor jóval kevesebb is elég lenne. Az infrastruktúra alatt elsősorban a gázvezetéket, szennyvizet, elektromos áramot értem, de ugyanúgy függünk a mobiltelefonoktól, az internettől, a benzinkutaktól. Mi az átlag magyar lakosság fosszilis energiafelhasználásának nagyjából egyhuszad, van, ahol ötvened részét használjuk, és jól élünk."

Link fentebb.
Nehogymàr lemondj a kényelemröl....csakmert a klíma vàltozik......ez gàz....egoista mentalitàs.
Vesztettünk.....mi emberi faj.
Nem tudunk egy cél érdekében lemondani ......

erol 2019.08.23. 13:27:21

@lyzX: Nem gondolom, hogy fröcsögés lenne. Nekem legalábbis nem volt ilyen célom. Viszont az biztos, hogy mi 12 éve (és még sokszor a mai napig is) ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, ha előkerült, hogy magunk mögött hagynánk a várost. Szabályosan rémképeket festett róla mindenki, de mondom, a "hátrahagyottak" :D még sokszor ma is szörnyüldöznek. Annyira azért nem harap a vidék! :D
Én a kommentekre gondoltam:
"AZ élet a vidék, a város a halál.
Olyan mókás olvasgatni beszűkült agyu butapestiekről.
Jobb lenne a "vilàg" ha a vàrosi létforma és gondolkodàs kihalna."
stb...

chrisred 2019.08.23. 13:34:59

@csakférfi: Ez nem a városi életformán múlik, hanem a háztartások mennyiségén és a fenntartani kívánt életszínvonalon. A közszolgáltatások megszervezése a városokban hatékonyabb. Közszolgáltatások nélkül az életszinvonal sokkal alacsonyabb lenne.

erol 2019.08.23. 13:39:31

@csakférfi: Miért vidéken nem használnak autót, vagy nem fűtenek?

Zabalint 2019.08.23. 14:24:57

@csakférfi:
Ez megint nem a városi életmód sajátja. Sőt, egy átlag falusi ház kifűtése nagyobb energiaigényű, mint egy társasházi lakásé. Mindenki meg nem fűthet fával ekkora populáció mellett. A probléma oka a túlnépesedés, nem a városiasodás. Ha ugyanez a népesség szétszórva élne, még nagyobb lenne a lábnyomunk. Az ilyen önfenntartó ökohuszárok életmódja is nagyobb mértékű erőforrásokra alapoz, mint a városlakóké.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 14:27:16

@csakférfi: Értem, de ezeket nem én írtam. :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2019.08.23. 14:28:05

@erol: Bocsánat, a fenti hsz-t Neked szántam, valamiért más névhez párosította...

Zabalint 2019.08.23. 14:29:19

@erol:
Sőt, szétszórtabb lakhelyeknél még többet is autóznak az emberek átlagosan, a tömegközlekedés is kevésbé hatékony. Családi ház kifűtése is ceteris paribus drágább, hiszen nagyobb a külső felület. Ha pedig mindenki átállna önellátó életmódra, akkor egyszerűen túl sokan lennénk még Magyarországon is, pedig nem számítunk Európában sűrűn lakott országnak.

Zabalint 2019.08.23. 14:30:49

@csakférfi:
"Nehogymàr lemondj a kényelemröl....csakmert a klíma vàltozik......ez gàz....egoista mentalitàs.
Vesztettünk.....mi emberi faj.
Nem tudunk egy cél érdekében lemondani ......"

Te lemondasz a családi ház kényelméről, hogy cserébe kevesebb legyen az energiaveszteség?

nemecsekerno_007 2019.08.23. 19:29:31

@Zabalint: Nem számoltál? Ez egyszerűen nem így van. Nézd már meg az adatokat...

nemecsekerno_007 2019.08.23. 19:33:06

@Zabalint: Akkor valami félrement :)

Mert amit itt leírtál azzal teljesen egyetértek.

- régiók, régióközponttal
- 300-400 ezeres régióközpontok
- jó összeköttetés a régióban (tram-train)
- egyenletesebben elhelyezkedő munkahelyek
- jó közlekedési kapcsolatok a régiók közt.

bontottcsirke 2019.08.23. 21:51:45

@nemecsekerno_007: én legalább az vagyok, nem egy okoskodó identitását kereső köcsög mint te.

dezso 2019.08.23. 23:38:14

@Zabalint: kiveve persze Nemetorszag Bajororszagon es egyes egyeb teruleteken kivul eso reszet. Eszakon es keleten nagyon is vannak falvak, es a kulonbseg a varosokhoz kepest itt is csak egyre no. www.tagesspiegel.de/politik/landleben-im-osten-kein-arzt-kein-bus-kein-netz-wie-es-abgehaengten-regionen-in-deutschland-geht/24933410.html, epp tegnapi cikk.

csentecsa 2019.08.24. 22:02:02

Egy budai úri fiú írása, akinek már Pest is vidék.. (Nem tudja, hogy hol van az Astoria,mert korábban vélhetően csak taxival ereszkedett alá a pesti vadak közé..:))

Mécs János:

"Vidékiek

Istenkém, hogy rühellem a vidékieket, pedig nem kellene szegényeket, mert liberális vagyok meg minden, szóval melegek,cigányok, hajléktalanok, meg egyébként mindenki okés, na de a vidékieket nem tudom megszokni.

ahogy jönnek a csütörtök tíztől megtartott szemináriumra és már messziről lehet hallani ahogy a gurulós bőröndjük kereke ugrál a járólapok illesztésénél, én már ilyenkor tudom, hogy ez a nap is el van baszva, jönnek a vidékiek, hömpölyögnek be a terembe, hujjongatva, az ember már a saját gondolatát se hallja.

sok idegesítő dolog van a vidékiekben, ha az ember számbaveszi nem is egyszerű a végére érni a sornak. először is, a vidékiek pestnek hívják budapestet. ez olyan, mintha a laptopot csak topnak hívnánk, vagy mondjuk new yorkot yorknak, ami ugye egészen mást jelent, és nem véletlenül lett 1872-ben, vagy fasztudja mikor budapest, mert így hívják, buda és pest. az ember ezen persze gyorsan túllendülne, mint mikor találkozik a barátnője egyik legjobb barátnőjével, akiről kiderül, hogy imádja a musicaleket, meg amúgy ő nem szeret olvasni, inkább megnézi ha van film is belőle, vagy ha valami elsőre jófejnek tűnő emberkéről kiderül, hogy jobboldali, hát van ilyen, az ember még se élhet elefántcsonttoronyban.

talán az egyik legidegesítőbb dolog az, hogy a vidékiek azt hiszik, hogy ha jól kiismerik budapestet, akkor majd "pestinek" tűnnek. hányszor volt, hogy kérdeztem a telefonban, hogy "na és hol vagy?" és a másik meg mondta, hogy jaja itt vagyok a "rottembíler utcában". de az igazi budapesti pont arról ismerkszik meg, hogy nem ismeri budapestet. mi nem ismerjük ezt a várost. én szerintem tizedikes koromban voltam először a kálvinon, az egyetem első évéig azt se tudtam, hogy hol van az astoria, erre meg rottembíler utca, hát a faszom se tudja, hogy hol van. Moszkva tér, óra alatt. Vagy mondjuk margit híd, azt azért ismeri mindenki. na mindegy. egyébként ehhez kapcsolódik, hogy a vidékiek nem csak budapestet ismerik, hanem az egész országot. én egy borongós őszi napon feleltem katinéninél a megyeszékelyekből, de részemről az ország nem budapesthez tartozó részéről elmondtam amit tudni szeretnék, mert tényleg, húsz kilométerre félegyházától, na ezt most faszom se fogja végiggondolni, meg amúgy is csak egy dolog számít, hogy bkv visz oda vagy máv, aztán onnantól kurvamindegy. persze kivétel a balaton, de az nem is vidék tulajdonképpen, hanem budapest üdülő külterülete, mert persze vidékiek laknak ott, de budapestiek használják, tehát mintegy nagykövetségként idegen elemet képez a vidék testében.

itt el is érkeztünk a vidékiek legidegesítőbb tulajdonságához, mégpedig ahhoz, hogy folyton versenyeznek egymással, hogy melyikük otthonnak csúfolt porfészkében laknak többen. na de ennek mi értelme van? meg egyáltalán, ki a faszt érdekel? "Kecskeméten már 140 ezren laknak, de emelkedik, pár éven belül megelőzhetjük Pécset!" Hát de ki nem szarja le, hogy hányan nyomorognak a pusztába felhúzott panellakásban? Mexikóvárosban vagy tízszer annyian laknak mint budapesten, mégis előbbi a világ segglyuka, utóbbi meg budapest. nincs ennek semmi értelme. A másik meg, hogy kinél van nagyobb templom, kinél van magasabb ház, melyik a legrégebbi épület. szörnyű, tényleg, ilyenkor mindig magamat sajnálom a legjobban, ja meg igen, hogy van e mozgólépcső! mozgólépcső! parasztok. aztán ott vannak azok a kurva idegesítő kifejezések. "na ezen nagyot aszaltunk" aszaltunk? tényleg? meg sezlony, ezt máig se tudom, hogy mi a szart jelent, ja meg kecskecsöcs. ja meg "á, ő sokkal magasabb tőlem", tényleg, recseg ropog szerencsétlen nyelv, szerencsére ezeket mindig elég hamar elfelejtem, isten áldjon ezért a tehetségemért, az ilyen faszságok gyorsan távoznak törékeny kis testembőlna mindegy, nem is folytatom, az ember csak felbassza magát ezeken a dolgokon, nincs mit tenni, a gazda bekeríti telkét, masszív tölgyfa ajtót kell venni, kicsit feltekerni a hangerőt, aztán az ember ázik kicsit a kádban és már el is felejtette, hogy mennyi vidéki van ebben az országban

Ide lőjetek!"

Kis mécsesem, neked küldöm:

www.youtube.com/watch?v=_SkMmNvQ3Q0

:)

Zabalint 2019.08.26. 10:15:34

@dezso:
Nagyrészt a volt NDK-ra nem igaz, amit írtam. Ugyanakkor igaz Ausztriában a Duna völgyre, illetve Graz környékére is.

Zabalint 2019.08.26. 10:16:44

@csentecsa:
A cikk irónikus, és inkább a pestieket fikázza a fejükben élő sztereotípia miatt. Csak ugye elég sok embernek a töltőtoll jut eszébe arról, hogy irónia.

Void Bunkoid 2019.09.09. 10:37:02

@similar: "Azért a dzsídípi nagy részét még mindig a vízfej termeli."

Ezt már többször is elmondtam - a vízfejben termelődő zöm dzsídípí zöme nem Budapesten termelődik, csak a - jellemzően több telephelyet üzemeltető vagy multinacionális - cégek pénzügyi központja budapesti címre van bejelentve (meg a head office is ott van valóban fizikailag, de magát a terméket marhára nem Bpn állítják elő).

Void Bunkoid 2019.09.09. 12:30:00

@Zabalint: ezt már én is írtam nem egyszer - az ökotudatos-műanyagmentes-mindenmentes-önellátó életmód egyrészt jóval nagyobb lebensraumot feltételez, mint nemhogy egy 50 négyzetméteres lakás, de egy 500 négyzetméteres telek is - egy normál család teljes önellátásához legalább két hold föld kellene (ha valaki nem vágja fejből, egy hold az 1600 négyszögöl, azaz fél hektár - durván egy futballpálya mérete, ami NEM KICSI), meg annyi erőforrást, hogy igen, tök jól működne a dolog a tulképpeni ipari forradalom és urbanizáció előtti módon, HA az akkori lakosságszámot is tételezzük fel.

Szal ökohuszárok, igen, csodálatos a módszeretek, feltéve, hogy beleegyeztek, hogy akkor olyan cirka hatmilliárd ember egyszerűen éhenhal.

chrisred 2019.09.10. 05:29:58

@Void Bunkoid: Ahogy a fordítottja is létezik, nagy cégek adózási okok miatt kisebb vidéki községekbe helyezik a székhelyüket (pl. Tesco - Budaörs, Spar - Bicske), miközben a bevételük nagy része Budapesten termelődik. Szerintem ez a két jelenség nagyjából kiegyenlíti egymást, ezért teljesen reális, hogy a GDP majdnem felét Budapesten termelik.

Void Bunkoid 2019.09.12. 12:25:57

@chrisred: annyira nem, tekintve hogy a magyar GDP elég durva szeletét kitevő (német) autók gyártása mind ki van helyezve 8ugye főleg Győrbe meg Kecskemétre), de a lovetta Budapesten realizálódik (ugyanis ott van a financiális központ), a jelenlegi munkaadómnak is többször annyi alkalmazottja dolgozik szerte vidéki városokban, mint a fővárosi központban (de a számlánál mindig a budapesti cím szerepel), valamint kicsit csúsztatásnak érzem az amúgy Gazdagréttel határos, totál egyeépült Budaörsöt "nem Budapestnek" titulálni, amikor az ottani Ikea is "IKEA Budapest"-nek nevezi magát. Gyakorlatilag egy agglomeráció ameddig kijár a helyi tömegközlekedés, bőven az "anyaváros" gazdasági tömbjébe tartozik, az, hogy ilyenkor leválasztod a fővárosról, csak statisztikai szépítkezés, ennyi erővel akkor egész Óbudát is lekaphatjuk, hiszen egykor önálló város volt.

Void Bunkoid 2019.09.12. 12:28:51

@chrisred: ...persze tudom, ami a Hungária körúton kívül található, az már vidék, gondolom nyugati irányba is érvényes ugyanez, csak a BAH-csomóponttal :)

chrisred 2019.09.13. 05:32:10

@Void Bunkoid: Vagyis ezzel tulajdonképpen az ellenkezőjét állítod. Ha a magyar állam adókedvezményekkel, a budapestiek adójából is származó támogatásokkal közvetlen támogatásokkal nem ösztönözné a multikat, hogy vidéken hozzanak létre üzemeket, akkor Budapest aránya a GDP létrehozásában még nagyobb lenne. Az új debreceni BMW gyár ingyen földterületet kap és a dolgozók fizetését négy évig állja az állam. Mikor kap egy budapesti vállalkozó ilyen kedvezményeket.

Amúgy az nyilvánvaló, hogy a rendelkezésre álló terület tekintetében a vidéket és Budapestet nem lehet ugyanazzal a mércével mérni: 92500 km2 vs 500 km2. A nagy helyigényű termelés tekintetében a vidéknek összevethetetlenül nagyobb előnye van.

Láthatóan nem értetted meg a példákat. Nem Budaörs elhelyezkedéséről volt szó, hanem hogy közigazgatásilag nem tartozik Budapesthez, más adónemeket és adómértékeket határozhat meg, mint a fővárosi közigazgatás.

Void Bunkoid 2019.09.18. 07:16:26

@chrisred: de barátom, szerinted a budaörsiek, de a gödöllőiek, szigetszentmiklósiak, dunakesziek (ők ugye már lassan több mint ötvenezren vannak, és zömük a fővárosból költözött ki oda), szal így a "második legnagyobb városnak" tekinthető majd másfél milliós agglomeráció lakosságának a zöme szerinted otthon a kisbótban meg a helyi négycsöcsűben fogja elverni a fizetése nagy részét?

Nem ám, hanem a naaagy Budapesten, ott fogyasztást, ergo munkahelyeket, bevételt, GDPt produkálva.

És még mindig elfelejtetted elolvasni, hogy az adókedvezményből vidéken felépített gyár számlázási címe általában....budapesti. Ha nem lenne a vidéki adókedvezményesdi, akkor már évek óta nem lenne semmiféle gyártelepülés az országba, mert a fővárosban már rég elfogyott volna a hely, messzebbre meg nem mennének mert nem csábítgatná őket az adókedvezmény...

Amúgy szerintem - de ez csak az én véleményem - a BMW-gyár soha az életben nem fog felépülni Debrecenben, gyanúsan sűrű a kuss körülötte a médiában. De nembaj, majd amikor kidurran, legalább kicsit leveri az ingatlanárakat Debrecenben :)

chrisred 2019.09.19. 09:02:35

@Void Bunkoid: "de barátom, szerinted a budaörsiek, de a gödöllőiek, szigetszentmiklósiak, dunakesziek (ők ugye már lassan több mint ötvenezren vannak, és zömük a fővárosból költözött ki oda), szal így a "második legnagyobb városnak" tekinthető majd másfél milliós agglomeráció lakosságának a zöme szerinted otthon a kisbótban meg a helyi négycsöcsűben fogja elverni a fizetése nagy részét?"

Na de ők ugyanilyen arányban Budapesten is dolgoznak, tehát ott termelik a GDP-t, míg a fizetésükből a rezsit meg a helyi adókat vidéken fizetik.

"És még mindig elfelejtetted elolvasni, hogy az adókedvezményből vidéken felépített gyár számlázási címe általában....budapesti."

Melyiknek a székhelye? Mercedes - Kecskemét, Audi - Győr, Suzuki - Esztergom, Hankook -Rácalmás stb.

"Ha nem lenne a vidéki adókedvezményesdi, akkor már évek óta nem lenne semmiféle gyártelepülés az országba, mert a fővárosban már rég elfogyott volna a hely, messzebbre meg nem mennének mert nem csábítgatná őket az adókedvezmény..."

Igen, pont ezt írtam, ha nem támogatnák közpénzből vidéken a külföldi multik betelepülését, akkor a megtermelt GDP még szélsőségesebben Budapest központú lenne.