Aki szemfüles, már kiszúrhatta, kicsit aktualizáltam a blog kinézetét: a fenti pillangós logóképet egy őszi csendélet váltotta fel, valamint a bal oldali fotót is egy friss, őszi képre cseréltem le (bár ekkor még hét ágra sütött a nap), ami elődjéhez hasonlóan, a telkünk legfelső pontjáról készült. Remélem, tetszik az új összkép a kedves Olvasóknak! :)

Igyekszem pótolgatni az utóbbi hónapokban lemaradt témákat. Ez a tál kínai lapos barack a lenti fán termett, ami a házunk terasza mellett áll (korábbi fotókon többször szerepelt, pl. itt, az első 2 képen). A kép augusztus utolsó napjaiban készült, ez a fa jóval a többi után érett be, ami talán árnyékosabb helyének is köszönhető. Gyümölcse nagyon finom volt, bőséggel termett, de fajtáját sajnos nem tudjuk pontosan (eredetileg lapos nektarinnak vettük, de nem az).

kinai_laposbarack.jpg

Paprika: csípősek füzérben, édesek frissen fogyasztva
Mint az a növényekből sejthető volt, rengeteg paprikánk lett (néhány fotót korábban is feltettem róluk, például itt).

IMG619_resize.jpg

IMG615_resize.jpg

A fűszer-jellegű paprikáink mind csípősek, ezeket felfűzve szárogatjuk

P9226775_resize.JPGFűszerpaprika (csípős)

P9226770_resize.JPGHegyes erős: hagyományos piros ("macskapöcse") és sárga

P9246780_resize.JPGCsípős paprika füzér

A pár hete hirtelen beállt fagy előtt, este, kapkodva szedtük le a maradék édes paprikát. Kápia, pritamin, hagyományos tölteni való paprika ("TV paprika"), de legnagyobb mennyiségben kaliforniai paprika termett veteményesünkben. Igyekeztünk amennyit lehet frissen elfogyasztani, de a termés nagy részét rokoni körben osztogattuk szét.

PA036830kaliforniai-paprika.jpgA fagy elől gyorsan begyűjtött paprikák

Néhány szem padlizsánunk is termett
P9226776_resize.JPG

PA266904_resize.JPGA kertünk ősszel (napfényes vénasszonyok nyara)

A pincébe fel
A cím nem elírás, mi valóban felmegyünk a pincébe - ugyanis az a kertünk legfelső végében található. (Hivatalosan ugyan nem a mi telkünkhöz tartozik, de a terület megvásárlásakor, megállapodásunk szerint ezt is nekünk szánta a tulajdonos, csak földmérés szempontjából nem lehetett már átcsatolni hozzánk ekkora területet. Így - bár hivatalosan nem a mi tulajdonunk -, a fenti földterülettel együtt használatra kaptuk meg.)

IMG701_resize.jpg

Maga a pince külsőre kissé romos, de belül nincs olyan rossz állapotban. Szép tágas, számunkra pont ideális. :)

IMG705_resize.jpg

IMG704_resize.jpg

Igyekszünk minden eltárolható zöldséget a pincébe hordani, téli hasznosítás végett. A hagyma, burgonya (erről részletesebben majd később), sárgarépa, cékla és karalábé is ide kerül majd.

IMG699_resize.jpgNagyra nőtt sárgarépák

IMG696_resize.jpgSárgarépa-szüret

IMG694_resize.jpgPárizsi piac - kis szemű, gömbölyű répácskák

PA276918_resize.JPGCékla-begyűjtés

PA276921_resize.JPGA karalábé is a pincébe került

IMG629_resize.jpgLevesbe való...

PA206899_resize.JPGEgy tál leveszöldség (sárgarépa, paszternák, petrezselyem, karalábé)

zoldseg-oleles.jpgZöldség-ölelés (paszternák)

Őszi munkálatok a kertben
Persze a kertben a zöldségek betakarításán túl más őszi teendőnk is bőven akad. A veteményest igyekszünk kicsit rendbe szedni, kihúzni ami nem odavaló - bár a zöldségek egy részét (karalábé, répa-félék, petrezselyem) még így sem sikerült felszednünk. Az ültetett kaprunk a nyár folyamán elszórta magját, így most gyepszőnyegnyi friss, zsenge kaprunk nő.

A teraszunk előtt álló fűzfát is megmetszettük, hogy ebből az irányból is kapjunk egy kis plusz fényt.

P9226760_resize.JPG

A levágott gallyakat és egyéb kerti hulladékot már elégettük. A nagyobb ágakat tűzifának aprítottuk össze.

P9226757_resize.JPG

Remélem, egyéb teendőink mellett lesz még egy kis szabadidőnk, és az időjárás is kegyes lesz hozzánk így a tél beállta előtt. Szeretném még a virágaimat is elrendezni...

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2013.11.10. 15:22 komment

Címkék: fehér édes ősz pince répa sárga kínai piros erős paprika padlizsán barack fűszer cékla csípős fűzfa sárgarépa lila karalábé petrezselyem fűszerpaprika kaliforniai füzér macskapöcse szomorúfűz laposbarack TVpaprika pogácsabarack paprikafüzér édespaprika párizsi piac paszernák

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr635623103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása