anguria.jpgJelenleg a vetőmagjaink átválogatását, rendszerezését végezzük. Már szükséges volt valamilyen átfogó, táblázatszerű nyilvántartás, mert az elmúlt évekből több, mint 100 tasak - részben bontott, részben teljesen original csomagolású - magocskánk van (nem beszélve a teljesen üres tasakokról, melyeket elsősorban a fajta és tulajdonságok megőrzése végett tettünk el). Erre (is) tökéletes a téli, kertimunkában szűkösebb időszak. A magok egy része már "le is járt", de ezeket sem dobjuk ki, egy próbát megérnek.

Más felől igyekszünk összeszedni, mi az, amit az idén szeretnénk majd ültetni. A végleges tervezet még nincs meg, de a tavalyi jól sikerült ültetések, na meg a hiányosságok alapján már biztosan van pár zöldségtípus (és konkrét fajta), amit mindenképpen vetni akarunk. Lassan a palántázáshoz is elő kell készülődni.

Vetőmagok a génbankból
Kisebb mérlegelés után arra az elhatározásra jutottunk, hogy igényelünk vetőmagokat a Növényi Diverzitás Központtól (NöDiK).
Aki esetleg látta a közelmúltban leadott, sütőtökökről szóló Gasztroangyalt, annak már elég jó átfogó képe lehet a központ tevékenységéről. A génbank elsődleges célja a fajtamegőrzés, illetve annak tényleges fenntartása.

A NöDiK honlapján bárki áttanulmányozhatja az - egyébként ingyenesen rendelhető - génbanki minták listáját.
Igen, a rendelés mindenki számára teljesen ingyenes, személyenként legfeljebb 10 fajta magminta kérhető (a rendelés elsősorban webáruház-szerű, online rendszerben működik). Ezek érdekessége, hogy ritkaságok, tájjelegű fajták, így boltban, tasakokba kiszerelve ne is keressük őket. Ami a Szerződési feltételeket (és ehhez kapcsolódó Megállapodást) illeti, mi arra jutottunk, hogy számunkra teljesíthetőek, de persze ezt ki-ki maga mérlegelje, figyelembe véve lehetőségeit, türelmét. Első sorban a magok felhasználására, szaporítására, fajtamegőrzésre és némi tulajdonság-jegyzetelésre vonatkoznak a kikötések. Meggazdagodni viszont ne szeressen senki a lehetőségből: a magok (illetve a terméseikből szedett magok), valamint a belőlük nevelt termények anyagi ellenszolgáltatás fejében nem értékesíthetők. Arra viszont tökéletes lehetőség, hogy valami újat kipróbáljunk, és ismeretlen fajtákkal tarkítsuk házi veteményesünket.
Sajnos, az egyes fajtákról nagyon szűkszavú leírásokat kapunk, a fotók is hiányosak, de az interneten (elsősorban latin nevükre keresve) részletesebb információkhoz juthatunk. Különösen, hogy számos fajta csak nálunk  ismeretlen: külföldi rokonait világszerte előszeretettel termesztik, fogyasztják.

Az általunk rendelt maglista:
Póréhagyma  RCAT032721
Jándi "szendvics" tf. paradicsom  RCAT030362
Dévaványai tf. Paradicsom  RCAT056887
Afrikai szarvasuborka  RCAT056972
Medgyesegyházai tf. Amerikai földimogyoró  RCAT043446
Angúriauborka  RCAT056981
Tápiói 96 Batáta  RCAT060533
Kéki tájfajta Kerti mák  RCAT038854
Kék fôznivaló (T-348) Kukorica  RCAT014185
Ásványrárói tf. (fehér,gyöngybab) Veteménybab RCAT017978

5259-82-Jand-P9090179.jpgJándi szendvics paradicsom batata-Tapioi-96.jpgTápiói 96 batáta

(Forrás: www.nodik.hu )

anguria.jpg anguria2.jpg

Angúria uborkák: szemölcsös és tüskés héjú (forrás: internet)

Alig várom, hogy megérkezzenek, és persze rendkívül kíváncsi vagyok, mi fog belőlük kikerekedni! :)

Aki pedig esetleg kedvet kapott a magkülönlegességek beszerzéséhez, ültetéséhez: igyekezzen, ebben a szezonban már csak február végéig, illetve a készlet erejéig tudják fogadni a rendeléseket!

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2014.01.19. 23:22 komment

Címkék: fotó mag fénykép vetőmag magok génbank Gasztroangyal Borbás Marcsi Növényi Diverzitás Központ NöDiK

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr685771088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2014.01.22. 15:55:26

@Pickles: Nem találtam erre vonatkozó infót az oldalon. Esetleg meg lehet őket kérdezni az elérhetőségeiken.

csevely 2018.10.27. 17:37:52

@lyzX:
Idehozott a jó sorsom, kár hogy nem előbb:) Mármint lekéstem a génbanki maghoz jutás rendelhetőségét. Kérdésem lenne, hogy a kapott magok milyen eredménnyel tudtak teremni? Milyen ott a föld, amibe kerültek? Mármint hogy az itteni homokon jól hasznosulhatnak-e? És megtudták-e szedni magokat, amik továbbra is szaporodnak? És persze még ezer kérdés, de előbb olvasom a régebbi bejegyzéseket.
Nekem itt sokkal kisebb kertem van, és csak a nagyon kuriózum növényeket tartjuk. Fekete paradicsom, fekete csípős paprika, dísztök, stb. De az eddigiek mind hibridek voltak. És elegünk van . Amit már sokan sokszor, régóta termelnek.....azt kipróbálnánk.
A sok-sok kérdést feltehetem?
Lassan-lassan, apródonként.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.10.27. 19:54:08

@csevely: Üdv! :)
Sajnos azt kell mondjam, nálunk elég rossz eredménnyel keltek a magok. Ami kibújt, az sem túl jó arányban maradt meg. Igaz, ez rengeteg tényező függvénye (az időjárástól kezdve az éghajlatunkig), ezért nem szeretném azt mondani, hogy a magok nem voltak megfelelőek. Nálunk egyébként agyagos a talaj. Úgyhogy mi ebben túl nagy eredményeket így sajnos nem is tudtunk felmutatni, de már részletekbe menően nem emlékszem, 4 éve volt, hogy mintát kértünk.
Igen: a magok megszedhetőek, tovább szaporíthatóak, ha szépen kikel a növény, beérik a termés. :)
Persze, írj csak nyugodtan, bár sokmindenben mi is csak próbálkozunk - ha valamire tudok, szívesen válaszolok.
Úgy tudom, minden évben van mintakérési lehetőség, de mintha az utóbbi években változtattak volna a szabályokon...
süti beállítások módosítása