A hétvégén volt szerencsénk egy kis kirándulást tenni Abaligeten és környékén. Már tavaly, egy hasonló utunk alkalmával rögtönzött letérő során kifigyeltük, hogy a Mecsek telítve van medvehagymával. Mivel ennek most épp szezonja van, így az úticél és az időzítés sem a véletlen műve volt. :) És ha már ott jártunk, szedtünk is belőle friss fogyasztás céljából - valamint a "véletlenül tövestől kicsusszanó" egyedeket is magammal hoztam...

mecsek-medvehagyma_szedes3_resize.jpgAz erdőszél telítve van medvehagymával (és ez természetesen csak egy kicsiny részlete az adott lelőhelynek)

Az utóbbi években rendkívül felkapott lett ez a növény, így hasznos tulajdonságairól, szedésének szabályairól és felhasználási módjáról részletes leírások tömkelege található meg az interneten. Csak néhány fontosabb információt emelnék ki.

A medvehagyma szedése
medvehagyma-gyongyvirag.jpgMindenek előtt a biztonság - A legideálisabb, ha tudjuk, honnan szedjük a medvehagymát, így nem érhet minket meglepetésként, hogy a leszedett növény esetleg mégsem az, mint aminek gondolnánk. Leginkább a gyöngyvirág leveleivel való hasonlatosságára szokták felhívni a figyelmet, ami azonban mérgező /a mellékelt képet netről szedtem/. Virágzásakor már egyértelmű a különbség. Ha nem ismerjük biztosan, dörzsöljük meg levelét - a medvehagyma fokhagyma jellegű illatot áraszt.
Azt, hogy közvetlenül út mellől ne szedjünk, talán említeni sem kell.
Óvjuk, védjük környezetünket - Állami tulajdonban lévő területen szabadon, engedély nélkül szedhető a medvehagyma. Magánerdőben (és magánterületen) csak a tulajdonos beleegyezésével és engedélyével. Tájvédelmi körzetben a medvehagyma (és minden más növény) leszedése tilos!
Mértékletesség - Kereskedelmi mennyiségben az erdőgazdálkodó engedélyével, saját felhasználásra (fejenként naponta legfeljebb 2 kg) engedély nélkül szedhető.
Szedéskor ne "taroljunk", egy tőről legfeljebb 1-2 levelet csípjünk le. A leveleket ne rángassuk, ne tövestől tépjük ki, hanem vágjuk vagy csípjük el.

A medvehagyma felhasználása
Nyersen és sütve vagy főzve, de akár teaként is fogyasztható. Az interneten számos recept fellelhető róla - mi például krémlevesnek, frissen szendvicsben, valamint tésztával ettük. Élelmiszerként és gyógynövényként egyaránt felhasználható.

A Mecsekből hozott töveket ma sietve el is ültettem. Árnyékos helyet kedvelnek, így a ház mögött alakítottam ki egy kis területet számukra. Balszerencsémre kisebb esőben kellett mindezt véghez vinnem, de nem akartam tovább halogatni földbe jutásukat. Most már csak drukkolnom kell, hogy meg is maradjanak (kicsit megviselte őket az utazás és nem is feltétlenül a legszerencsésebb időszakukban telepítettem át őket).

medvehagyma_ultetes_resize.jpgFrissen ültetett medvehagymáim (kissé kókadtak)

medvehagyma_ultetese4_resize.jpgA kiültetett medvehagymák - locsolás után

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2014.03.23. 18:44 Szólj hozzá!

Címkék: fotó kirándulás fénykép hagyma ültetés medvehagyma gyógynövény lelőhely Mecsek Magyarhertelend gy:Gyógynövények kertünkben

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr375875481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása