Ha valami, akkora az adventi koszorú tipikusan az "ahány ház, annyi szokás" mintapéldája. Mert lehet az letisztult, ágas-bogas, lehet hagyományos, modern, lehet asztali vagy függeszthető, lehet szimmetrikus és aszimmetrikus, jelképezheti a vallást, de lehet csupán az ünnepi várakozás elengedhetetlen kelléke is. Egy biztos, a karácsonyi hangulat előkészítője, és mint ilyet, sokkal nagyobb öröm házilag elkészíteni, mintsem előre "gyártva", készen megvásárolni. Elkészítésébe beszállhat a család apraja nagyja egyaránt.

PB291055cut_resize.jpg

Ízlések és pofonok (valamint az éppen rendelkezésünkre álló alapanyagok) nagyon eltérőek lehetnek, így a mi idei koszorúnkat csak mint egy lehetséges ötletet mutatom. (Részemről alapvetően a hagyományos stílus híve vagyok, de nálunk elsősorban a nyersanyagok és eszközök határozták meg a kivitelt.)
Érdemes már évközben nyitott szemmel járni a kertben, és ha valami mutatós termést vagy virágot (pl. szép fenyőtobozokat) látunk, félretenni dekorációs célokra - esetünkben a koszorú díszítése végett.

PB291070_resize.JPG

Rövid "technikai" infók
- A koszorút szalma koszorú-alapra kötöttük.- Először a fenyő (és más örökzöld) ágakat fogattuk rá zsineggel, körkörösen haladva, mindig csak a szárukat rögzítve. (Erre jön mindig a következő ág, takarva az előző szárát, illetve az azt rögzítő zsinórt vagy drótot.) Az idén kivételesen nem csak egyféle fenyőből készült a koszorú, a gyerekek kérésére több fajta örökzöldet (pl. luc, ezüstfenyő, tuja, boróka) használtunk, felváltva. Körbeérve picit ügyeskedni kell, hogy a legelőször felfogatott fenyőág alá kerüljön az utolsó szára (a felfogatáskor óvatosan félre lehet húzni az első ágat).
- Az elkészült koszorúra kerültek a gyertyák. Ezeket tüskés gyertyatalpba rögzítettük. A gyertyák színe és meggyújtási sorrendje: lila, lila, rózsaszín, lila. (Egyszínű - pl. fehér - gyertyák esetén jelképezhetik az egyes heteket lila és rózsaszín szalagok is.)
- A gyertyák közé nagyobb tobozokat tettünk (mi vékony dróttal fogattuk fel ezeket).
- Az apróbb díszek és - esetünkben gyertyák színével azonos - szalagok utólag kerültek fel. Ezeket dróttal, vékony zsineggel/cérnával, valamint ragasztópisztollyal rögzítettem.
- Minimális plusz csillogást egy kis csillámspray-vel adhatunk. (Én egy csillámos hajlakkot használtam a célra.)
- A kényelmesebb tárolás és mozgatás végett mi egy erre állandósított kerek tálcán tartjuk a koszorút. (A hosszabb tartósság végett nappal a teraszon tartjuk, így csak este, meggyújtáskor kerül be tálcával a meleg lakásba.)

PB291060_resize.JPG

Örömteli alkotást és kellemes várakozást kívánok! :)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2014.11.29. 15:07 komment

Címkék: gyertya rózsaszín szalag lila koszorú adventi koszorú termések Advent fenyőág kr:DIY - Csináld magad! kr:Dekoráció kr:Ünnepek Alkalmak - Advent-Karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr106942801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása