Annak idején, mikor 10 évvel ezelőtt ideköltöztünk, hamar rá kellett döbbennünk, hogy falunkban irtó kemény a víz. Tudom, ez országosan jellemző, gyerekkoromban a panelban (Budapest III. kerületében) is így volt, férjeméknél a XVII. kerületben méginkább, de az itteni helyzet azokon is messze túltesz.
A vizet helyi kútból (és nem a Balatonból) kapjuk.

vizko1_resize.jpgA bojlerből (vízkőmentesítés céljából) minap kiszerelt fűtőszál

vizkemenyseg.gifSzemléltetésképpen a Vízművek (DRV) vízkeménységi térképe (balra).

  • 0-7 nk0-ig nagyon lágy
  • 7-14 nk0-ig lágy
  • 14-21 nk0-ig közép kemény
  • 21 nk0-tól kemény az ivóvíz.

A skála szerint a "Kemény" víz fogalma 21-es, illetve afeletti - ez nálunk 23-as értéket mutat.

Ez még az a határérték, amit a vízmű szolgáltathat a lakosságnak, de a vizes berendezéseket gyártó cégek már messze nem javasolják a vele történő géphasználatot (pl. mosógép). /Itt jegyzem meg: Calgont, egyéb vízlágyítót már régóta nem használunk a mosáshoz; teljesen felesleges, helyette a mosószóda, valamint ecet használata sokkal eredményesebb./

Emiatt már a kezdetekkor elhatároztuk, hogy vízvezetékünkre beépítünk egy vízlágyító berendezést. (Természetesen nem ilyen teleshopos, meg mágneses, meg tudom is én milyen "kuruzslós" ketyerére gondoltunk, hanem egy "normális, komoly", tényleg erre a funkcióra szolgáló berendezésre.) Végül - ahogy az összes többi lakberendezési-, korszerűsítési-, komfortosítási szándékunk - ez is parkolópályára került, egyelőre nem tudtunk lépni az ügyben, ezért jelenleg elsősorban az "utólagos vízkőmentesítés" terén tudunk csak lépéseket tenni.

Háztartásunk alap tartozéka lett a sósav, de elsősorban ecetből használunk sokat, a mindennapi háztartási teendők során. (Létezik persze kifejezetten "vízkőoldó" elnevezésű tisztítószer is, de ez teljesen felesleges, illatanyaggal, színezékkel, csicsaflakonban kínált holmi, semmivel nem tud többet, mint például az ecet.) Ecetet elsősorban takarításra, vízkőoldásra (csapok, vízforraló-kancsó, stb.), valamint mosáshoz (öblítőként) használok.

A bojlert körülbelül félévente-évente (lenne) szükséges takarítanunk: a vizet leengedjük, majd kinyitva az összegyűlt kövek kipotyognak belőle, a fűtőszálat letakarítjuk. Ilyenkor kisebb sziklákat termelünk ki belőle. (A kibányászott köveket általában vödörrel a kocsifeljárónkul szolgáló murvához öntöm.)

Képeink a mai bojlertakarítás során készültek.

vizko3_resize.jpgA bojlerből kihulló vízkő (egy része)

vizko5.jpgA bojler falára is kiül a vízkő

vizko4_resize.jpgA felfogott víz és vízkő apróbb szemcséi

vizko2_resize.jpgNagyobb vízkő darabkák

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.12.17. 12:58 komment

Címkék: fotó ivóvíz háztartás víz takarítás vízkő ecet sav mosás sósav bojler vízművek kemény víz mészkő háztartási gép vízlágyítás vízkeménység DRV

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8613507025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tahógráf 2017.12.18. 10:13:36

Javaslom az ecet helyett a citromsav használatát, mg boltban van kilós kiszerelésben 1000ft alatt. Nem büdös és hatékonyabb az ecetnél. Vannak a vízlágyításra olcsóbb berendezések is, nem kell a legdrágábbat venni, illetve azt is ki lehet fogni használtan. Mivel a nyugati határhoz közel laktok, érdemes Ausztriában, Németben körülnézni, egy BWT gyantás vízlágyító (régebbi bewamat bio 75) az egész háztartás vízigényét megoldja. Ebay, willhaben, stb érdemes böngészni, én is ott vettem a miénket. Kb 50ezerből itthon volt (vételár+szállítás), gyantát kellett benne cserélni (itthon több online boltban lehet literre mindenféle vízlágyító gyantát venni), beszerelni és kész. Olvass picit utána szerintem, nagyon megéri, nálunk sehol nincs vízkő, még a zuhanyzó üvegét sem kell takarítani. Mondjuk inni nem ideális, de ettől biztos nem lesz vesekövünk :).

Never 2017.12.18. 10:25:18

@tahógráf: Maximálisan egyetértek. Nálunk is majdhogynem megáll magától a víz, olyan kemény - a vízlágyítóval viszont teljesen megoldódott minden probléma, 8 éve egyetlen gramm vízkővel nem kellett küzdenem. Kivétel ez alól az az egy csap, amit meghagytunk hagyományos, lágyítatlan, hideg víznek, mivel a lágy víz íze simán inni szokatlan / furcsa.

ProsTata 2017.12.18. 11:01:04

Évente pláne félévente azért nem szükséges a villanybojlert takarítani. Ha két évente megteszed és ilyenkor az aktívanódot is cseréled, az bőven elég még 21 nko-nál is.
Nekem van egy nyaralóm a Balaton partján az érintett területen. 5 év után takarítottam és bár nyilván sokkal kevesebbet van használva, mintha ott laknánk, de alig volt benne vízkő, ami meg volt az az anód miatt morzsalékos nem pedig tömbben összeállva, mint a fentebbi képen.
Fontos, hogy ha házilag nekiáll valaki takarítani, akkor készüljön elő villáskulcskészlettel, csiszolóvászonnal (smirgli), tartalék aktív anóddal és a bojlerhez való tömítéssel. Legyen kéznél biztonsági szelep is!
Az alsó fedél leszerelése után a régi tömítést a saját érdekében CSERÉLNI KELL! Ha a felfekvő felületek nem teljesen simák, akkor és csak akkor érdemes kicsit megcsiszolni, de ebben az esetben gondoskodni kell a korrózióvédelemről is, például horgany spray-vel. Utóbbi minden festékboltban kapható.
Mivel a biztonsági szelepet nagyon ritkán használja az ember, az főleg kemény vizes helyen hajlamos tönkremenni. Értsd amikor leengeded vele a bojlert, az megfolyósodik. Készülj rá, hogy cserélni kell majd, az a tuti!
Villanybojlerekhez még egy tanács:
Az egyik gyenge pontjuk a termosztát. Ha van villanyszerelő vénád és szerszámod, akkor érdemes a termosztát és a fűtőszál közé egy 230V/16A-es relét beiktatni, majd a nagy áramot ezzel kapcsolni. Ennek ára nagyjából 1500 Ft, ugyanakkor nem a jóval drágább termosztát terhelődik és ég be idővel, az élettartama gyakorlatilag örök lesz.
Külön jót tesz a relézés, ha nem áll rendelkezésre korlátlan áramfelvétel és ezzel tudod reteszelni hogy egyszerre ne induljon be ugyanarról az áramkörről a lehetségesnél több fogyasztó.
Egyesek persze teljesen szabálytalanul éjjeli áramról tudnak időszakosan működtetni bizonyos fogyasztókat az átkapcsolás lehetőségével. Szégyelljék magukat! :-)

ProsTata 2017.12.18. 11:04:36

Még valami!
Egyetértek azzal, hogy NEM SZABAD és NEM ÉRDEMES semmilyen vízkőoldó és zsírtalanító szer használata. Csak károkat okoznak, túl agresszívek, megtámadják a krómozott sőt zománcozott felületeket. Ezt tapasztalatból írom, az asszony egy teljes háztartás összes szerelvényét képes volt tönkretenni a csodaszerekkel, de még a régebbi zománcozott acélkád aljáról is elfogyott a zománc az évek alatt. Az ecet és a citromsav teljesen jól megfelel a kényes felületek tisztítására.

bodgab 2017.12.18. 11:12:46

A bojlerben cserélitek az anódot is, ugye, ha elfogy? Annak nincs köze a vízkőhöz, az acéltartály korrózióvédelmét szolgálja. Érdemes egy-két évente cserélni, mielőtt elfogy.
A citromsavas vízlágyítással egyetértek. Persze, inkább ott van jelentősége, ahol nem jó, ha savas gőzök keringenek, mert korrodálhatják a készülékben lévő elektronikát. Gondolok itt pl. bonyolultabb kávéfőzőre.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.12.18. 12:18:03

@tahógráf: Köszönöm szépen a hasznos tippjeidet! Citromsavat még valóban nem is próbáltam.
Vízlágyítóból pont ilyenben gondolkodunk (berendezés elsősorban bővítés után fog tudni bekerülni a házba).
Köszi! :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.12.18. 12:19:14

@Never: Köszi az infókat! Az elképzelés egyébként pont ez: ivásra meghagynánk mi is a kemény vizes vonalat. :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.12.18. 12:20:06

@Jovanotti: Az bizony gyorsan összejött akkor! A látvány egyébként ismerős. :)

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.12.18. 12:27:04

@ProsTata: Köszönjük szépen a javaslatokat!
Bár nálunk (23-as keménységi foknál, 5 személyes háztartásban), bő 1 év után ilyen a bojler. Persze tologathatjuk tovább a takarítását, de olyankor már (mint most is) nem működik megfelelően, össze-vissza kapcsolgat ki-be a termosztát, és többet is fogyaszt.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.12.18. 12:35:58

@bodgab: Anódot igazából még nem cseréltünk benne. A régi bojlerben idővel elfogyott, akkor azzal már nem foglalkoztunk, használtuk tovább nélküle. Utána már cserélnünk kellett másik készülékre, abban meg még megvan.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.12.18. 12:37:34

@bodgab: Vízforralót, kapszulás kávéfőzőt ecetes vízzel szoktam kiforralni, de ez utóbbit van, hogy csak desztillált vízzel használom, megspórolva ezzel a kövesedés miatti bonyodalmakat.

metax 2017.12.18. 13:17:28

Linket tudna valaki adni egy országos vízkeménységi térképhez?

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.12.18. 13:21:06

@metax: Én a DRV térképét találtam (lásd: fenti bejegyzésben), de ráguglizva (vízkeménység + térkép) elég sokmindent kiad. Bár én úgy találom, ezek többsége igen elnagyolt, kisebb területeken belül is nagyobb eltérések lehetnek...

bodgab 2017.12.18. 15:34:19

@lyzX: Figyeljetek erre, ha úgyis rendszeresen szétszeditek, érdemes kicserélni, mert amíg van (magnézium)anód, addig az acéltartály nem kezd el korrodálni. Háztartásigépalkatrész-boltban (pl. orczy.com) lehet kapni, 1-2 ezer Ft. Csak be kell tekerni a régi helyére.

bodgab 2017.12.18. 15:34:59

@lyzX: Milyen ízű a kávé desztvízzel?

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.12.18. 17:08:21

@bodgab: Okés, köszi a tippet!

Kávé: nem éreztem különbséget. :) Legfeljebb annyi, hogy gyorsabban áttolja a felforralt vizet.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.12.18. 18:19:22

@ProsTata: Nincs egyébként éjszakai áramunk.

ProsTata 2017.12.18. 21:30:56

@bodgab:
Igazi desztvizet nem kapsz kereskedelmi forgalomban, legfeljebb az van ráírva. ha jobban megnézed ezeket a kannákat, palackokat, akkor apró betűkkel rajta van. Szóval a sók ott vannak a "bóti" desztvízben, csak többszörösen ioncserélt.

ProsTata 2017.12.18. 21:33:24

@lyzX:
Jól írta a kommentelő.
Olyan ez mint a kocsinál az olajcsere, együtt jár a szűrők cseréjével.
Szóval tisztítás = anód és tömítéscsere, jó eséllyel a nagyon kemény víznél biztonsági szeleppel.
süti beállítások módosítása