A meterológia már napok óta riogatott a kemény faggyal, de ezúttal valóban nem tévedtek: az év - vélhetően - legkeményebb éjszakáján vagyunk túl. Odakint a hőmérséklet hajnalra meghaladta a -20 °C-ot is, így kénytelenek voltunk a körülményekhez alkalmazkodva egész éjszaka fent maradni, tüzelni. Ennek megfelelően most jó kómásak is vagyunk. :)

Viszont: hajnalra gyönyörű jégvirágok nyíltak az ablakon. :)

img_8229_resize.JPGJégvirágos ablak

img_8230_resize.JPG

Férjecském valamikor hajnal 5 körül aztán nekilátott fát hasogatni. (Azért "csak most", mert a tüzelőt a közelmúltban kaptuk, így néhány nagyobb rönk még nem volt felaprítva.) Mindezt az extrém hidegen és időponton túl még egyéb közjáték is követte: a fejsze feje elhagyta magát és beleszorult a fába. Úgyhogy onnantól amolyan kiszabadítós játékba ment át részben a tevékenység, de végül ezen is szerencsésen felülkerekedett. (Mire végzett, csinos jégbajszot növesztett.)
De semmi gond, már úton az utánpótlás: éppen tegnap rendelt új, jó minőségű baltát és fejszét, aminek minden kétséget kizáróan jó hasznát fogjuk még venni!

Reggel pedig meglepve vettük észre, hogy az egyik ablakunk belülről (értsd: közvetlenül a szobából) jegesedett be.

img_8233-jav_resize.jpgA bejegesedett szobaablak

Mindezek után ideillőnek érzem megosztani a Beatles "Egy nehéz nap éjszakája" című számát. Kívánom mindenkinek, hogy vidám lendülettel töltse el a napját! :)

/Megelőzve a megrökönyödött kérdéseket: persze, nem feltétlenül kézenfekvő az ilyen mértékű kihűlés és fagyosodás a hidegben, de nálunk - egyelőre - szigeteletlen a ház, rosszak az ablakok és a fűtésrendszerünk sem végleges, így a meglévő lehetőségeinkhez igyekszünk alkalmazkodni, és helyt állni az adódó helyzetben. Mindezzel már jóideje együtt élünk, így nem esünk kétségbe, amíg nem sikerül rajta változtatnunk, addig ilyen módon tudjuk állni a sarat. Annál jobban fogjuk majd értékelni, ha egyszer sikerül megvalósítanunk álmaink kényelmes otthonát. <3 /

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.03.01. 08:21 komment

Címkék: fotó zene videó tél tűzifa fagy jég fűtés jégvirág szerszámok The Beatles A Hard Days Night

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7313707104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

padisah 2018.03.01. 13:31:37

A duplaüveges ablak belső fele jegesedett? Az elég durva...

vagy bejut a párás levegő a kettő közé, és a külső ablak jegesedik?

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.03.01. 13:34:58

@padisah: Ez még a régi, hagyományos, gerébtokos ablak, "duplán dupla" szárnnyal. De egyébként igen: belülről, a szoba felől (tehát a belső ablaküveg belső oldalán) keletkezett ez a jeges rész. Sajnos nem sokat szigetelnek az ablakok, így előfordulhatott, hogy ott jobban behúzott a hideg.

padisah 2018.03.02. 13:20:11

@lyzX: én a korábbi albérletekben az ablakokat mindig körberagasztottam ezzel a szivacs csíkkal, illetve most is be van téve az ablak mögé, de most a duplafalú tábla belső oldalára ablakpárna.

Ez is egy régi ház (társas, 60-as évekből), előző tulajdonos megcsináltatta az ablakokat, úgyhogy inkább a szigeteletlen falon át jön a hideg.

Nekem minden fűtés mód közül a cserépkályha jött be a leginkább, az tudja tartani a meleget éjjel is. Egy balatoni nyaralóban volt hozzá szerencsém először, itt meg Héra van beépítve.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.03.02. 13:40:01

@padisah: Itt is körbe van ragasztva minden ablak azzal az utólag szigetelő csíkkal, de annyira elállnak a toktól (régi, bontott, felújított ablakok ezek...), hogy többnyire semmit nem ér. Szivacs is van az ablakok között.

Jó dolog is a cserépkályha! <3 :) Én is nagyon szeretnék, illetve (ha egyszer lesz hozzá alkalmas házunk), a tömegkályha is nagy szívem csücske, hasonló okokból. :)
süti beállítások módosítása