img_0199_resize.JPG

Tél végére, tavasz elejére már jellemzően ránktör az ellenállhatatlan vágy valami ízletes vitaminbomba iránt. Ilyenkor általában készítek sorozatosan néhány adag görögsalátát, ami elég jól pótolja a télen elvesztegetett készleteinket, de még extra lélekerőt is ad. :) Nálunk rögtön készül a repeta is, mert egy tál soha nem elég.

Bár alapvetően mediterrán saláta, az összetevők többségét házi kertben is meg lehet termelni, és ez szintén fontos szempont, amikor az ültetendő zöldségek listáját válogatjuk össze, azon gondolkodva, vajon mi az, amit szívesen fogyasztunk is, így ténylegesen van értelme megtermelni. (Ügyesebbek persze akár a Feta sajttal, saját termelésű mézzel, vagy akár saját citromfával is megpróbálkozhatnak - az oliva bogyóra és olajra már nem vennék mérhet hazai körülmények között...)

Ennek az ételnek nagy előnye, hogy minden nyersen kerül bele, megőrizve ezzel a zöldségfélék vitamintartalmát. Tzatziki-öntettel kombinálva pedig (a hagymán túl) nyersen fogyaszthatunk vele fokhagymát is, ami nem túl sok ételünkben található meg ilyen formában. Mivel állati fehérjét is tartalmaz (a sajt révén), így teljes értékű táplálék.
Elkészítése roppant egyszerű, az arányok és összetevők tetszőlegesen változtathatók.

Saláta mivolta miatt nem egy hizlaló étel, mégis meglepően laktató. Mi gyakran fogyasztjuk tavaszi-nyári grillezések során köretként, akár kiegészítő ételként (például egy frissen sütött pizzához), de önmagában is, például uzsonnára.
A mellé készült - szintén nagyon egyszerű - tzatziki-öntetet több másik ételhez is szoktuk használni: akár gyrosra öntetként (csípősen is), pizzaszószként, vagy éppen grillezett húsokhoz szósznak, mártogatósnak.

Elkészítése:

GÖRÖG SALÁTA

Hozzávalók:
- Kígyóuborka (1-2 db),
- Lilahagyma (1 kis, vagy fél nagyobb fej)
- Édes paprika (kaliforniai)
- 1 kis doboz koktélparadicsom (vagy 2 nagyobb paradicsom kockázva)
- Citrom leve (kb. negyed citromból)
- 1 kiskanál méz
- Bazsalikom
- Oreganó
- Feta sajt vagy Krémfehérsajt
- Zöld és/vagy fekete olíva bogyó (lehetőleg mag nélküli)
- Olíva olaj

img_0190_resize.JPG

Elkészítése:
A zöldségféléket megmossuk, hámozzuk, összekockázzuk, tálba tesszük. Az olívabogyót (néhány evőkanálnyit, ízlés szerint) hozzákeverjük - én egy kicsit a levéből is löttyintek a salátára. Ráfacsarunk egy kevés citromlevet, amit egy kevés mézzel ellensúlyozunk. A fűszerekkel meghintjük, olíva olajjal meglocsoljuk, összekeverjük. A Fetát vagy Krémfehér sajtot összekockázzuk, óvatosan a salátához forgatjuk. Só nem kell a salátába! (Az olíva bogyótól és sajttól megfelelően sós.) Fogyasztás előtt állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. (Levet fog engedni, de az szintén nagyon kellemes ízű, üdítő hatású, a salátával fogyasztható.)

img_0191_resize.JPG

TZATZIKI (öntet)

Hozzávalók:
- 1 pohár natúr joghurt
- 1-2 gerezd fokhagyma
- csipet fehérbors
Ízlés és felhasználás szerint:
- csipet só
- olíva olaj
- paprikakivonat (ha ErősPista, akkor nem kell bele só!)

img_0195_resize.JPG

Elkészítése:
A fokhagymát tisztítva fokhagymaprésen átnyomkodjuk, a joghurtba keverjük. Csipet fehér borssal, sóval, olíva olajjal (és akár csípőspaprika-sűrítménnyel) ízesítjük. Ugyanezt az öntetet többféle ételhez (pl. gyros-hoz) is felhasználhatjuk, ha az pl. zsíros, akkor nem szoktam beletenni olajat, vagy ha túl sós, akkor az marad ki belőle. A bekevert öntetet pár óráig pihentessük, mert a fokhagyma erőteljes íze csak ekkor oldódik ki és lesz benne érezhető! (Tehát: ne pakoljunk bele még egy marékkal, ha frissen még egyáltalán nem csíp...)
Tzatziki készítése esetén ugyanebbe jön a legyalult uborka!

img_0201_resize.JPGAz elkészült öntetet a görögsalátához tálaláskor kanalazzuk.

Jó étvágyat!

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.04.24. 13:04 komment

Címkék: fotó saláta videó gasztro recept mediterrán görögsaláta sali zöldségétel

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9813867264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása