Ha valahol, akkor egy faluban igazán meghatározó szerepe van a lakóközösségnek, közösségi életnek. Ennek igazolását - melyet az évek során tapasztaltunk ki - hosszasan taglalhatnám, de most inkább nem teszem. Nagyon röviden úgy fogalmaznék, hogy nagy általánosságban érdemes jó előre megnézni, de mindennapi valójában csak a valós ott tartózkodás (ott élés!) során lehet ténylegesen megtapasztalni.

(Fotó egy korábbi falunapról: bográcsban fő a finom ebéd)

De legalább ami megismerhető, azt ismerjük meg! És erre nem is kínálkozhat jobb alkalom, mint egy falunap! Ezzel jómagunk is így voltunk, ideköltözésünket megelőzően bizony ellátogattunk néhány helyi rendezvényre, mely elegendő is volt hozzá, hogy végleg beleszeressünk a faluba. :)
Helyi lakosként - immáron 11 esztendeje - pedig méginkább jelentőséggel bír ez a nap: ilyenkor szinte mindenki kint van, de szép számmal jönnek a környékbeli településekről is (akiket részben iskolából, boltokból, rendelőből, gyógyszertárból ismerhetünk). Egy pár mondatra mindenki örömmel üdvözli a másikat, főleg, ha esetleg hosszabb ideje nem találkoztak, kicsit beszélgetünk, érdeklődünk egymásról, jól érezzük magunkat. A program nálunk igen változatos, sokféle ingyenes szórakozási lehetőség van a gyerekeknek (légvárak, kisvonatozás, arcfestés, stb.), de úgy van összeállítva, hogy minden korosztály elfoglalhassa magát, van egy közös, bográcsos falunapi ebéd, vetélkedők, koncertek, műsorok, tombola sorsolás. A program reggeltől késő estig tart, a hardcore-osok egyhuzamban kint vannak, mi legnagyobb igyekezetünkkel (jelenleg 3 kisgyerkőccel) néha beiktatunk 1-2 órás szüneteket, amíg hazagyalogolunk kicsit pihenni, felfrissülni (a falunappal valahogy minden évben kifogjuk az első igazi kánikulát), ha kell átöltözni (estébe hajlóan már hűvös tud lenni a völgy).

Az idei falunap most szombaton volt (mindig gyereknaphoz kötődik, így a programok jelentős része éppen a legkisebbeknek szól), melyből néhány életképet kedvcsinálónak mutatok, a többi pedig elérhető ezen a címen!

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.05.28. 13:41 Szólj hozzá!

Címkék: fotó közösség videó falu falunap

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1414008472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása