Lassan a télre való felkészülésé a főszerep, de azért még a kertben is találni ezt-azt, amit ha lehet, szintén a hidegebb hónapokra menekítünk át.
Hidegváró aprófa
A kapálásról már egy ideje tudjuk, hogy elhozza a világbékét, ám ma örömmel konstatáltam, hogy a tűzifa aprogatása is legalább ilyen lélekemelő tevékenység lehet. Legalábbis a kandalló előtt kucorogva, a meleg házban végezve... Akadt még egy kis maradék fenyőfánk, melyet elhatároztuk, hogy szigorúan beosztva, csak begyújtósnak használunk, így most ez került felaprításra, a minél gazdaságosabb felhasználása végett. Jó szerszámmal gyors a munka! :)
Begyújtósnak felaprogatott fenyő tűzifa a kandalló alatt
Mostanában nehezebben jutok ki a kertbe zöldségért (napközben a legkisebbel igen korlátozott, délután a nagyobbak jelentik a felmentő segítséget, de - óraátállítás óta - éppen sötétedésre érkeznek haza az iskolából), pedig még néhány levesre való azért akad. Jól ismerve a helyi szeszélyes időt, fel vagyok rá vértezve, hogy szinte bármikor, egyik pillanatról a másikra lep majd be mindent a hó, akkor pedig már esélyem sem lesz megtalálni, amire épp szükségem lenne - például a veteményesben. Így aztán nem véletlen, hogy amit még lehet, begyűjtök és elteszek valamilyen formában.
Zöldségfélék a kertből: karalábé, zeller, fehérrépa, sárgarépa... - húslevesbe és fagyasztásra
Fehérrépa, petrezselyem: szép az idei termés, de néhány igen megtermett példány is akad, amik már végképp nem akaródznak beleférni a tálba.
Megmosott fehérrépa (elsősorban eltevésre)
Vákuumhegesztő gép - leveszöldség fagyasztva
A fenti gondolatmenet által vezérelve mindenképpen szerettem volna, ha még később, a fagyosabb hónapokban is juthat a fazékba egy kis saját leveszöldség. Ezeket ténylegesen (hús)levesbe szánom, így elsősorban az íze miatt kerül felhasználásra, tehát nem probléma, ha esetleg állagra nem marad olyan roppanós, mint a frissen felszedett zöldség.
Fehérrépából, petrezselyemzöldből, karalábéból, zellergumóból és zöldjéből (valamint egy kisebb mennyiségű zöldpaprikából, kelbimbóból) egy-egy levesnyi mennyiségre való zöldségcsomagokat állítottunk össze, melyeket vákuumozható zacskóba tettünk, és így váákumhegesztő géppel zártunk le. Ezután kerültek a fagyasztóba.
A vákuumcsomagoló gép szintén egy okos kis találmány, a miénk nem túl nagy (igazán nem mondhatom, hogy sok helyet foglal), és több szempontból előnyös:
- a lehegesztett élelmiszert hermetikusan zárja (eltarthatóság, szagmentes közeg!, fagyasztóban eljegesedés gátlása)
- a vákuumozott élelmiszer oxigénnel szinte nem, ill. csak minimális mértékben érintkezik, ezáltal meggátolva a barnulást, jelentősen megnövelve az eltarthatóságot
- vákuumozva jelentősen kisebb helyet foglal a becsomagolt élelmiszer.
Legfőbb hátulütőjének a vákuumozásra alkalmas nylon fólia költségét tudom felhozni, ezért mindig érdemes mérlegelni, mennyire térül meg az adott élelmiszer (vagy más) ilyen módon történő eltárolása. Okos döntésekkel viszont biztosan kifizetődő a gép ára.
A mi gépünkhöz jelenleg két különböző méretű (szélességű) fóliánk van, melyet tekercsben szerezhetünk be, így optimális méretűre vágva, (mindkét) végét lezárva használhatjuk a géppel.
Működése az alábbi rövid videón látható:
Vákuumfóliázott leveszöldség-adagok
Konyhakész leveszöldség (fehérrépa, petrezselyem, zeller, karalábé), fagyasztásra várva
Leveszöldség adagok a fagyasztóban
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!