Tavaly nyáron többféle burgonya ültetésével próbálkoztunk. Itt az ideje, hogy összefoglaljuk tapasztalatainkat. Igaz, eredetileg úgy terveztem, ezeket majd "télvíz idején, a nagy hó miatt a lakásba beszorulva" szedegetem össze, de a képletből most hiányoznak a télies körülmények.
Összesen nagyságrendileg fél mázsa krumplit szedhettünk fel.

burgonya-vegyes.jpgBurgonyáink (vegyesen)

A veteményesünk burgonyák számára elkülönített részét korábbi bejegyzésemben ((olvasásához klikk ide)) már bemutattam. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy ez a szektor egyáltalán nem volt locsolva, ráadásul kifejezetten csapadékmentes volt a tavalyi nyarunk, így a terméshozamot a locsolás (vagy bőségesebb eső) biztosan eredményesebbé teheti. A megfigyeléseink szubjektívek, nyilván más talajban és körülmények között a tapasztalatok is eltérőek lehetnek.

P6015957_resize.JPGBalról jobbra: Somogyi Kifli - Lila krumpli - Balatoni Rózsa - Laura - Dessiré

A "hagyományos" fajták

Balatoni Rózsa burgonya
(balról 3. sor)

A hagyományos burgonyák közül ez a krumpli lopta bele magát leginkább szívünkbe. Nem csak a lakhelyünkre jellemző fajta miatt, de termése is megnyerő. Nagy szemű, bőségesen terem, termése kicsit "szétszórt" (szedésnél érdemes kicsit szélesebb körben "turkálni", gyakran a tőtől távolabb is találtunk szemeket). Sütve-főzve egyaránt ízletes. Biztos, hogy idén is ültetni fogjuk a fajtát.

somogyi_rozsa-dessire-PB107023_resize.JPGBalatoni Rózsa és Dessiré

Dessiré burgonya
(balról 5. sor)

A Balatoni Rózsához igen hasonló (megközelítőleg azonos), méretében és terméshozamában is. A termés talán kevésbé szétterülő (egyszerűbb volt egy nyomvonalon felszedni). Sütve-főzve egyaránt finom.

burgonya-1-3-balatonirozsa-dessire-P9226737_resize.JPGBalatoni Rózsa és Dessiréburgonya-1-3-balatoni_rozsa-dessire-P9226726_resize.JPG

Laura burgonya
(balról 4. sor)

Az előző két fajtánál apróbb szemű krumpli, termése nem annyira szétterülő. Héja sötétebb színű. Főzésnél előnye, hogy az átlagos fajtákhoz képest kevésbé fő szét.

burgonya2-laura.JPGLaura

Ismeretlen fajtájú burgonya
(A lenti veteményesben ültettük el)

Ennek a krumplinak rövid története, hogy eredetileg nem vetőburgonyának, hanem étkezési célra vásároltuk. Így sajnos a fajtáját sem tudjuk. A háztartásban megmaradt néhány szem (férjem már kidobásra szánta, mert nem volt túl jó állapotban), de aztán gondoltam egyet, és "mit veszíthetünk" alapon elültettem a lenti veteményesünk éppen felszabadult területén. Ez már nyár derekán történt, így kétséges volt, hogy még időben vagyok-e. De az eredmény azt mutatta: igen! Rendkívül szép, hatalmas, élénk ciklámen-lila héjú krumplik nőttek ki az eldugott szemekből (pár szemből - mérete miatt - egy nagyobb tálnyi).  Igaz, ezen a területen - ha nem is pont a krumpli - de közvetlenül mellette locsolva volt.

PA266910_resize.JPGIsmeretlen fajtájú krumplink

Különlegesebb fajták

Somogyi Kifli
(balról 1. sor)

Sok-sok apró, sárga héjú kiflicskénk lett. Felszedése kicsit babrább munka, de megéri. Elkészítve ízletes, héjában főzve könnyen meghámozható, salátának ideális.

PA066852_resize.JPGSomogyi Kifli

Lilakrumpli
(balról 2. sor)

Ezt a burgonyát eredetileg szintén nem vetésre szántuk - így sajnos ennek sem tudjuk a fajtáját -, de nem került felhasználásra, ezért földbe került, még mielőtt tönkremehetett volna. Apró szemű, héja sötétlila, belül fehér alapon lilával erezett (vagy teljesen lila, kisebb fehér foltokkal). Színe főzés (és felhasználás) után halványabb lila lesz. A belőle készített étel ránézésre talán riasztó, csukott szemmel kóstolva viszont határozottan "krumpliízű", semmiféle, "lila színre utaló" mellékíze nincs. Íze és állaga viszont kicsit lisztesebb a hagyományos fajtáknál.

PA066855_resize.JPGLila krumpli

Sokakat (mint minket is) valószínűleg a belseje érdekel leginkább: vajon ott is lila-e. :) Nagyobbik fiam születésnapjára kért belőle burgonyapürét, így van szerencsém bemutatni tisztított, darabolt, illetve főzött állapotában is.

lilakrumpli.jpgLila burgonya: hámozva - darabolva - megfőzve - pürésítve

PA066879_resize.JPGLilaburgonyából készült krumplipüré

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2014.01.12. 23:08 3 komment

Címkék: burgonya krumpli tapasztalatok lila kiflikrumpli összehasonlítás kifliburgonya Laura Balatoni Rózsa lilakrumpli Dessiré Somogyi Kifli

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr655755135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.18. 14:15:50

Én azt mondanám rá, hogy lila perui krumpli. Már hogy fajtája.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2014.01.18. 14:28:35

Köszi! :) Igen, én is pont a napokban láttam olyanról képet, és valóban hasonlít rá, esélyes, hogy azaz.

A fickó 2015.11.04. 04:38:18

Hopp, valahogy idetévedtem. :) Ha még nem derült volna ki. A krumpli Vitelotte, de általában perui lilának hívják nálunk. Ízre, mogyorós, gesztenyés, az egyik legjobb jó ízű, lila krumpli. Szigorúan héjában kell főzni, hogy szép lila maradjon és utána hámozni is könnyebb. Salátának, gombócnak, nudlinak remek, de igen jó állagú és ízű püré is készíthető belőle, rengeteg vajat fel tud venni.
süti beállítások módosítása