Tavaly nyáron többféle burgonya ültetésével próbálkoztunk. Itt az ideje, hogy összefoglaljuk tapasztalatainkat. Igaz, eredetileg úgy terveztem, ezeket majd "télvíz idején, a nagy hó miatt a lakásba beszorulva" szedegetem össze, de a képletből most hiányoznak a télies körülmények.
Összesen nagyságrendileg fél mázsa krumplit szedhettünk fel.
Burgonyáink (vegyesen)
A veteményesünk burgonyák számára elkülönített részét korábbi bejegyzésemben ((olvasásához klikk ide)) már bemutattam. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy ez a szektor egyáltalán nem volt locsolva, ráadásul kifejezetten csapadékmentes volt a tavalyi nyarunk, így a terméshozamot a locsolás (vagy bőségesebb eső) biztosan eredményesebbé teheti. A megfigyeléseink szubjektívek, nyilván más talajban és körülmények között a tapasztalatok is eltérőek lehetnek.
Balról jobbra: Somogyi Kifli - Lila krumpli - Balatoni Rózsa - Laura - Dessiré
A "hagyományos" fajták
Balatoni Rózsa burgonya
(balról 3. sor)
A hagyományos burgonyák közül ez a krumpli lopta bele magát leginkább szívünkbe. Nem csak a lakhelyünkre jellemző fajta miatt, de termése is megnyerő. Nagy szemű, bőségesen terem, termése kicsit "szétszórt" (szedésnél érdemes kicsit szélesebb körben "turkálni", gyakran a tőtől távolabb is találtunk szemeket). Sütve-főzve egyaránt ízletes. Biztos, hogy idén is ültetni fogjuk a fajtát.
Balatoni Rózsa és Dessiré
Dessiré burgonya
(balról 5. sor)
A Balatoni Rózsához igen hasonló (megközelítőleg azonos), méretében és terméshozamában is. A termés talán kevésbé szétterülő (egyszerűbb volt egy nyomvonalon felszedni). Sütve-főzve egyaránt finom.
Balatoni Rózsa és Dessiré
Laura burgonya
(balról 4. sor)
Az előző két fajtánál apróbb szemű krumpli, termése nem annyira szétterülő. Héja sötétebb színű. Főzésnél előnye, hogy az átlagos fajtákhoz képest kevésbé fő szét.
Laura
Ismeretlen fajtájú burgonya
(A lenti veteményesben ültettük el)
Ennek a krumplinak rövid története, hogy eredetileg nem vetőburgonyának, hanem étkezési célra vásároltuk. Így sajnos a fajtáját sem tudjuk. A háztartásban megmaradt néhány szem (férjem már kidobásra szánta, mert nem volt túl jó állapotban), de aztán gondoltam egyet, és "mit veszíthetünk" alapon elültettem a lenti veteményesünk éppen felszabadult területén. Ez már nyár derekán történt, így kétséges volt, hogy még időben vagyok-e. De az eredmény azt mutatta: igen! Rendkívül szép, hatalmas, élénk ciklámen-lila héjú krumplik nőttek ki az eldugott szemekből (pár szemből - mérete miatt - egy nagyobb tálnyi). Igaz, ezen a területen - ha nem is pont a krumpli - de közvetlenül mellette locsolva volt.
Ismeretlen fajtájú krumplink
Különlegesebb fajták
Somogyi Kifli
(balról 1. sor)
Sok-sok apró, sárga héjú kiflicskénk lett. Felszedése kicsit babrább munka, de megéri. Elkészítve ízletes, héjában főzve könnyen meghámozható, salátának ideális.
Somogyi Kifli
Lilakrumpli
(balról 2. sor)
Ezt a burgonyát eredetileg szintén nem vetésre szántuk - így sajnos ennek sem tudjuk a fajtáját -, de nem került felhasználásra, ezért földbe került, még mielőtt tönkremehetett volna. Apró szemű, héja sötétlila, belül fehér alapon lilával erezett (vagy teljesen lila, kisebb fehér foltokkal). Színe főzés (és felhasználás) után halványabb lila lesz. A belőle készített étel ránézésre talán riasztó, csukott szemmel kóstolva viszont határozottan "krumpliízű", semmiféle, "lila színre utaló" mellékíze nincs. Íze és állaga viszont kicsit lisztesebb a hagyományos fajtáknál.
Lila krumpli
Sokakat (mint minket is) valószínűleg a belseje érdekel leginkább: vajon ott is lila-e. :) Nagyobbik fiam születésnapjára kért belőle burgonyapürét, így van szerencsém bemutatni tisztított, darabolt, illetve főzött állapotában is.
Lila burgonya: hámozva - darabolva - megfőzve - pürésítve
Lilaburgonyából készült krumplipüré
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!