A cukkini az egyik olyan zöldség, amely idén is megbízhatóan, bőséggel terem kertünkben. Bevallom - bár gyermekkorunkban menzai és házi koszton egyaránt nevelkedtünk -, ez a zöldségféle egészen az utóbbi évekig kimaradt az általam fogyasztott (vagy egyáltalán, jelentősen ismert) ételek repertoárjából. Így csak mostanában kezdem felfedezni annak nagyszerűségét, ízélményét, és a belőle készíthető ételek sokszínűségét. Szó szerint. Ugyanis kertünkben jelenleg sárga, zöld és csíkos cukkini is fellelhető, illetve, a keresztbeporzások következtében a sárga-zöld keveredésével is találkoztunk már.
Sárga és csíkos cukkini
Sárga cukkini - az apró, zsenge a legfinomabb
Zöld cukkini
Csíkos cukkini
Cukkini növények
A frissen szedett zöldségeket általában a legkevesebb fűszerezéssel és sütés-főzéssel és szeretjük ízletesen elkészíteni. (Avagy: kár elnyomni természetes zamatukat sok-sok más hozzávaló által.) A cukkinit leginkább valamilyen formában, grillezve fogyasztjuk. Nagyon finom önmagában, de még húsok mellett is tökéletesen kiegészíti a grilltálat. Legutóbb viszont rántott cukkini készült belőle. Elkészítése, tálalása a rántott patisszonhoz hasonló - azzal a különbséggel, hogy "kezelése" (szeletelése, előkészítése) annál sokkal egyszerűbb és gyorsabb. Igazán gusztusos, szabályos kis "pogácsák" lesznek az ujjnyi vastagra szeletelt, panírban kisütött zöldségből.
Cukkinis szendvics
Avagy, a grillezett cukkini egy "továbbfejlesztett", gyors változata. Tényleg nem igényel különösebb rutint, kerti grillen és konyhai körülmények között (például egy grillserpenyőben) egyaránt gyorsan elkészíthető.
A mi megoldásunk csak ötletadó, a hozzávalók ízlés szerint variálhatók, módosíthatók.
A megmosott cukkinit vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, kis olíva olajjal meglocsoljuk.
Az előmelegített serpenyőbe szintén olajat teszünk, nem túl nagy lángon puhulásig (vagy tetszőleges színig) a cukkiniszeletek mindkét oldalát átsütjük.
Eközben kenyeret pirítunk. A dupla kenyérszeletek közé tetszés szerinti szószok kerülhetnek. (Mi fokhagymával is bedörzsöljük, legutóbb paradicsom karikákkal is megpakoltuk.) Általában készen kapható grill szószokat teszünk a szendvicsbe (mustáros, fokhagymás, csilis, borsos...), de ezek természetesen más jellegű öntetekre vagy kiegészítőkre is lecserélhetők.
A szószokat, friss zöldségeket és a grillezett cukkinit még forrón a kenyérszeletek közé pakoljuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá! ;)
Köszönöm, hogy elolvastad! :)Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!