Kétségek időszaka...
Aki valamilyen úton önszántából adja fejét vidéki életpályára, különösebb "előképzettség nélkül", egy idő után szinte biztosan eljut arra a pontra, ahol felteszi magában a kétségbeejtő kérdést: "Biztosan jól döntöttem? Képes vagyok én erre, menni fog? Tényleg ezt akartam? Meg tudok birkózni - az előre nem is sejtett méretű - rám háruló kihívásokkal?"
És ezen a ponton olyan jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül, különösen, ha még sokrétű elméleti segítségkérésre is lehetőségünk van.

fb-nature.png...Valahogy így voltam ezzel jómagam is, amikor évekkel ezelőtt belefutottam FaceBook-on a Vidéken Újrakezdők nevű közösségi csoportba.

Vidéken Újrakezdők
A csoport megnevezése igen sokatmondó. Pont olyanok alkotják a taglétszám jelentős részét, akik a nagyvárosi életet maguk mögött hagyva, vidéki, falusi körülmények között, sokszor önerőből, saját kézzel létrehozott kis birodalmukban próbálnak meg boldogulni. A csoport nyilvános, a tagság (néhány alapvető illemtani szabályon túl) nincs feltételekhez kötve, így azok is jelen vannak, akik még csak álmodoznak a falusi házikóról, és azok is, akik már rutinosan végzik a vidéki teendőket - sokan viszont éppen ottlétük alatt lelték meg álmaik házikóját, és szánták el magukat a mindent megváltoztató, nagy lépésre.

A közösség immár több, mint 40 ezer tagot számlál, így valóban nagyon sokrétegű. Emiatt elkerülhetetlenek a kisebb-nagyobb napi súrlódások, véleménykülönbségek. A csoportot felügyelő maroknyi adminisztrátor napra készen, csírájában fojtja el - az alapvető etikai szabályokat átlépő - veszekedéseket, de általában a közösség kiveti önmagából az oda nem illő "lázadókat". Összességében egy igen kellemes, élvezhető, hasznos tanácsokban dúskáló hírfolyammal gazdagodhat a csatlakozó.

Szubjektív tanácsok, közvetlenül az érintettektől
A csoport rendkívüli előnye, hogy a tanácsokat nem lexikális módon, külföldi portálokról, hanem közvetlenül az - első sorban - hazai gazdálkodóktól, kisebb-nagyobb tapasztalattal, rutinnal rendelkező vidéki életet élőktől kaphatja a kérdező. Emellett rendkívül segítőkész a csoport, örömmel osztják meg tanácsaikat, saját tapasztalataikat, és bizony egy szépen berendezett kamra, bevetett kertecske vagy sikeres disznóvágás után a bókok sem maradnak el. :)

Akinek felkeltette érdeklődését, ezen a FaceBook címen érheti el és csatlakozhat a csoporthoz:
Vidéken Újrakezdők
A csoport egyébként számos "alcsoporttal" is rendelkezik (külön Vidéken újrakezdő ingatlanos csoport, megyékre leosztott, helyi csoportok, társkereső, stb.) melyek ugyanitt szintén elérhetőek.

További, hasznos közösségek a Fecebook-on
Szintén saját jó tapasztalatok alapján, a teljesség igénye nélkül merem még ajánlani az alábbi csoportokat is:
Legyél önellátó!! Legyél szabad!! - Ez a csoportnév is sokat mondó, a megosztott cikkek, posztok jellege egyébként nagyon hasonló a Vidéken újrakezdőkhöz, sok is az átfedés: többen mindkét csoportban tagok, illetve a legjobb bejegyzések előbb-utóbb megosztásra kerülnek mindkét közösségi oldalon. :)
Kerti- és szobanövények csoportja - aki (hozzám hasonlóan) virágmániás, ki ne hagyja! :)
Növényhatározó - ezt már tényleg csak hardcore-osoknak, akik megőrülnek, ha nem tudhatják meg egy virágocska nevét. Figyelem: a csoport magja vérprofi, fél percen belül kiírják a feltöltött fotón szereplő növény latin nevét (is). ;)
Állattartó, -tenyésztő csoportok: ezekből is szép számmal található ma már a Facebook-on. (Ilyen csoportokban inkább férjuram járatos, ezért nem sorolok fel konkrét közösségeket.)

Úgy hiszem, ma már mindenhol megoldható az internet kapcsolat, a vidéken újrakezdők sajátossága pedig, hogy városi közegből szakadnak ki, így nem áll tőlük távol az interaktív kommunikáció. Merjük használni ezeket a lehetőségeket, és merjünk tanácsot kérni, tanulni a tőlünk már tapasztaltabb kollégáktól! ;)

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.03.05. 21:56 komment

Címkék: közösség tanácsok FaceBook önnfenntartás Vidéken Újrakezdők

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7112315751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása