Új Kenyér
A tegnap este bekevert DNK-tésztám reggelre szépen megkelt, délelőtt a korábban leírtak szerint sütöttem meg.
Következzenek tehát a másnapi, sütési fázis fotói.
A bekevert tészta reggelre szépen megkelt
A tálból a tésztát erősen lisztezett felületre borítjuk. Ne rémüljünk meg: rendkívül folyós, ragadós ez a massza, ezért is fontos az alapos lisztezés.
Lisztes kézzel kicsit széthúzzuk, majd óvatosan kétoldalról, illetve alulról-felülről is harmadáig behajtjuk
Egy tiszta konyharuhát szintén jól meglisztezünk
A lisztezett konyharuhára fejjel (hajtásokkal) lefelé óvatosan áthelyezzük a tésztát
Becsomagoljuk a tésztát, és kb. fél órára pihenni hagyjuk - miközben bekapcsoljuk a sütőt
A sütőt 250 fokra melegítjük, benne a sütésre szánt tállal
Kb. fél óra elteltével, a sütőtálat kivesszük (vigyázat, ez nagyon FORRÓ!!)
A tésztánkat most már fejjel felfelé a tálba helyezzük
A tésztát a lecsukott sütőtállal a sütőbe helyezzük
50 percig sütjük
Ha megsült, levesszük a tetejét, és még kb. negyed óráig ropogósra sütjük
A kisült kenyeret kivesszük, rácson vagy deszkán kihűtjük
Kihűlve - áldást követően (ami egy kereszt jelképes rajzolata késsel a kenyér alján) - megvágjuk
A frissen szelt kenyér
A megadott mennyiségekből közel 1 kilós (de bő 750 grammos) kenyerünk sült.
Tapasztalatból emlékszem, hogy a házi kenyér konyharuhába, esetleg zacskóba csomagolva még napokig kellemes állagú marad, nem szárad ki belül, de meg sem szívósodik. Gyakorlatban viszont nálunk egy napon belül le szokott rá csapni a család.
Köszönöm, hogy elolvastad! :)Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!