Megkezdődött az őszi "gyümölcsmentés". Mivel már minden fajta barackunk letermett, így most az elsődleges feladat ezek hasznosítása, mielőtt lepotyogva tönkremehetnének. Sokat már így is a fa alól gyűjtöttem be, egyúttal az utolsó barackokat a fákról is leszedtem.

img_5168_resize.JPGŐszibarack kompót-befőtt

Eredetileg ugyan egy befőző automatával terveztem könnyíteni a befőzés folyamatát, melyet be is szereztünk, de az sajnos rögtön beüzemelés után, az első éles használat előtt megadta magát. (Így konkrét tapasztalatokról nem számolhatok be vele.) Ez viszont csak közvetlenül a konzerválás (dunsztolás) megkezdése előtt derült ki, így a befőzést még teljes nyugalomban, hideg alapanyagokkal kezdtem meg...

img_5157_resize.JPGA befőző automata bekapcsolva (még azon ritka pillanatában, amikor működött).

img_5136_resize.JPGAz utolsó őszibarackok a fán

img_5138_resize.JPGŐszibarack termés

img_5135_resize.JPGŐszibarackok begyűjtése

img_5140_resize.JPGBarackok: sokat már a földre lepotyogva szedtem össze

img_5147_resize.JPGUtolsó adag őszibarack-betakarítás (pár szem lehullott birssel)

Őszibarack kompót - befőzésre

Felöntőlé
Az általam használt alaplevet teszem közzé, de érdemes kóstolni, mert a fűszerek ereje, citrom mérete (savassága) is változó lehet, ezen kívül ízlés kérdése is.
/Ehhez nagyon hasonló keletifűszeres levet használok forralt bor és almakompót főzéséhez is./

Hozzávalók (7 üveg befőtthöz, 4 kg őszibarackból):
2,5 l víz
2 rúd egész fahéj
10 szem egész szegfűszeg
Citromhéj (pár forgács, a lének használt citromról)
1 citrom frissen facsart leve
10 dkg cukor

Felöntőlé készítése:
A vizet felteszem főni, a felsorolt alapanyagokat beleteszem. (A cukrot csak később szoktam hozzáadni.) Lassú tűzön főzöm, mert az ízanyagoknak idő szükséges. Néha kóstolom, szükség szerint még teszek hozzá az összetevőkből (de a fűszerek íze csak később oldódik ki).

img_5146_resize.JPGA víz, fűszerek és citrom a kompót alaplevében

img_5151_resize.JPGIdővel szép sárgás színt kap a fűszeres lé

Legalább fél órát érdemes melegíteni, de egyszer mindenképpen forrjon fel a lé.
Ha elkészült, a fűszereket és citromhéjakat kis szűrővel kihalászom (vagy átszűröm a levet). Ezért lényeges, hogy ne őrölt, hanem egész fűszereket használjunk. Az alaplében maradó fűszerek és citromhéj egy idő után megkeseredhetne.

img_5152_resize.JPGA tiszta lé, fűszerek nélkül

A fűszeres felöntő levet hagyjuk teljesen kihűlni.

A kompót elkészítése:
A barackokat alapos mosás után meghámozom, darabolom, kimagozom. Az őszibarack hámozása - a paradicsomhoz hasonlóan - igen egyszerű lehet, ha frissen forró vízzel leöntjük, és abban kb. fél-1 percig áztatjuk. Érdemes ezt a műveletet pár szemenként végezni. (Ha tovább marad benne, akkor a barackunk elkezd "megfőni", ha viszont kihűl a forró víz, akkor már ismét nem lehúzható a héja.)

img_5159_resize.JPGA forró vízben ázó barackszemek, hámozás előtt

img_5160_resize.JPGA leforrázott barackok héja gyönyörűen és egyszerűen, hártyaszerűen egyben lehúzható.

img_5161_resize.JPGTisztára mosott, fertőtlenített üvegekbe pakolom a negyed barackokat. Érdemes gyorsan dolgozni, hogy ne barnuljon a barack (esetleg: a hámozott barackokat frissiben citromsavas vízben áztatni).

img_5162_resize.JPGAz üvegekbe rétegezett barack-gerezdeket a kihűlt fűszeres lével öntöm fel, az üveg tetejéig.

img_5168_resize.JPGA kész kompótok

Ezen a ponton jött volna a befőző automata (80 fokra, 30 percre), de mivel ekkor már be sem indult, a korábbi eltevéseinkhez hasonlóan ismét a sütőbe kerültek az eltett barackok. (Mivel hidegen eltett üvegek, a biztonság kedvéért 90 fokon, legalább egy órát álltak a forró sütőben a csírátlanítás végett.)

img_5169_resize.JPGŐszibarack kompót, befőzve

Másnap a maradék barackból még a korábbihoz hasonló (őszibarack ivólé) módszerrel, lassúpréssel készítettünk ivólét, szintén befőzésre.
Kisebb adagból teljesen natúrban (cukor, víz hozzáadása nélkül), egy forralással őszibarack bébpipép (átmenet a bébiétel és baba ivólé között) készült. Ezeket kisebb üvegekbe tettük a későbbi könnyebb kiadagoláshoz.
Valamint a legutolsó szem nektarinokból szintén lassúpréssel egy adag ivólét készítettünk, friss fogyasztásra (összetevőiben az őszibarack ivóléhez hasonló, de azt csak hidegen kevertem, hőkezelést nem kapott.)

img_5172_resize.JPGŐszibarack ivólevek és két üveg bébiételnek befőzött őszibarack püré.

A barackokat ezzel az idei évre az utolsó felhasználható szemig letudtuk, most már csak a körték és almák lesznek hátra...

img_5142_resize.JPGBirs

img_5143_resize.JPGBirsfa

img_5145_resize.JPGBirsalma

img_5148_resize.JPGNémely körtének még kicsit érnie kell

img_5149_resize.JPGKörte

img_5150_resize.JPGAlmafák beérve, hasznosításra várva

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2017.09.10. 11:51 Szólj hozzá!

Címkék: fotó ősz recept barack befőzés őszibarack fahéj befőtt szegfűszeg bébiétel kompót befőző automata felöntőlé keleti fűszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr612818986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása