Megkezdődött az őszi "gyümölcsmentés". Mivel már minden fajta barackunk letermett, így most az elsődleges feladat ezek hasznosítása, mielőtt lepotyogva tönkremehetnének. Sokat már így is a fa alól gyűjtöttem be, egyúttal az utolsó barackokat a fákról is leszedtem.
Őszibarack kompót-befőtt
Eredetileg ugyan egy befőző automatával terveztem könnyíteni a befőzés folyamatát, melyet be is szereztünk, de az sajnos rögtön beüzemelés után, az első éles használat előtt megadta magát. (Így konkrét tapasztalatokról nem számolhatok be vele.) Ez viszont csak közvetlenül a konzerválás (dunsztolás) megkezdése előtt derült ki, így a befőzést még teljes nyugalomban, hideg alapanyagokkal kezdtem meg...
A befőző automata bekapcsolva (még azon ritka pillanatában, amikor működött).
Az utolsó őszibarackok a fán
Őszibarack termés
Őszibarackok begyűjtése
Barackok: sokat már a földre lepotyogva szedtem össze
Utolsó adag őszibarack-betakarítás (pár szem lehullott birssel)
Őszibarack kompót - befőzésre
Felöntőlé
Az általam használt alaplevet teszem közzé, de érdemes kóstolni, mert a fűszerek ereje, citrom mérete (savassága) is változó lehet, ezen kívül ízlés kérdése is.
/Ehhez nagyon hasonló keletifűszeres levet használok forralt bor és almakompót főzéséhez is./
Hozzávalók (7 üveg befőtthöz, 4 kg őszibarackból):
2,5 l víz
2 rúd egész fahéj
10 szem egész szegfűszeg
Citromhéj (pár forgács, a lének használt citromról)
1 citrom frissen facsart leve
10 dkg cukor
Felöntőlé készítése:
A vizet felteszem főni, a felsorolt alapanyagokat beleteszem. (A cukrot csak később szoktam hozzáadni.) Lassú tűzön főzöm, mert az ízanyagoknak idő szükséges. Néha kóstolom, szükség szerint még teszek hozzá az összetevőkből (de a fűszerek íze csak később oldódik ki).
A víz, fűszerek és citrom a kompót alaplevében
Idővel szép sárgás színt kap a fűszeres lé
Legalább fél órát érdemes melegíteni, de egyszer mindenképpen forrjon fel a lé.
Ha elkészült, a fűszereket és citromhéjakat kis szűrővel kihalászom (vagy átszűröm a levet). Ezért lényeges, hogy ne őrölt, hanem egész fűszereket használjunk. Az alaplében maradó fűszerek és citromhéj egy idő után megkeseredhetne.
A tiszta lé, fűszerek nélkül
A fűszeres felöntő levet hagyjuk teljesen kihűlni.
A kompót elkészítése:
A barackokat alapos mosás után meghámozom, darabolom, kimagozom. Az őszibarack hámozása - a paradicsomhoz hasonlóan - igen egyszerű lehet, ha frissen forró vízzel leöntjük, és abban kb. fél-1 percig áztatjuk. Érdemes ezt a műveletet pár szemenként végezni. (Ha tovább marad benne, akkor a barackunk elkezd "megfőni", ha viszont kihűl a forró víz, akkor már ismét nem lehúzható a héja.)
A forró vízben ázó barackszemek, hámozás előtt
A leforrázott barackok héja gyönyörűen és egyszerűen, hártyaszerűen egyben lehúzható.
Tisztára mosott, fertőtlenített üvegekbe pakolom a negyed barackokat. Érdemes gyorsan dolgozni, hogy ne barnuljon a barack (esetleg: a hámozott barackokat frissiben citromsavas vízben áztatni).
Az üvegekbe rétegezett barack-gerezdeket a kihűlt fűszeres lével öntöm fel, az üveg tetejéig.
A kész kompótok
Ezen a ponton jött volna a befőző automata (80 fokra, 30 percre), de mivel ekkor már be sem indult, a korábbi eltevéseinkhez hasonlóan ismét a sütőbe kerültek az eltett barackok. (Mivel hidegen eltett üvegek, a biztonság kedvéért 90 fokon, legalább egy órát álltak a forró sütőben a csírátlanítás végett.)
Őszibarack kompót, befőzve
Másnap a maradék barackból még a korábbihoz hasonló (őszibarack ivólé) módszerrel, lassúpréssel készítettünk ivólét, szintén befőzésre.
Kisebb adagból teljesen natúrban (cukor, víz hozzáadása nélkül), egy forralással őszibarack bébpipép (átmenet a bébiétel és baba ivólé között) készült. Ezeket kisebb üvegekbe tettük a későbbi könnyebb kiadagoláshoz.
Valamint a legutolsó szem nektarinokból szintén lassúpréssel egy adag ivólét készítettünk, friss fogyasztásra (összetevőiben az őszibarack ivóléhez hasonló, de azt csak hidegen kevertem, hőkezelést nem kapott.)
Őszibarack ivólevek és két üveg bébiételnek befőzött őszibarack püré.
A barackokat ezzel az idei évre az utolsó felhasználható szemig letudtuk, most már csak a körték és almák lesznek hátra...
Birs
Birsfa
Birsalma
Némely körtének még kicsit érnie kell
Körte
Almafák beérve, hasznosításra várva
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!