img_8822_resize.JPG

Úgy alakult, hogy az idei évben elsősorban brikettel fogunk fűteni. Döntésünket többoldalú mérlegelés alapján hoztuk meg, nagyon nem is mennék bele, legfőbb szempontok voltak, hogy száraz, páramentes tárolóhelyünk (házon kívül) lényegében nincs, elsősorban kisebb tételekben tudjuk beszerezni a tüzelőt, és nem nagyon lenne, aki hasogassa, illetve folyamatosan rámolja, hordja a fát. Korábbi évekről már voltak - megosztó - tapasztalataink a fabrikettről, így nem most próbálkozunk vele először.
A korábbi bő 10 évben elsősorban fahulladékkal (fenyővel) tudtunk fűteni, saját maradékból, ezt az idén már csak kis mennyiségben tudjuk használni, így ez most begyújtósként funkcionál. Idén az elmúlt évek fakivágásai, illetve vihar okozta károk rendezései, fametszései, nagyobb lehulló ágai után kertünkben maradt rönköket, fadarabokat tüzeltünk eddig, ami nagyjából mostanra fogyott el. Ezt váltják jelenleg a különféle fabrikettek, melyek hasonlóképpen a vízteres kandallóba kerülnek (mint egyetlen fűtési opciónk) eltüzelésre.

A fabrikettekről általánosságban - melyik jó, megéri?
A brikettekről eléggé megoszlóak a vélemények, ami nem is csoda, ahogy hasonlóképpen a tapasztalataink is. Általában nagyon sok múlik azon, hogy milyen kivitelű az a brikett, illetve mégtöbb pedig azon: milyen fa képezi az alapanyagát. Tapasztalatunk szerint nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy a keményfa, puhafa, vagy vegyes brikettek a jobbak vagy rosszabbak, mert ez nagyban függ attól is, hogy éppen milyen tüzelőre van szükség. Mindezek miatt általában vegyesen használjuk, sokszor egyszerre is többféle kerül a tűzre, aktuális szükségleteinktől, igényeinktől (hőmérsékleti tényezőktől) függően keverve az ideális összetételt.
Szintén vitatható téma a brikett drágasága, illetve hogy megéri-e a használata. Alapvetően rögtön mindenki rávágná, hogy nem, mert jóval többe kerül, mint a tűzifa. Itt viszont úgy gondolom, rendkívül nehéz reális összehasonlítási alapot találni a két tüzelőanyag összevetésére. Köbméterre nyilván nem számolható (hiszen a brikett helyszükséglete jóval kedvezőbb, még úgy is, hogy egy erdei köbméter ugyebár nem egy, hanem 1,75 m3), tömegre úgyszintén nem, mivel nincs az a "száraz tűzifa", ami egy brikettálásra alkalmas, műszárított faanyag fajsúlyához egyáltalán közelítene, tehát mindenhogyan hamis lenne az ilyen módon történő kalkuláció.

Alapvetően úgy gondolom, hogy a különböző fűtési módszerek, tüzelőanyag-használatok mindenképpen háztartástól függnek, és az érintettek szükségletei, lehetőségei, igényei, nem utolsósorban a tüzelő berendezés (és a ház) tulajdonságai határozzák meg, hogy kinek mi "éri meg", melyik kedvezőbb, melyik előnyösebb. Ebből kifolyólag semmiképpen sem szeretnék senkit meggyőzni a briketthasználat előnyeiről vagy hátrányairól, és távol álljon tőlem, hogy bárkit le- vagy rábeszéljek használatára! /És ezzel remélem, sikerül is megakadályoznom bármilyen lehetséges vita kibontakozását./ Mindössze saját(!) tapasztalatainkat tudom összefoglalni.

Néhány főbb tulajdonság, tudnivaló a fabrikettekről - elsősorban tűzifa vonatkozásában:
- A fabrikettek kötőanyagot nem tartalmazó, sajtolással összepréselt tömörfa forgácsból és/vagy fűrészporból készülnek. Alakjuk jellemzően téglatest vagy henger, esetleg más forma. Különböző méretben, kivitelben, és többféle fafajtából kaphatók.
- Elsősorban tűzifa váltható ki vele (pl. kandallóban, kályhában).
- A tűzifánál nagyobb fűtőértékkel bírnak.
- A brikettek nagy előnye a könnyű tárolhatóság, ami tömör (préselt) szerkezetükből, illetve jellemzően szabályos alakzatukból adódik.
- Nedvességtartalmuk minimális (szárított faanyagból), ami a könnyebb égés mellett szintén a kisebb tárolási helyszükségletet teszi lehetővé.
- Általában kevés (vegyes tűzifánál kevesebb) hamut termelnek.
- Felhasználása tisztább a tömörfánál: rámoláskor, tárolásnál nem csinál jelentős szemetet (szemben pl. egy korhadt fatuskóval).
- A kisebb méretű, lazább anyagú (kevésbé összepréselt), puhafa brikettek jellemzően nagyobb lánggal (gyors hőleadással), rövidebb ideig égnek. /Előnyösebb kihűlt lakás gyors befűtésére, nappali tüzelőanyagként./ A nagyobb méretű, tömörebben sajtolt, illetve keményfa (bükk, tölgy) brikettek általában lassabban és tovább égnek (akár láng nélkül, csak parázslanak), jobban tartják a hőt. /Ritkább begyújtásra, pl. éjszakai tüzelőanyagnak ideálisabb./ Vannak vegyes fából brikettált tömbök (vagy "pogácsák") is, illetve használhatunk egyszerre több félét is, kiegészítve azok előnyös tulajdonságait.
- Többnyire zsugorfóliás, esetleg kartondobozos vagy zsákos kiszerelésben árulják. (Az idén használt brikettjeink szinte mindegyike 10 kg-os kiszerelésű csomag.)
- Árban "fajlagosan" drágább mint a tűzifa, de sok esetben ezt bizonyos előnyös tulajdonságai kompenzálják.
- Alapvetően hulladékhasznosításból keletkeznek. (Ennek ellenére magas árát elsősorban a gyártása körül szükséges fa kezelése-mozgatása /válogatás, külön tárolás, stb.../, de leginkább a brikettáló gépek igen magas ára eredményezi.)

Konkrétabb példák kedvéért az idén, illetve jelen pillanatban is használt brikettjeinket tudom bemutatni:

Keményfa brikettégla, "Woodo2"

img_8821_resize.JPG

Nagy tömörségű, keményfából készült fabrikett. Tégla formájú (kerekített) tömbök, egy 10 kg-os kiszerelés 6 db-t tartalmaz. Tartósan biztosítja a hőt, önmagában nem (vagy csak minimális lánggal) ég - begyújtásához mást is használunk. Sokáig tartja a meleget /nekünk nagyon bevált/. Magas fűtőértéke (ld. lejjebb, befotózott termékcímkén) miatt a gyártó kb. fele mennyiséget javasol a tűztérbe helyezni, mint tűzifából. A gyártó leírása szerint:

"Keményfából készülő, gazdaságos, hatékony tüzelőanyag. Használatával megtakarítás érhető el a fűtési költségek tekintetében, amely használata közben egyszerre érvényesíthetőek a megtakarítási, kényelmi szempontok, valamint a környezetvédelem érdekei, a természetes anyagok iránt érzett vonzódás."

img_8807_resize.JPG

img_8809_resize.JPG

img_8810_resize.JPG

Hengeres fabrikett

img_8820_resize.JPG

Vegyes fából, henger alakúra préselt brikett. Az előbbinél nagyobb intenzitású lánggal ég, könnyebben begyújtható. Igény szerint kisebb, rövidebb darabokra tördelhető a jobb beosztáshoz, előbbinél valamelyest kisebb tömörségű. Egy 10 kg-os csomag 5 db-t tartalmaz.

"RUF" brikett, bükk

img_8811_resize.JPG

Bükkfából préselt, kisebb tégla formájú brikett. Egy 10 kg-os kiszerelésű csomag 12 db-t tartalmaz. Égése nem intenzív, folyamatosan levegőt igényel (a légnyílás elzárásával lényegében megszűnt az égése, így egy kis rést mindig hagyunk neki). Túl nagy hőleadásra nem képes, ami előnyt és hátrányt is jelenthet: előnye, hogy több darab (általában fél, de akár egy teljes csomag) berámolható a kandalló beforralása nélkül, ilyen formában órákis adja le apránként a hőt. Hátránya, hogy nagyon gyorsan fogy (nálunk konkrétan 150 kg brikett - nem túl hideg időben, minimális hozzáadott más tüzelő mellett - bő egy hét leforgása alatt fogyott el), így ártól függően, nem túl gazdaságos.

img_8812_resize.JPG

img_8813_resize.JPG

img_8662-crop_resize.JPG

Fenyő brikett "pogácsák"

img_8824_resize.JPG

Közvetlenül asztalosműhelyből származó, tisztán fenyőfából (puhafa) brikettált, kisebb (pogácsa formátumú), henger alakú brikett. Zsákos kiszerelésben szereztük be. Ebben a formában nagyobb a helyfoglalása, mint az előbbieknek. Égési tulajdonságaiban a száraz fenyőfával megegyező: nagyon gyorsan, nagy lánggal, intenzív hőleadással, és így rövid ideig ég. Gyorsan begyullad (és leég), emiatt a levegőt rögtön a begyújtás után fojtani kell. Elsősorban nappali tüzelésre alkalmas, gyakori begyújtással, illetve kihűlt lakás gyors felmelegítésére. Könnyen morzsolódik (szemetel), az előbbieknél kisebb tömörségű.

img_8823_resize.JPG

img_8826_resize.JPG

img_8827_resize.JPG

img_8368_resize.JPG

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2018.11.28. 15:35 komment

Címkék: fotó videó tél fenyő bükk tűzifa tölgy tüzelő összehasonlítás fűtés kandalló tüzelés brikett fabrikett RUF brikett vegyes fa fenyő brikett tölgy brikett bükk brikett

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3614400032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arcade Macho 2018.12.01. 01:12:18

valo igaz hogy ezek a fabrikettek jo szarazak de kb osszehasonlithato a rendesen kiszaritott faval
amugy meg internyetrol leszedve...

"Ahogy 10%-onként emelkedik a tűzifa nedvességtartalma, úgy a kalóriaértéke körülbelül 2MJ/kg-mal"

nos ha ez a szuper fabrikett 16 MJ/kg, akkor a tavaly vagott nyarfa igy cca 14 Mj/kg lehet a legvadabb esetben

a posztban irtad hogy: "Égése nem intenzív, folyamatosan levegőt igényel (a légnyílás elzárásával lényegében megszűnt az égése, így egy kis rést mindig hagyunk neki). "

nos elegge meresz vagy, szoval ha valami egett es lefojtod akkor a fagaz az folyamatosan megy tovabb, es nem allitom hogy egy jo minosegu faelgazosito kazan az ne lenne jo poen de jelen esetben ketlem hogy errol lenne szo...

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.12.01. 08:06:31

@Arcade Macho: Köszönööm szépen hozzászólásodat, észrevételeidet!

Lehet, helyenként nem egyértelműen fogalmaztam. Igen, a bükk RUF brikett lényegében nem ég nyílt lánggal, inkább parázslik, ha pedig elzárnánk "teljesen" (ebben a kandallóban nem lehetséges teljesen, légmentesen lezárni a levegőt), akkor csak minimálisan izzana magában. Ezért nem zárjuk el soha, ha indokoltnak tűnik, egy kis légrést akkor is hagyunk a brikett miatt.
Ez - esetünkben - azért szükséges, mert ha csak ott magában izzik, minimális intenzitással, akkor soha nem fog tudni annyi hőt (egyszerre) leadni, hogy felmelegítse kellően a rendszert és beinduljon a keringés. /Vízteres kandalló-rendszer./ Így csak helyben, a tűztérben fűtene /nappali/, a többi helyiség , ill. radiátorok viszont hidegek maradnának. Ezért van jelentősége, hogy azért a tartós égés mellett annak legyen egy intenzívebb hőleadása is.
Remélem, így érthetőbb voltam, ha nem, kérdezz vissza nyugodtan! :D

Arcade Macho 2018.12.03. 23:57:22

@lyzX: igy mar OK!

pontosan ezt a peldat irtak az uj cserepkalyhasok is, hogy regrol ezert maradt fent az a megszokas hogy raraknak meg egy nagy fat es az elparazslik, mert a kalyha nem tokeletesen zarodik es bejut egy kis oxigen

kerdesem nem nagyon van, az elmeleti "2 nyaron at kell aszalni tuzo napon a fat mantrat" ismeri az ember, en megprobalom sajat magamnak az egynyari szaritast beloni valahogyan
ket szomszed az meg novemberben megreneli az akacot, gondolom azert mert az meg meggyullad :)

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2020.01.22. 10:42:12

Látom, hogy már két éves a poszt, de én csak most térek át a fabrikettre. :) Próbáltam a RUF-ot, nemigen szerettem bele. Cserépkályhám van, tavaly tavasszal lett átépítve.
Tegnap jött meg a Nestro keményfa brikettem, amihez azt a tanácsot kaptam a gyártótól, hogy begyújtás után azonnal vegyem el a levegőjét. Esetleg erről a típusról van tapasztalatod?
süti beállítások módosítása