img_1967_resize.JPG

Bevallom, néhány évre szükségem volt a rózsák metszésével járó lélektani fejlődésben, hogy elérjek annak szükségességéig és hasznosságáig - mint már korábban is szó esett róla. Magyarán: eleinte féltem hozzájuk nyúlni, sajnáltam levágni a kifejlődött ágakat. Ehhez hozzátartozik, hogy ültetésükkor még abban sem voltam biztos, hogy minden tő megmarad-e, így aztán különösen óvtam őket. Pedig a metszésük hasznos, sőt, szükséges is, és szemmel láthatóan meghálálják a virágok! Ilyenkor jellemzően rendbe is teszem a környéküket: egy kis gazolás, kapálás, gereblyézés segít kitisztítani és fellazítani körülöttük a talajt (ez többek között a csapadék bejutását is segíti a mély gyökérzethez), valamint ilyenkor szoktam egy kis tápot is adni nekik (van, hogy úgyn. "2 éves" granulált tápgolyókat kapnak). Ez a művelet általában az egyik legkorábbi kerti tevékenységeim egyike, március elején (most inkább végére esett), az első tavaszi napsugarak kíséretében, mert ilyenkor már az is látható, hogy hol fejlődnek a rügyek.

Metszésük
A metszésről szerencsére egyre több hasznos információ elérhető a neten profiktól, így csak vázlatosan említenék meg néhány főbb szempontot:
- Egyharmados szabály: nagyságrendileg az eredeti növényméret harmadára érdemes visszavágni. (Teahibrid rózsáim vannak - futórózsáknál, minirózsánál, magas tőre oltottnál ért.szerűen kicsit más a helyzet.) Ne féljünk, nem lehet elrontani, tulajdonképpen minél merészebben vágunk, annál erősebb hajtások fejlődhetnek a megmaradó tövön.
- Vastag ágon többet, vékonyabbon kevesebbet: a vastag, erősebb szárakon akár 6-8 szemet (hajtás-kezdeményt) is meghagyhatunk, a közepes ágakon 3-4, míg a vékonyabb ágacskákon elegendő 1-2 szemet meghagyni. (A nagyon vékony kis vesszőket viszont távolítsuk el!) Ezek nem kőbe vésett matematikai szabályok, egy idő után kialakul a szemmérték, így nem lesz szükség a számolgatásra. :)
- Elhalt ágak eltávolítása: az elhalt (kiszáradt, elfagyott, letört, stb.) ágakat érdemes tőből lemetszeni, szükség szerint fűrésszel levagdosni. Ugyanígy a nagyon vékonyka ágakat sem érdemes meghagyni (tapasztalat: ezek ugyan életképesek lesznek, de egy néhány mm vastagságú szárat teljesen lehúz, akár le is tör pár virágfej, így ezzel többet ártunk, mint használunk). Nagyon lényeges, hogy az oltás alatti(!!!), vadhajtásokat tőből eltávolítsuk, mert nem az alanyt, csak a rózsa nemes részét szeretnénk nevelgetni.
- Csinosra alakítsuk, ferdén vágjuk: a metszést mindig egy kifelé álló szemnél érdemes elvégezni, hiszen ez adja majd a szépen bokrosodó rózsánk fazonját. A vágást éles metszőollóval végezzük, a kiválasztott szem fölött kb. fél cm-rel, 45°-os dőlésszöggel - úgy, hogy a ferde vágás legfelső pontja a szem irányába (azaz, jellemzően "kifelé") nézzen!

A metszést, gondozást (kapálás, gazolás, tápozás, illetve nálam ilyenkor egy alapos locsolást is kapnak, szerencsésebb esetben gyakran ilyenkor fogok ki egy kiadós esőt is) látványos növekedéssel, később dús fejlődéssel, nagy virághozammal hálálják meg a rózsák.

Szintén a tavaszi karbantartás részét szokta képezni a levéltetvek eltávolítása is. Legalább egy átvizsgálás szükséges, és nem ritkán találunk is ilyenkor a leveleken. Konkrét szereket szándékosan nem nevezek meg, vannak akár "öko" megoldások is (állítólag a szappanos víz rápermetezése is hatékony ellenük), de saját tapasztalatom szerint egy kiadós, nagyobb esőzés szintén hatékonyan le tudja mosni a rózsákról a tetveket! Minden esetre érdemes őket figyelni.

A nyár folyamán, virágzáskor alakító metszést inkább csak szükséges esetben végzek (pl. széltől letört ág, kiszáradt tő vagy beteg hajtás esetén), ami viszont lényeges ilyenkor már: az elnyílt virágfejek folyamatos lemetszése! (Ez ugyanis a későbbiek során "gigantikus csipkebogyóvá" fejlődik, és bár esztétikailag is zavaró lehet, de elsősorban tápanyagot von el a rózsáktól.) Az elnyílt virágok eltávolítása folyamatos virágzásra készteti a növényt,  ami látványosan dúsabb és hosszabb virágzást eredményez!
Amennyiben nem tartós (granulált) tápot kapott a rózsa, úgy a virágzás folyamán azt is érdemes neki adagolni (vannak kifejezetten rózsáknak szánt tápoldatok), az adott szer töménységének és leírásának megfelelő hígításban és gyakorisággal! (A túltápozást ez esetben is kerüljük!)

Nemrég metszett rózsáim:

img_1962_resize.JPG

img_1963_resize.JPG

img_1964_resize.JPG

img_1967_resize.JPG

További pillanatképek a kertből:

img_1955_resize.JPGA kerek ágyás aktuális virágai

img_1956_resize.JPGTriumph tulipán

img_1957_resize.JPGÁrvácskák

img_1958_resize.JPGFürtös gyöngyike

img_1959_resize.JPGLila virágocskák (valamilyen phlox-féle lehet ez is...)

img_1968_resize.JPGVirágzó medvehagyma

img_1969_resize.JPGMedvehagyma virága

img_1946_resize.JPGAz áfonya is hamarosan dús virágzásnak indul

img_1949_resize.JPGIkravirág

img_1953_resize.JPGLeánykökörcsin

img_1954_resize.JPGSárga sziklai ternye

Köszönöm, hogy elolvastad! :)
Ha tetszett, kövesd FaceBook oldalunkat is: Természetközel - Closeness of Nature, további érdekes videókért pedig iratkozz fel YouTube csatornámra is!
Szerző: lyzX  2019.04.15. 13:49 komment

Címkék: fotó virág sárga rózsaszín virágok tulipán rózsa medvehagyma áfonya metszés lila ikravirág virágágyás tearózsa leánykökörcsin fürtös gyöngyike teahibrid rózsa metszés kerek ágyás sziklai ternye

A bejegyzés trackback címe:

https://birtokunk.blog.hu/api/trackback/id/tr914765172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása